Skocz do zawartości
Spanky000

Temperatura HDD ???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnosnie temp twardzieli a dokladnie jednego . Mam dwa 40 (5400 obrotow) i 60 (7200 obrotow) . 40 ma temp 25 stopni natomiast 60 az o 20 stopni wiecej czyli 45 stopni przy duzym kopiowaniu.fakt ze jest on w kieszeni ale chyba to troche za duzo . czyzby mogla byc taka duza roznic w wydzielaniu ciepla miedzy dyskiem 5400 obrotow a 7200. Co o tym sadzicie ? aaaaaaaa pomiary wedlug fanspeed i Hardware sensor monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: roznica 20* jak najbardziej prawdopodobna. z mojego domyslu wyniak, ze 60 uzywasz jako dysku systemowego (moge sie mylic ;)), a 40 np. na przechowywanie plikow, wiec 20* roznicy nie jest zadnym problemem. 40 jest wtedy uzywana sporadycznie, a wszystko odbywa sie na 60.

temp. 45* na 60 w kieszeni to temp. jaka utrzymuje sie na wiekszosci dyskow o takiej ilosci obrotow. jeszcze bym sie tym nie martwil, ale gdybys schlodzil go o 5* w dol to moglbys zyc spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszecie to nie powinienen sie martwic ale ja dla swietego spokoju zainstalowalem wiatrak (Pentium I) nie slyszalny :) w zaslepce 5.25 pod kieszenia gdzie jest twardy i temp wynosi 38 stopni. :). dzieki za odpowiedzi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...