Jump to content
Sign in to follow this  
jawor121

Dania Z Grila

Recommended Posts

Siema,

 

szukam jakis ciekawych pomysłów na dania z grila.Mięso,szaszłyki itp.Jeśli ma ktos przepisy na dobre sosy i sałatki typu grecka to może też napisać.Będe wdzięczny:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio jadłem coś takiego:

Schab z biedronki za 7,5zł za 6 kawałków. Ubijany obuchem siekierki na stole, doprawiany przyprawą do grilla Kamis i polewany różnymi piwami(m.in tyskie i lech)

Pieczony na grillu rozpalanym i dogrzewanym opalarką.

 

Podawany w ćwiartce bochenka chleba.

 

Pycha :D

 

:lol2:

 

EDIT: Żeby nie było że sobie jaja robie... Wszystko na poważnie robione.

Edited by JROX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schab z biedronki za 7,5zł za 6 kawałków.

cud że żyjesz :lol:

z grilla to boczek dobrze wysmażony no i oczywiście kiełbaska :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skrzydełka z kurczaka wymoczone w marynacie ;) Do tego tsa-tsyki palce lizać :lol: No i tradycyjnie kiełbacha + musztarda lub taki sos barbekiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiełbasa, szaszłyki. Wsrod znajomych jest sporo delektujacych sie karkowka. Jakby to powiedziec - nie ma nic lepszego od karkowki ale koniecznie dobrze przyprawionej i przyrzadzonej na grillu ;)

 

Jak widac nie błysnałem inowacyjnymi pomysłami na dania, ale to jest przeciez bardzo smaczne... i proste (procz szaszłykow). :P Po co kombinowac.. za bardzo.. :P

 

jawor121: Ee kombinujesz, grill przynajmniej mi kojarzy sie z prostota przyrzadzania dan. Nawet w warunkach polowych ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo fajnie smakują owoce z grilla. Kroisz w kawałki brzoskwinie, gruszki, jabłka, banany, truskawki i co tam jeszcze chcesz. Wrzucasz do miski i dodajesz miód z sokiem cytrynowym zmieszany+oczywiście trochę ciepłej wody, żeby się miód rozpuścił. Polewasz owoce w misce, odstawiasz na 0,5 godziny do lodówki.

 

Robisz torebki z folii alu i do tego nakładasz owoce i po 3-4 listki mięty. Ewentualnie jeszcze dodajesz koniaku. Bardzo dobry deser po mięsie z grilla. Jak chcesz zrobić dodatkowo fajny efekt to od razu po otwarciu torebki polewasz trochę alkoholem i podpalasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skrzydełka z kurczaka wymoczone w marynacie ;) Do tego tsa-tsyki palce lizać :lol: No i tradycyjnie kiełbacha + musztarda lub taki sos barbekiu

Witam.

 

Jutro mam zamiar zrobic skrzydelka z kurczaka na grillu i wlasnie potrzebuje jakis dobry najlepiej sprawdzony przepis na marynate.

 

Jesli macie jakis swoj to bardzo prosze o przepis.

 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeważnie to się kupuje już gotową marynatę ;) Jeśli mnie pamięć nie myli to z Kamisa ta marynata była.

 

Zapomniałem dodać , że te skrzydełka najlepiej trzymać jeden dzień w tej marynacie w lodówce ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako, że sezon grillowy w sumie można by uznać za otwarty odkopuję temat. Większość rzeczy z grilla mi smakuje jednak nie zawsze mam możliwość zjedzenia tego co chcę ( często z kumplami robimy spontaniczne grrillowanko jako, że pełen osprzęt jest u kumpla w bagażniku ;) ). Więc standardowo zajeżdżamy do spożywczaka, kupujemy parę pałek kiełbasy i robimy wypad gdzieś na łono natury.

 

Jednak jeśli chodzi o porządne grillowanko z uprzednim przygotowaniem to uwielbiam karkówki, kurczaki, pieczarki z serem, szaszłyki, boczek... no ogólnie większość rzeczy :)

Czy macie jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy na dania oprócz tych które podałem? Jakieś inne mięso, czy może wybitny sposób przygotowania żeby naprawdę było się czym delektować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łosoś norweski - dodać sól, pieprz, cytrynę, masło, kilka listków bazylii i robić na grillu w folii.

 

Do mięs polecam zrobić samemu sos barbecue np. taki(od Pascala):

 

10 łyżek przecieru pomidorowego(nie koncentratu, przecieru)

1 średniej wielkości cebula drobno pokrojona

5 listków bazylii

2 łyżki sosu sojowego

2 szczypty curry

2 łyżki whiskey/winiaku/koniaku

1 łyżka brązowego cukru

 

Jeśli cebula jest naprawdę drobno pokrojona to można wymieszać całość, jeśli nie to jeszcze zmiksować. Ja zwykle dodaje więcej sosu sojowego/soli i cukru + trochę ostrej papryki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pierś z kurczaka krótko grilowana tak żeby nie wyschła na wiór - miodzio ;)

skrzydełka tylko ogniste do mocniejszych alkoholi pasują wyśmienicie :]

 

pstrąg z masłem i pietruszką oprawiony w folie aluminiowa zamknietą - pod koniec grillowania rozciąć folie u góry aby odparowało to co zbędne, ziemniaczki w mundurkach owinięte w folie aluminiową i pieczone na węglu/brykiecie podczas grilowania mięsa - smakują prawie jak z ogniska :) do tego sałatka ze swieżych jarzyn z zimnym sosem i mamy świetny obiadek :]

 

wycinamy ćwierćwałek w kiełbasce i wypełniamy luke żółtym serem, owijamy ją cienko pokrojonym boczkiem (można użyc wykałaczek aby się to trzymało siebie) po wytopieniu tłuszczu mamy rewelacyjną wyżerkę :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę podpowiedzieć coś na temat marynaty do mięs. Wcześniej wspominana karkówka, filety z piersi kurczaka czy skrzydełka, steki i inne wrzucamy do przygotowanej marynaty i pozostawiamy na kilka godzin(przynajmniej). Najlepiej wszystko przygotować rano na wieczorną imprezę albo pozostawić na noc w lodówce. Proponuję użyć zmiksowanych pomidorów, mogą być pomidory z puchy. Oliwa z oliwek, cebula, czosnek i przyprawy. W zasadzie duża dowolność zależna od smaku ale jest jeden "magiczny składnik", który spowoduje niezapomniane doznania. :wink: Sól do peklowania (inaczej zwana zmiękczającą).

Polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marynata nie pasuje do ptaka... (ot posypać przyprawami)

 

Grill to kiełbasa lub karkówka w marynacie (piwo bażant + przyprawy + oliva z olivek) i leżakuje całą noc

w lodówce przed wyjęciem na ruszt...

 

Bajkowa sprawa : )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam mieso mielone doprawione na grillu, najlepiej zawiniete na patyku w formie pałeczek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To coś w stylu armeńskiego kebaba. Tyle, że oni mielą zamarynowaną wcześniej jagnięcinę z cebulą i papryką i tym obkładają patyki na grilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba dodać, że marynatami z dużą ilością octu (w ogóle kwaśne marynaty) nie można długo marynować mięsa, bo "ugotuje" nam mięso i będzie łykowate po upieczeniu. Godzinka, dwie maksimum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam..

 

Ja ostatnio ze znajomymi rozpaliliśmy w sobote. Byla to fajna imprezka, i ten zapach z potraw grillowanych. Zrobilam pieczarki faszerowane mięsem i skrzydełka. A czy ktoś z Was grilluje o każdej porze roku? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja 15 stycznia grillowałem pierwszy raz w tym roku ;)

 

 

Zgodzisz się ze mną, że potrawy z grilla lepiej smakują zimą niz latem? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie jedno i to samo ;) Ale w zimę więcej przyjemności ze stania przy grilu - można się zagrzać :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

No akurat w styczniu jak grilowałem nie dało rady skonsumować czegoś % - robiłem za szofera i średnio mi się uśmiechało nabitym wracać za kółkiem.

 

À propos tematu :D

 

Dołączona grafika

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

No akurat w styczniu jak grilowałem nie dało rady skonsumować czegoś % - robiłem za szofera i średnio mi się uśmiechało nabitym wracać za kółkiem.

 

À propos tematu :D

 

Też mnie wciach!ia podczas grillowania dym który, gdzie byś się nie ustawił to zawsze leci na ciebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj pogoda byla w sam raz na grilla. Czy ktoś z Was dzis grillowł? Bo ja niestety z braku wolnego czasu nie mogłam grillować..Powiedzcie mi jakiej najlepiej podpałki użyć do grilla?

Edited by agatkaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

w sam raz na grilla ? 8st c to nie jest w sam raz na grilla :lol: sezon grillowy u nas zaczynamy majówką :)

co do rozpalania grilla

WEBER GRILL Rozpalacz ,komin ,starter mały EŁK (2112788711) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

tylko sam sobie to zrobiłem, daje radę.

Edited by slavOK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.