Skocz do zawartości
vojt

C2d E6750 - Fsb 1333

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli po prostu trafilem na lipna sztuke i koniec?

Ale chyba nic nie zrobie i bede musial zostac przy tych 3550 przynajmniej do czasu... bo teraz za 300zl to wiele nie kupie raczej :(

Albo tak jak mowilem Ci juz na gg - reklamowac ze tyle nie robi ile podobno mial robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz Ci kolega wyżej odpowiedział że za duzo na codzień 24/7 maks. 1.45v bym dawał i tempy 70* . Swoja droga niezłe musisz miec chłodzenie co daje rade schłodzić proca przy 3.6 1.53v do 65* :wink:

Zapodaj scrrena żebysmy mieli pogląd na sprawę.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo. Po 7 min Orthosa temp. ustabilizowała się i już nie szła w górę.

Dołączona grafika

Proszę napisać czy w takim razie takie napięcie jest bezpieczne?

Jak juz napisalem, na AC takie napiecie nie jest.

Dziwne mi sie troche te tempy wydaja, 3.6ghz, 1.53v i tempy na poziomie 70 to chyba cos nie bardzo.

OT: Po co zamazales CPUID? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tempy mam okolo 60 st C w Orthosie a pod IBT - 77 st C max było. Dlaczego tempy takie nie są możliwe? 5 godzin TT Big Typa szlifowałem - jest doslownie lustro. :P

Czyzby takie wyniki na wodzie były do uzyskania?

EDIT:

Przed chwila sprawdzalem i pod IMT jest 70 st. C, ale w pokoju chłodnawo - zima :D

Edytowane przez shooter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo. Po 7 min Orthosa temp. ustabilizowała się i już nie szła w górę.

[obrazek]

Proszę napisać czy w takim razie takie napięcie jest bezpieczne?

Zrób porządnego screena żeby uciąć wszelkie podejrzenia o blef :wink:

1.Temperatury W Orthosie sprawdza się po wygrzewaniu minimum 30 minut najlepiej 1 godzina.

2. Screen powinien zawierać: CPU-Z zakładka procesor, Orthos smallftt, CoreTemp, HWMonitor z napięciami lub SpeedFan (obciązenie procesora)

3. Żadne z okien nie może być zasłonięte lub zamazane

Big Tyfus nie jest najwydajniejszym chłodzeniem AC ( porównywalny z Thermalright XP-120 ) lepze od niego jest np Karakorum dlatego kolege wyżej tak dziwią Twoje temperatury , swoja droga mnie też.

Zeby uzyskać temp. 59* na rdzeniach przy 1.53v i 3.6GHz na Ac musiał byś mieć:

-ultrę 120 Extreme

- wentyl 3000 rpm Delta

-10* w pokoju

-ściągnięta czape z proca

sam mam szlifa na Ultrze120A i HR01 takze wiem ile to naprawde daje na 65nm Intela

ale w sumie nic n ie jest niemozliwe, pozostaje si e cieszyc że temperatury sa dobre, co nie zmienia faktu że 1,45v real jest według mnie granica bezpieczną , przy wyższych v może nastapic szybsza degradacja struktur krzemowych. Ale to już zalezy od Ciebie ile sobie ustawisz 24/7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam to przy 1.55V w biosie proc 3.7 przy temperaturze w pokoju około 15 stopni i czterech 120mm wentylach wykręconych na maxa około 3500tys.obr. miałem około 68-70stopni.Chłodzenie box :wink:

Edytowane przez jimmy1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem umieszczam kolejnego screena:

Dołączona grafika

Napiecie z BIOSu 1.53V i HWMonitor odczytuje 1.5V a w stresie 1.47V.

Tylko proszę nie pisać, że mam uszkodzony czujnik temp. Na BOXie miałem 74 st. C przy 3.4GHz i 1.41V.

Co do Karakorum - ma tylko 3 heatpipy vs 6 na Big Typie. Nie ma fizycznej możliwości by bylo wydajniejsze, przynajmniej od mojego Big Typa, ktory dodatkowo trzyma sie na Backplate od Thermalrighta i na śrubach z nakrętkami samokontrującymi :P.

Co sądzicie o moim Big Typie?

Edytowane przez shooter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Karakorum - ma tylko 3 heatpipy vs 6 na Big Typie. Nie ma fizycznej możliwości by bylo wydajniejsze, przynajmniej od mojego Big Typa, ktory dodatkowo trzyma sie na Backplate od Thermalrighta i na śrubach z nakrętkami samokontrującymi :P.

Co sądzicie o moim Big Typie?

jest mozliwość bo ma direct touch heatpipe i nowsza konstrukcję, a trzyma się mocno.

Nic tylko sie ciesz że masz chłodnego proca , bo ja na Boxie na E4500 M0 miałem przy 1.44v cos koło 74*

W kazdym razie na pewno cicho i ciepło to w pokoju nie masz :wink: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest mozliwość bo ma direct touch heatpipe i nowsza konstrukcję, a trzyma się mocno.

Tylko, ze ja mojego Big Typa tak zeszlifowalem, ze jest Direct Touch Heat Pipe :P. Moj Big Typ rowniez szatansko sie 3ma jak juz nadmienialem wyzej. To Karakorum wyglada zabawkowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tempy mam okolo 60 st C w Orthosie a pod IBT - 77 st C max było. Dlaczego tempy takie nie są możliwe? 5 godzin TT Big Typa szlifowałem - jest doslownie lustro. :P

Czyzby takie wyniki na wodzie były do uzyskania?

EDIT:

Przed chwila sprawdzalem i pod IMT jest 70 st. C, ale w pokoju chłodnawo - zima :D

Zmartwię Cie ze na wodzie było by chłodniej :) kiedyś bawiłem się low endowym blokiem i E4300 @ 1.56V w orthosie max 58 stopni na jajkach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć mam e6750 z oznaczeniem na procku L719A784 czyli tylko różni się ostatnią cyfrą od procesora przedstawionego w pierwszym poście i czy moglibyście mi powiedzieć co mógłbym oczekiwać po mojej sztuce ? Kręci się podobnie jak bohater pierwszego postu ? Aha i jakie standardowe napięcie na rdzeń ustawia mobo przy pierwszym starcie kompa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć mam e6750 z oznaczeniem na procku L719A784 czyli tylko różni się ostatnią cyfrą od procesora przedstawionego w pierwszym poście i czy moglibyście mi powiedzieć co mógłbym oczekiwać po mojej sztuce ? Kręci się podobnie jak bohater pierwszego postu ? Aha i jakie standardowe napięcie na rdzeń ustawia mobo przy pierwszym starcie kompa ?

Wszystko zależy od konkretnej "sztuki". Tu nie ma reguły - trzeba samemu metodą empiryczną znaleźć max OC przy rozsądnych temp.

Jeśli chodzi o Vcore, to płyta ustawia to na podstawie Vid. Zależy to od konkretnego egzemplarza. Zasada jest prosta, im mniejszy Vid (np 1.25V) tym większe szanse na dobre OC - Vid odczytasz np. w Core Temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Pytanie mam do was czy połączenie E6750, Asusa Commando i 2x1 GB Mushkin HP2 będzie dobrym rozwiązaniem? BO mogę nabyć takie połączenie za 600 zł od znajomego i niewiem czy to będzie opłacalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi