Skocz do zawartości
pasiaczek

A-data Vitesta Extreme Edition 800+

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam pytanie: otoz przymierzam sie do zakupu RAMu do platformy am2. Od razu mowie ze nie bede nic podkrecal. Poki co rozwazam 2 opcje:

tansza:

Pamięć RAM A-Data/2x1024MB/DDR800

drozsza:

A-Data 2x1024MB Extreme Edition DDR2 800MHz CL4

Ktora wybrac? czy z racji tego ze bede dzialal na ustawieniach fabrycznych lepiej wziac po prostu te tansze? czy moze jest tak ze nawet bez krecenia te drozsze beda szybsze? moze macie jakies inne propozycje innej firmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno pytanie: dla platformy AM2 lepiej wziac RAM 800mhz CL5, czy 667mhz, ale z CL4?

jeszcze odnosnie ramow 800mhz, ktore planowalem kupic i plyty glownej, ktora rozniez planowalem kupic (M2N-E SLI nForce 500 SLI) :) na necie znalazlem cos takiego:

"max napięcie dla pamięci na tej płycie to 1,9. Cóż kiedy bez 2,1 do 800 nie podchodz. Przy 800 na tej płycie są niespodziewane zwisy i resety właśnie z powodu beznadziejnego zarządzania napięciami. jedyny sposób na stabilną pracę to przetaktowanie pamięci na 533 (tylko dlaczego i po co skoro producent pisze ze ma współpracować z 800 ?!)"

moje pytanie brzmi, czy dotyczy to tez Asusa M2N?

Edytowane przez Gessle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: lepiej zapytaj o takie ciachy dziale o AM2 nigdy nie miałem AM2 i mieć nie będę...wolę Intela teraz :rolleyes: . Pozatym doradzam <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Intela ,zresztą zapytaj w "Co kupic" to sie przekonasz jaka platforma jest teraz trendy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam planuje zakup owych kosci ddr2 2x1 gb dual 800 mzh. I mam pytanie ktore kosci sie najlepiej kreca ? Prosze napisac w kolejnosci od najlepszych do najgorszych.

MIQVD1A16 -> Microns

ADQVD1A16 -> umgelabelte Mircons

ADQVE1A16 -> Promos, Elpidas o.ä.

Czy mozna sugerowac sie oznaczeniami powyzszymi ?

Oraz czy wiecie gdzie mozna je kupic najtaniej a najlepsze kosci ? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosc mi napisal ze ma na Mikronach:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=280258285

prosilem napisac, ktore sa najlepsze a nie ktore sa w polsce, bo jak sie okazuje sa rozne :).Wiec ktore najlepsze ?

Podobno wszystkie to promos ale nie wiem ile w tym prawdy ...

A te na aukcji są takie jak moje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosc mi napisal ze ma na Mikronach:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=280258285

prosilem napisac, ktore sa najlepsze a nie ktore sa w polsce, bo jak sie okazuje sa rozne :).Wiec ktore najlepsze ?

To życzę powodzenia w kupnie tych A-Dat na Micronach :lol2: jakbys chciał kupic na neweeg.com to bym jeszcze uwierzył że to D9, ale od goscia z Alledrogo :wink:

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w gruncie rzeczy wiekszosc sie uparla na tego microna D9 jakby to jakies cudowne pamieci byly - a (imho) nie sa nimi ...

Głownym powodem dla ktorych osobiscie bym nie bral D9gmh, jest fakt ze lubia padac od znacznie podniesionego V

z kolegi na D9 jest taka zaleznosc Przyzwoite MHZ = Znaczne V

Sa memki ktore moga zrobic Podobnie jak MIcron na troche nizszym V a do tego nie Padaja tak czesto, nie mowiac juz od tego ze sa tansze

W tym wypadku to ze te Vitesty sa na promo, jest raczej lepszym rozwiazaniem (chodz wiadomo ze promos promosowi nie rowny, ale pozostaja jeszcze ELPIDA czy chodzby Nowe PSC ktore imho sa Doskonale)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież w PL są tylko z jednym oznaczeniem więc nie wiem w czym chcesz wybierać....

A kupić je możesz na allegro.

Wygląda na to, że masz rację. Dostałem 2x1GB z morele na tym oznaczeniu.

Niebawem cztery czerwone diabły zagoszczą w slotach mojego Foxxcona :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączając sie do tematu, zamówiłem właśnie te kości 'micron' by allegro do soboty powinienem dostac cały sprzęt to zobaczymy jak bedą biegać...mam nadzieje, że sie nie zawiode :rolleyes: Najpóźniej w niedziele wieczorem podziele sie wynikami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewątpliwie masz racje, że Goodram na kościach microna będzie lepszy, jednak wydaje mi się, że różnica w cenie blisko 70zł mimo wszystko działa na korzyść A-data B-) . Dlatego osobiście wolał bym kupić te drugie, a zaoszczędzone pieniądze odłożyć i za jakiś czas dokupić kolejne 2gb :wink: Tym bardziej, że ceny od jakiegoś czasu lecą w dół... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to sie ma w grach. W sensie podkrecone te Gr na maksa i Adaty na maksa. Czy roznica bedzie widoczna ? Poza tym mozna ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage fakt iz gry nie potrzebuja wiecej niz 2 gb - wiadomo ze nie wiadomo jak dlugo, no ale na pewno jeszcze troche czasu. Wiec mozna tez pomyslec tak jak sobie kiedys zmienie plyte i proca na intela wtedy mozliwosci Mikronow beda wieksze niz Adatow. Co sadzicie o moim toku myslenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to sie ma w grach. W sensie podkrecone te Gr na maksa i Adaty na maksa. Czy roznica bedzie widoczna ? Poza tym mozna ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage fakt iz gry nie potrzebuja wiecej niz 2 gb - wiadomo ze nie wiadomo jak dlugo, no ale na pewno jeszcze troche czasu. Wiec mozna tez pomyslec tak jak sobie kiedys zmienie plyte i proca na intela wtedy mozliwosci Mikronow beda wieksze niz Adatow. Co sadzicie o moim toku myslenia ?

w grach liczy sie ilosc a nie mhz.Lepiej miec 4GB DDR2 667Mhz niz 2GB DDR2 1066Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi