Macieqqq Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 (edytowane) Witam, zamierzam skonczyc przygode z moim poczciwym dyskiem (w testach gorszy nawet od mojego pendrive'a) :wink: Zamierzam kupic dysk min. 160GB, max. 320GB... mysle, ze 160GB spokojnie by mi wystarczylo, tylko czy jest sens? No wlasnie... jak to jest z ta oplacalnoscia w tym przedziale? 320GB pewnie nigdy bym nie zapelnil... wiec? Jes sens doplacac do 200 lub 250GB, a moze nawet 320GB? Czekalem na Samsungi F1, ale chyba jednak zrezygnuje... Z gory dzieki Pozdrawiam Edytowane 14 Lipca 2007 przez Macieqqq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 320GB pewnie nigdy bym nie zapelnil... wiec? Jes sens doplacac do 200 lub 250GB, a moze nawet 320GB?Nigdy nie mów nigdy, bill gates też kiedyś mówił że 640 kilo starczy wszystkim... :rolleyes: Przelicz sobie jeszcze opłacalność zł za 1GB, do tego dorzuć 20% przewage w wydajności dysków 320GB nad 160GB i wybór staje sie jasny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 320GB pewnie nigdy bym nie zapelnil...Ja tak sobie mówiłem przy kupnie 160GB a teraz szukam kasy na kolejny dysk :P Szukaj 250 albo 320 ze wskazaniem na tego drugiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Nigdy nie mów nigdy, bill gates też kiedyś mówił że 640 kilo starczy wszystkim... :rolleyes: Przelicz sobie jeszcze opłacalność zł za 1GB, do tego dorzuć 20% przewage w wydajności dysków 320GB nad 160GB i wybór staje sie jasny :) No, ale skoro teraz ledwo co, ale jakos sie mieszcze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 [ot] Nigdy nie mów nigdy, bill gates też kiedyś mówił że 640 kilo starczy wszystkim... :rolleyes: :D ... no może nie tyle B.G. co fachowcy z IBM - ale wtedy jeszcze nie wiedzieli że M$ kupi patent Xeroxa i z dobrego systemu zrobi Windowsa... :lol2: Świat poszedł naprzód... (?) » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « btw, właśnie kończę pisać programik adaptacyjnego PID'a + soft I2C, który zajmuje... ~500bajtów :-P , jak bym miał do dyspozycji 640k, to może dałoby radę zmieścić obsługę formatu M$Word.doc <_< :lol2: :ploom: [/ot] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Lepiej brać 320GB i więcej ;) Ja już mam mało miejsca na swoich dyskach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Dobrze dziewcze prawi. Ja miałem dylemat między 250 i 320 - wziąłem 320. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 A do czego je wykorzystujecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Jak mi przyjdzie paczka to Ci powiem. :D W dobie Internetu i gier zajmujących 1 DVD oraz Visty na 10GB, to nawet te 320GB kiedyś się zapełni. Spokojna głowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 .. zajmuja sie archiwizacja internetu a potem tematy, jak odzyskac "dorobek zycia" z padnietego dysku ;) Osobiscie posiadam 320-ke ale wykorzystuje max 80gb, planuje rowniez dokupic druga do macierzy raid 0 przy czym wykorzystanie miejsca raczej sie nie zmieni (chyba ze chwilowe). Wybralem 320-ke, ze wzgledu na wydajnosc i cisze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 A do czego je wykorzystujecie?Jak to do czego, trzymamy na nich setki GB* * » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « GB = Gołe Baby B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Teraz to juz nie wiem... spodziewalem sie odpowiedzi typu: "Po co Ci tyle GB?". Czy dyski 320GB sa szybsze lub mniej halasliwe od tych z przedzialu 160-250GB? Jesli tak, to dlaczego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Teraz to juz nie wiem... spodziewalem sie odpowiedzi typu: "Po co Ci tyle GB?". Czy dyski 320GB sa szybsze lub mniej halasliwe od tych z przedzialu 160-250GB? Jesli tak, to dlaczego?Tak są szybsze bo: 1. Mają większe tależe 2. Nowsza konstrukcja Z głośnością bywa różnie, ale na pewno nie są głośniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Ok, dzieki mookie. Teraz przymierzam sie do kupna, u mnie w miescie takie (najnizsze z mozliwych) ceny: Samsung SpinPoint T166 320GB HD321KJ - 256 zl Hitachi Deskstar T7K500 320GB HDT725032VLA360 - 275 zl Western Digital Caviar SE16 320GB WD3200AAKS - 271 zl Ja bym sie przychylal do Samsung'a ze wzgledu na cisze i CENE - a Wy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 http://www.agito.pl/product/32355?bid=40# A ja to bym brał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 (edytowane) Tak są szybsze bo: 1. Mają większe tależe 2. Nowsza konstrukcja Z głośnością bywa różnie, ale na pewno nie są głośniejsze Niekoniecznie. Dwa pierwsze punkty nie są prawdziwe, jak weżmiemy pod uwagę najnowszą barkę 250GB, uwaga, JEDNOTALERZOWĄ. 250GB/talerz, ciekawe jak przekłada się na wydajność? LINK EDIT: Samsung z 2 miesiące temu zapowiedział wprowadzenie do sprzedaży modeli z serii SpinPoint F1 o pojemnościch 320, 500, 750, 1000MB z rekordowo "gęstymi" talerzami 320GB/talerz. Tylko coś nie widać tych dysków w sklepach. Edytowane 15 Lipca 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 A ja się nie zgodzę, z osobami, które wypowiadają się w tym temacie. Tydzień temu dostałem kompa ze znaku. Zamawiałem dysk 250GB, ale dostałem 160GB - policzyli mi za 160GB, więc nie było problemów. No i gadam z gościem, jak by wyglądała wymiana. Musiałbym tylko dopłacić do 250GB, a oni by zapłacili za kuriera w obie strony. Uznałem, że zostawię ten dysk, tym bardziej, ze są wakacje no i byłbym bez kompa kilka dni - SupCom czeka :D Jak tak pomyślałem - XP + najważniejsze programy to może z 10GB max. Do tego filmów i gier nie ściągam, graczem też jestem raczej umiarkowanym. Nawet jak będę mieć zainstalowanych kilka gier po 10GB, to i tak zostanie sporo miejsca. Przedtem miałem 40GB, ciasno było, ale dało się wyżyć. Co do ciszy i wydajności - dysk jest cichy, jedynie trochę chrobocze przy pracy (jak każda Barracuda), a wydajność jest jak dla mnie aż nadto zadowalająca - jak się miało dysk 5400RPM i 2MB cache to na pewno. Także jeśli ktoś nie potrzebuje tyle miejsca, to nie uważam, ze duży dysk to konieczność. Jakbym kupował w tej chwili w sklepie to bym wziął 250GB z racji opłacalności, ale do 320GB bym już nie dopłacał. A wyszło jak wyszło, więc zostaję przy 160GB i nie narzekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Ja mam 80 + 250 i jak dla mnie jest akurat. Pewnie i na samym 250 bym sie zmiescil, ale juz ciasnawo by bylo. Kwestia jest tak naprawde tego, czy masz kase, zeby dolozyc. Jak Cie bardzo budzet cisnie, to wez 250, natomiast jesli mozesz sobie pozwolic, to bralbym 320. Chociazby dla spokoju psychicznego, ze jak bedzie nagle potrzeba wiecej miejsca, to sie znajdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 No, w sumie cena tez... moglbym kupic wtedy jeszcze Freezer'a, bo to box'owe chlodzenie juz mnie dobija :/ A nic o Samsung'ach F1 nie wiadomo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Mają się jeszcze w tym miesiącu pojawić, czekam na te samsungi z serii F1, mam zamiar 320 kupić :)Ooo, to dobra wiadomosc :) A skad ta informacja? Wiesz cos moze o przyblizonej cenie tej 320? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Mają się jeszcze w tym miesiącu pojawić, czekam na te samsungi z serii F1, mam zamiar 320 kupić :) a skąd masz takie info? Ja jakoś szukałem i nie znalazłem nic na ten temat. Co gorsza, jeszcze nie mają sprzętu w zachodnich sklepach, więc u nas za szybko się nie pojawi IMO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 a skąd masz takie info? Ja jakoś szukałem i nie znalazłem nic na ten temat. Co gorsza, jeszcze nie mają sprzętu w zachodnich sklepach, więc u nas za szybko się nie pojawi IMO.Hmm wydaje mi sie że kiepsko szukałeś... Po wpisaniu w google wyskakuje pełno niemieckich sklepów które rzekomo mają spinPointy F1 ale tylko 750GB i 1TB. Ciekawe czy już je mają czy tylko sie chwalą. Ceny: 750GB ~170e, 1TB ~250e. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Hmm wydaje mi sie że kiepsko szukałeś... Po wpisaniu w google wyskakuje pełno niemieckich sklepów które rzekomo mają spinPointy F1 ale tylko 750GB i 1TB. Nie no, oczywiście, o tym wiedziałem, chodziło mi o mniejsze pojemności, w szczególności 320GB, bo chętnie nabyłbym coś takiego (a kompa będe kupował na przełomie lip/ser). Co do tych 1TB i 700GB, coś mi się wydaje, że one tylko stoją w cennikach, a tak fizycznie to jeszcze nikt ich nie ma (nie widziałem, żeby ktoś na forum czy to niemieckim, czy jakimkolwiek innym chwalił się jakimkolwiek dyskiem f1). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...