xardas45 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Witam otóż mam problem z kompem. Parę dni temu grałem w hitmana i nagle gra się zawiesiła i było słychać trzaski z głośniczków. Od tamtej pory po paru minutach gry dzieję się tak za każdym razem. Wyskakuje czasem blue screen ale za szybko znika żebym mógł go przeczytać. Przetestowałem kompa memtestem i 3d markiem 06. Miałem w nim tylko 5500 pkt a w w testach proca miałem 0-1 fps co się dzieje?? Temp. mam w normie około 50 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 1. Podaj dokladny konfig. 2. Sprawdz napiecia miernikiem. 3. Graj w oryginaly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas45 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Intel Core 2 Duo E4300 Abit IP 35 Scythe Ninja rev. B Galaxy 8600 GE 2x1GB OCZ Special Ops 800 MHz CL 5 Tagan 430W Samsung 250 GB SB Audigy Napięcia w Hmonitor są stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas45 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Teraz komp wcale nie chce wstać. Z napędem przechodzi posta i pojawia się mrugająca biała kreska u góry a bez niego przechodzi trochę dalej pisze veryfying dmi pool data i po tym się zawiesza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Wyciagnij 1 kostke ramu i audigy na poczatek. Pozniej co przychodzi mi do glowy to reset CMOS. I moze standardowe chlodzenie zamiast ninji z folia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas45 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 (edytowane) Ramy już zamieniałem slotami, wyciągałem je resety robiłem no jeszcze powyciągam to spróbuje grafe starą na pci a ninjie po co zmieniać?? Może za mocno obciążać płytę?? O co chodzi z tą folią?? Zerwałem folię ze spodu po wyjęciu z pudełka. Edytowane 19 Lipca 2007 przez xardas45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 E4400 w 3dm06 w cpu teście ma przeważnie 1-2 fps(std. taktowania). Sprawdź memtestem pamięci, podmień grafę, jak nie pomoże to musisz spróbować podmienić mobo (kumple czy cus), albo zasilacz;] Testy przeważnie polegają na sprawdzaniu po kolei kolejnych części kompa:P Zbyt wiele podzespołów jest ze sobą ściśle powiązanych, żeby jednoznacznie zdiagnozować usterkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 (edytowane) VDimm przestaw na 2,0V, bo płyta daje wszystkim standardowo 1,8. W biosie: Softmenu Setup/DDR2 Voltage->2,00V Edytowane 19 Lipca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 (edytowane) Napięcia w Hmonitor są stabilne.MIERNIKIEM, a nie programem. I edytuj posty, a nie pisz jeden pod drugim. E4400 w 3dm06 w cpu teście ma przeważnie 1-2 fps(std. taktowania). Sprawdź memtestem pamięci, podmień grafę, jak nie pomoże to musisz spróbować podmienić mobo (kumple czy cus), albo zasilacz;] Testy przeważnie polegają na sprawdzaniu po kolei kolejnych części kompa:P Zbyt wiele podzespołów jest ze sobą ściśle powiązanych, żeby jednoznacznie zdiagnozować usterkę.Wg mnie najpierw niech wyjmie wszystkie podzespoły z budy, podłączy zasilacz pająkiem do MOBO z CPU, GPU i 1 kością RAMu, do tego monitor i niech sprawdzi czy zapali - jeżeli nie to niech poprzekłada kość lub włoży inną, zresetuje BIOSa etc. - jeżeli to nic nie da to wtedy najlepiej zabrać się za sprawdzanie za pomocą innych podzespołów. Teraz komp wcale nie chce wstać. Z napędem przechodzi posta i pojawia się mrugająca biała kreska u góry a bez niego przechodzi trochę dalej pisze veryfying dmi pool data i po tym się zawiesza.Na moje proc się przegrzewa. Albo też coś z pamięciami nie tak. Edytowane 19 Lipca 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas45 Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Dałem napięcie 2.0 na pamięci i komp chodzi zaraz puszczę orthosa na 3 h to zobaczymy. Ale z audigy już nie wstaje dlaczego? Jest to logo ładowania windy ale się nie ładuje słychać takie piski ale nie ze speakera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Dałem napięcie 2.0 na pamięci i komp chodzi zaraz puszczę orthosa na 3 h to zobaczymy. Ale z audigy już nie wstaje dlaczego? Jest to logo ładowania windy ale się nie ładuje słychać takie piski ale nie ze speakera.sprobuj jeszcze wlozyc w inny slot PCI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas45 Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Kurde komp chodzi ale gry dalej się zawieszają po parunastu minutach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Kurde komp chodzi ale gry dalej się zawieszają po parunastu minutach.Sprawdź temperaturę procesora i spróbuj przelecieć pamięci MEMTESTem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas45 Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Nie bardzo jak mam sprawdzić temp. procka w trakcie zawieszenia ale po resecie ma około 50 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 (edytowane) Nie bardzo jak mam sprawdzić temp. procka w trakcie zawieszenia ale po resecie ma około 50 stopni.To dużo. Możliwe że przyczyną jest przegrzewanie się procesora. Wyczyść lub zmień chłodzenie. edit: Aha, i jeszcze pastą termoprzewodzącą dobrą jakąś procesor przesmaruj Edytowane 20 Lipca 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 (edytowane) 50 stopni dla E4300 to nie jest za dużo, żeby było jasne. Problemu należy szukać gdzie indziej. Co najwyżej włącz Core temp 0,95 i odpal orthosa, zobacz wtedy ile ma stopni. Sprawdź pamięci Memtest86 albo Goldmemory pod dosem. Ustaw ręcznie Timingi na 5-5-5-12 w Advanced Chipset w biosie. Wyciągnij Audigy i zobacz na integrze. Kup miernik za 20zł i zmierz napięcia. Edytowane 20 Lipca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...