jawor121 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Siema, szukam jakis ciekawych pomysłów na dania z grila.Mięso,szaszłyki itp.Jeśli ma ktos przepisy na dobre sosy i sałatki typu grecka to może też napisać.Będe wdzięczny:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 (edytowane) Ostatnio jadłem coś takiego: Schab z biedronki za 7,5zł za 6 kawałków. Ubijany obuchem siekierki na stole, doprawiany przyprawą do grilla Kamis i polewany różnymi piwami(m.in tyskie i lech) Pieczony na grillu rozpalanym i dogrzewanym opalarką. Podawany w ćwiartce bochenka chleba. Pycha :D :lol2: EDIT: Żeby nie było że sobie jaja robie... Wszystko na poważnie robione. Edytowane 15 Lipca 2007 przez JROX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Schab z biedronki za 7,5zł za 6 kawałków.cud że żyjesz :lol: z grilla to boczek dobrze wysmażony no i oczywiście kiełbaska :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowi Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Skrzydełka z kurczaka wymoczone w marynacie ;) Do tego tsa-tsyki palce lizać :lol: No i tradycyjnie kiełbacha + musztarda lub taki sos barbekiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Kiełbasa, szaszłyki. Wsrod znajomych jest sporo delektujacych sie karkowka. Jakby to powiedziec - nie ma nic lepszego od karkowki ale koniecznie dobrze przyprawionej i przyrzadzonej na grillu ;) Jak widac nie błysnałem inowacyjnymi pomysłami na dania, ale to jest przeciez bardzo smaczne... i proste (procz szaszłykow). :P Po co kombinowac.. za bardzo.. :P jawor121: Ee kombinujesz, grill przynajmniej mi kojarzy sie z prostota przyrzadzania dan. Nawet w warunkach polowych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Bardzo fajnie smakują owoce z grilla. Kroisz w kawałki brzoskwinie, gruszki, jabłka, banany, truskawki i co tam jeszcze chcesz. Wrzucasz do miski i dodajesz miód z sokiem cytrynowym zmieszany+oczywiście trochę ciepłej wody, żeby się miód rozpuścił. Polewasz owoce w misce, odstawiasz na 0,5 godziny do lodówki. Robisz torebki z folii alu i do tego nakładasz owoce i po 3-4 listki mięty. Ewentualnie jeszcze dodajesz koniaku. Bardzo dobry deser po mięsie z grilla. Jak chcesz zrobić dodatkowo fajny efekt to od razu po otwarciu torebki polewasz trochę alkoholem i podpalasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Skrzydełka z kurczaka wymoczone w marynacie ;) Do tego tsa-tsyki palce lizać :lol: No i tradycyjnie kiełbacha + musztarda lub taki sos barbekiu Witam. Jutro mam zamiar zrobic skrzydelka z kurczaka na grillu i wlasnie potrzebuje jakis dobry najlepiej sprawdzony przepis na marynate. Jesli macie jakis swoj to bardzo prosze o przepis. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowi Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Przeważnie to się kupuje już gotową marynatę ;) Jeśli mnie pamięć nie myli to z Kamisa ta marynata była. Zapomniałem dodać , że te skrzydełka najlepiej trzymać jeden dzień w tej marynacie w lodówce ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borozu Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Jako, że sezon grillowy w sumie można by uznać za otwarty odkopuję temat. Większość rzeczy z grilla mi smakuje jednak nie zawsze mam możliwość zjedzenia tego co chcę ( często z kumplami robimy spontaniczne grrillowanko jako, że pełen osprzęt jest u kumpla w bagażniku ;) ). Więc standardowo zajeżdżamy do spożywczaka, kupujemy parę pałek kiełbasy i robimy wypad gdzieś na łono natury. Jednak jeśli chodzi o porządne grillowanko z uprzednim przygotowaniem to uwielbiam karkówki, kurczaki, pieczarki z serem, szaszłyki, boczek... no ogólnie większość rzeczy :) Czy macie jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy na dania oprócz tych które podałem? Jakieś inne mięso, czy może wybitny sposób przygotowania żeby naprawdę było się czym delektować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Sprawdź ten kanał na yt: http://www.youtube.com/user/foodwishes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Łosoś norweski - dodać sól, pieprz, cytrynę, masło, kilka listków bazylii i robić na grillu w folii. Do mięs polecam zrobić samemu sos barbecue np. taki(od Pascala): 10 łyżek przecieru pomidorowego(nie koncentratu, przecieru) 1 średniej wielkości cebula drobno pokrojona 5 listków bazylii 2 łyżki sosu sojowego 2 szczypty curry 2 łyżki whiskey/winiaku/koniaku 1 łyżka brązowego cukru Jeśli cebula jest naprawdę drobno pokrojona to można wymieszać całość, jeśli nie to jeszcze zmiksować. Ja zwykle dodaje więcej sosu sojowego/soli i cukru + trochę ostrej papryki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 pierś z kurczaka krótko grilowana tak żeby nie wyschła na wiór - miodzio ;) skrzydełka tylko ogniste do mocniejszych alkoholi pasują wyśmienicie :] pstrąg z masłem i pietruszką oprawiony w folie aluminiowa zamknietą - pod koniec grillowania rozciąć folie u góry aby odparowało to co zbędne, ziemniaczki w mundurkach owinięte w folie aluminiową i pieczone na węglu/brykiecie podczas grilowania mięsa - smakują prawie jak z ogniska :) do tego sałatka ze swieżych jarzyn z zimnym sosem i mamy świetny obiadek :] wycinamy ćwierćwałek w kiełbasce i wypełniamy luke żółtym serem, owijamy ją cienko pokrojonym boczkiem (można użyc wykałaczek aby się to trzymało siebie) po wytopieniu tłuszczu mamy rewelacyjną wyżerkę :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Mogę podpowiedzieć coś na temat marynaty do mięs. Wcześniej wspominana karkówka, filety z piersi kurczaka czy skrzydełka, steki i inne wrzucamy do przygotowanej marynaty i pozostawiamy na kilka godzin(przynajmniej). Najlepiej wszystko przygotować rano na wieczorną imprezę albo pozostawić na noc w lodówce. Proponuję użyć zmiksowanych pomidorów, mogą być pomidory z puchy. Oliwa z oliwek, cebula, czosnek i przyprawy. W zasadzie duża dowolność zależna od smaku ale jest jeden "magiczny składnik", który spowoduje niezapomniane doznania. :wink: Sól do peklowania (inaczej zwana zmiękczającą). Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Marynata nie pasuje do ptaka... (ot posypać przyprawami) Grill to kiełbasa lub karkówka w marynacie (piwo bażant + przyprawy + oliva z olivek) i leżakuje całą noc w lodówce przed wyjęciem na ruszt... Bajkowa sprawa : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Polecam mieso mielone doprawione na grillu, najlepiej zawiniete na patyku w formie pałeczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 To coś w stylu armeńskiego kebaba. Tyle, że oni mielą zamarynowaną wcześniej jagnięcinę z cebulą i papryką i tym obkładają patyki na grilla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Trzeba dodać, że marynatami z dużą ilością octu (w ogóle kwaśne marynaty) nie można długo marynować mięsa, bo "ugotuje" nam mięso i będzie łykowate po upieczeniu. Godzinka, dwie maksimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agatkaa Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2012 witam.. Ja ostatnio ze znajomymi rozpaliliśmy w sobote. Byla to fajna imprezka, i ten zapach z potraw grillowanych. Zrobilam pieczarki faszerowane mięsem i skrzydełka. A czy ktoś z Was grilluje o każdej porze roku? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2012 Ja 15 stycznia grillowałem pierwszy raz w tym roku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agatkaa Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Ja 15 stycznia grillowałem pierwszy raz w tym roku ;) Zgodzisz się ze mną, że potrawy z grilla lepiej smakują zimą niz latem? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Dla mnie jedno i to samo ;) Ale w zimę więcej przyjemności ze stania przy grilu - można się zagrzać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 W zimę do grilla nie podchodź bez grzanego piwa. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 No akurat w styczniu jak grilowałem nie dało rady skonsumować czegoś % - robiłem za szofera i średnio mi się uśmiechało nabitym wracać za kółkiem. À propos tematu :D 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Dobre mięsko nie jest złe. Nawet zimą. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 No akurat w styczniu jak grilowałem nie dało rady skonsumować czegoś % - robiłem za szofera i średnio mi się uśmiechało nabitym wracać za kółkiem. À propos tematu :D Też mnie wciach!ia podczas grillowania dym który, gdzie byś się nie ustawił to zawsze leci na ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agatkaa Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) Dzisiaj pogoda byla w sam raz na grilla. Czy ktoś z Was dzis grillowł? Bo ja niestety z braku wolnego czasu nie mogłam grillować..Powiedzcie mi jakiej najlepiej podpałki użyć do grilla? Edytowane 10 Marca 2012 przez agatkaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) w sam raz na grilla ? 8st c to nie jest w sam raz na grilla :lol: sezon grillowy u nas zaczynamy majówką :) co do rozpalania grilla WEBER GRILL Rozpalacz ,komin ,starter mały EŁK (2112788711) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. tylko sam sobie to zrobiłem, daje radę. Edytowane 10 Marca 2012 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Dobrej jakości węgiel drzewny i jest super, żadnych problemów z rozpalaniem. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Pół butelki denaturatu na węgiel i odpala od jednej zapałki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agatkaa Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Pół butelki denaturatu na węgiel i odpala od jednej zapałki ;) O, kurcze przeciez to jak bomba :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...