Skocz do zawartości
potrek

Odzyskiwanie Partycji I Danych Z Seagate Baracuda 320g

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dysk Seagate Baracuda 320GB nie wiem jak sie to stało ale wszystko z niego straciłem łącznie z windowsem podczas gdy chce zainstalować windowsa widzi tylko 1 partycje która ma 120 giga a powinna mieć tylko 60. Czy jest jakiś sposób żeby odzyskać utracone partycje oraz dane jaki nie nich były. Dodam jeszcze że system wogóle mi sie nie włącza

P.S gdy podłączyłem dysk u kolegi chodził normalnie lecz widział 1 partycję która miała 120ggiga i była pusta. Partycje robiłem programem magic partition

Edytowane przez potrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było 120GB, czy może 127GB, co by wskazywało, że wyłączyła ci się obsługa dużych dysków.

Kolega jaki ma komputer? Ma obsługę dużych dysków? Jeśli tak, to prawdopodobnie sypnął się MBR.

Możesz spróbować go naprawić. Polecenie jest po uruchomieniu naprawiania systemu z płyty instalacyjnej Windowsa.

Możesz także użyć np. tego programiku spod DOSa

http://www.ambience.sk/experiments/MbrFix.exe

Tutaj jest instrukcja do tego

http://www.ambience.sk/fdisk-master-boot-r...lilo-fixmbr.php

Instrukcja w punktach dla płyty XP:

1. Podpinasz tylko zwalony dysk, startujesz z płyty i wybierasz naprawę systemu R.

2. Jak wyskoczy już wiersz poleceń to wpisujesz MBRfix lub FixMBR, już nie pamiętam, dlatego sprawdź pod "help" - lista wszystkich funkcji

Instrukcja w punktach dla dyskietki:

1. Tworzysz dyskietkę startową pod XP i zgrywasz na nią ściągnięty pliczek.

2. Odpinasz wszystkie dyski i podpinasz tylko ten zwalony.

3. Startujesz z dyskietki, włączasz program, uruchamiasz ponownie i czekasz na cud :P.

Może pomoże, może nie. Ja wpadłem na razie na taki pomysł. Może wypowie się tomazzi, on się na tych sprawach dobrze zna :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko jak narazie czekam jeszcze na kogoś .... :D ale co do wielkości dysku masz racje jest to 127 dodam że dysk ma połączenie SATA (system ATA) ja przeczytałem jeszcze na innym forum że mógł bym dane i partycje odzyskac easy recover czy to naprawde pomoże? w tym połączeniu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi