Caleb Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 (edytowane) -Caleb- napisz jak mozesz jak sie skaluje twoj E6750 MHz - Vcore - Temp do 3400 def vcore do 3600 1.41 bios + podbita napiec mobo o jeden stopien do 3800 jeszcze nie sprawdzalem dokladnie, ale 1.45 bylo malo (bootuje ale Orthos sie sypie), choc moze to byc wina egzemplarza plyty i na 475 fsb juz marudzi. Poki co zostaje 3.6 bo sie ladnie z ramami skaluje. Temperatura po 30 minutach Orthosa wg. Abit EQ 45-46C ale cos watpie zeby byla prawdziwa, choc z drugeij strony 3x120mm (1200 obr.) w budzie szaleje + 2x92mm wiec wentylacja elegancka. Za jakis czas byc moze przechwyce DFI Blood Iron albo cos na X38 i wtedy zatanczymy ponownie :> Edytowane 18 Października 2007 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 (edytowane) Core Temp 095.4 - mozesz sprawdzic jaka temp ci podaje w stesie ta wersja ? no widze, ze masz w obudowie tornado, mozesz z jednym wentylem na ninji sprawdzic ? Edytowane 18 Października 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Core Temp 095.4 - mozesz sprawdzic jaka temp ci podaje w stesie ta wersja ? no widze, ze masz w obudowie tornado, mozesz z jednym wentylem na ninji sprawdzic ? Wieczorem w domu sprawdze bo teraz siedze niestety w robocie. Obecnie Ninja ma 1 wentyl bo drugi poszedl na front, ale z tytlu za nia siedza 2x92mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Witam, ustawilem na procku rowne 3 giga tzn fsb 375 - wiecej nie potrzeba :) Z tym ze musialem w biosie ustawic na auto napiecia wszystkie - jak ktos ma gigabyte-a to wie o czym pisze. Dziwne ze na tak niskim oc nie poszedl na standardowym napieciu bo wg cpu-z ma 1.440 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Z tym ze musialem w biosie ustawic na auto napiecia wszystkie - jak ktos ma gigabyte-a to wie o czym pisze. Dziwne ze na tak niskim oc nie poszedl na standardowym napieciu bo wg cpu-z ma 1.440 ???Widzę, że nie wziąłeś jednak po raz drugi Asusa :D . Nie da sie na Gigusiu zmienic napięcia na manual <_< ? Na def. powinien chodzić. Jeśli się nie da zmniejszyć napięcia to kręc proca bo sie marnuje na 3.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 (edytowane) Caleb No niestety na napieciu 1.515 stabilnie i wydajnie mam tylko na 3633MHz dzwigne fsb o 3MHz i Orthos sie sypie po 20 minutach , SuperPi 32M przechodzi nawet na 3700MHz z Vcore 1.515 . Ustawilem proca na 3681 fsb 460 z napieciem 1.525 ale po godzinie w Orthosie temperatura siegala 68'c :/ wiec odpuscilem fakt faktem mam slaba chlodnice za to 3 l plynu w zbiorniku i zazwyczaj po 2-3 godzinach katowania spada mi radykalnie wydajnosc mojego WC :) Dzis go troche pomecze na Vcore 1.525 , mam nadzieje ze 70'c go nie zabije *Edit* Moj proc to jakas padaka , zapodalem mu papu 1.5375 fsb 477x8 ( 3818MHz ) i wywalal Orthosa po 3-4 minutach , Ram byl na 955MHz czyli mial jeszcze zapas ponad 100MHz Sie troche wnerwilem , zeby na C2D nie wykrecic proca o 50% na WC , to czysta kpina :/ a pamietam czasy jak Celek 300A krecil sie o ponad 60% Edytowane 18 Października 2007 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Caleb No niestety na napieciu 1.515 stabilnie i wydajnie mam tylko na 3633MHz dzwigne fsb o 3MHz i Orthos sie sypie po 20 minutach , SuperPi 32M przechodzi nawet na 3700MHz z Vcore 1.515 . Ustawilem proca na 3681 fsb 460 z napieciem 1.525 ale po godzinie w Orthosie temperatura siegala 68'c :/ wiec odpuscilem fakt faktem mam slaba chlodnice za to 3 l plynu w zbiorniku i zazwyczaj po 2-3 godzinach katowania spada mi radykalnie wydajnosc mojego WC :) Dzis go troche pomecze na Vcore 1.525 , mam nadzieje ze 70'c go nie zabije *Edit* Moj proc to jakas padaka , zapodalem mu papu 1.5375 fsb 477x8 ( 3818MHz ) i wywalal Orthosa po 3-4 minutach , Ram byl na 955MHz czyli mial jeszcze zapas ponad 100MHz Sie troche wnerwilem , zeby na C2D nie wykrecic proca o 50% na WC , to czysta kpina :/ a pamietam czasy jak Celek 300A krecil sie o ponad 60% Sporo papu potrzebuje Twój CPU. Ja ze względu na temperatury najwyżej w Orthosie testowałem 3680MHz 1.42V i tak chodził stabilnie z 72C na pokładzie. Temperatura non stop na poziomie 70C go nie zabije ale skróci żywotność :wink: SuperPi ma mniejsze "wymagania" niż Orthos chociażby z tego względu, że wykorzystywany jest tylko jeden rdzeń :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Core Temp 095.4 - mozesz sprawdzic jaka temp ci podaje w stesie ta wersja ? no widze, ze masz w obudowie tornado, mozesz z jednym wentylem na ninji sprawdzic ? Jako ze mam podobną sztukę jak Caleb, ale z Ultra 120 eXtreme + Fander na minimum, też zarzuce temperaturki 3.4 GHz, standardowe napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Heja E6750 to moj nowy nabytek Narazie leci 3550@1.296(cpu-z)/1.362(bios) i ma po 52*C(coretemp) na stock coolerze... Spoko wynik ? Dawalem mu wiecej Vcore i wiecej MHz - ale BSOD`y dosteje...pewnie to wina tempow... Zapodam niebawem apogee GTX to zacznie sie zabawa,,, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Widzę, że nie wziąłeś jednak po raz drugi Asusa :D . Nie da sie na Gigusiu zmienic napięcia na manual <_< ? Na def. powinien chodzić. Jeśli się nie da zmniejszyć napięcia to kręc proca bo sie marnuje na 3.0 Nie wzialem przez to ze p5e nigdzie nie bylo od reki. I w sumie nie zaluje. Jak narazie ta mobo spelnia moje oczekiwania w 100%. Co do napiec pewnie sie da recznie z tym ze musze to rozgryzc bo mam pierwszy raz gigusia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 1,5000V (bios) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 (edytowane) meeron Piekny proc porownujac do mojego , na wodzie moglby sobie chodzic na takich taktach nonstop. Dla mnie narazie koniec testow , :/ Kaplica / Zaloba Kuzwa uwalilem moje Mobo , chcialem lekko dokrecic Blok na CPU i mobo sie juz nie podnioslo :/ prawdopodobnie mobas sie za bardzo wygial i cos strzelilo w laminacie. Przestroga dla posiadaczy WC i ciezkich Coolerow na Asusach z seri P5K bez specjalnej blachy z drugiej strony gniazda CPU latwo uwalic plyte wlasnie szukam po necie takiej blachy . b.t.w Jak sie nazywa taka blacha zakladana z drugiej strony gniazda CPU ?? Cos takiego jak te w mobasach na S939 . Edytowane 20 Października 2007 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 np. TAK: http://ekwaterblocks.com/shop/images/backplate.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 b.t.w Jak sie nazywa taka blacha zakladana z drugiej strony gniazda CPU ?? Cos takiego jak te w mobasach na S939 . Backplate Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 (edytowane) Dzieki Juz zamowilem takie cos : hxxp://www.sidewindercomputers.com/lgbowiscsp.html ten backplate z linku Racucha to jednak chyba na S939 Dziwne ze tego typu drobiazgow jest tak malo na rynku ? Edytowane 20 Października 2007 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 meeron Piekny proc porownujac do mojego , na wodzie moglby sobie chodzic na takich taktach nonstop. Dla mnie narazie koniec testow , :/ Kaplica / Zaloba Kuzwa uwalilem moje Mobo , chcialem lekko dokrecic Blok na CPU i mobo sie juz nie podnioslo :/ prawdopodobnie mobas sie za bardzo wygial i cos strzelilo w laminacie. on i na infinity bedzie tak na codzien chodzil, kupilem sobie dzis backplate, poprawie docisk zbije tempy (: aha, jak by co to ja tez ubilem swoja plyte, spalilem wczoraj sekcje zasilania :D na szczescie prockowi nic nie jest! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Moj procek juz widze wypasem nie jest... 3894@1.48 sprawdzam tempy mialem z kosmosu - teraz na nowym coretemp mam po 65 na jajcach. Dziwna rzecz, bo w idle mam 33 i 38 a stresie po rowno... Backplate nie mam, chetnie kupie cos sensownego...ale w .pl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 (edytowane) Backplate nie mam, chetnie kupie cos sensownego...ale w .pl :)w 4speed dzis bylem i backplate sobie zakupilem :D Edytowane 20 Października 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Jesli przypadkie mmacie zdjecia albo spisane info na temat seri CPU to zapodajcie , dla porownania . oto moje : Meeron Jakimi napieciami uwaliles sekcje zasilania ?? Gdzies czytalem zeby nie dawac na PLLvoltage wiecej niz 1.6V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Jesli przypadkie mmacie zdjecia albo spisane info na temat seri CPU to zapodajcie , dla porownania . oto moje : http://img530.imageshack.us/my.php?image=p...rcodeboxff2.jpg Meeron Jakimi napieciami uwaliles sekcje zasilania ?? Gdzies czytalem zeby nie dawac na PLLvoltage wiecej niz 1.6V 1,7V B-) chyba lepiej zamiast danych z naklejki podac rok i tydzien produkcji ja juz wczesniej pisalem, 24 tydzien 2007 roku (: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 @meeron jak sie nazywa ten produkt ?? zaraz zakupie bo mi sie podoba... co to wogle jest to PLL ? u mnie ma sporo wiecej od 1.7 nawet...bo mobo zawyza... moj to 08.27.07 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Gdzie wyczytac tydzien produkcji ?? Jesli na czapce cpu to oto zdjecie mojego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 @Zulusman L775 Bolt-Thru-Kit Thermlright @Mario2k masz 26 tydzien 2007 roku (: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Teraz jestem ciekaw czy jest ktos na purepc z procem 6750 z tego samego tygodnia i seri , ciekawe czy wszystkie cpu z mojej seri to takie padaki co na defaultowym napieciu chodza stabilnie max 3GHz a do stabilneg o 3.6GHz potrzebuja 1.525 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Teraz jestem ciekaw czy jest ktos na purepc z procem 6750 z tego samego tygodnia i seri , ciekawe czy wszystkie cpu z mojej seri to takie padaki co na defaultowym napieciu chodza stabilnie max 3GHz a do stabilneg o 3.6GHz potrzebuja 1.525 Nie sugeruj sie serią, w tym topicu byly juz procki z jednego tygodnia ktore do tego samego taktowania potrzebowaly jeden 1.41v, a drugi 1.5v+ :P Wszystko zalezy od sztuki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Wgralem sobie nowszy bios coby Vcore dropa nie bylo.... No i mi juz 4GHz nawet w idle nie dziala... wogle okolice 4GHz trudno odpalic...zwiecha po 3s orthosa. No nic czas zaczac oswajac sie mobasem...masa ustawien dziwnych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ecth Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) Hej, jestem stosunkowo młodym userem, ktory dopiero co zaczął bawić się OC procesora:) Mam do was kilka pytań, ponieważ już poczyniłem pewne kroki a propo podkręcania mojego E6750. Mam płytę Asus P5KC (IP35) i 2x1GB GEIL 800MHZ dual kit. Podkręciłem FSB do poziomu 380MHz. Obecnie wychodzi mi mnożnik 8x a rated FSB 1520Mhz. Ogolnie procek mam 3040MHz a napięcie pozostawiłem w biosie na auto. Wcześniej dałem fsb na 425MHz a napiecie na 1,35v, ale nawet windows mi sie nie chciał uruchomić i pojawił się BSOD (podejrzewam ze moze to wina ramów, ktore nie dały chyba rady..) inne napięcia także pozostawiłem na auto, ponieważ nie wiedziałem jakie wartości ustawić.. Teraz orthos chodzi ok 30min i na razie jest ok (temp 65stp bo wersja intela BOX). Możecie mi powidzieć dlaczego nastąpiły zwisy przy fsb 425 i napięciu 1,35? Jak mam dalej podkrecac procka jesli chce zwiekszyć jego mhz? Czy zmieniac napiecia np NB czy pamięci? jakie wartości dawać? chcialbym wyciągnac 3,4ghz. Pozdrawiam EDIT: w trakcie grania np w demo call of duty po ok 20min 3 razy miałem zwis kompa, przy fsb 380 i vcore auto. czyzby pamięci nie dawała rady z takim fsb..? Edytowane 21 Października 2007 przez ecth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Raczej pobaw sie ustawienami pamieci bo E6750 przy 3 Ghz powinien z palcem w potylicy latac przy def vcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) panowie i panie, jakie VID maja wasze E6750 ? do kolegi ecth, tak jak Caleb pisal, ramy cie zblokowaly najprawdopobniej, zjedz z timingamina bzpieczne 5-5-5-15, podbij na nich napiecie do 2,3V i powinno sie udac, oczywiscie dzielnik na 1:1 w stosunku do proca (: POwodzenia ! acha, procka testuj Orthosem Edytowane 21 Października 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ecth Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) panowie i panie, jakie VID maja wasze E6750 ? do kolegi ecth, tak jak Caleb pisal, ramy cie zblokowaly najprawdopobniej, zjedz z timingamina bzpieczne 5-5-5-13, podbij na nich napiecie do 2,3V i powinno sie udac, oczywiscie dzielnik na 1:1 w stosunku do proca (: POwodzenia ! acha, procka testuj Orthosem dzielnik 1:1 w stosunku do proca? Można wiedzieć o co chodzi? :) Tak u mnie wygląda sprawa z pamięciami. Na pudełku z kolei cl 4 widnieje. Ok, biore się za te pamięci. Orthosem wlasnie proca testuje;) EDIT: W biosie w sprawie ustawień pamięci mam takie pozycje: CAS latency - 6 RAS to CAS delay - 5clocks RAS Precharge - 5clocks RAS Activate to Precharge - 9 clocks. Dziwi mnie troche pierwsza pozycjia.. 6? na pudełku mam 4 wiec nie wiem jak powinienem ustawić i czy w ogole powinienm zmienic. W 3 kolejnych pozycjach moge sie bawic cyferkami do 11. Przepraszam za moj brak wiedzy, ale jak pisałem jestem poczatkujący w sprawie OC i wolę pytać zanim coś zrobie, bo na kompa troche wydałem, a boję sie o niego..:) Edytowane 21 Października 2007 przez ecth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...