jawor121 1 Report post Posted July 15, 2007 Siema, szukam jakis ciekawych pomysłów na dania z grila.Mięso,szaszłyki itp.Jeśli ma ktos przepisy na dobre sosy i sałatki typu grecka to może też napisać.Będe wdzięczny:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
JROX 68 Report post Posted July 15, 2007 (edited) Ostatnio jadłem coś takiego: Schab z biedronki za 7,5zł za 6 kawałków. Ubijany obuchem siekierki na stole, doprawiany przyprawą do grilla Kamis i polewany różnymi piwami(m.in tyskie i lech) Pieczony na grillu rozpalanym i dogrzewanym opalarką. Podawany w ćwiartce bochenka chleba. Pycha :D :lol2: EDIT: Żeby nie było że sobie jaja robie... Wszystko na poważnie robione. Edited July 15, 2007 by JROX Quote Share this post Link to post Share on other sites
slavok 1907 Report post Posted July 16, 2007 Schab z biedronki za 7,5zł za 6 kawałków.cud że żyjesz :lol: z grilla to boczek dobrze wysmażony no i oczywiście kiełbaska :D Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koowi 0 Report post Posted July 17, 2007 Skrzydełka z kurczaka wymoczone w marynacie ;) Do tego tsa-tsyki palce lizać :lol: No i tradycyjnie kiełbacha + musztarda lub taki sos barbekiu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacek 2 Report post Posted July 17, 2007 Kiełbasa, szaszłyki. Wsrod znajomych jest sporo delektujacych sie karkowka. Jakby to powiedziec - nie ma nic lepszego od karkowki ale koniecznie dobrze przyprawionej i przyrzadzonej na grillu ;) Jak widac nie błysnałem inowacyjnymi pomysłami na dania, ale to jest przeciez bardzo smaczne... i proste (procz szaszłykow). :P Po co kombinowac.. za bardzo.. :P jawor121: Ee kombinujesz, grill przynajmniej mi kojarzy sie z prostota przyrzadzania dan. Nawet w warunkach polowych ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Imperator Kret 454 Report post Posted July 17, 2007 Bardzo fajnie smakują owoce z grilla. Kroisz w kawałki brzoskwinie, gruszki, jabłka, banany, truskawki i co tam jeszcze chcesz. Wrzucasz do miski i dodajesz miód z sokiem cytrynowym zmieszany+oczywiście trochę ciepłej wody, żeby się miód rozpuścił. Polewasz owoce w misce, odstawiasz na 0,5 godziny do lodówki. Robisz torebki z folii alu i do tego nakładasz owoce i po 3-4 listki mięty. Ewentualnie jeszcze dodajesz koniaku. Bardzo dobry deser po mięsie z grilla. Jak chcesz zrobić dodatkowo fajny efekt to od razu po otwarciu torebki polewasz trochę alkoholem i podpalasz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
evocati 0 Report post Posted July 17, 2007 Skrzydełka z kurczaka wymoczone w marynacie ;) Do tego tsa-tsyki palce lizać :lol: No i tradycyjnie kiełbacha + musztarda lub taki sos barbekiu Witam. Jutro mam zamiar zrobic skrzydelka z kurczaka na grillu i wlasnie potrzebuje jakis dobry najlepiej sprawdzony przepis na marynate. Jesli macie jakis swoj to bardzo prosze o przepis. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koowi 0 Report post Posted July 18, 2007 Przeważnie to się kupuje już gotową marynatę ;) Jeśli mnie pamięć nie myli to z Kamisa ta marynata była. Zapomniałem dodać , że te skrzydełka najlepiej trzymać jeden dzień w tej marynacie w lodówce ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
borozu 5 Report post Posted April 3, 2011 Jako, że sezon grillowy w sumie można by uznać za otwarty odkopuję temat. Większość rzeczy z grilla mi smakuje jednak nie zawsze mam możliwość zjedzenia tego co chcę ( często z kumplami robimy spontaniczne grrillowanko jako, że pełen osprzęt jest u kumpla w bagażniku ;) ). Więc standardowo zajeżdżamy do spożywczaka, kupujemy parę pałek kiełbasy i robimy wypad gdzieś na łono natury. Jednak jeśli chodzi o porządne grillowanko z uprzednim przygotowaniem to uwielbiam karkówki, kurczaki, pieczarki z serem, szaszłyki, boczek... no ogólnie większość rzeczy :) Czy macie jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy na dania oprócz tych które podałem? Jakieś inne mięso, czy może wybitny sposób przygotowania żeby naprawdę było się czym delektować? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zzizzy 263 Report post Posted April 3, 2011 Sprawdź ten kanał na yt: http://www.youtube.com/user/foodwishes 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Imperator Kret 454 Report post Posted April 3, 2011 Łosoś norweski - dodać sól, pieprz, cytrynę, masło, kilka listków bazylii i robić na grillu w folii. Do mięs polecam zrobić samemu sos barbecue np. taki(od Pascala): 10 łyżek przecieru pomidorowego(nie koncentratu, przecieru) 1 średniej wielkości cebula drobno pokrojona 5 listków bazylii 2 łyżki sosu sojowego 2 szczypty curry 2 łyżki whiskey/winiaku/koniaku 1 łyżka brązowego cukru Jeśli cebula jest naprawdę drobno pokrojona to można wymieszać całość, jeśli nie to jeszcze zmiksować. Ja zwykle dodaje więcej sosu sojowego/soli i cukru + trochę ostrej papryki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zeniu 27 Report post Posted April 3, 2011 pierś z kurczaka krótko grilowana tak żeby nie wyschła na wiór - miodzio ;) skrzydełka tylko ogniste do mocniejszych alkoholi pasują wyśmienicie :] pstrąg z masłem i pietruszką oprawiony w folie aluminiowa zamknietą - pod koniec grillowania rozciąć folie u góry aby odparowało to co zbędne, ziemniaczki w mundurkach owinięte w folie aluminiową i pieczone na węglu/brykiecie podczas grilowania mięsa - smakują prawie jak z ogniska :) do tego sałatka ze swieżych jarzyn z zimnym sosem i mamy świetny obiadek :] wycinamy ćwierćwałek w kiełbasce i wypełniamy luke żółtym serem, owijamy ją cienko pokrojonym boczkiem (można użyc wykałaczek aby się to trzymało siebie) po wytopieniu tłuszczu mamy rewelacyjną wyżerkę :] Quote Share this post Link to post Share on other sites
qqrydza 5 Report post Posted April 15, 2011 Mogę podpowiedzieć coś na temat marynaty do mięs. Wcześniej wspominana karkówka, filety z piersi kurczaka czy skrzydełka, steki i inne wrzucamy do przygotowanej marynaty i pozostawiamy na kilka godzin(przynajmniej). Najlepiej wszystko przygotować rano na wieczorną imprezę albo pozostawić na noc w lodówce. Proponuję użyć zmiksowanych pomidorów, mogą być pomidory z puchy. Oliwa z oliwek, cebula, czosnek i przyprawy. W zasadzie duża dowolność zależna od smaku ale jest jeden "magiczny składnik", który spowoduje niezapomniane doznania. :wink: Sól do peklowania (inaczej zwana zmiękczającą). Polecam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
durczyn 22 Report post Posted May 3, 2011 Marynata nie pasuje do ptaka... (ot posypać przyprawami) Grill to kiełbasa lub karkówka w marynacie (piwo bażant + przyprawy + oliva z olivek) i leżakuje całą noc w lodówce przed wyjęciem na ruszt... Bajkowa sprawa : ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aurora001 176 Report post Posted May 3, 2011 Polecam mieso mielone doprawione na grillu, najlepiej zawiniete na patyku w formie pałeczek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Imperator Kret 454 Report post Posted May 4, 2011 To coś w stylu armeńskiego kebaba. Tyle, że oni mielą zamarynowaną wcześniej jagnięcinę z cebulą i papryką i tym obkładają patyki na grilla. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zzizzy 263 Report post Posted May 4, 2011 Trzeba dodać, że marynatami z dużą ilością octu (w ogóle kwaśne marynaty) nie można długo marynować mięsa, bo "ugotuje" nam mięso i będzie łykowate po upieczeniu. Godzinka, dwie maksimum. Quote Share this post Link to post Share on other sites
agatkaa 0 Report post Posted March 8, 2012 witam.. Ja ostatnio ze znajomymi rozpaliliśmy w sobote. Byla to fajna imprezka, i ten zapach z potraw grillowanych. Zrobilam pieczarki faszerowane mięsem i skrzydełka. A czy ktoś z Was grilluje o każdej porze roku? :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
YogiCK 185 Report post Posted March 8, 2012 Ja 15 stycznia grillowałem pierwszy raz w tym roku ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
agatkaa 0 Report post Posted March 9, 2012 Ja 15 stycznia grillowałem pierwszy raz w tym roku ;) Zgodzisz się ze mną, że potrawy z grilla lepiej smakują zimą niz latem? :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
YogiCK 185 Report post Posted March 9, 2012 Dla mnie jedno i to samo ;) Ale w zimę więcej przyjemności ze stania przy grilu - można się zagrzać :P Quote Share this post Link to post Share on other sites
Corso 31 Report post Posted March 9, 2012 W zimę do grilla nie podchodź bez grzanego piwa. :D Quote Share this post Link to post Share on other sites
YogiCK 185 Report post Posted March 9, 2012 No akurat w styczniu jak grilowałem nie dało rady skonsumować czegoś % - robiłem za szofera i średnio mi się uśmiechało nabitym wracać za kółkiem. À propos tematu :D 4 Quote Share this post Link to post Share on other sites
kamilo23 36 Report post Posted March 9, 2012 Dobre mięsko nie jest złe. Nawet zimą. :wink: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Corso 31 Report post Posted March 9, 2012 No akurat w styczniu jak grilowałem nie dało rady skonsumować czegoś % - robiłem za szofera i średnio mi się uśmiechało nabitym wracać za kółkiem. À propos tematu :D Też mnie wciach!ia podczas grillowania dym który, gdzie byś się nie ustawił to zawsze leci na ciebie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
agatkaa 0 Report post Posted March 10, 2012 (edited) Dzisiaj pogoda byla w sam raz na grilla. Czy ktoś z Was dzis grillowł? Bo ja niestety z braku wolnego czasu nie mogłam grillować..Powiedzcie mi jakiej najlepiej podpałki użyć do grilla? Edited March 10, 2012 by agatkaa Quote Share this post Link to post Share on other sites
slavok 1907 Report post Posted March 10, 2012 (edited) w sam raz na grilla ? 8st c to nie jest w sam raz na grilla :lol: sezon grillowy u nas zaczynamy majówką :) co do rozpalania grilla WEBER GRILL Rozpalacz ,komin ,starter mały EŁK (2112788711) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. tylko sam sobie to zrobiłem, daje radę. Edited March 10, 2012 by slavOK Quote Share this post Link to post Share on other sites
kamilo23 36 Report post Posted March 10, 2012 Dobrej jakości węgiel drzewny i jest super, żadnych problemów z rozpalaniem. :razz: Quote Share this post Link to post Share on other sites
stivo 96 Report post Posted March 10, 2012 Pół butelki denaturatu na węgiel i odpala od jednej zapałki ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
agatkaa 0 Report post Posted March 10, 2012 Pół butelki denaturatu na węgiel i odpala od jednej zapałki ;) O, kurcze przeciez to jak bomba :D Quote Share this post Link to post Share on other sites