Jabar83 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 (edytowane) Ehh to co ja przeżyłem przez ostatnie 3 dni z tym procesorem zapamiętam na dlugo jako nic przyjemnego :| Sprawa wygląda tak, że proc ledwie robi 3.3 ghz na tym mobasie co man na 1.475v :| Nie to żebym nie walczył, ale przy 1.6 v na proc i 1,5 na NB moja cierpliwość się skończyła i z obawy o proc zjechałem z Vcore do ostatecznego 1.475 :( W akcie desperacji poszedłem do kumpla co ma Abita iP35 i zacząłem testować na swoich Kingmaxach 1066 ,a potem na jego Patriotach 800. Dzielnik dałem na 1:1 i zacząłem walkę z prockiem. Przy napięciu 1.4 spokojnie poszedł 8x410 ,ale wyżej było jeszcze gorzej. Ciągłe freezy ,albo restarty. Zapuściłem na tym napięciu Orthosa i wystarczyło 10 minut. Poszedłem dalej i dałem mu więcej papu. Poszedł 8x415 i to jak na razie było max. Dałem sobie spokój z walką o liche mhz'e i sprzedałem za 540 PLN ,bo akurat inny znajomy chciał wziąć tego proca ,a na kręceniu na szczęście się nie zna. Ja to mam zawsze pecha z trafieniem na dobre sztuki. Edytowane 9 Listopada 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Na jakim poziomie macie walla? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Bywalo tak ze pewna wersja Orthosa powodowala niekontrolowane resety.Nie chodzi tu o orthosa, sys potrafi zaliczyć freeza nawet przy normalnym ruszaniu kursora na pulpicie, bardzo dziwna sprawa. No i niestety trzeba jechać na def, rozwiązania żadnego nie widzę :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Mam czutke ze pojdzie stabilnie na 3,8GHz @Mario2k... puść swojego proca na ostatniej stabilnej częstotliwości na teście LARGE przez 2-3h i napisz czy chodzi jak trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Nie chodzi tu o orthosa, sys potrafi zaliczyć freeza nawet przy normalnym ruszaniu kursora na pulpicie, bardzo dziwna sprawa. No i niestety trzeba jechać na def, rozwiązania żadnego nie widzę :sad:A podbiłeś napięcie na NB, jak już wyżej pytałem, czy zostawiłeś na auto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Na jakim poziomie macie walla?u mnie 540 wstaje 550 nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 A podbiłeś napięcie na NB, jak już wyżej pytałem, czy zostawiłeś na auto?I tak, i tak. Różnicy nie ma ;) trzeba czekać na święta i nowe zakupy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 sprawdzilem przy ilu mam walla i wyglada to tak http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=266349 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 meeron: jakie napięcie? Ładna sztuka... BTW: jak testujecie stabilność ortosem to ustawiajcie priorytet 9 założmy, albo 10. Widze że wszyscy jadą na priorytet 1 który też jest dobry do sprawdzenia stabilności... ale to nie jest stabilność (jak skała) tylko "stabilność" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Mój 6750 na napięciach Auto(niestety Asus P5E narazie na tym biosie 0107 nie daje mozliwosci regulacji napięć ,piszę o tym w innym temacie) robi 3300(około dokładnie co do MHz nie pamiętam) i ram na CL5 1040, równiez napięcia na Auto.Ram to Mushkin SP2-6400+, 4-5-5-12 (4x 1024 MB) 2.0-2.1V To dobrze czy żle na nominalnych napięciach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 typowo bym powiedział Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 meeron: jakie napięcie? Ładna sztuka... BTW: jak testujecie stabilność ortosem to ustawiajcie priorytet 9 założmy, albo 10. Widze że wszyscy jadą na priorytet 1 który też jest dobry do sprawdzenia stabilności... ale to nie jest stabilność (jak skała) tylko "stabilność" ;) przy tym valdku mialem 1,2875V z bios czyli real bedzie zdecydowanie mniej bo bios v1.4 ja testuje prorytetem 1, nie zdazylo mi sie nigdy zeby mi wysypalo proca ktory jest stable na jedynce w codziennym uzytkowaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neron9 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Witam. Sprzęt jak w sygnaturce. Swojego proca podkręciłem do 3,6 Ghz, ale dalej ani drgnie. Gdzieś wyczytałem na forum, że przy ostrym o/c należy w biosie pewną funkcę ustawić tą która odpowiada za automatyczne obniżanie taktowania proca wtedu kiedy nie jest obciążony. Faktycznie tak mam. Nie wiem która to funkcja i jak ją ustawić. Proszę o pomoc. Może proc pójdzie wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 C1E albo EIST Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 ładne walla, ja mam w okolicy 503 mhz , a to mój drugi 6750-pierwszy mial jeszcze niżej-okolice 480mhz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 (edytowane) ponizsze na AC 1,55V bios v1.4 MSI Neo2 P35 FIR ofiecialnie dziekuje tomankowi za wypozyczenie mobo i chlodzenia, Kasowi za dobry dill ramow :D Edytowane 10 Listopada 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 RAM, to rozumiem ze LanFest? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 RAM, to rozumiem ze LanFest? :)A! jak pieknie śFieći (: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 popieram bo sam mam - nie to co te wiesniacko migające tracery :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Mój 6750 na napięciach Auto robi 3300. To dobrze czy żle na nominalnych napięciach? Poleciał jednak troszkę wyżej na auto 3450 :wink: To już chyba całkiem nieżle ,jezeli chodzi o vcore stock?.Czytałem że niektórym nawet na 3.2 nie chce iść już po podniesieniu napięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 (edytowane) Poleciał jednak troszkę wyżej na auto 3450 :wink: To już chyba całkiem nieżle ,jezeli chodzi o vcore stock?.Czytałem że niektórym nawet na 3.2 nie chce iść już po podniesieniu napięć.ile masz stock ? 1,350V z biosu (: Edytowane 11 Listopada 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 (edytowane) Bez podnoszenia napięć, nie dotykam tego w biosie jest ustawione cały czas na auto czyli rozumiem że na 1.35V. Jednak z tego co widziałem nigdy nie było wiecej jak 1.30 waha sie miedzy 1.12 a 1.32. Oczywiscie nie mierzyłem miernikiem bo nie mam takiej możliwosci. Sprawdzałem w biosie,pcprope,i CPU-z.Jutro wrzuce screenny. Edytowane 11 Listopada 2007 przez jimmy1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 (edytowane) Napiecie Vcore swojego E6750 tez mam w biosie na Auto ale w roznego rodzaju programach pokazuje Vcore od 1.33 do 1.4 :( ? CPU Voltage Reference : mam na max wartosc czylo x0,63 CPU Voltage Dumper = Enabled CPU PLL Voltage = 1.5v Na tych ustawieniach mam stabilnie to co w sigu Orthosem wprawdzie testowalem tylko 1,5h priorytrt 8 ale za to od tygodnia podczas wielogodzinnego grania w Demo Crysis , BF2 i Obliviona zero zwisow/resetow czy wyjsc do pulpitu . Wiec z cala odpowiedzialnoscia moge stwierdzic ze w moim wypadku i moich zastosowaniach system full stable . Dodam ze komp ostatnie 3 dni chodzi nonstop ;) po nocach sobie liczy . Edytowane 11 Listopada 2007 przez magx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witto Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Napiecie Vcore swojego E6750 tez mam w biosie na Auto ale w roznego rodzaju programach pokazuje Vcore od 1.33 do 1.4 :( ? o to chodzi że Asus gdy ustawisz Vcore na Auto sam podbija napięcie;) musisz ustawić ręcznie 1,35v i wtedy tyle będzie;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Witto Na to wyglada ze mobas na Auto podnosi nieznacznie Vcore i o to chodzi ,zeby bylo stabilnie , ja zawodow w obnizaniu napiecia nie mam zamiaru robic mam wiele ciekawszych rzeczy do roboty niz ciagle gonienie za wynikami Vcore , MHz itp Jestem zadowolony z tego proca , to moj pierwszy intel od paru lat i kreci sie bardzo ladnie , zreszta wielu w tym threadzie przesiadlo sie z AMD na intela ;) Jak nie bede mial co robic to potestuje jego max OC , ale nie wczesniej niz za 1-2 tygodnie przypuszczam ze 3,9 do 4GHz na napieciu max 1.48/1.5 powinien spoko zrobic . Problemem moga byc tylk o temperatury , moj cooler CPU ( Akasa AK-975CU ) do najbardziej wydajnych nie nalezy :/ tyle ze bude mam otwarta + dodatkowy nadmuch jakos daje rade . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anti2k Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 ile masz stock ? 1,350V z biosu (: Moj leci 3600 przy 1.3v z biosu, 3800 wstaje bez problemu ale nie mam sumienia go tak gnebic na ac :) procek calkiem calkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Anti2k świetny procek pewnie masz jakis ultra niski VID na twoim miejscu to ja bym nie mial sumienia marnowac tego potencjalu :D tak z ciekawosci, jaka masz plyte ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anti2k Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Anti2k świetny procek pewnie masz jakis ultra niski VID na twoim miejscu to ja bym nie mial sumienia marnowac tego potencjalu :D tak z ciekawosci, jaka masz plyte ? Jak bym mial lepsze chlodzenie to bym jeszcze cos powalczyl, niestety na razie tylko spolerowany freezer7 pro + 3x 120mm w budzie. Plytka to MSI P35 Neo2-FR, swoja droga bardzo fajna i niedroga konstrukcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 (edytowane) Jak bym mial lepsze chlodzenie to bym jeszcze cos powalczyl, niestety na razie tylko spolerowany freezer7 pro + 3x 120mm w budzie. Plytka to MSI P35 Neo2-FR, swoja droga bardzo fajna i niedroga konstrukcja. jaki masz ver bios ? sadzac po odczytach v w cpu-z to cos przed 1,4 ? sprawdz coetemp jaki masz vid (: i jestem bardzo ciekawy przy ilu masz fsbwalla, tu ci niepotrzebne dobre chlodzenie Edytowane 12 Listopada 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anti2k Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 (edytowane) jaki masz ver bios ? sadzac po odczytach v w cpu-z to cos przed 1,4 ? sprawdz coetemp jaki masz vid (: i jestem bardzo ciekawy przy ilu masz fsbwalla, tu ci niepotrzebne dobre chlodzenie Biosik nie upgrejdowany, siedzi 1.2, reszte posprawdzam jak bede w domu. Maly edit: Edytowane 12 Listopada 2007 przez Anti2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...