Koen Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Witam Mam w domu/piwnicy trochę złomu typu stare drukarki, skanery, monitory, jakieś zasilacze, karty pci/isa itp. Chciałbym się tego w końcu pozbyć, ale słyszałem że nie można takich rzeczy wyrzucać na śmietnik. W google wszystko co znalazłem dotyczyło przedsiębiorstw. Co więc można z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 (edytowane) Wystaw na allegro BCM ;> Edytowane 16 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Wystaw na allegro BCM ;>ew. LINK ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 mozesz normalnie wywalic, ale ja bym to na allegro wystawil. jest masa ludzi ktorzy odzyskuja z tego silniki krokowe i mase innych czesci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 a masz może jakaś karte graficzną na pci? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 mozesz normalnie wywalic, ... Nie możesz normalnie wywalić na śmietnik, bo wlepią karę. Musisz wezwać firmę która zajmuje się odbiorem takich przedmiotów, lub sam dostarczyć do "skupu". Przypomnę tylko, że każda gmina ma obowiązek podpisać umowę z taką firmą, na bezpłatny odbiór zużytego sprzętu RTV-AGD od mieszkańców tej gminy. W urzędzie gminy informacja z jaką firmą podpisana jest umowa powinna być ogólnie dostępna. W Wa-wie na Ursynowie/Stegnach/Wilanowie/... odbiorem tego sprzętu zajmuje się firma Remondis - wystarczy zerknąć do linka http://www.electrorecycling.pl/ (Bezpłatny odbiór elektrośmieci). Najszybciej samemu podrzucić sprzęt, bo inaczej trzeba sie z nimi umawiać i płacic za transport. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Obudowy jako zwykły plastik, kineskop jako szkło, czesci metalowe jako metale...... Zostają tylko plytki z elektroniką... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Nie możesz normalnie wywalić na śmietnik, bo wlepią karę. Musisz wezwać firmę która zajmuje się odbiorem takich przedmiotów, lub sam dostarczyć do "skupu". Przypomnę tylko, że każda gmina ma obowiązek podpisać umowę z taką firmą, na bezpłatny odbiór zużytego sprzętu RTV-AGD od mieszkańców tej gminy. W urzędzie gminy informacja z jaką firmą podpisana jest umowa powinna być ogólnie dostępna. to chyba jakies nowe przepisy <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 No, ustawa z lipca 2005... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 to chyba jakies nowe przepisy <_< :unsure: Jeżeli ustawę sprzed 2 lat można nazwać nowymi przepisami to tak. :razz: Ustawa z dnia 29 lipca 2005r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym - Dz.U z 2005r Nr 180 poz. 1495 - Art. 35 i 36 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Tak a propos utylizacji, wczoraj oglądałem program Galileo na TV4 odnośnie odzyskiwanie złota,srebra, miedzi i innych pierwiastków z części komputerowych, najlepsze są procesory. I podawali że w jakimś pojemniku były procki warte 7,5 mln $ (w momencie zakupu) a po odzyskaniu, złoto będzie warte jakieś 10 000$ w sumie niewiele. Ale pokazywali jeszcze jak rozbierają te kompy, to one w całości były z taśmami, obudowami, i wszystko wyrzucali zostawiając płyty, karty i procki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Też oglądałem kiedyś podobny program, ponoć z jednego pełnego komputera można uzyskać tyle złota co z kilku ton skał :huh: A co do sprzętu to chyba rzeczywiście najlepiej będzie to wystawić na allegro, choćby po kosztach wysyłki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 (edytowane) Nie możesz normalnie wywalić na śmietnik, bo wlepią karę. Musisz wezwać firmę która zajmuje się odbiorem takich przedmiotów, lub sam dostarczyć do "skupu". Przypomnę tylko, że każda gmina ma obowiązek podpisać umowę z taką firmą, na bezpłatny odbiór zużytego sprzętu RTV-AGD od mieszkańców tej gminy. W urzędzie gminy informacja z jaką firmą podpisana jest umowa powinna być ogólnie dostępna. wlepią jeśli złapią (zapomniałeś dodać)... a nie widziałem policjantów żeby zaglądali mi do worka ze śmieciami... We wrocławiu jest śjakaś taka firma, ale przecież nie będę jechał godzinę przez cały wrocław żeby zawieść tam niepotrzebny walkman czy drukarkę. Najczęściej wycinam organy ze starego sprzętu... plastiki czy żelastwo można na śmietnik już spokojnie wyrzucać, nawet można segregować! (ino segregacja polega na tym, że ludzie to segregują na 3 kontenery, a potem przyjeżdża smieciowóz i wszystko pakują do jednej przyczepy :lol: ). Inna sprawa możesz wystawić to przed śmietnik - na ogół czyściciele miejscy (ludzie którzy zbierają puszki ALU o 5 rano) nie pogardzą czymś takim, bo wiedzą kto to kupi (choćby po to aby naprawić i sprzedać lub wyrwać organy). Także sklepy niektóre przy zakupie nowego sprzętu przyjmują stary, tylko nie wiem czy kupując golarkę można im oddac 4 drukarki, 3 telewizory i 7 kart PCI :lol: a ze złotem to prawda... nie pamiętam liczb dokładnie ale ze zużytego sprzętu można wykopać dużo więcej złota niż ze skał. Edytowane 17 Lipca 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 wlepią jeśli złapią (zapomniałeś dodać)... a nie widziałem policjantów żeby zaglądali mi do worka ze śmieciami... We wrocławiu jest śjakaś taka firma, ale przecież nie będę jechał godzinę przez cały wrocław żeby zawieść tam niepotrzebny walkman czy drukarkę.. Także sklepy niektóre przy zakupie nowego sprzętu przyjmują stary, tylko nie wiem czy kupując golarkę można im oddac 4 drukarki, 3 telewizory i 7 kart PCI :lol:... ad 1 - wiesz to jest tzw. świadomość ekologiczna, w Polsce ludzie wywalają śmieci gdzie popadnie, a potem jak jadą na wakacje to narzekają "ale tu brudno i dużo śmieci" - niestety u nas segregacja śmieci jest na poziomie 3-ciego świata. A czy będziesz jechał - liczysz czy taniej wyjdzie samemu dostarczyć (jak ktoś np. zarabia ze 20PLN/h to wiadmo że nie opyla się) czy zapłacić za transport ad 2 - gdybyś poczytał ustawę to byś sie dowiedział - że mozna oddać do sklepu taką samą ilośc urządzeń i tego samego rodzaju jak kupujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Moze po prostu skieruj sie do dzialu Gielda powiedz co dokladnie masz :) Dostaniesz na kilka browarow a reszte jak cos to mozesz kolo domu klatki wystawic moze ktos z sasiedztwa sie zainteresuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 ad 1 - wiesz to jest tzw. świadomość ekologiczna, w Polsce ludzie wywalają śmieci gdzie popadnie, a potem jak jadą na wakacje to narzekają "ale tu brudno i dużo śmieci" - niestety u nas segregacja śmieci jest na poziomie 3-ciego świata. ad 2 - gdybyś poczytał ustawę to byś sie dowiedział - że mozna oddać do sklepu taką samą ilośc urządzeń i tego samego rodzaju jak kupujesz wiesz, ja tam jestem w miarę ekologiczny... śmieci wyrzucam tam gdzie ich miejsce, ze sklepów nie biorę plastikowych reklamówek, denerwuje mnie jak pakują mi pokrojony ser czy mięso w folię.. wolę w papier no ale co zrobić. Są ludzie i ludzie.. jedni wyrzucają śmieci do śmietnika inni na ulicę. natomiast z tym rodzajem... jak to zwykle bywa może być różnie... bo co to jest ten sam rodzaj... Ustawy nie czytałem, tak samo jak nie czytam innych ustaw i nie robi tego 99% społeczeństwa, bo kto ma na to czas i zaparcie żeby przez to przebrnąć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 wiesz, ja tam jestem w miarę ekologiczny... natomiast z tym rodzajem... jak to zwykle bywa może być różnie... bo co to jest ten sam rodzaj... Ad 1 - Nie mam nic do Ciebie, tylko napisałem jako odpowiedź na tekst "wlepią jeśli złapią" - niestety u nas przestrzeganie nawet najprostszych przepisów trzeba wymuszać karami, a w cywilizowanych krajach z reguły przestrzega się pewnych norm. Ad 2 - Odsyłam do ustawy (wcale nie jest długa) - jako załącznik masz tabelkę z podziałem odpadów. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 wydaje mi się że w innych krajach tak samo jak u nas nie przestrzega się prawa, być moze w mniejszym stopniu ale zawsze znajdzie się ktoś kto będzie wylewał amoniak do sedesu :). dziś np widziałem jadąc do pracy, telewizor wyrzucony do kubła na śmieci przed domkiem jednorodzinnym... Sprawcy są raczej łatwi do ustalenia... Ciekawe czy panowie ze śmieciarki zwrócą na to uwagę czy załadują na ciężarówkę z innymi odpadami :) Samą ustawę przeczytałbym z ciekawości, ale co mi po przeczytaniu jednej ustawy, skoro miliona pięciuset innych nie przeczytam :). Będę się kierował intuicją :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 wydaje mi się że w innych krajach tak samo jak u nas nie przestrzega się prawa... To jeszcze mało wiesz o normalnych krajach Unii Europejskiej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 może inaczej... o normalnych populacjach unii... bo nie wierzę że nie znajdzie się w każdym mieście dzielnica gdzie toczy się brud po ulicach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...