Skocz do zawartości
jaruczek

Spalona Płyta Główna?

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę w imieniu Nerevar'a (mój kolega,pisze tutaj często, napisał mi smsa co sie stało).

Więc tak: Grał dzisiaj w Sacreda, wyłączył go, przeczytał wiadomość na Spiku (komunikator) i komputer się zawiesił.Gdy chce go uruchomić, obraz na monitorze jest czarny. Wentylatorki i dvd na początku słychać. Jego sprzęt (sygnatura):

|Asus P4P800 + Prescott P4@3.5 L2-1mb|2 * 512mb 400 DDR 2/3/3/8|Chieftec 360W PSU|

|Tymaczasowo mocarz Gf 4 440MX 64mb|WD ATA 80Gb 8mb cache 7200rpm |Samsung DVD-RW|

|Audigy 2 ZS + Yamaha RXV 457 + Koda 860 5.0|

|Crt Lite-ON 17"|

Edytowane przez jaruczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma żadnego smrodku

Wiesz, najlepiej gdyby dyskusja się tutaj z nim toczyła osobiście.

Pierwsza rzecz jaką trzeba zrobić to zresetować BIOS i przełożyć pamięci do innych slotów. Jeżeli nadal nic - wybebeszyć budę, płytę z procesorem, jedną kością pamięci w slocie "0" oraz kartą graficzną ustawić na biurku, zresetować BIOS i jumperkiem próbować odpalić. Jeżeli nie ruszy - spróbować z innymi, np. pożyczonymi podzespołami. To jest taka pierwsza zasada działania w podobnych przypadkach. A skoro porozumiewamy się za pośrednictwem, to raczej prostszej drogi w tym wypadku nie ma.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe to wszystko zrobiłem, niestety mobas padł (zauważyłem nabrzmiałe kondensatory lekko wylane :( w serwisie potwierdzili )

tera zamawiam nowe mobo jak coś znajde zrobie topic w co kupic / napisze tu. Bo nie jestem u siebie i czas sie liczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe to wszystko zrobiłem, niestety mobas padł (zauważyłem nabrzmiałe kondensatory lekko wylane :( w serwisie potwierdzili )

tera zamawiam nowe mobo jak coś znajde zrobie topic w co kupic / napisze tu. Bo nie jestem u siebie i czas sie liczy :)

Ale przyczyną był np. pad zasilacza czy też było to normalne "zużycie" podczas eksploatacji?

Bo jeżeli to pierwsze to z płyty zapewne nie będzie co zbierać. Jeżeli to drugie natomiast to tylko wymiana i mobos powinien być jak nowy. Kondensatory elektrolityczne w końcu mają to do siebie że się zużywają..

A płyta była na gwarancji?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi