Skocz do zawartości
pasiaczek

A-data Vitesta Extreme Edition 800+

Rekomendowane odpowiedzi

na moich kościach pisze tak:

M2OAD9G3I4170INE58

DDR2 800+ (4) 1GX16

S/N: 804TU (ADQVD1A16)

Przy ustawieniach:

RAM @ 1000Mhz 5-5-5-15 i 2,4 V płyta w ogóle nie wstaje, na 2,5V jest w miare stabilne

aktualnie są na 850Mhz @4-4-4-12 @2,3V :huh: przy 2,2V mialem zwiechy systemu ;/

przeczytalem cały wątek 2 razy i wiem tyle co na początku... póki co nie mam nawiewu na pamieci prócz teco co nawieje kama bay wiec do ilu V moge puścic te kostki?? i co to za kosci?? :D bo według tego co tu pisze to Microny D9GCT (śmiech)

Płyta: GA-P31-DS3L

CEP: E2140 1,6 @ (aktualnie) 2,7 Ghz max @ 3,20 Ghz (FSBwall na 400 MHz :mur: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S/N: 804TU [b](ADQVD1A16)[/b]
nie przeczytałeś zbyt dokładnie nie są to Microny :wink: . jest to jedyny model sprzedawany w Polsce z tego co mi wiadomo różnią się tylko oznaczeniem S/N xxxTU, xxxJU , jeszcze spotkałem xxxPU lub xxxDU. Z tego co się orientuję lepsze sa oznaczenia z niższym xxx oraz to nie jest pewne seria TU.

Kiedyś były na Micronach ale to było dawno przed wakacjami 2007 r. Ja kupując swój pierwszy komplet dostałem Promosy w serii 3xxTU. Później wraz z obniżaniem kosztów produkcji zaczeli pakować już różne kości ProMos i inne (Powerchip lub Elpida ).

Dlatego jaki to producent kości poznasz tylko po tym jak sie kręcą.

Do piątek daj im maks 2.1v i ustaw tajmingi i sub tajmingi na sztywno w Biosie (by spd). Nie spodziewaj się więcej jak 1000 Mhz.

Do czwórek tak samo tylko daj maks 2.3v bezpieczne + jakis nawiew z 80mm prosto na ramy. Nie spodziewaj sie więcej jak 930-950 Mhz.

Może sie okazac że zrobia maks 950 cl 5 i 900 cl4. To juz znaczy że dali tam słabe pamięci. Ale musiałbym je sam sprawdzic żeby to ocenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem sobie takie , bo mialem tanio , ale dziwi mnie ze 4-4-4-12 to one widza stable tylko na etykiecie chyba , orthos przechodzi spokojnie , ale wlaczam pierwsza lepsza gre i zwiecha. a chodza na standardowych taktach 800 mhz i 2.1V , czego to wina , co to est te nvidia EPP technology ? i moze to musze gdzies wlaczyc zeby poprawnie chodzily na takich timingach.

mam evga 650i .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem sobie takie , bo mialem tanio , ale dziwi mnie ze 4-4-4-12 to one widza stable tylko na etykiecie chyba , orthos przechodzi spokojnie , ale wlaczam pierwsza lepsza gre i zwiecha. a chodza na standardowych taktach 800 mhz i 2.1V , czego to wina , co to est te nvidia EPP technology ? i moze to musze gdzies wlaczyc zeby poprawnie chodzily na takich timingach.

mam evga 650i .

Witam,

Kupilem te pamieci jakies 2 tygodnie temu. Mi bez problemu chodza na 4-4-4-12 820 mhz i 2.1V, wiecej nie probowalem.

A tak z ciekawosci: czy Wam cos daje podkrecanie pameci? Jest jakis widoczny wzrost wydajnosci w grach czy programach typu photoshop? Czy Wy to tak dla sportu i wynikow super PI robicie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z ciekawosci: czy Wam cos daje podkrecanie pameci? Jest jakis widoczny wzrost wydajnosci w grach czy programach typu photoshop? Czy Wy to tak dla sportu i wynikow super PI robicie?

Pozdrawiam

grach bardziej liczy sie ilosc ramu niz szybkosc. Roznica miedzy 667mhz a 1300mhz w/w aplikacjach jest wrecz zadna, polecam przeczytac ten artykul http://www.tomshardware.com/reviews/ram-sp...tests,1807.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwiekszenie tras nic nie daje , pamieci nawet przy 5-5-5-18 i pozostalych timingach zczytanych z cpuz powoduja freezy systemu.

padaki ? oddawac odrazu na gware ? cos mi sie nie chce wierzyc ze nawet piatek nie zrobia przy 2.1 full stable.

a moze to byc wina tego ze wczesniej na tym windowsie lezalo 4 x 512 a teraz przesiadka 2 x 1024 i przez to taki cyrk ?

Edytowane przez domans

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grach bardziej liczy sie ilosc ramu niz szybkosc. Roznica miedzy 667mhz a 1300mhz w/w aplikacjach jest wrecz zadna, polecam przeczytac ten artykul http://www.tomshardware.com/reviews/ram-sp...tests,1807.html

No wlasnie, ciekawy artykuł. Wiec nie rozumiem po co ludzie bawia sie w OC pamieci i narzekaja ze ida im tylko na 900 a nie na 950 albo placa 400 pln i wiecej za 2 gb. No ale jesli kogos stac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale czestotliwosc pamieci mozna regulowac rowniez dzielnikami.

Tylko widzisz zadales pytanie o gry i aplikacje typu Photoshop i tam jest wlasnie jak przedstawia ten artykul. A co sie tyczy "tych ludzi" a jest ich malutki odsetek, robia to dla sportu/spi itp. A tam czestotliwosc pamieci, timeingi i inne rzeczy maja bardzo duzy wplyw na wynik. I wlasnie glownie dla nich takie pamieci sa robione :)

Generalnie jeden lubi lody a drugi wafelki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwiekszenie tras nic nie daje , pamieci nawet przy 5-5-5-18 i pozostalych timingach zczytanych z cpuz powoduja freezy systemu.

padaki ? oddawac odrazu na gware ? cos mi sie nie chce wierzyc ze nawet piatek nie zrobia przy 2.1 full stable.

a moze to byc wina tego ze wczesniej na tym windowsie lezalo 4 x 512 a teraz przesiadka 2 x 1024 i przez to taki cyrk ?

wracajac do tematu - jakies sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie mnoznik pamieci , w nforce jest ten tryb unlinked i na nim lece caly czas. i tam na sztywno ustawiam wszystko niezaleznie od szyny proca. poprzednie pamieci nie mialy z tym problemu , te moga miec ?

rozumiem ze reinstalka systemu po zmianie z 4 x 512 na 2 x 1024 nie pomoze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje adatki robią:

1001 MHz na napięciu 2,0V

timingi:

5-5-5-12-34-5-5-5-5

to chyba dobry wynik ?

na tym samym napięciu i timingach przy 1066 się sypały (tylko nie wiem czy to nie była wina proca gdyż na 1,32 chodził na 3050 - normalnie działa stabilnie na 3GHz)

pamiątki kupione w sirius.pl w katowicach

jak ktoś będzie chciał mogę cyknąć jakieś foto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie jeszcze z nimi nie chlastalem - ustawilem wedlug epp na 4-4-4-11 800mhz przy 2v i jest pieknie - przy okazji sa tylko letnie - zreszta chyba wiecej nie wykombinuje bo to 2x2giga a ze pieknie synchronicznie leca z fsb 400(dla intela e8200) to chyba ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo, mam rowniez te oto pamięci i mam pytanko odnośnie o/c. Mnoznik procka mam x9, a FSB 345. Pamięci chodzą na 862mhz, przy timingach 4-4-4-12 na napięciu 2,04v. Pozostałe timingi mam na Auto, bo nie wiem jak je ustawić. Czy moge jeszcze je zakrecic wiecej na timingach 4-4-4-12 ? Bo probowalem opuscic je do 5-5-5-15, ramy puscilem na 930mhz, oba ustawienia testowalem 3dmarkiem, i musze powiedziec, ze pierwsza opcja, czyli mniej mhz, ale nizsze timingi jest duzo bardziej wydajniejsza. Takze pierwsze pytanko to to, czy dadza rade na 4-4-4-12 dojsc np. do 860mhz? No i oczywiscie czy jesli ustawie napięcie np. 2,1v, to czy bedzie to w 100% bezpieczne (nie spalą się ani nic takiego) ? I ostatnie pytanko - czy będzie wydajniej jak polecą np. na 1000mhz, 5-5-5-15, czy te 860mhz, 4-4-4-12 ? Mam nadzieje, ze wszystko jasno opisalem.

Czekam na odpowiedzi :)

Edit:

Jeśli chodzi o wydajnosc, to znalazlem zloty srodek. Ustawilem pamieci na 926MHz, 4-4-4-12 przy napieciu 2,14v. Napiecie proca z 1,4v zjechalem do 1,38750 i jest git. Wydajnosc pamieci znacznie lepsza niz przy 1000mhz 5-5-5-15 oraz przy moim wczesniejszym ustawieniu, czyli 862mhz. Teraz tylko chcialbym, zebyscie napisali czy ustawic reszte timingow, czy zostawic na auto oraz czy napiecie na pamieci, ktore ustawilem, czyli 2,14v nie jest za wysokie?

Edytowane przez Arczi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na obecne wyniki to moje z biegu 5-5-5-15 @ 2,125V z BIOSu nie wypada najgorzej

Dołączona grafika

:)

Mamy czas popróbujemy zobaczymy co pokażą

Kości kupiłem jeszcze w grudniu nie kręciłem wcześniej bo nie czułem potrzeby teraz jakoś tak z nudów

Kości w białych bankach nr 2 i 4 niby tak lepiej dla P5n32-e

Teraz tak 5-4-4-4 @ 2,075 z BIOSu

Dołączona grafika

ADQVD1A16 741TU

M20AD9G314170INE58

Edytowane przez macias84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo prosiłbym, żebyście powiedzieli, czy w grach odczuje jakąś różnice pomiędzy pamięciami ustawionymi na:

a) 800mhz 4-4-4-12 @ 2,00v

b) 900mhz 4-4-4-12 @ 2,16v

c) 1000mhz 5-5-5-15 @ 2,16v

I mam co do tych ustawień 3 pytania:

1. Czy jest sens żyłowac pamięci i podnosić napięcie o 0,16v tylko do gier? Będzie jakaś widoczna różnica?

2. Gwarancje na pamięci mam wieczystą. Czy jeśli coś by im sie stało przez podkręcanie, to czy w takim przypadku uznaliby mi gwarancje?

3. Ustawiłem tylko te 4 pierwsze timingi, ale na mojej mobo moge ustawić jeszcze więcej timingów. Narazie są na Auto. Zostawić je tak, czy polecacie ręcznie ustawić reszte timingów? Jeśli tak, to na jakie?

Bardzo prosze o odpowiedzi na wszystkie pytania, pozdrawiam :wink:

Edytowane przez Arczi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo prosiłbym, żebyście powiedzieli, czy w grach odczuje jakąś różnice pomiędzy pamięciami ustawionymi na:

a) 800mhz 4-4-4-12 @ 2,00v

b) 900mhz 4-4-4-12 @ 2,16v

c) 1000mhz 5-5-5-15 @ 2,16v

I mam co do tych ustawień 3 pytania:

1. Czy jest sens żyłowac pamięci i podnosić napięcie o 0,16v tylko do gier? Będzie jakaś widoczna różnica?

2. Gwarancje na pamięci mam wieczystą. Czy jeśli coś by im sie stało przez podkręcanie, to czy w takim przypadku uznaliby mi gwarancje?

3. Ustawiłem tylko te 4 pierwsze timingi, ale na mojej mobo moge ustawić jeszcze więcej timingów. Narazie są na Auto. Zostawić je tak, czy polecacie ręcznie ustawić reszte timingów? Jeśli tak, to na jakie?

Bardzo prosze o odpowiedzi na wszystkie pytania, pozdrawiam :wink:

Te 0,16V za dużej różnicy nie zrobi, ale IMO nie ma sensu żyłować pamięci tylko pod gry, bo różnicy nie będzie praktycznie żadnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć jak ustawić SPD, jakie jest dobre ustawienie SPD pod AMD a jakie jest złe ustawienie SPD. Co do zmiany SPD to mam ten programik Thaiphoon, ale co dalej zrobić to za bardzo nie wiem dlatego proszę was o pomoc w tym temacie.

Co do SPD moich A-Dat to według mnie można być coś w nich poprawić, na div-667 osiągają częstotliwość 450Mhz (900Mhz) przy timmingach 5 5 5 18 23 CR2 jest komputer niestabilny więc myśle że idzie coś z tym zmienić, chyba że ja coś źle robie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więcej zyskałem na obniżeniu CL do 4 aniżeli na wykręceniu pamięci ponad 900 - szkoda czasu - sztuka dla sztuki

a jeszcze pchać je bez sensu na wysokie napięcie?po co?

przewaliłem mase tych programów do testowania i różnice znikome

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te moje RAM-y są jakieś lewe.

Pokazywało mi timingi 5-5-5-18, a napięcie w BIOSie ustawione na AUTO.

Ustawiłem więc ręcznie napięcie RAM najpierw na 2.0V i timingi 4-4-4-12-2T.

Winda się uruchomiła, ale w odczytach z CPU-Z nic się nie zmieniło, bo dalej pokazuje 5-5-5-18.

Potem podniosłem napięcie do 2.1V i znowu 4-4-4-12-2T.

Winda się nawet nie uruchomiła, wywaliło blue screen.

Wyżej nie próbowałem, bo one bez łaski powinny robić 4-4-4-12 przy normalnym napięciu 2.0V. Producent w specyfikacji podaje napięcie 2.0V-2.1V.

O co biega? :/

Screeny z CPU-Z:

http://img149.imageshack.us/my.php?image=18682153ru8.jpg

http://img258.imageshack.us/my.php?image=18550457vn4.jpg

http://img149.imageshack.us/my.php?image=28115928qb2.jpg

MemSET też pokazuje takie timingi 5-5-5-18.

A reset BIOSu zworką nic nie daje.

Edytowane przez Rivam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze trzeba zapisac ustawienia :) save and exit w BIOSIE ..

Tez jestem posiadaczem tych memek i jak na razie robia 900 MHz 4-4-4-8 przy 2,1 V w pelni stabilnie ... bootuja i laduja winde do jakis 990 Mhz z probka SPI 1 M.. ale jak mam ustawione 3 GHz na procu - 300x 10 i div667- 1000 MHz to bootuje i na cl4 i cl5 ale Winda sie nie laduje ;// to samo przy 266 x 10 i div800.. odpale jeszcze memtesta przy takim ustawieniu..

z poprzednimi tez mialem taki problem ze winda chodzila do 3 GHz a powyzej juz nie chce ... mimo probowania wyzszych napiec- proc sie skonczyl czy co ?? clockgenem to do 3,3 GHz dochodzi.. :)

Pozdrawiam

Stabilnie 900 Mhz 4-4-4-8 2 T przy 1,9 V .. :) i tak raczej zostana a proc 270 x 10 ..

Edytowane przez darksigns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi