Skocz do zawartości
aldam

Karta Graficzna Pcie Chłodzona Pasywnie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam GPU chłodzonego pasywnie. Gram niewiele co nie oznacza, że musi być bardzo tanio i rozdziałka 800/600. Gry to FPS w trybie MP - głównie Call of duty I, chciałbym też pograć w II część.

Karta musi być chłodzona pasywnie. Najlepiej aby było to chłodzenie fabryczne. Może być używka.

W grę wchodzi także zakup karty chłodzonej wiatraczkiem ale będę musiał wtedy dokupić pasywkę co podnosi koszty całej imprezy o jakieś 60zł.

Zrobiłem małe rozeznanie rynku i na początek wybrałem:

7600gt (~300zł) - 1650xt (330zł) - 8500gt gainward gddr3 (340zł) - 2600xt (~390zł) - 8600gt (~420zł)

Zastanawiam się jeszcze jak na tle tych kart wypada starszy ATI x800 12 lub 16 potoków (nie znalazłem sensownych testów w sieci). Ceny używek są dość atrakcyjne tzn poniżej 300zł możemy już coś znaleść. Jest jescze dość tani 6600gt (~100-150zł) ale nie wiem czy nie będzie za słaby.

Jak widać szukam czegoś z dobrym stosunkiem wydajność / cena. Nie chcę po prostu przepłacać. Aha karta musi mieć 2xdvi.

btw czy przy zmianie chłodzenia na karcie tracimy gwarancję?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do COD lepsze są karty z tradycyjną budową, czyli 7600GT i X1650XT. Sęk w tym, że nie wszystkie mają 2xDVI, więc uważaj.

8500GT jest wyjątkowo kiepska, 2600XT to niewiadoma (jak będzie test na egieldzie to się dowiesz, jak działa cod 2), 8600GT=7600GT w COD, a cena wyższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku 7600gt (jak i zresztą 8600gt) w grę wchodzą gigabyte, msi i gainward. Gainward ma największy radiator tak przynajmniej wygląda to na zdjęciach

http://www.allegro.pl/item213330193_gainwa...6mb_sklep_.html

a tu gigabyte

http://www.allegro.pl/item212955247_gigaby...3_lata_gw_.html

Czy karty pokroju 6800gt i x800xt są gorsze od 7600gt?

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy karty pokroju 6800gt i x800xt są gorsze od 7600gt?

x800 nie ma ps 3.0 .... a 6800 jest troszkę słabsze od 7600, Więcej się grzeje i jest prądożerna .( 6800 ma tylko plus : szynę 256 bit ale za to pamięci 2.0 :( )

Galaxy 7600 i oc zmiata te karty

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600gt spokojnie pograsz w wyzej wymienione gry przy 1024x768 srednie-max detale (jeśli chcesz zaoszczędzić a nie grasz zbyt dużo to nawet 7300GT pasiv np gigabyta się sprawdzi), z utratą gwarancji zależy od producenta np. palit 8600gt ma naklejkę, aby nie dało sie zmienić chłodzenia. Co z zintegrowaną grafą? dziś pożyczyłem CO2 i zobacze jak się sprawuje, bo pierwsza część naprawdę przyzwoicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600gt spokojnie pograsz w wyzej wymienione gry przy 1024x768 srednie-max detale (jeśli chcesz zaoszczędzić a nie grasz zbyt dużo to nawet 7300GT pasiv np gigabyta się sprawdzi)

Nad tym gigabyte 6600gt tez myślę, tym bardziej , że za ~120 można już wyrwać używkę. Tylko brakuje jej drugiego dvi. 7300gt chyba odpuszczę. Ten Gigabyte 7300gt ma ddr2 więc wydajność na poziomie 6600gt a cena wyższa. A kupować palita lub galaxy 7300gt i zmieniać chłodzenie nie opłaca się ponieważ za ok 300zł (używki poniżej) jest 7600gt.

z utratą gwarancji zależy od producenta np. palit 8600gt ma naklejkę, aby nie dało sie zmienić chłodzenia.

Palit 8600GT ma plomby na śrubkach.

no właśnie, tego się obawiałem. Czy na każdej karcie palita tzn 7600gs(gt) też?

Co z zintegrowaną grafą? dziś pożyczyłem CO2 i zobacze jak się sprawuje, bo pierwsza część naprawdę przyzwoicie.

Czekam z niecierpliwością na wyniki :)

PS Szczerze mówiąc to już nie wiem czy sprzedawać biostara ta690g , założyłem temat http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=239563 , od którego wyników będzie wszystko zależeć.

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad tym gigabyte 6600gt tez myślę, tym bardziej , że za ~120 można już wyrwać używkę. Tylko brakuje jej drugiego dvi. 7300gt chyba odpuszczę. Ten Gigabyte 7300gt ma ddr2 więc wydajność na poziomie 6600gt a cena wyższa. A kupować palita lub galaxy 7300gt i zmieniać chłodzenie nie opłaca się ponieważ za ok 300zł (używki poniżej) jest 7600gt.

no właśnie, tego się obawiałem. Czy na każdej karcie palita tzn 7600gs(gt) też?

Czekam z niecierpliwością na wyniki :)

Ja mam 6600gt gainwarda i ma 2x DVI, jednak idzie pod młotek bo jestem zadowolony z integry, a że nie gram tylko się marnuje, nie wszystkie karty mają taką naklejkę, z tego co zauważyłem dopiero od serii 8xxx robią taki manewr. Wieczorem napisze w temacie o foxcconie co i jak z wydajnością. Edytowane przez crashone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio za w przeliczeniu ok 120zl wychaczylem nowke x800pro 256 mb gddr3/256bit pcie to wszystkie gierki smigaja ok i za taka cene bardzo polecam :D

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x800 nie ma ps 3.0 .... a 6800 jest troszkę słabsze od 7600, Więcej się grzeje i jest prądożerna .( 6800 ma tylko plus : szynę 256 bit ale za to pamięci 2.0 :( )

Galaxy 7600 i oc zmiata te karty

to już zależy czy zwykły 6800 czy np taki GS, który ma ddr3 :P

sam takiego opchnąłem ostatnio - prądożerna, gorąca i wielka :D

PS

aldam, styknie Ci ten radek, ale to już chyba nieaktualne? :>:P

ja bym poczekał na coś nowego, bo na razie bieda w tym segmencie, tym bardziej że myślimy o przyszłościowym zestawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aldam:

szukałeś karty chłodzonej pasywnie, a kupiłeś z wiatrakiem. Napisz czy ta EVGA jest głośna czy cicha? Jakie masz wrażenia jeśli chodzi o głośność jej działania? Jaki masz zasilacz i co jest głośniejsze ;)

Zdaję sobie sprawę, że 7900 to już mocna karta, która ma prawo być dość głośna. Ale interesuje mnie, jak ty to odczuwasz w swoim konfigu?

kajrun.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie ,ze gram! ale wole widziec winiki ze smarków bo w grach kazdy troszke innaczej

interpretuje plynna gre jednym wystarcza w grach 30 fps-ów i sa zadowoleni a inni nazekaja przy 40fps-ach to tez zalezy w jakie gry sie gra!

Edytowane przez Boys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi