lama1 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Tuz po gratulacjach co do stabilnych 4GHz zapytam o to na jaka zasilke zmieniles :?: Pozniej poprosze o ustawienia biosa, ktore dales by ta stabilnosc otrzymac... B-) 2902152[/snapback] Panowie jak jest z regulacja wentyli na tej mobo?? Jakos nie moge regulowac wentyli za pomoca Samrt guardiana. A to by sie teraz przydalo ;/ ja dodałem panel-chyba najprościej, jak kręcisz i zmieniasz ustawienia w biosie, a Smart jakoś mi nie pasował. Na płycie jest fan-system i reguluje obroty wg temp. mobo(pierwszy pod SB od prawej) a zasilacz chyba aż tak nie wplywa na stabilność-ciut wtedy też podniosłem napiecie na proc.i pewnie to pomogło Edytowane 5 Lutego 2008 przez lama1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 (edytowane) Rozumiem, że wersja z UT różni się od wersji LT tylko chłodzeniem - czy mylę się? Edytowane 5 Lutego 2008 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn3jk Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 tak tylko chłodzeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 zarzucil juz ktos styczniowy bios? jakas roznica przy wspolpracy z 45nm? ja jestem na listopadowym i bez dotykania niczego poza vcore i fsb bez problemu E8400@4,32GHz z 4x1GB. Jak ustawiacie strapa zworkami, bo narazie nic nie przestawialem? Nadal 1066 najwydajniejszy z pamiatkami 1:1 (czy to tylko na P965)? Sorry za milion pytan ale dopiero od wczoraj mam to cudo w lapach, a nasz topic troche bidny jest a kilku tysiecy postow na XS nie przeczytam. P.S. @Racuch Skad masz takiego fajnego smarguardiana z logo DFI? Tez chce:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 (edytowane) zarzucil juz ktos styczniowy bios? .. pewien czas juz idę na tym nowym biosie i jest O.K. (ale mam 65nm). poprzednie wersje biosu zmieniali i ta juz pewnie jest dobra/ostateczna. Edytowane 7 Lutego 2008 przez lama1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 a dla serii 8x00 jak jest najlepszy bios ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 a dla serii 8x00 jak jest najlepszy bios ? .. zamiast pytać naXtreme o to samo mozna było wyczytac tam kilka postów wcześniej, ze ten nowy bios LP35D109.EXE pomaga ..przy @ 8x00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 .. zamiast pytać naXtreme o to samo mozna było wyczytac tam kilka postów wcześniej, ze ten nowy bios LP35D109.EXE pomaga ..przy @ 8x00 Kto pyta wielbladzi ... btw: Chyba nie mamy w regulaminie forum, ze nie wolno powielac postow z XS ? :D Czu u nas ktos ma ten bios ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Kto pyta wielbladzi ... btw: Chyba nie mamy w regulaminie forum, ze nie wolno powielac postow z XS ? :D Czu u nas ktos ma ten bios ? Ja mam, ja mam, wez mnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Ja mam, ja mam, wez mnie :D A moze ktos inny ? :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 (edytowane) Oficjalne biosy Oficjalne inaczej biosy Jako, ze nie uzywam 45nm proca, to wciaz jade na biosie 24/12 - jesli to kogos akurtat interesuje :D @Ziku Podaj maila, to podesle.... :rolleyes: Edytowane 7 Lutego 2008 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 [Jako, ze nie uzywam 45nm proca, to wciaz jade na biosie 24/12 - jesli to kogos akurtat interesuje :D a zauważyłeś może , że juz nie ma tego biosu 24/12 na stronie? ciekawe z jakiego powodu? dobrze, że nie wiesz jeszcze.. :-) ale pewnie coś z tymi 45nm było nie tego.. z innej beczki. Na dyskach przy @ rozwalił mi się RAID0 a że lama jestem to reinstalacje zrobiłem i przy okazji Matrix Raid zrobiłem..i to dobre jest! Jak wywali i cos sie popsuje/rozjedzie to samo automatycznie naprawia. RAID1 na system i programy i RAID0 na gry, filmy, zdjecia.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 zarzucil juz ktos styczniowy bios? jakas roznica przy wspolpracy z 45nm? ja jestem na listopadowym i bez dotykania niczego poza vcore i fsb bez problemu E8400@4,32GHz z 4x1GB. Jak ustawiacie strapa zworkami, bo narazie nic nie przestawialem? Nadal 1066 najwydajniejszy z pamiatkami 1:1 (czy to tylko na P965)? Sorry za milion pytan ale dopiero od wczoraj mam to cudo w lapach, a nasz topic troche bidny jest a kilku tysiecy postow na XS nie przeczytam. P.S. @Racuch Skad masz takiego fajnego smarguardiana z logo DFI? Tez chce:D logo nie dam ;) bios official z listopada jak narazie najlepsiejszy LP35DB07 zwora na 1066 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 (edytowane) logo nie dam ;) bios official z listopada jak narazie najlepsiejszy LP35DB07 zwora na 1066 a porownywales go z tym 109 ? Ja jestem wlasnie po malej tragedii. Ściągnałem sobie cały pack ze strony DFi odnosnie biosa oraz proponowanego przez DFI winflasha. Już przy robieniu backupu zaliczylem zwieche, ale niczego mnie to nie nauczylo. Przy próbie updatu nastapił freeze i mobo nie wstało. Nie pomogło nawet okadzanie dymem ze zdechlych chrabaszczy. Dopiero dzieki velocity120, ktory dysponuje programatorem udalo sie zapodac najnowszy bios i plyta wstala. Generalnie DFI dała dup.y na maksa z tym flashowanie. Już nie bede mowił, że poprzednia msi była zawsze flashowana z biosu i nigdy nie było takich kwiatkow, a była 2x tansza. Zobaczymy jak bedzie wygladalo OC.... Edytowane 7 Lutego 2008 przez wampir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 (edytowane) mam porównanie Vcore 1,33 proc 4,3GHz oficial LP35DB07-wsio stabilne (dosłownie wszystko) oficial LP35DC24-nic nie jest stabilne, to samo z beta biosami ;/ i przy zapodaniu powyżej 1,39 Vcore mobo zamiera , pomaga wyjecie baterejki tu: http://sj.dfi.com.tw/Upload/BIOS/LP35DC27.zip jest jakis nowszy oficial z tej stronki :) http://sj.dfi.com.tw/Upload/BIOS/ ktoś chetny do przebadania ? Edytowane 7 Lutego 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volcom Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 (edytowane) hmm, właśnie bawie się z tą płytką tylko w wersji LT T2R (bez tego grzebienia) :) najnowszy biosik ze stycznia E8200 (Noctua 12P) + 2x 1Gb LANFEST powiem tak, 24h i trochę wniosków 1. E8200 1,13@1,42 (słaba sztuka) 2. Wszystko ma chulać 5:6, aktualnie po memteście zapuszczam po raz xxx Orthosa (500 FSB, GHz z pamiątkami na 1,200 MHz 5-5-5-15) Vmem 1,35V 3. Bez zabawy z napięciami GTL dla VTT nie ma co zabierać się do zabawy (przynajmniej w moim przypadku) 4. VTT musiałem podbić do 1,3V (VTT 70-70-70) proporcie 54-55% względem VTT !!! ustawienia "defaultowe" odnoszą się do proporcji z zastosowanie dla C2D 65nm czyli 67% !!! Wolfdale wymaga proporcji 50-55% 5. Bez podbijania V na NB miałem niezłe jazdy, przy defaultowym 1,33 VNB można zapomnieć o 1200 MHz CL5 dla ramu, dopiero podbicie na 1,5V dało skuteczne efekty ;) Edytowane 7 Lutego 2008 przez Volcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 @lama1 >>> nie wiem jak Ty patrzysz ale ja widze tego biosa - zerknij na poprzedni moj post - podalem przeciez stronki z biosami official i beta :idea: @Racuch >>> co Wasc poweisz o zabawie 4jajowcami - na dzien dzisiejszy ktory bios Twoim zdaniem :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Dimek LP35D913 smigał ładnie na E6600 jak i na Q6600 Volcom uzyj starszego biosa -->LP35DB07 i nie biadol ze proc padaczka, czytaj uważnie ! bo problem z Wolfami jest właśnie na nowszych bios-ach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volcom Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 nie ;) mój proc to ta sztuka: http://www.frazpc.pl/artykuly/578/45NM/dla...ORE/2/DUO/E8200 cytaty w wątku: "Niewielkiej garstce osób z całej Polski dane było zakupić najnowsze wersje procesorów z serii E8000 a wśród nich znalazł się jeden z użytkowników naszego forum - Volcom. Dzięki jego uprzejmości dane mi było spędzić kilka ostatnich dni z procesorem E8200 w wersji BOX. Zdecydował się on użyczyć swego najnowszego nabytku na potrzeby testów czego efektem jest poniższa publikacja" "Na pocieszenie dodam jednak, że wypożyczony do testów procesor to przykład jednej z słabszych sztuk pod względem OC - na innym egzemplarzu, którym dane mi było się przez chwilę zaopiekować przy napięciu 1,40V osiągnąłem stabilne 4200MHz. Do 4GHz wystarczyło zaś 1,28V." Marcin "Weelkoo" Wilczak miał moją sztukę na testach, bardzo dobra recenzja :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 (edytowane) @Racuch - wczesniej wlasnie uzywalem 9/13 bez zadnych problemow... Bios nawet szybszy niz ten, ktorego aktualnie uzywam czyli 24/12... Ale nie mam sily juz wracac do 9/13 zwazajac ile zachodu mnei kosztowalo znalezienie floppa, podlaczenie tego i zaktualizowanie :wink: A tak, zeby costam wniesc do tematu to dolaczam na szybko mierzone przed chwila wyniki z Everesta przy 4x1GB @1126/5-5-4-9 Read 10034 MB/s, Write 8190 MB/s, Copy 8928 MB/s, Latency 50,2 ns Edytowane 7 Lutego 2008 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 (edytowane) nie marudź i zapodaj z windy ten 913 [Winflash184] <_< i zapodaj moze taki myk skoro masz te 4x1GB TRD Phase adjust settings Channel 1 Phase 0 Pull-In ENABLED Channel 1 Phase 1 Pull-In ENABLED Channel 1 Phase 2 Pull-In ENABLED Channel 1 Phase 3 Pull-In ENABLED Channel 1 Phase 4 Pull-In ENABLED Channel 2 Phase 0 Pull-In ENABLED Channel 2 Phase 1 Pull-In AUTO Channel 2 Phase 2 Pull-In ENABLED Channel 2 Phase 3 Pull-In ENABLED Channel 2 Phase 4 Pull-In ENABLED perf lev ustaw na auto i ew. poźniej zmniejsz o 1-den Edytowane 7 Lutego 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Dimek LP35D913 smigał ładnie na E6600 jak i na Q6600 Volcom uzyj starszego biosa -->LP35DB07 i nie biadol ze proc padaczka, czytaj uważnie ! bo problem z Wolfami jest właśnie na nowszych bios-ach chyba faktycznie ten wcześniejszy bios lepszy. Na pewno mam mniej restartów. Ale w miedzy czasie ciągle cos zmieniam, więc na pewno to nie wiem. Dzisiaj SuperPi_1M na tapecie,, i na wodzie ponizej 12sek to chyba nie jest zle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Witam, mam pytanie do użytkowników tej płyty (w wersji LT) Czy płyta jest stabilna na default ustawieniach ?? Czy wchodzi na nią chłodzenie Scythe Mugen lub Thermalright Ultima-90 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 ultima na pewno wchodzi - ent kupowal ją ode mnie i ma na tej właśnei plycie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) Czy wam speedfan restartuje kompa? U mnie podczas uruchamiania gdy wykrywa po kolei rozne rzeczy to jest boom i reset. Dodam, ze wersja do 4.33, a ja mam raid Edytowane 10 Lutego 2008 przez wampir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Jak macie ustawione GTL+ Buffers Strength w przypadku kiedy GTL REF Voltage zostawiacie na Disable? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Czy wam speedfan restartuje kompa? U mnie podczas uruchamiania gdy wykrywa po kolei rozne rzeczy to jest boom i reset. Dodam, ze wersja do 4.33, a ja mam raid ... wcześniejsze wersje Everesta też można używać do bootowanie kompa ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 No rewelacja, a dlaczego nie widzie mi w windzie dvd ? Normalnie z niego bootuje, ale wchodze do windy i pusto... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 No rewelacja, a dlaczego nie widzie mi w windzie dvd ? Normalnie z niego bootuje, ale wchodze do windy i pusto... Start->Panel Sterowania->Narzedzia Admin.->Zarzadz.komput.->Zarzadz.Dyskami..i pokombinuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Pokombinowalem i nic. Dvd dalej nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...