Skocz do zawartości
skilloF

Asus Extreme Striker. ! Pomocy !

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam problem szukałem na necie podobnych przypadków i znalazlem cos takieg

1_)http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20061214040418890&board_id=1&model=Striker+Extreme&page=1&SLanguage=en-us

2_)http://img178.imageshack.us/img178/451/composite20061214141309so2.png

moze napisze o co chodzi : kupiłem płyte extreme striker asusa podlaczylem wszystko i na lcd wyswietla sie " cpu init " prubowalem wszystkiego , reset cmos itp etc , przekladanie pinow itp brak mi słów postanowilem wienc napisac na forum ^^ . nizej napisze staff ktory mam :

1) proc : Intel Core Q6600

2) płyta : Asus extreme striker <^^

3) ramy : ddr2 ocz special gamer ops cl4 non ecc

4) grafa : Gf 8800 ultra gigabyte

5) hdd segate 320 gb - sata

6)Zasilacz Enermax Galaxy 850w

:mur: :mur: :mur: :mur:

naprawde nie wiem co mam robic :/

dodam jeszcze ze mialem zamontowany blok wc tt- z pod wersji kandalfa , zmienilem go na normalny cooler gdyz mysalem ze to cos da :F :oops: lecz nic nie dalo :P :x

wszystko sie włacza na 2 sekundy i gasnie po 2 sekundach i zasilacz zaczyna pikac :P naliczylem ok " 30 razy i wylaczylem . wszystko sie wlancza fandery , wiatraki led itp , cooler od grafy itp po 2ch sekundach gasnie all :F i na ekraniku pojawia sie CPU INIT / z tego co sie dowiedzialem znaczy to Cpu initation :/ macie jakies pomysly ? z tego co wiem to cpu jest caly i nic mu niedolega , gdy by cos bylo wyskoczyl by CPU FAIL zamiast CPU INIT , moja skromna uwaga . :damage_wall::damage_wall: :mur: :mur:

Edytowane przez skilloF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy Ci to cos pomoze, wczoraj zmienialem bios na 1301 i potem plyta nie wstala, objawy byly bardzo podobne, wszystko sie wlanczalo na kilka sekund i tak w kolko. Niestety nie sprawdzilem co jest na wyswietlaczu. Zrobilem wszystko co tylko moglem i pomoglo dopiero wyjecie bateryjki, wstala bez problemu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez marek-irl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przygotuj sie na wiele tego typu niespodzianek ze strikerem. to mobo wymaga BARDZO wiele cierpliwosci i niejeden raz zechcesz je wywalic za okno ;)... rozgryzam strikera od paru dni i pierwsze podejscie bylo takie samo jak Twoje, po postawieniu systemu postanowilem zmienic cos w biosie i tez juz nie wstalo ;). objaw ten sam ;).

wyjmij bateryjke na noc i sprawdz rano. poza tym, proboj odpalic z jedna kostka ramu. jak nie pomoze, sproboj zamontowac inne cpu. w miedzyczasie znajdz nowy biosik (u mnie 1301 sprawuje sie przyzwoicie) i nagraj go na dyskietke albo cd. jak tylko sie obudzi, przeflashuj bios.

stawiam ze masz za dobry ram jak na seryjny bios ;). ewentualnie tenze stary bios nie lubi sie z quadcore.

w razie problemow - pytaj, postaram sie cos pomoc. w tej chwili wydaje mi sie ze to mobo MOZE byc calkiem uzyteczne, choc bez modow z quadem fsb 392 i koniec...

powodzenia :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki panowie sprubuje z bateryjka bo kilka osub mi to juz mowilo. to jest nowa plyta :F wienc nei wiem sam procek tez ma kilka dni :/ wyjme bateryjke na noc do tego czasu moze ktos cos wymysli jeszcze :) :mur: :mur: za miech zmienie ta plyte na foxcoma jakiegos :F jutro napisze czy pomoglo cos czy nie :) a co do ramów odpalalem na rózne sposoby ab-ba-ab itp z 1 koscia z 2oma 4ema mix totalny :F

wyjełem ta bateryjke od biosa wienc zobacze rano poki co moja glowa :P ma kilka pomyslow moze cpu padl ?? zrobilem fotke popatrzcie sami jest dosc obsmarowany liquidem

Dołączona grafika

Shot at 2007-07-15

dla mnie wyglada ok :F

Edytowane przez skilloF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nic nic jeszcze raz nic . chyba juz sprubowalem wszystkiego :/ wtf :mur: zflesciach!e ten bios na 1301 i zobaczymy jak bendzie

chodzilo . zajade mu e4300 zaraz :P bo mam a z cl5tka bendzie problem bo nie mam :F ale widzialem posta kolesia co kingstony wsadzal cl4 ;P i sie bawil oc to nie wiem

Edytowane przez skilloF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edytuj posty. pierwsze primo.

przeczytaj jeszcze raz co Ci radzilem. drugie primo. bez jakiejs marnej kostki ramu na cl5 i jakiegos c2d (byle nie 1333!) nie podchodz nawet do tematu. jak nie masz skad zorganizowac ww. gratow - zanies do serwisu.

strikera przeklinalem az w koncu uznalem ze to nie jest wcale zle mobo, trzeba umiec sie z nim obchodzic ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nic nic jeszcze raz nic . chyba juz sprubowalem wszystkiego :/ wtf :mur: zflesciach!e ten bios na 1301 i zobaczymy jak bendzie

chodzilo . zajade mu e4300 zaraz :P bo mam a z cl5tka bendzie problem bo nie mam :F ale widzialem posta kolesia co kingstony wsadzal cl4 ;P i sie bawil oc to nie wiem

a sprawdzałeś:

http://kostakiss.com/blog/2007/07/08/asus-...cpu-init-error/

http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=200...SLanguage=en-us

Problem z CPU INIT można czasem rozwiązać w sposób banalny - wystarczy wcisnąć przycisk podświetlenia płyty na panelu I/O

Basically, they contain the same information at the moment. However, people may respond to the threads in the future.

In a nutshell - you may need to check you have connected the 8 pin connector to the ATX12V, rather than the 4 pin. However, read the threads before jumping in. I have sent my PC back for refund prior to testing.

winą może być równie źle włożony kabel do fdd

jak to nie pomoże to musisz szukać kumpla z podobnymi podzespołami i żonglerka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej [ciach!]a sory ale sie naprawde zdenerwowalem :F zamontowalem kosc 512 cl5tek i pentium d :F i dalej to samo cpu init O_O

owned :) oddalem ta plyte do servisu powiedzieli ze cos z radiatorem :o nvm juz kupilem Abita AB9 quad gt ;) imo thx za help

Edytowane przez skilloF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi