victor89 Napisano 16 Lipca 2007 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2007 (edytowane) Zaglądam tutaj dośc często, zwykle niestety kiedy jestem glodny :D Dlatego dzisiaj postanowiłem was podraznić pysznym daniem, które robie na rodzinny obiad w soboty/niedziele średnio 2,3 razy w miesiącu :) Każdy je uwielbia, jest bardzo wydajne, w miare zdrowe, niebardzo kaloryczne. Pyszny szybki przepis - danie ostre/ostrawe (zalezy ile przyprawy dodamy). A więc, zaczynamy!: Składniki Garam Masali z kurczakiem (na 4 osoby, dośc żarłoczne): - 70dag filetów/piersi z kurczaka/indyka - 6-7 Dużych pieczarek - 2 paczki mrozonych wazyw w torebce (mieszanka orientalna, najlepsze wazywa na patelnie Hortexu) - kubek jogurtu naturalnego 0% + 2, 3 łyżki śmietany 18% (!) - 2-8 łyżeczek przyprawy hot patax curry, Garam Masala - dostepne praktycznie w kazdych hipermarketach, cena za sloiczek ~15zł - bardzo wydajne żarcie [ostra i bardzo aromatyczna przyprawa - polecam na początek dać 4łyżeczki - z górką). Dostępna tutaj, doklądnie tak wyglada i sprzedawana jest w takich słoiczkach. http://decare-test.win.pl/index.php?page=s...t&Itemid=79 http://decare-test.win.pl/index.php?page=s...t&Itemid=79 - ta też jest dobra, aczkolwiek więcej używałem tej pierwszej Przygotowanie: Mięsko kroimy w nieduze kosteczki - mniejsze są lepsze gdyż szybciej się smażą i lepiej przechodzą smakiem garammasali. Wrzucamy kostki do garnka z rozgrzaną oliwą - oliwy znaczna ilośc, gdyż stanowi ona baze sosu. Podsmazamy w taki sposób aby kurczaczek zrobił sie biały z kazdej strony. Dodajemy 1/4 łyzeczki soli - na początek. Dodajemy pociachane pieczarki w plasterki i dusimy całośc ok 5,6minutek pod przykryciem na nieduzym ogniu. Zastanie was pewnie przykry widok po otwarciu pokrywy - objętośc cieczy wszelkich znacznie wzrosła - mozna nadmiar odlać. później gdy potrzeba dolewać. Najlepiej zlac sobie ją do jakiegoś kubeczka. Po zlaniu, stawiamy garnek spowrotem na ogniu i dodajemy dwie paczki mrozonych wazyw. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i dodajemy w tym samym czasie przyprawę garam masala. Mieszamy jeszce raz wszystko dokładnie i odstawiamy na 10 minutek na mały ogień - dusimy, mieszając tak, aby nic się nie przypaliło. Gdy wszystko zgęstnieje, garammasala pokryje kazde wazywko i kazdą kosteczke kurczaka, wlewamy do gara cały kubeczek jogurtu naturalnego 0% - np. danone bardzo dobrze sie nadaje. Dodajemy też kilka łyzek śmietany 18% aby sosik z jogurtu zgęstniał. Bełtamy wszysciutko razem i zostawiamy aby sobie pobulgotało z 10 minutek. Smakujemy, najczęsciej warto dosolić gdyz kurczaczek i wazywka bardzo lubią sól. Wuala! Jak podawać? RYŻ: Potrawe podajemy z odpowiednio przygotowanym ryżem: Odpowiednia porcja dla 4 żarłocznych osób: Składniki: -Ryż Paraboliczny - nie w torebkach!!!!!!!!!!!!!!!!! -Sok z Połowy cytryny -Świezy koperek -Kostka rosołowa [kurczak] -sól Odmiezamy 3 kubki ryżu (ilośc w sam raz do takiej ilości garam Masali). Do garnka wlewamy 2x objętośc ryżu - w tym wpadku jest to 6 kubeczków wody (+ pół bo paruje :D). Do wody dodajemy pół łyżeczki soli, sok z połówki cytryny, kostke rosolową i posiekany koperek. Gotujemy. Ryż przed wrzuceniem do wody wysypujemy na sitko i długo płukamy CIEPŁĄ wodą. Przesypujemy mokry ryż do wrzącej wody z dodatkami. Gotujemy do momentu aż cała ciecz wyparuje i wchłonie się do ryżu - ważne! Gotować na małym ogniu pod przykryciem często mieszając, szczególnie w ostatniej fazie, zeby nic nie przypalić! Kiedy ryż się ugotuje, przykrywamy go szczelnie pokrywką i najlepiej jest go wsadzić na 40 minutek między kołdry (można w łozku zamknąć nawet, jak ja to robie :D). Po 40 minutach, wyciągamy ryż (słowo daje, jest tak samo gorący jak po zdjęciu z kuchenki, pod warunkiem że szczelnie go obiwniemy kołderkami i obłozymy poduchami. Ryż wychodzi bardzo aromatyczny i sypki - przepyszny. Jest tak dobry że mozna go wpierniczać solo :D Ważne! Ze względu na długi czas "inkubacji" ryżu, lepiej jest go przygotować przed garammasalą. Oto jak prezentuje sie danie: SMACZNEGO! Edytowane 16 Lipca 2007 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macieqqq Napisano 16 Lipca 2007 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2007 Musze powiedziec, ze wyglada niezle :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor89 Napisano 16 Lipca 2007 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2007 (edytowane) Smakuje dużo lepiej niż wygląda :) Edit: A tutaj conieco o przyprawie (dodałem do pierwszego postu): Dostępna tutaj, doklądnie tak wyglada i sprzedawana jest w takich słoiczkach. http://decare-test.win.pl/index.php?page=s...t&Itemid=79 Edytowane 16 Lipca 2007 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sid Napisano 17 Lipca 2007 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2007 Udało Ci się... Jęczę i się ślinię przed monitorem - brutalu! :D BTW. Chyba ide coś wszamać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbencjusz Napisano 18 Lipca 2007 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2007 Wygląda zachęcająco. Próbowałeś może zastąpić jogurt mleczkiem kokosowym jak w klasycznym curry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor89 Napisano 19 Lipca 2007 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2007 Niestety nie, choć robiłem tego bardzo dużo :) Ale tak jak głebiej się zastanowie, moglo by to pasować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...