Skocz do zawartości
xardas45

E4300 I Problemy Oraz Niski Wynik W 3d Marku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż mam problem z kompem. Parę dni temu grałem w hitmana i nagle gra się zawiesiła i było słychać trzaski z głośniczków. Od tamtej pory po paru minutach gry dzieję się tak za każdym razem. Wyskakuje czasem blue screen ale za szybko znika żebym mógł go przeczytać. Przetestowałem kompa memtestem i 3d markiem 06. Miałem w nim tylko 5500 pkt a w w testach proca miałem 0-1 fps co się dzieje?? Temp. mam w normie około 50 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramy już zamieniałem slotami, wyciągałem je resety robiłem no jeszcze powyciągam to spróbuje grafe starą na pci a ninjie po co zmieniać?? Może za mocno obciążać płytę?? O co chodzi z tą folią?? Zerwałem folię ze spodu po wyjęciu z pudełka.

Edytowane przez xardas45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E4400 w 3dm06 w cpu teście ma przeważnie 1-2 fps(std. taktowania). Sprawdź memtestem pamięci, podmień grafę, jak nie pomoże to musisz spróbować podmienić mobo (kumple czy cus), albo zasilacz;] Testy przeważnie polegają na sprawdzaniu po kolei kolejnych części kompa:P Zbyt wiele podzespołów jest ze sobą ściśle powiązanych, żeby jednoznacznie zdiagnozować usterkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia w Hmonitor są stabilne.

MIERNIKIEM, a nie programem.

I edytuj posty, a nie pisz jeden pod drugim.

E4400 w 3dm06 w cpu teście ma przeważnie 1-2 fps(std. taktowania). Sprawdź memtestem pamięci, podmień grafę, jak nie pomoże to musisz spróbować podmienić mobo (kumple czy cus), albo zasilacz;] Testy przeważnie polegają na sprawdzaniu po kolei kolejnych części kompa:P Zbyt wiele podzespołów jest ze sobą ściśle powiązanych, żeby jednoznacznie zdiagnozować usterkę.

Wg mnie najpierw niech wyjmie wszystkie podzespoły z budy, podłączy zasilacz pająkiem do MOBO z CPU, GPU i 1 kością RAMu, do tego monitor i niech sprawdzi czy zapali - jeżeli nie to niech poprzekłada kość lub włoży inną, zresetuje BIOSa etc. - jeżeli to nic nie da to wtedy najlepiej zabrać się za sprawdzanie za pomocą innych podzespołów.

Teraz komp wcale nie chce wstać. Z napędem przechodzi posta i pojawia się mrugająca biała kreska u góry a bez niego przechodzi trochę dalej pisze veryfying dmi pool data i po tym się zawiesza.

Na moje proc się przegrzewa. Albo też coś z pamięciami nie tak. Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem napięcie 2.0 na pamięci i komp chodzi zaraz puszczę orthosa na 3 h to zobaczymy. Ale z audigy już nie wstaje dlaczego? Jest to logo ładowania windy ale się nie ładuje słychać takie piski ale nie ze speakera.

sprobuj jeszcze wlozyc w inny slot PCI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo jak mam sprawdzić temp. procka w trakcie zawieszenia ale po resecie ma około 50 stopni.

To dużo. Możliwe że przyczyną jest przegrzewanie się procesora. Wyczyść lub zmień chłodzenie.

edit: Aha, i jeszcze pastą termoprzewodzącą dobrą jakąś procesor przesmaruj

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 stopni dla E4300 to nie jest za dużo, żeby było jasne. Problemu należy szukać gdzie indziej. Co najwyżej włącz Core temp 0,95 i odpal orthosa, zobacz wtedy ile ma stopni.

Sprawdź pamięci Memtest86 albo Goldmemory pod dosem.

Ustaw ręcznie Timingi na 5-5-5-12 w Advanced Chipset w biosie.

Wyciągnij Audigy i zobacz na integrze.

Kup miernik za 20zł i zmierz napięcia.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi