Skocz do zawartości
piter10

Płyta Pod E6550

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o Waszą pomoc w wyborze płyty głównej pod E6550 FSB 1333 bo już zaczynam mieć mętlik:

- Gigabyte GA-P35-DS3R

- Gigabyte N650SLI-DS4

- Gigabyte 965P-DS3 rev. 3.3

Pamięci mam GOODRAM 2 GB (2x1GB)/800MHz PC-6400 DUAL CHANNEL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Litości...Jakoś odpycha mnie od Abita...Gigabyte wydaje mi się solidniejszy. :rolleyes: Proszę o wypowiedź na temat w/w płyt.

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: o mało z krzesła nie spadłem. Wyjaśnię Tobie co nieco, bo widzę że kierujesz się stereotypami. Abit to już nie ten sam Abit, który wypuszczał kiepskie płyty. Teraz Abit to co innego. Śmiem twierdzić, że ze starego Abita pozostałą tylko marka i nic więcej. Firma ta została przejęta przez kogoś innego i dlatego już nie ma problemów z ich produktami. Dlatego brałbym na Twym miejscu Abita IP35-E lub bez E tak jak wyżej napisali. Sam mam Abita co prawda IB9, więc jakąś styczność z ich produktami mam i jak na razie nie mam żadnego problemu ze sprzętem. Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt Abit miał "chwilę słabości"

Ale na AM2 i 775 radzi sobie ostatnio znakomicie :)

Ale w soc.A nf7 też sobie dobrze radził, nie miałem lepszej płyty pod soc.A , tak samo chwile miałem pod 939 abit AN8 i też była dobra, pod soc 478 bawiłem się IC7-G i powiem że na tamte czasy nie widziałem lepszej mobo .... A, 939, Am2, 775 nie spotkałem się z kijowym abitem

Powiedzcie mi kiedy abit był kijowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: o mało z krzesła nie spadłem. Wyjaśnię Tobie co nieco, bo widzę że kierujesz się stereotypami. Abit to już nie ten sam Abit, który wypuszczał kiepskie płyty. Teraz Abit to co innego. Śmiem twierdzić, że ze starego Abita pozostałą tylko marka i nic więcej. Firma ta została przejęta przez kogoś innego i dlatego już nie ma problemów z ich produktami. Dlatego brałbym na Twym miejscu Abita IP35-E lub bez E tak jak wyżej napisali. Sam mam Abita co prawda IB9, więc jakąś styczność z ich produktami mam i jak na razie nie mam żadnego problemu ze sprzętem.

ABIT super, GB juz nie :lol2:

Mialem kilkanascie sztuk ABIT'a pod C2D jak i kilkanascie GB pod C2D i jedyna mobo od ABIT'a ktora nadawala sie do codziennego bezproblemowego uzytkowania od ABIT'a byla AW9D-Max. Nowe wynalazki na P35 od AB moze i beda dobre i calkiem bezproblemowe, ale gdzies za 3 miesiace jak nie wiecej ( postep wypuszczania nowych biosow ). GB oprocz tandetnych mobo na 945 i nV ma udana cala serie pod C2D i w sumie wiekszych problemow z nimi nie ma, a nawet jesli jakis jest to w przeciagu 2 tygodni przewaznie bios rozwiazujacy problem sie pojawia.

Nie wspominam juz o urokach hard oc na IP35/IP35-E, w tym temacie plyty odpadaja na powitanie.

@ wegorz : ABIT ma ogolnie dobra jedna/dwie plyty z calej serii pod dane CPU.

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za swoją cenę są rewelacyjne, a na pewno lepsze od okrojonych sufów innych firm które nie mają kompletnie niczego, a w biosie możesz zmienić godzine ;)

Rewelacyjne hmmm

W rewelacyjnie szybkim tempie to one na serwis wracaja. ICH/MCH sie w nich grzeja strasznie.

A jesli ktos kupuje taka mobo to raczej nie ma w nawyku rozbierac chlodzenia i smarowac mostki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam od siebie, z doświadczenia wiem że przeważnie każda płyta jest dobra dla zwykłego śmiertelnika który nie oczekuje nic innego jak bez awaryjną i stabilną prace ... Na forum panuje taka zasada jak coś wyciśnie mniej mhz z proca to jest do d@#y ...

@ wegorz : ABIT ma ogolnie dobra jedna/dwie plyty z calej serii pod dane CPU.

A jak była zła to co jej dolegało ? nie dało się podkręcać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak była zła to co jej dolegało ? nie dało się podkręcać ?

ABIT IB9 dla kumpla do kompa.

Co nie ustawisz jesli chodzi o lekkie oc to nie dziala :lol: Mozna jedynie wlaczac, wylaczac porty itp. Timingi sama ustawiala jak sie jej podobalo.

IP35-E : dzialala super zanim do biosu nie wszedlem; 400 x 9 i na tym koniec, zabawa z power + insert a i tak zakonczylo sie na clear cmos. I cudownie ogrzewajacy pokoj radiator z NB. Nie wylaczajaca sie zmiana mnoznika na ES spod biosu.

Imho nie ma mobo idealnej :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widzisz oc :P codzienny problem forum :P bez oc jest płytka the best :D :D

co do ip35 to akurat nie powiem żadnego złego słowa , znowu musiałem trafić na dobry model....

Imho nie ma mobo idealnej :-|

Też prawda, ale zdarzają się wyjątki :) wydaje mi sie że te płyty które pisałem w danej podstawce okazały się wręcz idealne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ABIT IB9 dla kumpla do kompa.

Co nie ustawisz jesli chodzi o lekkie oc to nie dziala :lol: Mozna jedynie wlaczac, wylaczac porty itp. Timingi sama ustawiala jak sie jej podobalo.

Z tym akurat to się nie zgodzę. Sam mam takiego Abita i nie mam problemów z ustawianiem timingow. Owszem sama na początku ustawia sobie tymingi, ale zawsze można je zmienić ręcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Gb... Pracuję w serwisie komputerowym i najczęściej padającymi płytami jakie dostajemy są właśnie Gb pod c2d... No może msi są gorsze tylko:P jakieś budżetówki tanie...

Edytowane przez macru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Gb... Pracuję w serwisie komputerowym i najczęściej padającymi płytami jakie dostajemy są właśnie Gb pod c2d... No może msi są gorsze tylko:P jakieś budżetówki tanie...

Skoro pracujesz w serwisie Gigabyte to trudno się dziwić :D

Sorki nie mogłem się oprzeć

---------------------------------------------

Nieszczęśliwy posiadacz mobo Gigabyte :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IP35 - z racji możliwości włożenia nowych proców o nazwie kodowej Penryn, a także z racji dostępności mobo "combo", które mają DDR2 i DDR3 obok siebie

650i - z racji SLi i trybu unlinked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak pewnie kupi gigasyf :P

ja bym się skłaniał ku non E :P bo ta -E to taka okrojona jest ...

sam jesteś syf, kupujesz najtańszy procek i najdroższą płyte, o logikę nikt nie pyta. ja tam z Gigabyte byłem zadowolony, DS3 na 965 miód moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam jesteś syf, kupujesz najtańszy procek i najdroższą płyte, o logikę nikt nie pyta. ja tam z Gigabyte byłem zadowolony, DS3 na 965 miód moim zdaniem.

Sorki , ale to nie jest najtańszy procek.... Logika hmmm ? wg był to przemyślany zakup, bo jak gdzieś pisałem za parę miesięcy mogę bez problemu kupić lepszy procesor ...... Na płytach głównych nigdy nie oszczędzam .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki , ale to nie jest najtańszy procek.... Logika hmmm ? wg był to przemyślany zakup, bo jak gdzieś pisałem za parę miesięcy mogę bez problemu kupić lepszy procesor ...... Na płytach głównych nigdy nie oszczędzam .....

przemyśl to, logiki mało jednak bym powiedział, ale fakt, jakas jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:evil:

Jeszcze raz zobacze cos takiego i bedziesz ogladac forum z konta gosc przez tydzien :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi