Skocz do zawartości
ceek

Dfi P35-t2r Lan Party Ut

Rekomendowane odpowiedzi

Ten bios już był i to samo. Tylko myślę że to nie wina biosu bo na E8200 ktory lezy na polce daje rade nawet 1.5V dac...

A nawet jak zapisze w profilu to 1.25V to wystarczy uruchomic ponownie i znowu nie odpala xD

Ide jeszcze się pobawić z tym, może coś wskuram ;)

Wale to dzisiaj. Jutro mam wolny dzień to sie za to wezme, nie wiem jak ale to zrobie :P

Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły niech pisze, bede wdzięczny :)

Edytowane przez Fisher15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jako że mój Arctic 7 na procku sie złamał przy demontażu :) potrzebuje chłodzenia na procka.

Problem jest taki że boje się wydać kasy na chłodzenie które będzie o coś zawadzać przy sokecie !

Co za chłodzenia macie na swoim DFI ?

Z tego co wyczytałem nie wchodzi :

ZEROTHERM NV120 NIRVANA PREMIUM

i

Pentagram Freezone KARAKORUM HP-120

czy ktoś może to potwierdzić (prawda czy fałsz ? )

Albo co innego wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki bios polecacie do DFI LT?

CPU: E8400

Spotkaliście sie z taka sytuacja ze najnowszy BIOS blokuje możliwość ustawienia napięcia powyżej 1.3xxxV? Bo ja taka sytuacje miałem na najnowszym biosie. Wgrałem bios LP35DB07 i nie było takiego problemu ;) ale niestety nie szlo ustawić vtt mniej niż 1.2V ;/

Polećcie jakiś bios w którym nie występują takie problemy.

Edytowane przez czocza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkaliście sie z taka sytuacja ze najnowszy BIOS blokuje możliwość ustawienia napięcia powyżej 1.3xxxV? Bo ja taka sytuacje miałem na najnowszym biosie. Wgrałem bios LP35DB07 i nie było takiego problemu ;) ale niestety nie szlo ustawić vtt mniej niż 1.2V ;/

masz ten sam problem co Fisher15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co pamietam to DB07 znacznie zanizal VTT ~0,1V

jesli nie masz miernika to sprawdz ile wg SmartGuardiana masz tam napiecia

D317 i D502 nie robia mi problemow z voltowaniem procka jak u was

niestety mialem juz okazje spotkac sie z podobnym problemem na X48-T2R, WTF :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mama problem. Na płycie pojawia mi sie komunikat C1 i ciągle widzę czarny ekran. Ma ktoś jakie pomysły na rozwiązanie tego problemu? Ustawiałem i zworkami i przyciskami power+reset ustawienia default biosu ale nadal nic :( Pomóżcie koledzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra. Wgrałem BIOS LP35DB07 i wszystko śmiga. VTT przy 1.2V ma 1.1V więc jest dobrze. Jedynie temperatura troche wzrosła więc napiecia są wieksze niz na nowszych BIOS-ach. Szkoda tylko że taka lipa z tymi BIOS-ami

pozdrowił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włącz tylko z jedną kośćią pamięci-wczesniej pamięc na auto. To C1 przy pierwszym uruchomieniu bywa, potem O.K.

Włożyłem 1 kostek pamięci i nic - nadal C1 :( Ogólnie chodzi oto ze po restarcie biosu na default komputer uruchamia sie i płyta dokonuje restart a potem włącza sie i ciągle czarny ekran. Do biosu nie da sie wejść. Nic nie piszczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgraj moze ten bios BIOS LP35DB07 -chyba najlepszy.

...cos te nowe procki zgryźliwe..a już miałem wymieniac na X3360 :-)

powienien robić 4 ghz stable ale chyba z nowym chipsetem na mobo

http://download.intel.com/design/xeon/datashts/319005.pdf

Edytowane przez lama1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok chłopaki faktycznie płyta ruszyła jak włożyłem do innego banku tylko 1 pamiec. Zobacze jak bedzie po obsadzeniu kolejnych 3. Ale ogolnie co to za zgrzyt z ta płyta? czesto tak jest bo to mi sie zdarzyło dopiero 1 raz a juz z 3 miesiace ja mam.

Mam jeszcze pytanie - są jakies programy do wgrania biosu do tej płyty z poziomu windowsa? I który najlepszy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem takie same problemy z napięciem procka na nowszym biosie.Powyzej pewnego napięcia płyta nie wstawała.Więc wgrałem starszego Biosa i zero problemów.

Pochwal się jaki bios wgrałeś, podaj nazwę biosu.

Sprawdzę go u siebie.

Mam jeszcze pytanie - są jakies programy do wgrania biosu do tej płyty z poziomu windowsa? I który najlepszy ?

Winflash, ale nie polecam Ci tego programu możesz "uwalić mobo". Najlepiej wgraj z dyskietki lub z "pendrajwa"

----

Sprawdzał ktoś 3 najnowsze oficjalne biosy czy występują te problemy z napięciem ?

- LP35D502

- LP35D317

- LP35DC24

Edytowane przez czocza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzał ktoś 3 najnowsze oficjalne biosy czy występują te problemy z napięciem ?

- LP35D502

- LP35D317

- LP35DC24

D317 i D502 nie robia mi problemow z voltowaniem procka jak u was

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem dziś te biosy i tez powodują problemy z napięciem.

Na szybko przetestowałem mojego procka na LP35DB07 i oc mi się pogorszył.

Ciekawi mnie jeszcze dlaczego np. meeron'owi najnowsze biosy nie robią problemów z voltowaniem cepa a nam z Fisherem robią takie problemy. Od czego to może zależeć? Jakieś wróżki?

Edytowane przez czocza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jest kilka revizji tych płyt i dlatego te same biosy różnie reagują na innych płytach.

Edit:

Czy u Was też gdy ustawiacie w biosie tRTP na 1 to memset pokazuje 4 ?

Ktoś mi powie jak w biosie nazywa się timing z memseta Refresh Period (tREF) ?

bios mam LP35D317

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, pomocy!

Mam dość juz tego mobo!

U mnie nie działa coś takiego jak 50-55% wartość HTT przy GTL. Sprawdzałem każda, dosłownie każda wartość (schodziłem od 90 do 25 !!! - nie polecam bo kilka godzin sprawdzania murowane :/)

i najlepiej sprawują sie GTL około 48-51 przy HTT 1,2V ale i tak nie jest to super stabilne! Dochodzę do wniosku ze nigdy juz nie będzie. Najdziwniejsze jest to ze poprzednia płyta Gigabyta tez na p35 spokojnie wykręcała procka do 3700 bez jakichkolwiek zmian GTL itp. Takiej opcji na płycie gigabyte tego nie było a i tak chodziło stabilnie a na tej nawet jak dam def 2666MHz to i tak trzeba kombinować z GTL`ami bo inaczej ciągle resety. I co najdziwniejsze nawet na std taktowaniach procesor nie jest 100% stabilny przy 49/48/49 ale to najlepsza wartość. przy 59-66 ciągle resety zanim jeszcze system sie wgra.

jeżeli chodzi o bios to patrzyłem juz na 3 - 1- std z płyta , potem wgrałem następny i teraz ten najnowszy który polecaliście: czyli LP35DB07 i nic to nie daje, żadnej różnicy czy zmiany na korzyść!

To sprawa procka a 2 to pamięci które nawet na def ustawieniach tez sypia błędami - sprawdzane programem MemTest. Ponownie napisze ze na gigabyte nie miałem problemów z osiągnięciem ponad 1100Mhz na nich ale tutaj nic nie da sie ustawić. Jak sam zaczynam zmieniać i ustawiać tak jak czytam na niektórych stronach to płyta nie wstaje i trzeb kombinować z wyciąganiem każdej kostki i wkładać 1 aby ta sie łaskawie uruchomiła. Oczywiście ustawienia biosu trzeba wtedy restartować.

Nie wiem, czytałem cały ten topic , ustawiałem tak jak niektórym doradzano i nie pomaga. Nie wiem co mam robić ale coraz bardziej skłaniam sie do tego aby pozbyć sie tej płyty. Szkoda bo 1: dużo kasy na nią wydałem a 2: to miała być taka super a kiepsko coś z nią jest :/

EDIT:

oczywiście inne napięcia zmieniałam i nic np. NB V zmieniałem : dawałem nawet 1,7 - nic nie daje

CPU PLL do 1,7 podbijałem i nic

próbowałem też z VTT 1,25V // 1,28V // 1,3V i 1,33V ale to też nic nie dawało

Edytowane przez all15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że tak zapytam:

tempy na płycie ?

proc nie jest uwalony czasem ?

Vcore ile dawałeś na T2R a ile na Gigabyte ?

Temp? chodzi o temp mikroukładu płyty gł : 59C-61C (odczyt z everesta) 61C jest pod primem.

nie wiem czy procesor jest uwalony? Ale raczej nie bo na poprzedniej płycie chodził bardzo dobrze.

max vcore na Dfi dałem 1,4V a na gigabyte 1,45V. Więcej nie przekroczyłem V na nim nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale ile miałeś w ustawieniach 24/7 najwięcej Vcore ? - niby 1.45v to dużo. Jeśli masz możliwość to sprawdź proca na innym mobo. A tempy na płycie masz duże ( postaraj się dać nawiew i zobaczyć stabilność) , ja na swojej mam 44* max na NB.

Weź pod uwagę to że T2R przevoltowuje Vcore ( bynajmniej u mnie ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smartguardian - program od DFI pokazuje CHipset : 48C - spoczynek a obciążenie: 49-50C przy napieciu 1,33V na NB. Poprzednia temp, która podełem czyli około 59-60C było przy napięciu na NB 1,6V-1,65V

EDIT:

odpalam Memtest i juz doszło podczas testu 52C przy 1,33V na CHipsecie. EDIT 2: i Juz 55C :(

Jak dotykam na radiatory to parzą, ma tak być?

Edytowane przez all15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na NB tyle nie potrzeba dawać ( jeśli memy nie będą bardzo ciasno ), 1.41v spokojnie starczy do 500FSB. Jeśli parzą to oznacza, że dobrze odbierają ciepło ale sobie nie radzą w oddawaniu ciepła do otoczenia i by się nawiew przydał. Zamontuj transpiper i zobacz czy coś pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

transpiper jest zamontowany cały czas ale dziwne bo on nie jest gorący :/ tak jakby nie odbierał ciepła co jest dziwne bo heat-pipe jest gorący ale tylko do tego skręcanego łącznika. Potem już zimne jest.

stolara ---> jak u Cibie wygląda przewiew w obudowie, że taką małą masz temp na NB?? Jaka to obudowa?

EDIT:

1H 10 min orthos stabilnie przy proc:3600MHZ napięcie: 1,28V // FSB VTT:1,12 // GTL : 51/49/51 // HTT:1,2 // NB:1,32V . Wygląda na ok ale niestety pamięci sypią błędami w programie Memtest. Pamięci ustawione na 1080MHz 5/5/5/15/2T przy 2,14V. Więc dziwne bo pomimo że procesor będzie stabilny to i tak pamięć będzie zwieszała aplikacje :(

EDIT 2:

wgrałem program Memset i zmieniłem (jak też wcześniej innej osobie sugerowano przy podobnym problemie) Refresh cycle time (tRFC) na 52 i obecnie memTest 70% covarege i 0 errors. Poprzednio nie doszło nawet do 5% bez errors. Zobaczymy jak będzie dalej ale zapowiada sie obiecująco... Wreszcie widać swiatło w tunelu :)

Edytowane przez all15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam obecnie płytę na biurku, i na SB leży mi wentyl 80mm @ 12v. Na NB nie mam nawiewu, u mnie transpiper też jest chłodny a heatpipe ten przykręcony do PWM jest ciepły. Problem imho polega na złym styku na tym łączniku skręcanym. Po moim teście wynika, że w idle transpiper daje na PWM 1* mniej i na NB też 1* mniej - a to słabo jak dla mnie. Test robiłem z wentylem leżącym na SB.

Niby P35 jest przystosowany do pracy w "dużych" temperaturach, lecz nie wiem jaki jest zakres "dużych" temperatur.

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jest juz wszystko ok. Tak jak pisałem wczesniej pomogło ustawienie Refresh cycle time (tRFC) na 52 i pamieci juz nie wywalają errors. NA 1111MHz 2,2V memTest przechodzi stabilnie 200%.

Obecnie 3700MHz na 3,1V real (wg biosu 2,65V) i juz 7H Orthos leci (w nocy leciał test) więc też stabilnie.

Jednak nadal w moim przypadku ustawienia GTL na 50-55% nie maja zastosowania bo to wszystko na ustawieniach 51/49/51 przy VTT 1,2V z poziomu bios (1,13V real) :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jest juz wszystko ok. Tak jak pisałem wczesniej pomogło ustawienie Refresh cycle time (tRFC) na 52 i pamieci juz nie wywalają errors. NA 1111MHz 2,2V memTest przechodzi stabilnie 200%.

Obecnie 3700MHz na 3,1V real (wg biosu 2,65V) i juz 7H Orthos leci (w nocy leciał test) więc też stabilnie.

Jednak nadal w moim przypadku ustawienia GTL na 50-55% nie maja zastosowania bo to wszystko na ustawieniach 51/49/51 przy VTT 1,2V z poziomu bios (1,13V real) :/

ciekawe napięcie ;) Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fisher15

Spróbuj ustawić niższe napięcie procka i podbijaj wartością procentową. U mnie też były takie kwiatki ale przy 1.225V i podbijaniu procentowym działa ok.

@all15

Ustaw Perfomace Level na 8 lub 9 i nie powinieneś mieć problemów ;)

@meeron

To jeszcze mało ;) Kiedyś kumpel kłócił się że jego procesor chodzi na 3.3V xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi