Skocz do zawartości
hill70

Opteron Na 939, Który?

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi dokładnie o to jak sie kręcą serie 165, 170 i 180 czy ktoś ma jakieś doświadczenia zastanawiam się też nad 185 na ebay w uk mozna już za ok. 600 - 700 PLN kupić... acha tak przy okazji to czym się różnią rdzenie "toledo" dla X2 od "denmark" dla Opterona?

o sorry właśnie dojrzałem, iż cały temat jest "przyklejony" o dwurdzeniowcach , biorę sie za studiowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hihot: a po co mi kupować zestaw za "900-1200" jak mogę wydać na procesor ok.700 PLN i mieć taką samą wydajność jak na tym AM2, mnie chodzi tylko o przejście na dwurdzeniowca, a nie o zmianę platformy.

Edytowane przez hill70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie musi być opteron?

http://allegro.pl/item217255056_athlon_x2_...edo_do_oc_.html

No i oczywiście 165 2Mb cache

http://allegro.pl/item217039242_amd_optero...a_rdzenie_.html

Tutaj wyniki oc 165:

http://techreport.com/reviews/2006q1/opter...0/index.x?pg=15

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...eron-165_8.html

Ogolnie słabo kręca se te Opterony, większość ludzi wyciąga 2.7 Ghz ale w koncu 2mb kaszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako, że to pewnie będzie już mój ostatni zakup na tę platformę to jednak wolałbym coś z 2MB keszem x2 4400, 4800 lub właśnie opterony od 165 w górę. Wiem, że to szaleństwo ale zastanawiam się nad tym:

http://www.allegro.pl/item214233334_amd_op..._2x1mb_new.html

... taaa zaraz się rozlegnie krzyk: " po co przepłacać kup 165 lub 175 i go podkręć! po co w ogóle ładujesz jeszcze tyle kasy w 939, przecież to "martwa plarforma" ale abstraciach!ąc od powyższego to JEDNAK JEST najwydajniejszy procesor na tę platformę i cena porównując ją do obowiązujących teraz w UE nie mówiąc o Polsce JEST atrakcyjna (jeżeli nie ma się rodziny w USA)... i jeżeli ktoś nie bawi się w OC to wydaje mi się rozsądny wybór ( i oczywiście nie zamierza migrować na CoreDuo), a tak na marginesie to jak jest z gwarancją dla BOX-ów - jak kupię zagranicą to AMD Polska ją realizuje bezproblemowo?

Edytowane przez hill70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Carl Orff

roznica w kesz 2mb, a 1mb. jest,az tak drastyczna, ze lepiej doplacic pare stowek do 2mb?

sam staje przed wyborem: toledo z 2mb, czy z 1mb keszu. zwazywszy na to, ze opterony 165 salbo sie kreca :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między x2 toledo 4400+z 2mb a manchesterem 3800+ 1mb jest spora.Wiem bomiałem juz po kilka takich procków.

Oczywiście obydwa porównywane taktowane z tą samą częstotliwością.

Moim zdaniem jaknajbardziej warto dołożyć do 2mb, jeżeli wykorzystujesz pc do czegoś więcej niz SPI .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roznica w kesz 2mb, a 1mb. jest,az tak drastyczna, ze lepiej doplacic pare stowek do 2mb?

sam staje przed wyborem: toledo z 2mb, czy z 1mb keszu. zwazywszy na to, ze opterony 165 salbo sie kreca :(

dlaczego tak uwazasz ze opt165 slabo sie kreca, malo kto ma opterony i nie jest duzo info na ich temat. to bardzo dobre procesory, spokojnie monza wykrecic z nich 2900-3100 mhz na WC.patrz sig.opteron 165@2800mhz=FX-62 lub E6600.Opterony to najwyzszej jakosci procki. sa selekcjonowane na etapie produkcji, jak nie przejda testow na max ustawieniach amd robi z tego athlony. wcale nie jest gorszy od "super" am2.

-o146(single) prwie do 3100mhz

-o165(x2) do 3100mhz(moj rockstable na 3000mhz 1,625V)

-o170(x2) do 2900mhz(nie polecam zbyt maly stosunek cena do OC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Carl Orff

sugerowalem sie tym co ktos napisal w tym temacie. sam nie mialem opka, wiec nie wiem, ktora seria jak sie kreci:)

spoko 3GHz na opku 165, tylko napiecie ciut duze, ale to szczegol. niestety 165 ma 1mb keszu.

wiec pozostaje 170, ale tu piszesz, ze slaby jest stocunek cena/oc. mam takiego na oku i podobno robi 2.6GHz przy stockowym 1.35v. jednak to nie znaczy, ze pojdzie do 3GHz bez problemu. tu moze i 1.85v nie pomoc. no i mam dylemat :| chce cos z keszem 2mb, co zrobi 3GHz na mozliwie niskim vcore. ma ktos cos takiego na sprzedaz? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ano i dotarł do mnie Opteronek 180 od kolegi z UK, zacznę się z nim trochę "obwąchiwać", czy zainstalowanie AMD DualCore Optimizera coś daje ? A może należałoby "windę" od nowa postawić, chociaż wszystko wydaje się być w porządku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie dzisiaj tez dotarl Opteron 165 z newegg (datowany na 0704). Na razie nie bawilem sie w ogole tylko wlozylem go na miejsce poprzedniego procka i odpalil od kopa na 2700 (9x300) na default napieciu. Puscilem na 20 minut orthosa a pozniej 2 godziny bf2142 i zero problemow. Jak ceramique sie "ulozy" to sprawdze co on potrafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Carl Orff

bo ja wiem :D tak bylo napisane w temacie o X2. moze sie to wiazac z tym jak procek byl wykrywany przez os podczasinstalacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo ja wiem :D tak bylo napisane w temacie o X2. moze sie to wiazac z tym jak procek byl wykrywany przez os podczasinstalacji.

Wystarczy zainstalowac sterowniki od amd i po restarcie system widzi juz 2 rdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SoTy jak u ciebie ITE SG wskazuje napięcie na procku bo u mnie w biosie ustawiam 1,35V a w/w programik pokazuje 1,32V

a CPU-Z znowu 1,328V więc jak to do kurki wodnej jest/

Programy monitorujace zawsze zanizaly napiecie na DFI. U mnie CPU-Z i MBM tez pokazuja napiecie nizsze niz jest w rzeczywistosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi