Skocz do zawartości
Caleb

E6750 + Abit Ip35 + Ocz Sli

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, nie sądziłem że tu kiedyś zajrzę ale w Intelu jestem Zielooony ;]

Mam mały problem ze swoim sprzętem. Otóż złożyłem go dosłownie dziś i na początaku all było ok, chociaż mi się komp zresetował podczas instalacji skórek do Xp. Ok - to nic myślę. Poszedłem na bro bo gorąco wracam teraz i na stock ustawieniach cpu czyli fsb 333x8 reset za resetem zaraz po wejsciu do Windy :mur: Zaczołem coś rozkminiać:

- Założyłem boxowe chłodzenie żeby zobaczyć czy to nie ciężar Ninji coś przegina - na box to samo

- Rozłożyłem i zlożyłem sprzęt na nowo - all ok dociśnięte.

- zmieniłem sloty pamięci do pracy w dualu - null

Mała uwaga - resety następują tak jakby w ściśle określoncyh warunkach: wchodzę do Xp i od razu odpalam błyskawicznie po kolei Cpu-z, Core Temp, Everesta, Orthosa i Otoczenie seciowe - chwila zamuły liczenia i reset po 3-5 sekundach :|

To samo jak insalowałem skina do Xp - reset następował w określonym punkcie ... Jak zmieniłem katalog insalacji poszło bez problemu ... wtf?

Ustawienia z siga są na razie czysto hipotetyczne - tak miałem zamiar to wykręcić ale sie pośpieszyłem z marzenami ...

Ale, Ale, Teraz Orthos leci juz 30 minut na 3ghz stock looz ... programiki odpalalem po kolei

I dziwna sprawa: Przez pierwsze 10 minut temperatura rosła do 66C na box, a teraz po 25 minutach jest 56-58 O_O

A teraz najgłupsze pytanie bo jestem juz lekko zalany: Czy zrywaliście z backplate Scythe Ninia tą czarną wartswę ochornną?

Pzdr - jak ktoś może niech coś proponuje bo się z deka wku ... rzyłem :>

PS: Na ramy dałem 2.2v jakby ktoś pytał i lataja na 800 CL5 zapobiegawczo żeby były odstresowane. Cpu dostaje 1.35 bios, reszta napięc bez zmian dla Nb i Sb. Wszystkie wtyczki zasilające mobo podpięte - 24 + 8 + Molex

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych resetów - ja czasem łapię BSOD'a przy odpalaniu coretempa. Próbowałeś bawić się z nowszymi sterownikami? W jaki sposób O/C wpływa na częstotliwość resetów? Bo daję głowę, że w ogóle nie wpływa ;) (oczywiscie mowię o wstępnym, niskim O/C). Stawiałbym na problem ze sterami.

Co do temperatury - moze pasta potrzebowala troche czasu (i temperaturki ;) ), zeby sie dobrze ułożyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie taka akcja: Jak odpalam all na raz czyli 1,2,3,4,5 programów jeden po drugim - to jest reset ... Teraz odpalilem po kolei te programy z odstepami czasu i 30 minut Orthos grzeje 3ghz na stock i looz ... Odpalone mam Core Temp, orthosa, Cpu-z etc czli to co wtedy i zadnych krzywych jazd.

Musze powtorzyc to pytanie debilne - czy z backplate Scythe Ninja odrywa sie ta niby izolacje?

EDIT: Wszystko chodziło przez 40 minut w Orthos ok - dopiero jak chciałem wejsc w połaczenia sieciowe to sie komp zresetował o_O Stery z płytki - są juz jakies nowe do P35?

W jaki sposób O/C wpływa na częstotliwość resetów? Bo daję głowę, że w ogóle nie wpływa ;) (oczywiscie mowię o wstępnym, niskim O/C).

Zgadza sie, nie ma znaczenia czy 2666, 3000 czy 3200 - sytuacja powtarza sie na kazdych taktach.

PS: Czy OCZ Sli może mieć problemy ze wsółpracą na IP35-E? Niby polecane do chipsetów Nvidii ale ja w takie bajki nie wierze ...

PS2: Stery do gpu mam 162.18 ... czy to ewentualnie moze byc przyczna tych losowych resetow? I w dodatku w systemie? Bo w gry jeszcze nie gralem ...

PS3: Wszystkie smarki zaliczam bez problemu - jednak 2xSuperPi 16m nie chiał mi policzyć ...

EDIT: 3200 na stock i zero resetów gdy zostawiłem go w spokoju ...

Dołączona grafika

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź dokładnie oblookaj te OCZ-e bo może one są problemem....pobaw sie timingami, puść na jednej kości, potem na drugiej, CR 1T,2T itd. jak nie to może sa jakieś lewe albo mobo kaprysi, a Coretempem sie nie przejmuj bo lubi resetować kompa :wink:

p.s i może zmień stery do grafy na jakieś 93.71/94.20/94.24 :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk masz caly? A co do pamieci... Chyba zapobiegaczo zostawilbym je na domyslnych timingach zamiast bawic sie w luzniejsze.

Wcześniej zonków nie było, więc zakładam że to nie hdd, ale nigdy nie wiadomo. Co do 1T wychodzi na to że takiej opcji nie ma.

A i jeszcze jedno - gdy odpalam 2xSuperPi np: 1M po jednym na każde jajko - to od razu mam errora w jednym tescie - drugi leci spox. Chyba nie powinno tak być? :|

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 2xsPI - nie nie powinno... :unsure:

Właśnie, ale to by wskazywało na najprawdopodobniej na pamięci? Zaraz przeskanuje hdd.

Obecnie uzywam starego Core TEep chyba nawet 9.0.1 i nie robi problemów.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i jeszcze jedno - gdy odpalam 2xSuperPi np: 1M po jednym na każde jajko - to od razu mam errora w jednym tescie - drugi leci spox. Chyba nie powinno tak być? :|

Wyłamię się i powiem, że tak może być. Małe próbki korzystają tylko z pamięci cache procka, cache jest wspólne i oba programy odwołują się do tego samego. Sam miałem tak samo, jeden się wywalał wówczas. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety przy próbach 2x16M jest podobnie - jedna próbka wywala sie od razu.

Pytanie do posiadaczy Ninja - używacie zestawowego backplate? Czy Ninja nie urwie sie gdybym zrezygnowal z mocowania backplate?

Swoja ninje kupowałem używaną od jednego z forumowiczy, na backplate powinna byc bodajrze taśma 3M - ale ja mam jakaś czarną izolacje wiec nie wiem czy to niezaszkodziłoby płycie - dlatego jade na box. Wcześniej po s939 nie było mi to potrzebne.

EDIT: Przeskanowałem dysk programem HD Tune - i po ponad 200GB testu 0 błędów.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy Ninja - używacie zestawowego backplate? Czy Ninja nie urwie sie gdybym zrezygnowal z mocowania backplate?

a jak chcesz zainstalowac ninje rev A bez backplate? przykleisz sobie uchwyty na ninje, bo przykrecic sie tego bez backplate sie nie da.

Swoja ninje kupowałem używaną od jednego z forumowiczy, na backplate powinna byc bodajrze taśma 3M - ale ja mam jakaś czarną izolacje wiec nie wiem czy to niezaszkodziłoby płycie - dlatego jade na box.

tasma 3M byla, bo ta czarna izolacja sie za nowosci kleila. izolacja musi byc, bo przeciez nie chcesz zeby metalowy backplate baraszkowal sobie po tyle plyty glownej, chyba ze lubisz ryzyko. jesli sie czarne juz nie za bardzo klei, przyluz backplate na tyl plyty czarnym do plyty, przyklej na tasme izolacyjna zeby sie nie ruszalo i przykrec z drugiej strony uchwyty mocowania ninjy. skrec to uczciwie i zakladaj ninje. ja zakladalem w piatek e6750, dzisiaj jest zimniej niz wczoraj i wyglada to tak: idle 35C, orthos blend 45C, przy 2 fanderach push-pull (jeden na ninjy, jeden na wydechu antec solo) oba na 900rpm, a porcek smiga 8x400@1.35v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mam juz drugiego IP35 + drugie E6750 + Ocz Platiunum Rev 2 - wytrzezwialem wiec zaczynam ;]

:lol2:

Kto odpala 2xspi z tego samego folderu? Przeciez to nie ma prawa dzialac xD. 2 z dwoch roznych.

Hmmm masz racje :D Spi mi w sumie zwisało i traktowałem je jako dodatek do sałatek - z tego wynika moja nieiwedza - teraz jest ok :unsure:

a jak chcesz zainstalowac ninje rev A bez backplate? przykleisz sobie uchwyty na ninje, bo przykrecic sie tego bez backplate sie nie da.

W sumie sie da - na wkręty i nakrętki lapiace chywty do Ninji bez wsparcia BP - ale lepiej nie bede pajacowal :D

a porcek smiga 8x400@1.35v.

U mnie tak samo, ale przy 3400 sie sypnal - teraz jade druga sztuke E6750 moze bedzie lepsza - 8x425 - 1.35 - all stock. temp 50-52 C na 1x120 bo drugie mi sie ledwo "od tylca" miesci w budzie. Niebawem podziele sie spostrzezeniami.

Ogolnie akcja wyglada tak ze zamawialismy 2 zestawy naE6750 i IP35-E + 2GB OCZ Platinum i SLI - niech wygra lepszy :D

PS: Jaki jest najlepszy program do testowania Pamieci pod XP ? Musze sprawdzic OC tych SLi i Platinum i wybrac lepsze pod wzgledem OC. Spi 32 sie nada?

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS: Jaki jest najlepszy program do testowania Pamieci pod XP ? Musze sprawdzic OC tych SLi i Platinum i wybrac lepsze pod wzgledem OC. Spi 32 sie nada?

jedziesz po kolei: mem test, orthos (test BLEND) SPI 32M, na koniec możesz jakimś 3d markiem go przejechać ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzis czeka mnie długa noc ...

Złozyłem zestaw nr 2, lawirując sprzetem osiagnolem chyba sukces maly - memy zamieniłem na Platinum rev 2 na razie 1GB i zero resetów. Jak dzis zdąze to sprawdze czy Ocz SLI na drugim IP35-E robi problemy czy też może to wina płyty

Małe przechwałki :D 3400 Mhz - 8x425 - 1.35 bios - all stock

Dołączona grafika

Teraz lece z 3600 Mhz - 8x450 - 1.41 bios - all stock i 20 minut za nami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakis inny program ktory pokazuje najbardziej realne temperaturki? Bo takie +5,10,15 jest jakies hmm niepowazne :>

W każdym bądź razie osiągnołem stabilne 3600 mhz przy 1.41v bios - gdy odpaliłem na chwile 0.95 od razu Orthos sie wysypał :D

Teraz czas na pamięci ...

PS: Jakich temperatur na Corku lepiej nie przekraczać?

Dołączona grafika

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS: Jakich temperatur na Corku lepiej nie przekraczać?

B2- 85 maks

L2- 100 maks

G0- ??? takiego masz

Mierz sobie dowolnym Core Temp i zwracaj po prostu uwagę, aby temperatury "core 1" i "core 2" były jak najdalej od "tjunction" i wtedy nic się nie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie G0, teraz zmieniłem chłodzenie z Ninji rev B na Rev A + Backplate i mam 50C wiec loozik.

Co ciekawe proc chodził ponad godzine w Orthosie na 3600 i 1.41 bios - a teraz 2 razy juz po 10 minutach na tych ustawieniach sie wysypal ... zapodaje 1.43 i wio - musi m starczyc <_<

I jeszcze jedno pytanie - jak jest z C2D i odczytem napięc z Cpu-z vs Bios bo skok jest znaczny.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi