Skocz do zawartości
Rat

Rozsadna Laserowka.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym kupić drukarkę laserową (mono) do użytku domowego. Proszę o podpowiedź jaki model wybrać. Moje kryteria to:

1. Cena musi być rozsądna (samej drukarki i najlepiej żeby była tania w eksploatacji - czyli proszę wziąć pod uwagę koszt tonera oryginalnego albo zamiennika. Drukować będę mało . Z reguły będzie to krótki tekst - więc nie zależy mi na super jakości druku ani na szybkości.

2. Musi być bezawaryjna. Chciałbym, żeby posłużyła mi jakieś 5 lat.

3. Nie wiem czy nie napiszę teraz głupoty, ale chciałbym żeby drukarka mogła bezproblemowo współpracować z Vistą? (obecnie mam XP, ale na początku września planuje zakup nowego kompa, więc może zdecyduję sie na Vistę)

Specjalnie nie zdradzam ceny jaką jestem w stanie wydać, żeby niczego nie sugerować. (Tak naprawdę jeszcze nie wiem ile będę mógł przeznaczyć na zakup drukarki).

A może warto zainwestować w urządzenie wielofunkcyjne, zwłaszcza, że idę w tym roku na studia? Byłbym w stanie trochę dopłacić aby móc cieszyć się domową ksero-kopiarką.

A i jeszcze jedno pytanie, niestety z tych głupich. Czym się różni oryginalny toner od zamiennika pomijając cenę i producenta?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

//Mam nadzieję, że napisałem we właściwym dziale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja będę chwalił swoje.

W styczniu udało mi się upolować na Allegro nową Kyocerę FS-820 za 510zł z wysyłką. Czasmi można trafić trochę szybszą FS-920.

Normalnie kosztują ok 700zł, a wtedy to nawet więcej.

Oryginalny toner na 2000 stron kosztuje ok 150zł, na 6000 stron można znaleźć poniżej 300zł. Bęben obliczony na przebieg 100 000 stron.

Sterowniki do Visty już są, ale ja odpoczątku używałem tych do xpeka i tak zostało. Jest do tego oprogramowanie diagnostyczne, do zmiany bardziej zaawansowanych ustawień, sprawdzenia ilości tonera, licznika wydrukowanych stron, czy średniego pokrycia tonerem na podstawie dotyczhczasowych wydruków. Niestety to akurat pod Vistą nie działa, ale można przyciskiem na drukarce wydrukować "stronę stanu" i wszystkie te informacje odczytać.

Nie jest to już najnowszy model, ale moim zdaniem do domu/małego biura to doskonały wół roboczy. No i koszt wydruku strony chyba dobry.

U siebie dotychczas wydrukowałem 1828 stron i wg wskaźnika zostało jeszcze ok 20% toneru. Właśnie na wszelki wypadek zamówiłem nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MariuszDW

Na chwile obecną nie widzę na allegro Kyocery FS-820 ani 920. A w sklepach kosztują niestety powyżej 700 zł a chciałbym wydać koło 500zl.

@KvaNfield

Myślę, że zdecydowałbym się na poleconą przez Ciebie drukarkę. Ale skoro mam więcej kasy do wydania to może warto rozejrzeć się za czymś wielofunkcyjnym takim jak Samsung scx-4200 ?

Dziękuje za szybką odpowiedź!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w tej chwili nie ma. Jest używka FS-720 na gwarncji, ale nie wiem jak to jest z zakupem używanych drukarek.

Ten model wygląda identycznie. Mechanikę chyba ma taką samą (osiągi). O połowę miej pamięci i chyba inny procek.

Nie jestem znawcą tematu, tak że czekaj na opinie innych. Sprawdź jak z tonerami - cena/wydajność i wytrzymałością bębna

Sam miałem dylemat przy zakupie. Ktoś mi powiedział, że istnieje coś takiego jak Kyocera. Popatrzyłem na Allegro i okazało się, że sporo tam tego jest, głównie większych modeli. Uznałem więc, że sama firma zna się na rzeczy Cena była podejrzanie niska więc siedziałem jak na szpilkach próbując podjąć decyzję. W tej chwili nie żałuję. Potem jeszce kilka razy widziałem 820/920 w podobnej cenie.

Trochę spore pudło, ale niezwykle wygodne w obsłudze. W ciągu kilku chwil można wymontować toner i bęben.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HP LaserJet 1020.

1. Jest rozsądna.

2. Jest bezawaryjna. Nie mam z nią problemów żadnych.

3. Chodzi z Vistą na sterach od XP (trzeba tylko zmienić jedną rzecz w opcjach sterownika). W razie czego pisz- pomogę. Wkrótce powinny być też stery dedykowane pod Vistę.

4. Kupowałem zamiennik do niej już. Koszt całego pojemnika regenerowanego 50zł, samego proszku 15zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Kupiłem urządzenie wielofunkcyjne Szajsung scx 4200.

Mam jednak jeszcze jeden problem. Mianowicie chciałbym postawić drukarkę dość daleko od kompa, niestety kabel ma tylko 3 m i gość w sklepie powiedział, że to maksymalna długość kabla, bo na dłuższych sygnał z kompa nie dotrze do drukarki. Czy macie jakieś pomysły co z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup Huba USB z zewnętrznym zasilaniem :] [...]

Dokładnie. Ew. możesz jeszcze rozważyć jakiś najtańszy printserwer. Ta opcja wygodniejsza, jeśli ma z drukarki korzystać więcej niż jeden komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stoje przed dylematem czy samsung 2010 czy hp 1018 a moze warto doplacic do 1020? ma to byc drukareczka domowa raczej srednio eksploatowana, wiec szybkosc wydruku nie jest priorytetem.

glownym czynnikiem jest cana zakupu ( tu samsung deklasuje konkurentow) jak i pozniejszej eksploatacji (zamienniki do samsunga z tego co widzialem sa duzo drozsze niz do hp a cena oryginalnego tonera to jakas kpina). licze na pomoc w wyborze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup Huba USB z zewnętrznym zasilaniem :] Nie tylko do tego się przyda :]

Hah, szkoda, że od razu o tym nie pomyślałem...

Trochę pogooglałem i znalazłem przedłużacz USB. Właśnie mi jest potrzebne ok. 15 m przewodu. I teraz pytanie, czy coś takiego wystarczy żeby drukarka pracowała bez zarzutu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stoje przed dylematem czy samsung 2010 czy hp 1018 a moze warto doplacic do 1020? ma to byc drukareczka domowa raczej srednio eksploatowana, wiec szybkosc wydruku nie jest priorytetem.

glownym czynnikiem jest cana zakupu ( tu samsung deklasuje konkurentow) jak i pozniejszej eksploatacji (zamienniki do samsunga z tego co widzialem sa duzo drozsze niz do hp a cena oryginalnego tonera to jakas kpina). licze na pomoc w wyborze ;)

Mam juz okolo pol roku Samsunga 2010P. Wydrukowalem na niej ponad polowe tekstu do magisterki. Na liczniku mam okolo 900 stron. Nie sadze abym kupowal tonery, sam bede proszkiem napelnial pewnie.

Jest to dobra drukarka do tekstu i wykresow. Szybka tania.

Jezeli chodzi o fotki to jest troche gorzej. Nie sa jakos rewelacyjne.

Ze swojej strony moge ja polecic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mam ceny ile mnie drukarka by wyniosla:

2010 - 250

hp 1018 340zł

hp 1020 390zł

i tu mam dylemata, bo roznica cenowa jest mniejsza niz myslalem.

1020 mam, więc polecam. 1018 to jest ta sama seria- pewnie różni się szczegółem jakimś. O szajsungu się nie wypowiadam bo nie wiem jak się sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samsung a to dla czego?

po pierwsze - najtanszy

pod drugie - najtansza eksploatacja (nie patrz tylko na cene tonera tylko na jego wydajnosc toner do samsunga jest o 20zl drozszy ale o 1000 stron wydajniejszy, przy 2000 stronach hp to bardzo duzo) - zamienniki tak samo beda odpowiednio tansze

po trzecie - jesli chodzi o parametry to najwazniejsze ma lepsze - wiecej pamieci 8MB w stosunku do 2 hp, szybciej drukuje, ma wieksza wydajnosc, wieksza rozdzielczosc - reszta dla domowej drukarki nie jest az taka wazna

a poza tym hp'eki to jakby powiedziec w tej branzy sa traktowane jak fiat w samochodach - duzo sie sprzedaje, kolesie ida na ilosc niekoniecznie na jakosc - wiem zaraz powiecie ze z wasza drukarka jest wszystko ok a ja powiem ze z moja 1 drukarka - hp i mojego znajomego i jak sie w serwisie pytalem wiekszosc zwrotow to hp:P

http://centrumdruku.com.pl/porownaj.php?gr...311,10267,10033,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a poza tym hp'eki to jakby powiedziec w tej branzy sa traktowane jak fiat w samochodach - duzo sie sprzedaje, kolesie ida na ilosc niekoniecznie na jakosc - wiem zaraz powiecie ze z wasza drukarka jest wszystko ok a ja powiem ze z moja 1 drukarka - hp i mojego znajomego i jak sie w serwisie pytalem wiekszosc zwrotow to hp:P

1. Są traktowane przez kogo?

2. Miałem do czynienia z HP ze wszystkich półek. Do domu i pro do biura o wysokiej wydajności i oprócz wałka światłoczułego nic im nie było nigdy. A i to z powodu spinaczy biurowych, zszywek, etc.

3. Na podstawie twojego i kolegi przypadku (czyli 2 szt. z milionów) wystawiasz opinie o HP.

4. Dużo się sprzedaje więc w porównaniu z innymi zwrotów jest więcej- to oczywiste. Więc nie wiem o czym mowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej to jakbys sobie porozmawial z kims kto sprzedaje drukarki lub je serwisuje i ma caly czas stycznosc z tym sprzetem. Ja mam znajomych kilku handlowow i 2 serwisantow i na ich podstawie ich wieloletniego doswiadczenia wystawiam opinie (oraz oczywiscie na swoich 2 przypadkach z milionow :P ) - maja takie same mniemanie o hp jak ja - tylko ci nie powiedza przeciez tego wprost bo od sprzedanego urzadzenia dostaja kase.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej to jakbys [...]

OK. Nie zgadzam się z taką oceną HP, ale przyjmuję do wiadomości to co mówisz. Masz prawo do swojego zdania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hah, szkoda, że od razu o tym nie pomyślałem...

Trochę pogooglałem i znalazłem przedłużacz USB. Właśnie mi jest potrzebne ok. 15 m przewodu. I teraz pytanie, czy coś takiego wystarczy żeby drukarka pracowała bez zarzutu?

Ponawiam pytanie, bo wydaje mi się, że trochę zginęło w całej dyskusji a nie chciałbym zaśmiecać forum nowym tematem dotyczącym tej błachostki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie, bo wydaje mi się, że trochę zginęło w całej dyskusji a nie chciałbym zaśmiecać forum nowym tematem dotyczącym tej błachostki:)

Jakoś temu nie ufam. Nie ma tam dodatkowego zasilania. Weź huba usb albo printserwer. Ja bym tego przedłużacza nie kupował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś temu nie ufam. Nie ma tam dodatkowego zasilania. Weź huba usb albo printserwer. Ja bym tego przedłużacza nie kupował.

OK, dzięki za odpowiedź ale jak ma to być 15 metrów to musiałbym kupić albo 2 x 5 m i na końcu hub usb z oddzielnym zasilaniem albo 3 x huby z 5m przewodem z oddzielnym zasilaniem (co by było skrajnie nie funkcjonalne) a na print serwer niestety mnie nie stać jak najtańszy kosztuje powyżej 150 zł :sad:

Edytowane przez Rat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dzięki za odpowiedź ale jak ma to być 15 metrów to musiałbym kupić albo 2 x 5 m i na końcu hub usb z oddzielnym zasilaniem albo 3 x huby z 5m przewodem z oddzielnym zasilaniem (co by było skrajnie nie funkcjonalne) a na print serwer niestety mnie nie stać jak najtańszy kosztuje powyżej 150 zł :sad:

No w twoim przypadku lepiej printserwer np. taki (60zł): KLIK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezle przeplaciles :P

No nie wiem... W necie za nowa najtaniej bym zaplacil 230zl + minimum 30zl za przesyłke a potem s servisem tez bym wygodnie nie mial a tak za kape drozej kupilem na miejscu.

Ale inna sprawa: W pudelku mialem tylko kabel zasilajacy :/ Nie powinno w nim przypadkiem byc tezjakiegos kabelka zeby to podlaczyc do kompa?

Edit:

Wlasnie zauwazylem na pudelku rysumek ze w zestawie jest tylko kabel zasilajacy. I wszystko jasne :]

Edytowane przez kaykay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem... W necie za nowa najtaniej bym zaplacil 230zl + minimum 30zl za przesyłke a potem s servisem tez bym wygodnie nie mial a tak za kape drozej kupilem na miejscu.

Ale inna sprawa: W pudelku mialem tylko kabel zasilajacy :/ Nie powinno w nim przypadkiem byc tezjakiegos kabelka zeby to podlaczyc do kompa?

Edit:

Wlasnie zauwazylem na pudelku rysumek ze w zestawie jest tylko kabel zasilajacy. I wszystko jasne :]

ml-2010pr ml-2010p - dostawe gratis maja... to te same drukarki tylko sie nowym panelem roznia ta z r jest nowsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi