JROX Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Słabo to pomaga. Dawałem 2.25 i system się wiesza, a na 2.27 się explorer i jeszcze kilka innych wywala. Kurde, znajdę zaraz chwile i się znów pobawię z tym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 (edytowane) Słabo to pomaga. Dawałem 2.25 i system się wiesza, a na 2.27 się explorer i jeszcze kilka innych wywala. Kurde, znajdę zaraz chwile i się znów pobawię z tym... masz pewność że proc śmiga na 4,5GHz Orthos stabilnie ?? w dodatku (kupiony jako tzw. selekt) nie mówiac o smiesznym SuperPI co do pamieci to chyba zbyt wiele od nich oczekujesz ;) Edytowane 8 Października 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Śmiga 4.4 więc myślę że i 4.5 by uciągnął... A co do pamięci... możliwe. Ale przed zmianą biosu nawet 1.1 nie chciały robić na tym dzielniku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Nowy bios 2008/09/19. Załadowałem z Windows Winflash 1.92. Nowych opcji nie widzę. Zmiany dotyczą mikrokodu dla procesorów serii Q9xxx. Dodałem bios w załączeniu do posta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Dla pewności chciałem się spytać. Jak obsadzę grafikę w drugim slocie PCIE to będzie działała z prędkością x16 tak? Wiem,że na X38 tak można, ale pewności nie mam czy jest tak samo z DFI UT P35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 uswiadczysz x4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) Śmiga 4.4 więc myślę że i 4.5 by uciągnął... A co do pamięci... możliwe. Ale przed zmianą biosu nawet 1.1 nie chciały robić na tym dzielniku ;) powiem tylko tyle ................................................ :rolleyes: Edytowane 11 Listopada 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczimen Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 (edytowane) Siemka posiadam zestawik jak w sygnaturce potrzebuje aby ktoś z podobna konfiguracja i oczywiście płytka DFI LanParty LT P35 podał mi napięcia z biosika aby troszkę pokręcić sprzęt oczywiście takie na codzienne użytkowanie a nie do testów pozdrawiam wszystkich i thx za wszelaką pomoc icon_smile3.gif P.S I jak coś to jaki biosik jest najlepszy pod core E8200 ? Obecnie mam 11/07/2007 Edytowane 17 Listopada 2008 przez arczimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 BIOS jest OK ile chcesz mieć na procku 24/7 - 4GHz ? (czy Twój E8200 da radę latać na 4 GHz przy rozsądnym Vcore) ? najlepiej dać 8x500 i pamięci 1:1 , GTL daj---> 57-57-57 na ramki - 2,1 vmem NB-1,45 vol. reszta na AUTO i nie powinno być kłopotów chyba ze chcesz się bawić w bicie rekordów to wtedy można pomajstrować timingami itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczimen Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 BIOS jest OK ile chcesz mieć na procku 24/7 - 4GHz ? (czy Twój E8200 da radę latać na 4 GHz przy rozsądnym Vcore) ? najlepiej dać 8x500 i pamięci 1:1 , GTL daj---> 57-57-57 na ramki - 2,1 vmem NB-1,45 vol. reszta na AUTO i nie powinno być kłopotów chyba ze chcesz się bawić w bicie rekordów to wtedy można pomajstrować timingami itp. To tak obecnie moj proc smiga na 3.66 przy fsb 458 :) i nic nie zmienialem w biosie zadnych napiec Nie wiem co to 24/7 ? a czy da rade latac na 4 Ghz to nie wiem bo jak ustawilem w biosie fsb 500 to komp nie chcial wstac :( oczywiscie ustawilem jak mowiles NB na 1,45v ale nie wiem ktore to Vcore ? gdzie sie ustawia pamieci 1:1 ? bo moje sa chyba na 5:6 z tego co pamietam Byl bym wdzieczny jak bys mi napisal wszystkie napiecia w biosie i zaznaczy ktore mam podwyzszyc aby procek hulal na 4Ghz :) pozdrawiam i dzieki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 jeżeli choć troszkę się postarasz to nawet prześledzenie całego tego tematu (całe 20 stron) pozwoli na wyciągniecie wniosków + odrobina chęci i poświęcenie czasu dadzą efekty powodzenia p.s. zacznij może od podstaw tzw. OC takie tematy tez są na forum powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczimen Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 (edytowane) jeżeli choć troszkę się postarasz to nawet prześledzenie całego tego tematu (całe 20 stron) pozwoli na wyciągniecie wniosków + odrobina chęci i poświęcenie czasu dadzą efekty powodzenia p.s. zacznij może od podstaw tzw. OC takie tematy tez są na forum powodzenia O to chodzi że już troszkę poczytałem tymbardziej te 20 stron :) na temat ustawienia pamieci na 1:1 to znalazlem cosik takiego :) http://forum.idg.pl/plyty_glowne-f105-dzie...ci-t112438.html co do 24/7 to raczej o bios chodzi :) I jeszcze nie wiem ktore to Vcore w biosie - jest tam kilka napiec a nie chce nic zepsuc :) Wiec byl bym wdzieczny jak bys mi konkretnie powiedzial te 2 napiecia co mam w biosie zmienic czyli NB i Vcore bo pamiec to wiem :) tylko chodzi mi o nazwy w biosie gdy bys mogl wejs do bioska i spisac dokladnie nazwy tych napiec :) oprucz tych 2 napiec reszte mniej wiecej kumam o pozdrawiam Edytowane 17 Listopada 2008 przez arczimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 O to chodzi że już troszkę poczytałem tymbardziej te 20 stron :) na temat ustawienia pamieci na 1:1 to znalazlem cosik takiego :) http://forum.idg.pl/plyty_glowne-f105-dzie...ci-t112438.html co do 24/7 to raczej o bios chodzi :) I jeszcze nie wiem ktore to Vcore w biosie - jest tam kilka napiec a nie chce nic zepsuc :) Wiec byl bym wdzieczny jak bys mi konkretnie powiedzial te 2 napiecia co mam w biosie zmienic czyli NB i Vcore bo pamiec to wiem :) tylko chodzi mi o nazwy w biosie gdy bys mogl wejs do bioska i spisac dokladnie nazwy tych napiec :) oprucz tych 2 napiec reszte mniej wiecej kumam o pozdrawiam CPU VID Control: możesz dać maksymalnie 1,35 --- >24/7 (żeby było bezpiecznie i nie za gorąco) CPU VID Special Add: AUTO NB Core Voltage:1.45 24/7 - tego nie mogę zdradzić powodzenia ;) i jeszcze jedno słownik jezyka polskiego też nie zaszkodzi poczytać :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczimen Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) CPU VID Control: możesz dać maksymalnie 1,35 --- >24/7 (żeby było bezpiecznie i nie za gorąco) CPU VID Special Add: AUTO NB Core Voltage:1.45 24/7 - tego nie mogę zdradzić powodzenia ;) i jeszcze jedno słownik jezyka polskiego też nie zaszkodzi poczytać :rolleyes: Dzięki wielkie za pomoc :) już wiem chyba co to 24/7 :) u mnie też tak komp chodzi za wyjątkiem braku dostaw energii bo nie mam UPS-a :) Co do byków i takie tam to wczoraj się spieszyłem w robocie i troszkę byków narobiłem :) jeszcze raz THX za pomoc Racuch :) w trakcie teścików niedługo zapodam fotki :rolleyes: pzdr :) I już po testach :) 1 test pod obciążeniem 2 test tuż po wyłączeniu Orthosa 3. everest Więc tak : Ustawiłem CPUVID Control : 1.275V CPUVID Special add : auto NB Core Voltage : 1.41V Dzielnik ramu 1:1 oraz GTL : 57,57,57 Napięcie ramu na 2.1V Reszta auto a pozostałe napięcia defaultowe :) Oczywiście Vcore Droop Control mam na Disabled System po 1.5 godzinki męki stabilny :) Tylko w stresie CPU-z pokazuje mniejsze napięcie procka niż w IDLE ?? i mimo iż mam ustawione w biosie 1.275V. Kolejny problem to przy FSB 500 nie da rady więcej uzyskać niż 1000 MHz z mojego ramu przy dzielniku 1:1 :( a bardziej nie chcę proca katować Co do temperatury to raczej mi nie przekracza 65 stopni w stresie a w IDLE jest koło 45 stopni czy takie temperatury są znośne ? pzdr Edytowane 18 Listopada 2008 przez arczimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) Nie mam pojęcia od czego to zależy ale wydaje mi się, że to płyta. Kofing jak w sigu. Chodzi o SetFSB. Gdy włączam setfsb i przestawie na dowolną wartość to jest frez i zostaje reset. Czasem "załapie" normalnie ale to jest 1/10 razy... wtf? edit: mam wersje 2.1.7x i teraz najnowszą - to samo. Edytowane 18 Listopada 2008 przez Marecki306 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) arczimen i jak to mówią --> styka CPU raczej więcej nie poleci na rozsądnych vol. ciesz się i używaj ;) Edytowane 18 Listopada 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczimen Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 arczimen i jak to mówią --> styka CPU raczej więcej nie poleci na rozsądnych vol. ciesz się i używaj ;) hehe zastanawiam sie jeszcze czy nie zmienic dzielnika na inny np 5:6 i puscic cruciale przy napieciu 2.2V na 1200 z time 6-6-6-18 :) co ty na to ? tylko czy wtedy te napiecia GTL co mam 57-57-57 bede musial na auto czy jeszcze inne ? daj znac co myslisz na ten temat :) pzdr jestem w pracy do 2 wiec jak cos czekam na sugestie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 hehe zastanawiam sie jeszcze czy nie zmienic dzielnika na inny np 5:6 i puscic cruciale przy napieciu 2.2V na 1200 z time 6-6-6-18 :) co ty na to ? tylko czy wtedy te napiecia GTL co mam 57-57-57 bede musial na auto czy jeszcze inne ? daj znac co myslisz na ten temat :) pzdr jestem w pracy do 2 wiec jak cos czekam na sugestie :) nie myl pojęć ;> GTL dotyczy tylko CPU !! jeżeli już to 5-5-5-15 przy 600MHz(1200 MHz DDR2) , z tego co pamiętam to pamięci 2x1GB maja problem z pracą 6-6-6-18 ;) działaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczimen Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 nie myl pojęć ;> GTL dotyczy tylko CPU !! jeżeli już to 5-5-5-15 przy 600MHz(1200 MHz DDR2) , z tego co pamiętam to pamięci 2x1GB maja problem z pracą 6-6-6-18 ;) działaj znalazlem taki artykul wlasnie z tymi pamiatkami co mam :) http://bachcomp.pl/133,1,Crucial-Ballistix...1-1200-MHz.html i tam przy 2.2V- 2.3V smigaja na 1200 przy 6-6-6-18 tylko ze niestety nie dam zrobic tego przy dzielniku 1:1 :( bo wtedy bym musial dac sporo wyzsze FSB :) bo raczej nie wydaje mi sie zeby moje polecialy na 5-5-5-15 przy 2.2V a nawet 2.3V :) bo to sa te jednostronne pamiatki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 zapomnij o takich taktach na tych pamieciach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 znalazlem taki artykul wlasnie z tymi pamiatkami co mam :) http://bachcomp.pl/133,1,Crucial-Ballistix...1-1200-MHz.html i tam przy 2.2V- 2.3V smigaja na 1200 przy 6-6-6-18 tylko ze niestety nie dam zrobic tego przy dzielniku 1:1 :( bo wtedy bym musial dac sporo wyzsze FSB :) bo raczej nie wydaje mi sie zeby moje polecialy na 5-5-5-15 przy 2.2V a nawet 2.3V :) bo to sa te jednostronne pamiatki :) w teście występuje MOBO - XFX 780i a to juz zupełnie inna para kaloszy, te 1200MHz to magia cyferek :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczimen Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 (edytowane) w teście występuje MOBO - XFX 780i a to juz zupełnie inna para kaloszy, te 1200MHz to magia cyferek :wink: ok narazie zostawiam jak jest pamiątki chodzą na 1GHz przy 5-5-5-15 ~2.1 V na dzielniku 1:1 :) Mam jeszcze pytanko co do napięcia NB Core Voltage bo zmniejszyłem na 1.37V i wszystko śmiga tylko że napięcie ma jakieś powiązanie z ramikiem bo musiałem zwiększyć napięcie na ramki z 2.1V na ~2.15V o jedno oczko wyżej i wtedy ram nie wywala błędów w memteście :) jeszcze zmniejszyłem napięcie CPU Ustawiłem CPUVID Control na ~1.268. Czy jak będę obniżał NB Core i CPUVID Control to będzie to miało duży wpływ na pamięć ?? Ogólnie wszystko jest ok :) ale zastanawia mnie w core temp ten VID - 1.2250 coś wysoki pokazuje w biosie ten vid nie mogę ustawić mniejszego niż 1.2 ?? chyba meron miał kiedyś ten problem tylko nie wiem czy to tak zostawić czy inny biosik poprawi sytuacje ? Macie poniżej nowe teściki z ustawieniami 24/7 :) Już parę dni komp tak śmiga i jest 100% full stable :) - STRES - IDLE Myślę że temp są w porządku jak na AC :) pzdr Edytowane 23 Listopada 2008 przez arczimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
globi-wan Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 co jest ze suportem na dfi..biosu sciagnac nie idzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) A jaki chcesz ? Mam kilka na hdd i jak coś mogę Ci upchnąć. B-) Edytowane 24 Listopada 2008 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
globi-wan Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) A jaki chcesz ? Mam kilka na hdd i jak coś mogę Ci upchnąć. B-)najnowszy..ale do odpalenia z dyskietki EDIT udalo mi sie sciagnac Edytowane 24 Listopada 2008 przez globi-wan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) mała prośbeczka o przetestowanie przez Was tzw. GTL-i ustawcie tak : CPU GTL 1/3 REF Volt 57 CPU GTL 0/2 REF Volt 61 NB GTL REF Volt 67 u mnie pomogło , mogę obniżyć Vcore o 1-2 "ząbki" w dół, czekam na relacje z boju ;) Edytowane 4 Grudnia 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Sluchajcie kupilem uzywke UT i mam jakies jazdy.Po pierwsze nie chciala odpalic i caly czas byl blad 8.8, udalo sie jakos po trudach odpalic z przycisku na plycie.Ok chodzi, wchodze do BIOSu a tutaj jakies jazdy znowu.Napiecie dla procak na auto a z boku pokazuje 1.24v, NB ustawiony na 1.33 a najmniejsza wartosc to 1.3v.Robilem wczesniej reset biosu - o co biega? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 (edytowane) a płyta była kupowana jaka sprawna ? jaki masz BIOS ? vNB tyle ma na standardzie ... Edytowane 7 Grudnia 2008 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Dobra działa - nie wiem co było grane, ale zanim wystartowała męczyłem się 2 godziny prawie. BIOS z 17 marca 2008 - dobry? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 BIOS jest dobry, jakbyś się nudził to LP35D521 też jest godny polecenia. Tylko potestuj płytę czy jest stabilna przed flashem bo możesz mieć niespodziankę w postaci nieudanego flasha, gdy płyta się degraduje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...