patol Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Nie no wiadomo, że nie będę siedział na nim 24/7 na napięciu 1.6V :D Normalnie sobie latam na 3.2GHz przy 1.25V... więcej nie potrzeba zwłaszcza, że pasywnie go chłodzę :) A z wentylkami poszedł mi na 4GHz 1,55V. Co prawda widać 3GHz bo nie wyłączyłem oszczędzania enrgii, ale chyba mi uwierzycie ;) I w zasadzie to już prawie koniec cpu... dobije maks do 4.1GHz bo wall'a mam na 512-513. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) Jakie chlodzenie polecacie dla tego procka? Plyta to Asus P5K. Delikatny OC. Wazne aby byl conajmniej tak cichy jak chlodzenie box-owe. Czy Scythe Mugen bedzie OK? Dzieki za pomoc. Edytowane 31 Grudnia 2007 przez tucz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) Tucz Ja aktualnie jade na 3.3GHz na boxowym coolerze > awaria WCeta CPU chodzi bez zadnej czkawki ,napiecie z biosu 1.375 po godzinnym stresie orthosem 67'C ,wiec spoko Dodam ze bude mam otwarta , przy zamknietej budzie temperatury znacznie wyzsze Jesli owe 3.2 <-> 3.3 GHz Ci wystarcza to po co przeplacac na dobry cooler ? Edytowane 2 Stycznia 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Ja aktualnie jade na 3.3GHz na boxowym coolerze > awaria WCeta CPU chodzi bez zadnej czkawki ,napiecie z biosu 1.375 po godzinnym stresie orthosem 67'C ,wiec spoko Jesli owe 3.2 <-> 3.3 GHz Ci wystarcza to po co przeplacac na dobry cooler ? No to spoko. 3.2GHz spokojnie mi starczy. Narazie mam ok. 3GHz i procek ma ok. 50st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@jw3r Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Takie szybkie pytanie...Ile wam pokazuje napięcia w cpu-z jak macie ustawione na default - 1,35?? Bo mi 1,28... Czy ten progs pokazuje real napięcie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 real to tylko z miernika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) real to tylko z miernikapoza tym zalezne przede wszytskim od def procka a i od czujnika mobo ;) u mnie cpu-z pokazuje 1,248V pod obciazeniem w orthosie a i to juz niedlugo bo procka sprzedaje :D Edytowane 6 Stycznia 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@jw3r Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 No ja wiem że miernikiem najlepiej, ale czy ktoś mógłby sprawdzić ile mu pokazuje cpu-z?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 poza tym zalezne przede wszytskim od def procka a i od czujnika mobo ;) u mnie cpu-z pokazuje 1,248V pod obciazeniem w orthosie a i to juz niedlugo bo procka sprzedaje :D A znalazles jego wall wogole?:P No ja wiem że miernikiem najlepiej, ale czy ktoś mógłby sprawdzić ile mu pokazuje cpu-z?? Na kazdej plycie bedzie pokazywac inaczej, a i tak uwazam ze nic Ci nie da to sprawdzenia tymbardziej ze sprawdzasz a najmniej wiarygodny sposob. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) dr@jw3r Tak jak ktos wczesniej napisal , to co pokazuje CPU-Z zalezne jest w glownej mierze od VID proca , u mnie z VID 1.325 pokazuje na default'cie w idle 1.285 z tego co widze u siebie CPU-Z pokazuje zanizone napiecie . Edytowane 6 Stycznia 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Takie pytanko: Jakie tempy macie na Boxie na 3,8G i napięciu ok 1,5V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Przy 3,4 GHz 1.41V po Orthosie mam 73-74 st C w CoreTemp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Takie pytanko: Jakie tempy macie na Boxie na 3,8G i napięciu ok 1,5V? ok 40C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) O tym samym boxie myślimy? :) Rozumiem że to chyba nie w temp pokojowych... bo u mnie tak do 80 dobija :/ Oczywiście pytam o temp. przy orthosie Edytowane 8 Stycznia 2008 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Kean Przy 3,8GHz i VCore okolo 1,5V temperaturze pokojowej 23'C Orthos 30 minut musowo 75-80'C no chybe ze ktos lubi bajki pisac ;) w idle 40-45 jak ktos wyzej pisal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Dolanczam sie... Widac tempy, widac napiecie i widac czestotliwosc Chlodzenie to Apoge GTX, Eheim 1048 i 2xBIX - jeden wiatrak 120 wlaczony. Sprawdzam ile wytrzyma, ale podejzany jest o walla w okolicach 500fsb... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Wall przy 500 to raczej norma przy tych procach. Tylko bardzo dobre sztuki robią więcej niż załóżmy te 510. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Wall na 486 - tak przynajmniej sadze... Postaram sie zmniejszac jeszcze napiecia, bo pewnie bedzie smigal przy nizszym... Walcze natomiast z 4x1GB i jakos mi sie winda nie chce ladowac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Jakiego widzieliście najsłabszego E6750 (wall , napięcia i takty ). Z tego co piszecie to średnio 500 FSB robią raczej. Jakie przeważnie mają VID te procesory w CoreTemp? Czy szansa że trafię na słabego procka w Apollo jest mniejsza czy większa niż przy E4... M0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 patrzac na to co ludzie pisza to raczej trafisz kiepska sztuke mysle ze oc bedzie poronywalne na poziomie tego jakie masz teraz na E4500 albo kup jakiegos sprawdzonego albo nie wymieniaj bo na farta teraz bym nie liczyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 W sumie to by mnie zadowalało 500x7 na nie za dużym v (poniżej 1,4v stress) żeby można było ciągnąć tak na codzień i lub 440x8 (też poniżej 1.4v stress). Chyba teraz aż tak cienkie te E6550 i E6750 być nie mogą żeby robic tyle co mój przeciętny E4500 :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Przelecialem kilka E6750 skladajac kompy po znajomych... Wiekszosc konczyla sie na 3.5 GHz... Nie WALL, ale niedopuszczalne tempy przy wysokim Vcore... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Zulusman Wprawdzie ostatnio mialem stycznosc tylko z trzema E6750 ale zaden z nich nie byl tak dobry jak moj ;) wszystkie wymagaly VCore 1,45 do stabilnego 3500MHz :/ wyzsze VCore grzalo w stresie proca do 75'C po 30 minutsch w Orthosie ( chlodzone Scythe Katana 2 ) Max tych procow to pewnie 3700 z Vcore 1.525-1.55 :/ przy otwartej budzie boxer Ty nie mysl o zmianie na E6750 , bo nawet Selekt 3,8GHz VCore 1.4 nie przyniesie ci konkretnych zyskow w wydajnosci , no chyba ze w SuperPi Twoje mobo pewnie oblsuzy nowe dwu rdzeniowce Intela Wolfdale wiec pomysl o E8400 . Na tym procu zrobisz spoko 4GHz z niskim VCore , do tego nowe instrukcje SSE4.1 w najblizszych miesiacach beda wykozystane przez 3D Marka Next ;) i pewnie cos jeszcze . Edytowane 12 Stycznia 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Mario pewnie masz rację. Ale jeszcze się nawet nie zastanawiamłem na nowymi E8... jakby ceny były zblizone do E6750 to chyba wezmę , ale wszystko zależy od ceny. Co będzie lepszym wyborem Quad czy E8... do normalnych zastosowanań typu gry i homeusing. Quad może mi przeciążyć mobasa po OC a jak z Wolfdale wiadomo już coś jak będą obciążać sekcje zasilania płyty głównej , mniej niż E4.../E6... czy tak samo??? Dziękuję za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Ostatnio bawilem się OC mojego E6750 na DFI i oto co sie udalo wycisnac - 3600 przy bardzo smakowitym vcore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Z tym Vcore to też różnie bo płyty przekłamują. Ja np. ostatnio 8 godz Orthosem na 3,4 GHz, na około 1,32~1,35v (w biosie 1,85v). Spróbuj zejść na jeszcze niższe napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Caleb to bardzo smakowite napiecie ile wynosi z poziomu biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Caleb to bardzo smakowite napiecie ile wynosi z poziomu biosu?1.365v Bios Edytowane 12 Stycznia 2008 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 dzis oddaje swoj procesor nowemu wlascicielowi wiec postanowilem go ostatecznie pomeczyc, niestety tylko na AC :cry: jedyneczka wyszła jak nizej :D tutaj tez jedynka, nie byla robiona dla czasu bo dosc ze single na ramcach to jeszcze jakies luzne piatki nie wspominajac o systemie, tak sobie tylko MHz testowałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 a policz 16mb , bo coś mi sie zdaje ze przyrost mhz w 1mb próbce nic nie daje bo ja u siebie na 3.84gh miałem 11sek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...