Amrod Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Witam, mam dwa problemy: Może zaczynając od początku, bo tak będzie najłatwiej. 1. Początkowo miałem podzielony dysk twardy na dwa woluminy C: (~40GB) oraz D: (~258GB). Za pomocą systemowego narzędzia do podziału dysku na partycje podzieliłem partycję rozszerzoną na 3 dyski logiczne (jak widać na obrazku). Następnie z partycji systemowej (podstawowej) wydzieliłem ~4GB, które widnieją jako "nieprzydzielone", jako takie widnieje również 8MB (sic!), które już takie było przed użyciem narzędzia. Jak widać na partycji rozszerzonej zostało jeszcze ~9GB do rozdysponowania. gdy próbuję zrobić z tych "nieprzydzielonych" 4GB nową partycję tworzy się automatycznie partycja podstawowa i nijak nie idzie rozszerzyć ją na te wolne miejsce i te drugie "nieprzydzielone". I tu jest mój problem. Jak przydzielić miejsce na dysku widniejące jako "nieprzydzielone" do tego wolnego miejsca na partycji rozszerzonej za pomocą narzędzia systemowego? (czy w ogóle jest jakaś różnica czy to będzie partycja rozszerzona czy podstawowa?) Oczywiście później zamienię to na kolejny dysk logiczny. Nie wiem, czy to jest ważne ale zamierzam na niej trzymać wszelkiego rodzaju pliki tmp i wymiany. 2. Drugi problem to to, że chciałbym zamienić folder docelowy do zapisywania Dokumentów. W XP wystarczyło zmienić folder docelowy "Moje Dokumenty", natomiast w Viście taki folder pełni tylko rodzaj "odnośnika" do właściwych lokalizacji, a właściwą rolę "Moich Dokumentów" pełni chyba folder C:\Users\"Nazwa użytkownika". Czy jest możliwość zmiany tej ściezki na np. F:\Users\ To samo tyczy się folderu "C:\Program Files". Nie wiem jak jest w Viście, ale w XP po takiej zamianie położenia tego folderu skutkowało, że niektóre standardowe aplikacje Windows (typu Wordpad) gubiły ikony. Stąd moje pytanie, czy jest możliwość zamiany położenia tego folderu, aby każdy nowy program zapisywał się np. na D:\Program Files (jeśli to możliwe, bez przenoszenia aplikacji występujących po instalacji świerzego systemu). Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam, amrod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Co do Program Files: Odpal rejestr (regedit) szukamy klucza: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion Klikamy 2x na ProgramFilesDir i podajemy nowa sciezke. To samo ProgramFilesPath. Mnie interesuje jak macie koledzy podzielony dysk pod Vista. Tzn ile i czy wogole na system, program files, dokumenty etc. no i swap czy jak kto woli plik wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Zmianą tych 2 wpisów nie przeniesiesz prawidłowo calego program files. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Nie przeniesiesz ale zmienisz. To sie wykonuje po swiezej instalce. Katalog program files na c: zostaje prawie pusty a od tego momentu programy sa instalowane w podanej sciezce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amrod Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 No niestety SGJ ma rację, próbowałem, ale pozostaje błąd jak w XP, standardowe aplikacje Windowsa "gubią" ścieżki, ikony, słowem większy bałagan się robi. Chyba, że ten ProgramFilesPath zmienia domyślną ścieżkę jaką proponuje instalator? To by w zupełności mi wystarczyło. Co oznacza więc Dir a Path? Mnie interesuje jak macie koledzy podzielony dysk pod Vista. Tzn ile i czy wogole na system, program files, dokumenty etc. no i swap czy jak kto woli plik wymiany.Na moim przykładzie, mam 320GB (a właściwie ~298GB) i mam właśnie mniej więcej jak jest na obrazku w moim poście. System - 40 (po zainstalowaniu kilku gier i pełnego oprogramowania pliki zajmują zaledwie 14GB), Programy - 130, Dokumenty - 70, Instalacje (Dane) - 50 i Inne (czyli na tmp, swap) - 13, z czego na pliki wymiany startowe 3GB ustalone (domyślnie wskazywało mi wykorzystane 2,5GB o.O). Zastanawiałem się czy nie sformatować tej ostatniej na FAT16 albo FAT32. Co do folderu Users, jest to prawdziwe piekło jak na tekiego laika jak ja i na razie nie znalazłem skutecznego rozwiązania, chociż było już blisko, niby wszystko działało (po zmianach nie mogłem się dostać na konto) to później po prostu system nie trzymał ustawień pulpitu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 (edytowane) Ewentualnie mozna recznie kazda instalacje progamow kierowac na inna partycje np D:\Programy\ Troche poplynales z tymi partycjami ;) ja bym to zrobil chyba tak: C - system 30 GB D - swap 5GB i w tym tempy ( swap musi byc jak najblizej sektorow startowych dysku) E - programy 100 GB F - reszta razem Co do dokumentow etc moze pomoze ci programik TweakVI http://www.totalidea.com/content/tweakvi/tweakvi-index.html Do zmiany ustawien w Viscie w tym folderow. Edytowane 25 Lipca 2007 przez loon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amrod Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Ewentualnie mozna recznie kazda instalacje progamow kierowac na inna partycje np D:\Programy\No i niestety właśnie tak robię ;) Ale przy dużej ilości programów może to być trochę irytujące, ciągłe te "poprawianie". (swap musi byc jak najblizej sektorow startowych dysku)Eh, no tak mnie coś kusiło. Nawet próbowałem zmniejszyć C: do 35GB i wydzielić osobną na swap, ale powstawała mi druga partycja podstawowa a nie rozszerzona (robiłem za pomocą systemowego). Ewentualnie swap zrobić na C:, czy to może wpłynąć jakoś negatywnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...