Gość x_EP Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 (edytowane) Słyszałem że 32 bitowy system winxp pro sp2 nie potrafi efektywnie obsługiwać 4gb pamięci (radzi sobie z 3gb), związane jest to z jakimś mapowaniem. Podobno dopiero winxp 64bity ma zdjęte to ograniczenie - czy to prawda? Inna kwestia czy pod kątem gier mając c2d, asusa i975x, gf 7950gt 512m, dyski sata raid warto rozbudowywac pamięć z 2 do 4gb ddr800 cl4 (i np wyłączyc albo mocno ograniczyć pamięć wirtualną). Edytowane 17 Lipca 2007 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Tak musisz miec system 64-bitowy aby "widział" 4 gb ram. Jezeli bedziesz uzywal visty tak jak ja to mozesz dokupic teraz ram jest tani bardzo jednak jak zostajesz przy XP to nie warto bo nie zobaczy(32bit) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Teoria teorią, ale kiedyś z ciekawości włożyłem 4GB RAM do komputera + grafikę 8800GTX 768MB i widział tyle ile trzeba i nie było żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Teoria teorią, ale kiedyś z ciekawości włożyłem 4GB RAM do komputera + grafikę 8800GTX 768MB i widział tyle ile trzeba i nie było żadnych problemów.Widziałem przypapdki kiedy bios pokazywał 4, windows 3, albo bios i windows 4, ale dalej na systemie 32 bitowym. Tzn nie chodzi tyle że pokazuje poprawnie pojemność co to czy rzeczywiście potrafi ją zaadresować, bo podobno 4gb jest po za możliwościami 32 bitowców (czytaj masz pamięć którą system nie wykorzystuje w pełni) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 (i np wyłączyc albo mocno ograniczyć pamięć wirtualną).Mam 2 GB ram i jeszcze nigdy nie udało mi się zapełnić całej tej przestrzeni, więc dziwię się że są ludzie mający 2-4 GB z włączoną pamięcią wirtualną ( ps. nie spotkałem programu który nie pracowałby bez pamięci wirtualnej/pliku stronicowania nie licząc prawdziwych antyków sprzed 10 lat :lol: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 bo podobno 4gb jest po za możliwościami 32 bitowców (czytaj masz pamięć którą system nie wykorzystuje w pełni) 32 bitowy procesor umozliwia wykorzystanie równo 4 GB pamięci. To ze czesc przestrzeni adresowej wykorzystują inne urzadzenia to juz inna historia.... Poza tym juz od pentium pro kazdy 32 bitowy procesor umozliwia wykorzystanie trybu PAE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 (edytowane) Poza tym juz od pentium pro kazdy 32 bitowy procesor umozliwia wykorzystanie trybu PAE.tak słyszałem o tym, ale gdybyś stał przed wyborem systemu winxp 32bit a 64bit, zakładając ze programy jakich używasz działają bez przeszkód na obu, zakładając ze masz c2d i 4gb pamieci. Wziął bys 64 bitowa edycje? (specjalnie podaje winxp a nie vistę do wyboru) Edytowane 17 Lipca 2007 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 tak słyszałem o tym, ale gdybyś stał przed wyborem systemu winxp 32bit a 64bit, zakładając ze programy jakich używasz działają bez przeszkód na obu, zakładając ze masz c2d i 4gb pamieci. Wziął bys 64 bitowa edycje? (specjalnie podaje winxp a nie vistę do wyboru)XP nie najlepiej radzi sobie z PAE. 2003 lepiej, Vista już całkiem znośnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Witam. Ja mam u siebie 4gb ramu i muszę przyznać, ze winxp32bit widzi tylko 3,25gb ale mniejsza z tym. Czytałem gdzieś, że jakimś sposobem można zwiększyć max ilości przypisanej pamięci dla programów. Mianowicie chodzi mi o np Gothica3 lub NWN2 zawsze max pobierają około 1,5gb, czy idzie to jakoś zmienić na np 2gb?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 (edytowane) Witam. Ja mam u siebie 4gb ramu i muszę przyznać, ze winxp32bit widzi tylko 3,25gb ale mniejsza z tym. Czytałem gdzieś, że jakimś sposobem można zwiększyć max ilości przypisanej pamięci dla programów. Mianowicie chodzi mi o np Gothica3 lub NWN2 zawsze max pobierają około 1,5gb, czy idzie to jakoś zmienić na np 2gb??Tak , ale dla visty 32 lub Xp 32 ponadto trzeba dokonać wpisu aby dla aplikacji winda chciała przydzielic 3G , bo domyślnie przydziela max 2. co do gier to trzeba zmodyfikować exe gry za pomocą ''3G_enabler" .np. stalker zezwolenie na 3G dostał w ostatniej łatce.... jednak grając na systemie 32 trzeba dokonać tego co pisałem wcześniej .instrukcje nawet na stronce microsoftu znajdziesz. Edytowane 17 Lipca 2007 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Tak , ale dla visty 32 lub Xp 32 ponadto trzeba dokonać wpisu aby dla aplikacji winda chciała przydzielic 3GMam juz winxp sp2 eng 64bity, czyli rozumiem że nie muszę dokonać tych modyfikacji u siebie? Inna sprawa że system 64 bitowy a gra 32 bitowa i czy sama gra nie ma w sobie jakis ograniczeń? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 u mnie vista 32 bit obsluguje mi 3,5 giga myslalem ze po przejsciu z xp bede mial 4 ale niestety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 u mnie vista 32 bit obsluguje mi 3,5 giga myslalem ze po przejsciu z xp bede mial 4 ale niestety Mam nadzieje, ze to nie jest potwierdzone info, bo mocno bym sie zmartwil. Ale mam jeszcze druga sprawe. Dzisiaj sobie sprawilem 4x1GB, bo tanie i trza brac. Oczywiscie mialem swiadomosc, ze XP nie bedzie widzial calych 4GB, ale czytalem ze widzi ok. 3,25-3,5GB. A u mnie jak kliknalem na wlasciwosci systemu, to sie okazalo, ze widzi tylko 2,75GB, co jest kur... grane ?? Bios plyty widzi 4GB, CPU-Z tez 4GB, MemTest tez widzi 4GB, leci caly bez bledow, a we wlasciwosciach systemy tylko 2,75GB :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 To zalezy od oc, chipsetu, taktowania pamieci.. Wszystkiego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 To zalezy od oc, chipsetu, taktowania pamieci.. Wszystkiego ;) No jak, przeciez to bez sensu, co ma piernik do wiatraka, jak plyta obsluguje 4GB ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Nie wiem co ma, ale wiem ze wszystko jest wazne ;) Nie zdziwil bym sie jak by okazalo sie, ze odpiecie wentyla doda ze 200mb ;) » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Joke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 A nie masz przypadkiem włączonej takiej opcji jak NVidia GPU Extension (nie wiem, czy akurat EVGA ma to w BIOS, nie chce mi się ściągać)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asda Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) witam! zeby system prawidlowo obsługiwał wiecej niz 3gb ramu trzeba włączyc w biosie jedna opcje. opcja ta nazywa sie MEMORY REMAP FEATURE - standardowo jest disable a my musimy ustawic na ENABLE ja mam Asusa P5B i opcja ta jest w ustawieniach mostka polnocnego. zycze przyjemnej pracy z 4BG pamieci :) Edytowane 5 Października 2007 przez asda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) A nie masz przypadkiem włączonej takiej opcji jak NVidia GPU Extension (nie wiem, czy akurat EVGA ma to w BIOS, nie chce mi się ściągać)? Rzeczywiscie mialem to wlaczone, ale wylaczenie nic nie dalo. Dalej jest 2,75GB witam! zeby system prawidlowo obsługiwał wiecej niz 3gb ramu trzeba włączyc w biosie jedna opcje. opcja ta nazywa sie MEMORY REMAP FEATURE - standardowo jest disable a my musimy ustawic na ENABLE ja mam Asusa P5B i opcja ta jest w ustawieniach mostka polnocnego. zycze przyjemnej pracy z 4BG pamieci :) Tej opcji znowu nie moge nigdzie znalezc. Obawiam sie, ze w EVGA moze jej nie byc. A moze jest jakas inna nazwa na to ? EDIT: Chyba cos znalazlem o tej opcji na necie. Ona w niektorych plytach jest wlaczona na stale i nie ma jej w biosie. Jesli plyta by widziala mniej niz 4GB, to trzeba by ja wlaczyc, ale moja plyta odrazu widzi 4GB, a nie widzi Windows, tak wiec chyba plyta ma na stale ta fukcje wlaczona i z nia jest OK, a problem musze rozwiazac Windowsem. A mam przy okazji pytanie. Nie chce zabardzo instalowac Visty, bo duzo narazie z nia problemow, zarowno jesli o sprzet chodzi, jak i o gry. Ale wiem, ze jest tez Windows XP 64bit. I tu pojawia sie moje pytanie, czy rozne problemy z grami itp. sa spowodowane nie przez to, ze Vista to nowy system, tylko przez te 64bity, to wtedy i na XP 64bit bedzie to samo, czy moze wlasnie XP 64bit jest dobrym rozwiazaniem, bo 64bity obsluza 4GB, a do tego nie bedzie problemow jak na Viscie, bo to stary, dobry XP. Co o tym myslicie ? Mam nadzieje, ze nie namieszalem :) Przy okazji jeszcze jedna sprawa. Teoretycznie nawet na stronie Microsoftu jest napisane, ze XP obsluguje max 4GB, to czemu kur... sa z tym takie problemy ?? Moze jest jakas latka, czy co ? Edytowane 5 Października 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asda Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 ja uzywam visty od kilku miesiecy i uwazam ze dobrze zrobilem przesiadajac sie z xp'eka. i naprawde smieszy mnie to jak ktos kto nigdy na viscie nie pracowal mowi ze gry nie chodza, albo ze nie ma programow czy sterownikow.. ja mam 2gb ramu i nie mam jak przetestowac czy 4gb chodzi bez zazutow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Wiesz, nie moge wiedziec jak chodzi Vista, bo jej nie mam :) Mowie poprostu co poczytalem na forum i co ma moj kumpel, ktory ma Viste. Ale masz wersje 32, czy 64bit ? Bo boje sie, zeby nie bylo tak, ze Vista 32bit dalej nie bedzie widziala 4GB. A powiedz cos wiecej, jak z gierkami, w co grasz, nie bylo nigdy problemow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 32 bity po prostu nie beda korzystac z 4gb i tyle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Rzeczywiscie mialem to wlaczone, ale wylaczenie nic nie dalo. Dalej jest 2,75GBU mnie włączenie tej opcji powodowało, że "ginęło" mi 128MB RAM. Teoretycznie nawet na stronie Microsoftu jest napisane, ze XP obsluguje max 4GB, to czemu kur... sa z tym takie problemy ??Kara za to, że zdradziłeś AMD ;). Wiesz, nie moge wiedziec jak chodzi Vista, bo jej nie mam Mowie poprostu co poczytalem na forum i co ma moj kumpel, ktory ma Viste. Ale masz wersje 32, czy 64bit ? Bo boje sie, zeby nie bylo tak, ze Vista 32bit dalej nie bedzie widziala 4GB.Żaden 32-bitowy Windows, nawet Vista, nie wykorzysta w pełni 4GB RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 czy moze wlasnie XP 64bit jest dobrym rozwiazaniem, bo 64bity obsluza 4GB, a do tego nie bedzie problemow jak na Viscie, bo to stary, dobry XP.XP x64 to nie stary dobry XP tylko Server 2003. A co do tematu to juz kilkanascie razy było na forum wyjasnione dlaczego okna nie widzą pełnych 4GB i nie jest to wina systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 XP x64 to nie stary dobry XP tylko Server 2003. A co do tematu to juz kilkanascie razy było na forum wyjasnione dlaczego okna nie widzą pełnych 4GB i nie jest to wina systemu. Wiesz, czytalem sobie troche najpierw na forum, ale jakos srednio to zostalo wyjasnione, poza tym, ze poprostu kazdy pisal, ze 32bit nie obsluza 4GB. Poza tym, to mnie zastanawia czemu u mnie jest tylko 2,75GB, kiedy praktycznie kazdy pisal, ze ma 3,25GB-3,5GB, rzadko kiedy bylo 3GB. A jesli nie jest to wina systemu, to czy mam rozumiec, ze jak wstawie Viste 64bit, to tez nie bedzie 4GB ? Przeciez plyta glowna obsluguje 8GB, a te 4GB wykrywa bez problemu. MemTest, CPU-Z widza 4GB, to czego jest wina jak tylko Winda widzi 2,75GB, zadnych podejrzanych opcji w biosie nie widze. Mam rozumiec, ze moj przypadek jest beznadziejny i nie ma szans na zwiekszenie chociaz o te 500MB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Pod Vistą64 będzie widoczne 4GB RAMu - po prostu wtedy możliwości adresowania pamięci wzrosną - przy 32bit gdyby proc zaadresował 4GB, to "nie miałby się jak komunikować" z resztą urządzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 A jesli nie jest to wina systemu, to czy mam rozumiec, ze jak wstawie Viste 64bit, to tez nie bedzie 4GB ? Vista x64 obsługuje od 8 do 128GB ramu w zaleznosci od wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Ja tez mam w XP widoczne 2.75 GB pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Vista x64 obsługuje od 8 do 128GB ramu w zaleznosci od wersji. Wiem, ze to bedzie idiotyczne pytanie, ale wole sie upenic ;) , poprostu troche zbilo mnie z tropu to "od 8...". Ale na 4GB tez bedzie smigac oczywiscie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Oczywiscie. SGJ chodzilo o to, ze w niektorych wersjach jest max 8GB, a w niektorych 120GB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...