hill70 Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Chodzi mi dokładnie o to jak sie kręcą serie 165, 170 i 180 czy ktoś ma jakieś doświadczenia zastanawiam się też nad 185 na ebay w uk mozna już za ok. 600 - 700 PLN kupić... acha tak przy okazji to czym się różnią rdzenie "toledo" dla X2 od "denmark" dla Opterona? o sorry właśnie dojrzałem, iż cały temat jest "przyklejony" o dwurdzeniowcach , biorę sie za studiowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hihot Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 za 900-1200pln masz dobry zestaw na am2 po co kupowac zlom? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 (edytowane) Denmark to to samo co Toledo, analogicznie jak Opterony jednordzeniowe Venus - San Diego Edytowane 18 Lipca 2007 przez PMichalak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 (edytowane) @hihot: a po co mi kupować zestaw za "900-1200" jak mogę wydać na procesor ok.700 PLN i mieć taką samą wydajność jak na tym AM2, mnie chodzi tylko o przejście na dwurdzeniowca, a nie o zmianę platformy. Edytowane 18 Lipca 2007 przez hill70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hihot Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 majac ddr2 taniej do barcelony ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Koniecznie musi być opteron? http://allegro.pl/item217255056_athlon_x2_...edo_do_oc_.html No i oczywiście 165 2Mb cache http://allegro.pl/item217039242_amd_optero...a_rdzenie_.html Tutaj wyniki oc 165: http://techreport.com/reviews/2006q1/opter...0/index.x?pg=15 http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...eron-165_8.html Ogolnie słabo kręca se te Opterony, większość ludzi wyciąga 2.7 Ghz ale w koncu 2mb kaszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Carl Orff Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 to lepiej brac cos z 1mb i liczyc, ze dobije np. do 3ghz. niz 2mb i 2.7ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Jeżeli miałbym już brać tego 165 to wolałbym Box-ową wersję, podejrzewam, że te OEM-y to już nieżle "przeselekcjonowane" są :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 W ogóle na s939 szukałbym czegos z pewnm OC, np jakiegoś Toledo x2 3800 co 2800 robi na 1.4v i styknie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 (edytowane) jako, że to pewnie będzie już mój ostatni zakup na tę platformę to jednak wolałbym coś z 2MB keszem x2 4400, 4800 lub właśnie opterony od 165 w górę. Wiem, że to szaleństwo ale zastanawiam się nad tym: http://www.allegro.pl/item214233334_amd_op..._2x1mb_new.html ... taaa zaraz się rozlegnie krzyk: " po co przepłacać kup 165 lub 175 i go podkręć! po co w ogóle ładujesz jeszcze tyle kasy w 939, przecież to "martwa plarforma" ale abstraciach!ąc od powyższego to JEDNAK JEST najwydajniejszy procesor na tę platformę i cena porównując ją do obowiązujących teraz w UE nie mówiąc o Polsce JEST atrakcyjna (jeżeli nie ma się rodziny w USA)... i jeżeli ktoś nie bawi się w OC to wydaje mi się rozsądny wybór ( i oczywiście nie zamierza migrować na CoreDuo), a tak na marginesie to jak jest z gwarancją dla BOX-ów - jak kupię zagranicą to AMD Polska ją realizuje bezproblemowo? Edytowane 19 Lipca 2007 przez hill70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Carl Orff Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 roznica w kesz 2mb, a 1mb. jest,az tak drastyczna, ze lepiej doplacic pare stowek do 2mb? sam staje przed wyborem: toledo z 2mb, czy z 1mb keszu. zwazywszy na to, ze opterony 165 salbo sie kreca :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Różnica między x2 toledo 4400+z 2mb a manchesterem 3800+ 1mb jest spora.Wiem bomiałem juz po kilka takich procków. Oczywiście obydwa porównywane taktowane z tą samą częstotliwością. Moim zdaniem jaknajbardziej warto dołożyć do 2mb, jeżeli wykorzystujesz pc do czegoś więcej niz SPI . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxvonsopop Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 roznica w kesz 2mb, a 1mb. jest,az tak drastyczna, ze lepiej doplacic pare stowek do 2mb? sam staje przed wyborem: toledo z 2mb, czy z 1mb keszu. zwazywszy na to, ze opterony 165 salbo sie kreca :( dlaczego tak uwazasz ze opt165 slabo sie kreca, malo kto ma opterony i nie jest duzo info na ich temat. to bardzo dobre procesory, spokojnie monza wykrecic z nich 2900-3100 mhz na WC.patrz sig.opteron 165@2800mhz=FX-62 lub E6600.Opterony to najwyzszej jakosci procki. sa selekcjonowane na etapie produkcji, jak nie przejda testow na max ustawieniach amd robi z tego athlony. wcale nie jest gorszy od "super" am2. -o146(single) prwie do 3100mhz -o165(x2) do 3100mhz(moj rockstable na 3000mhz 1,625V) -o170(x2) do 2900mhz(nie polecam zbyt maly stosunek cena do OC) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Carl Orff Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 sugerowalem sie tym co ktos napisal w tym temacie. sam nie mialem opka, wiec nie wiem, ktora seria jak sie kreci:) spoko 3GHz na opku 165, tylko napiecie ciut duze, ale to szczegol. niestety 165 ma 1mb keszu. wiec pozostaje 170, ale tu piszesz, ze slaby jest stocunek cena/oc. mam takiego na oku i podobno robi 2.6GHz przy stockowym 1.35v. jednak to nie znaczy, ze pojdzie do 3GHz bez problemu. tu moze i 1.85v nie pomoc. no i mam dylemat :| chce cos z keszem 2mb, co zrobi 3GHz na mozliwie niskim vcore. ma ktos cos takiego na sprzedaz? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxvonsopop Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 o165 na 2mb cashe-u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 ... ano i dotarł do mnie Opteronek 180 od kolegi z UK, zacznę się z nim trochę "obwąchiwać", czy zainstalowanie AMD DualCore Optimizera coś daje ? A może należałoby "windę" od nowa postawić, chociaż wszystko wydaje się być w porządku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SotY Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Do mnie dzisiaj tez dotarl Opteron 165 z newegg (datowany na 0704). Na razie nie bawilem sie w ogole tylko wlozylem go na miejsce poprzedniego procka i odpalil od kopa na 2700 (9x300) na default napieciu. Puscilem na 20 minut orthosa a pozniej 2 godziny bf2142 i zero problemow. Jak ceramique sie "ulozy" to sprawdze co on potrafi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Carl Orff Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 po przejsciu z 1 na dwa jaka. konieczne jest ponowne zainstalowanie windy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SotY Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 po przejsciu z 1 na dwa jaka. konieczne jest ponowne zainstalowanie windy bo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Carl Orff Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 bo ja wiem :D tak bylo napisane w temacie o X2. moze sie to wiazac z tym jak procek byl wykrywany przez os podczasinstalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SotY Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 bo ja wiem :D tak bylo napisane w temacie o X2. moze sie to wiazac z tym jak procek byl wykrywany przez os podczasinstalacji. Wystarczy zainstalowac sterowniki od amd i po restarcie system widzi juz 2 rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 @SoTy jak u ciebie ITE SG wskazuje napięcie na procku bo u mnie w biosie ustawiam 1,35V a w/w programik pokazuje 1,32V a CPU-Z znowu 1,328V więc jak to do kurki wodnej jest/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SotY Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 @SoTy jak u ciebie ITE SG wskazuje napięcie na procku bo u mnie w biosie ustawiam 1,35V a w/w programik pokazuje 1,32V a CPU-Z znowu 1,328V więc jak to do kurki wodnej jest/ Programy monitorujace zawsze zanizaly napiecie na DFI. U mnie CPU-Z i MBM tez pokazuja napiecie nizsze niz jest w rzeczywistosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...