Skocz do zawartości
jawor121

Dania Z Grila

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio jadłem coś takiego:

Schab z biedronki za 7,5zł za 6 kawałków. Ubijany obuchem siekierki na stole, doprawiany przyprawą do grilla Kamis i polewany różnymi piwami(m.in tyskie i lech)

Pieczony na grillu rozpalanym i dogrzewanym opalarką.

 

Podawany w ćwiartce bochenka chleba.

 

Pycha :D

 

:lol2:

 

EDIT: Żeby nie było że sobie jaja robie... Wszystko na poważnie robione.

Edytowane przez JROX

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa, szaszłyki. Wsrod znajomych jest sporo delektujacych sie karkowka. Jakby to powiedziec - nie ma nic lepszego od karkowki ale koniecznie dobrze przyprawionej i przyrzadzonej na grillu ;)

 

Jak widac nie błysnałem inowacyjnymi pomysłami na dania, ale to jest przeciez bardzo smaczne... i proste (procz szaszłykow). :P Po co kombinowac.. za bardzo.. :P

 

jawor121: Ee kombinujesz, grill przynajmniej mi kojarzy sie z prostota przyrzadzania dan. Nawet w warunkach polowych ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajnie smakują owoce z grilla. Kroisz w kawałki brzoskwinie, gruszki, jabłka, banany, truskawki i co tam jeszcze chcesz. Wrzucasz do miski i dodajesz miód z sokiem cytrynowym zmieszany+oczywiście trochę ciepłej wody, żeby się miód rozpuścił. Polewasz owoce w misce, odstawiasz na 0,5 godziny do lodówki.

 

Robisz torebki z folii alu i do tego nakładasz owoce i po 3-4 listki mięty. Ewentualnie jeszcze dodajesz koniaku. Bardzo dobry deser po mięsie z grilla. Jak chcesz zrobić dodatkowo fajny efekt to od razu po otwarciu torebki polewasz trochę alkoholem i podpalasz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skrzydełka z kurczaka wymoczone w marynacie ;) Do tego tsa-tsyki palce lizać :lol: No i tradycyjnie kiełbacha + musztarda lub taki sos barbekiu

Witam.

 

Jutro mam zamiar zrobic skrzydelka z kurczaka na grillu i wlasnie potrzebuje jakis dobry najlepiej sprawdzony przepis na marynate.

 

Jesli macie jakis swoj to bardzo prosze o przepis.

 

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przeważnie to się kupuje już gotową marynatę ;) Jeśli mnie pamięć nie myli to z Kamisa ta marynata była.

 

Zapomniałem dodać , że te skrzydełka najlepiej trzymać jeden dzień w tej marynacie w lodówce ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako, że sezon grillowy w sumie można by uznać za otwarty odkopuję temat. Większość rzeczy z grilla mi smakuje jednak nie zawsze mam możliwość zjedzenia tego co chcę ( często z kumplami robimy spontaniczne grrillowanko jako, że pełen osprzęt jest u kumpla w bagażniku ;) ). Więc standardowo zajeżdżamy do spożywczaka, kupujemy parę pałek kiełbasy i robimy wypad gdzieś na łono natury.

 

Jednak jeśli chodzi o porządne grillowanko z uprzednim przygotowaniem to uwielbiam karkówki, kurczaki, pieczarki z serem, szaszłyki, boczek... no ogólnie większość rzeczy :)

Czy macie jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy na dania oprócz tych które podałem? Jakieś inne mięso, czy może wybitny sposób przygotowania żeby naprawdę było się czym delektować?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Łosoś norweski - dodać sól, pieprz, cytrynę, masło, kilka listków bazylii i robić na grillu w folii.

 

Do mięs polecam zrobić samemu sos barbecue np. taki(od Pascala):

 

10 łyżek przecieru pomidorowego(nie koncentratu, przecieru)

1 średniej wielkości cebula drobno pokrojona

5 listków bazylii

2 łyżki sosu sojowego

2 szczypty curry

2 łyżki whiskey/winiaku/koniaku

1 łyżka brązowego cukru

 

Jeśli cebula jest naprawdę drobno pokrojona to można wymieszać całość, jeśli nie to jeszcze zmiksować. Ja zwykle dodaje więcej sosu sojowego/soli i cukru + trochę ostrej papryki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pierś z kurczaka krótko grilowana tak żeby nie wyschła na wiór - miodzio ;)

skrzydełka tylko ogniste do mocniejszych alkoholi pasują wyśmienicie :]

 

pstrąg z masłem i pietruszką oprawiony w folie aluminiowa zamknietą - pod koniec grillowania rozciąć folie u góry aby odparowało to co zbędne, ziemniaczki w mundurkach owinięte w folie aluminiową i pieczone na węglu/brykiecie podczas grilowania mięsa - smakują prawie jak z ogniska :) do tego sałatka ze swieżych jarzyn z zimnym sosem i mamy świetny obiadek :]

 

wycinamy ćwierćwałek w kiełbasce i wypełniamy luke żółtym serem, owijamy ją cienko pokrojonym boczkiem (można użyc wykałaczek aby się to trzymało siebie) po wytopieniu tłuszczu mamy rewelacyjną wyżerkę :]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mogę podpowiedzieć coś na temat marynaty do mięs. Wcześniej wspominana karkówka, filety z piersi kurczaka czy skrzydełka, steki i inne wrzucamy do przygotowanej marynaty i pozostawiamy na kilka godzin(przynajmniej). Najlepiej wszystko przygotować rano na wieczorną imprezę albo pozostawić na noc w lodówce. Proponuję użyć zmiksowanych pomidorów, mogą być pomidory z puchy. Oliwa z oliwek, cebula, czosnek i przyprawy. W zasadzie duża dowolność zależna od smaku ale jest jeden "magiczny składnik", który spowoduje niezapomniane doznania. :wink: Sól do peklowania (inaczej zwana zmiękczającą).

Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Marynata nie pasuje do ptaka... (ot posypać przyprawami)

 

Grill to kiełbasa lub karkówka w marynacie (piwo bażant + przyprawy + oliva z olivek) i leżakuje całą noc

w lodówce przed wyjęciem na ruszt...

 

Bajkowa sprawa : )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzeba dodać, że marynatami z dużą ilością octu (w ogóle kwaśne marynaty) nie można długo marynować mięsa, bo "ugotuje" nam mięso i będzie łykowate po upieczeniu. Godzinka, dwie maksimum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam..

 

Ja ostatnio ze znajomymi rozpaliliśmy w sobote. Byla to fajna imprezka, i ten zapach z potraw grillowanych. Zrobilam pieczarki faszerowane mięsem i skrzydełka. A czy ktoś z Was grilluje o każdej porze roku? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No akurat w styczniu jak grilowałem nie dało rady skonsumować czegoś % - robiłem za szofera i średnio mi się uśmiechało nabitym wracać za kółkiem.

 

À propos tematu :D

 

Też mnie wciach!ia podczas grillowania dym który, gdzie byś się nie ustawił to zawsze leci na ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj pogoda byla w sam raz na grilla. Czy ktoś z Was dzis grillowł? Bo ja niestety z braku wolnego czasu nie mogłam grillować..Powiedzcie mi jakiej najlepiej podpałki użyć do grilla?

Edytowane przez agatkaa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w sam raz na grilla ? 8st c to nie jest w sam raz na grilla :lol: sezon grillowy u nas zaczynamy majówką :)

co do rozpalania grilla

WEBER GRILL Rozpalacz ,komin ,starter mały EŁK (2112788711) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

tylko sam sobie to zrobiłem, daje radę.

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...