Skocz do zawartości
Gość Kaaban

Peoblem Z Kompem-nie Startuje, Nie Mogę Zapisać Ustawień Biosu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój problem przedstawia się tak:

Odpalam kompa (po czyszczeniu generalnym), wyskakuje ten czarny ekran, proca wykrywa, test pamięci się zatrzymuje, pokazuje napędy i dyski+error biosa. Wchodzę do biosa, zmieniam cokolwiek, F10 i nie zapisuje-komp się wyłącza. Po czymś takim jak go odpalam to wiatraki chodzą chwile i wyłączają się, na ekranie nic. Muszę zrobić reset biosa i dopiero się normalnie odpala i tak w kółko. F1 nic nie daje, wysypuje się dalej. Co robić? Pewnie padł bios i chyba tylko gwara zostaje? ehh :damage_wall:

mobo dfi nf4x, semp 2500+, ram hynixy sprawne na 100% (sprawdzane), fortron 350W odpada-z błędem może chodzić bez końca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym czyściłeś? Wodą?

Ja miałem taką sytuacje, podczas składania wodnego chłodzenia miałem zaciek na płyte. Po wejściu do biosu kilka sekund i się zaiwszał. Myślałem, że już po płycie, ale po ok tygodniu wyschła i działa bez zarzutu :)

Może sprawdź jeszcze czy wszystko jest dobrze podłączone.

Edytowane przez markee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyściłem sprężonym powietrzem, zdejmowałem radiatory etc. bo już syf był w tym kompie nie z tej ziemi :huh:

Bateryjka? Hmm, ale skoro komp może pracować na tym czarnym ekranie bez końca to przecież nie może to być bateryjka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyściłem sprężonym powietrzem, zdejmowałem radiatory etc. bo już syf był w tym kompie nie z tej ziemi :huh:

Zdejmowałeś radiator z procesora? Sprawdź, czy sie nie przegrzewa - bo ja miałem kilka przypadków w których temperatura powodowała takie "zwisy" w najmniej oczekiwanych momentach, tj. w BIOSie czy też w połowie bootowania z FDD i tak dalej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi