Labovsky Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 (edytowane) Renomowany serwis "Benchmark.pl" opublikował wywiad z twórcą tego Ultimate Racing Cuda ^_^ ----------------- A teraz mój komentarz: Generalnie z wywiadu wyłania się opis konstrukcji... "śmieciowej", składanej nie z najlepszych komponentów po prostu... ale z komponentów, które akurat były dostępne i dawały w miarę dobre wyniki. Czemu karty Gigabyte? Bo tylko Gigabyte mógł ich dostarczyć wymaganą ilość. Czemu płyta Asusa? Bo to Asus (lol), i można było ich wymaganą ilość nabyć. Czemu pamięci Kingston... po to marka :D i... akurat tylko można było ich kupić. Pamięci nie wykorzystano 1066, bo dają 2% przy 50% większej cenie... ale nForce680i to ofkors "must have", bo nForce650i nie jest odpowiednio "ultimate racing" B-) Kwestię wyboru płyty Asusa, która, jak sam Pan Michał Desperak stwierdza, ma cudowne i bezgłośne chłodzenie pasywne... które w związku z powyższym wymusza zastosowanie coolera, który wieje "w dół", możnaby pominąć litościwym milczeniem. Ale nie... napiszę hihi: dla tego pana pasywne chłodzenie to takie, które nie wykorzystuje zintegrowanego z nim wentylatora... ale fakt wymagania odpowiedniego wentylatora i coolera, tak aby "pasywnie" na płytę wiał wiaterek, ofkors nie przeszkadza jej być pasywną :lol: Zaprojektowanie "optymalnego" przepływu powietrza wymuszanego przez dwa wentylatory 120mm, z czego jeden wieje sobie ochoczo wprost na dwie, dwuslotowe karty graficzne (czyt. z uporządkowanego strumienia powietrza robi się system "wiej gdzie popadnie"), bez wentylatora z przodu obudowy jest faktycznie długo przemyślanym i badanym. Profesjonalizm jak się patrzy. Wykorzystanie Zalmana CNPS-7500, który jest konstrukcyjnie kilkuletni i nie zna ciepłowodów... i, co najlepsze w tym wszystkim, jest droższy od wydajniejszego, lżejszego i o identycznym układzie CNPS-8700, ponad to wykorzystującego ciepłowody jako transporter ciepła do blaszek... jest również profesjonalnie uzasadnione. No i na koniec ofkors warto podkreślić, że cała konstrukcja przy dwóch referencyjnie chłodzonych kartach i Zalmanie na CPU... jest według Pana Michała Desperaka niesłyszalna. Zastanawiam się czy ten Pan sprawdza to w hali montażowej czy też innym, równie odpowiednim, bo wyciszonym i odizolowanym od wszelkich hałasów miejscu. Pozdrawiam :) Edytowane 20 Lipca 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 uwaga : Od razu widać, że 680i jest przeznaczony dla prawdziwych Power User-ów, a 650i dla osób chcących posiadać szybki stabilny komputer wspierający technologię SLI, ale bez dodatków umożliwiających ekstremalne podkręcanie i granie na najwyższych obrotach. czyli jak nie masz 680i to nie jesteś Pałer Userem , a także nie możesz pograc na najwyższych obrotach :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Hmm. A ciekawe czy Robert Kubica zna sie dobrze na kompach, jesli nie to jak on mialby cos tam zmieniac czy sugerowac ? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Ciekawe, czy on w ogole widzial tego kompa na oczy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 zapewne nie, bo myślę, że ma ciekawsze rzeczy do roboty niż oglądanie super turbo kompa i sugerowanie zmian :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Robert pewnie miał tyle rzeczy na głowie, że nie zawracał sobie głowy takimi [ciach!]łami. Zresztą gdyby to był taki zaszczyt dla Komputronika i tuby Komputronika w postaci Benchmark.pl to powinny być zdjęcia. A tu nawet jednego nie ma. Jednym słowem wciskanie kitu. A czapeczkę BMW-Sauber to mogę położyć na swoim kompie i zdjęcie zrobić Ale z tym Zalman'em to pojechali, zresztą ten cały konfig to jak wietrzenie magazynów w sklepie nie dla idiotów :lol: Wy przynajmniej macie 650i, a ja tylko nF4 i też nie jestem "Pałer juzerem" :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 a ja mam 690G to pewnie nawet juzerem nie jestem, nie mówiąc o pałerze :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 te wentylatory to nic!! najlepsze jest to ze zostal do niego zaprojektowany nawet specjalny karton do transportu komputera w poziomie czyli w normalnej pozycji pracy kompa w obudowie typu tower jak to okreslil "tworca" tego czegos benchmark.pl: Cooler Zalmana jest dość ciężki i z tego co wiemy zdarzały się przypadki, że w trakcie transportu potrafił się oderwać z koszyka i uszkodzić komputer. Czy stosujecie jakieś zabezpieczenia zapobiegające takim przykrym niespodziankom? M.D.: To prawda, jego waga przekracza 800 gram ! Stosujemy kilka metod, które mają zapobiegać odrywaniu się wentylatorów. Są one dodatkowo spinane tasiemkami zaciskowymi aby zapobiegać ich wyczepianiu podczas transportu. Kolejną rzeczą jest karton do naszych komputerów. Został on tak zaprojektowany aby wentylator podczas transportu podróżował w poziomie a nie w pionie (czyli w normalnej pozycji pracy komputera w obudowie "TOWER"). Zmniejsza to do minimum siły na niego działające i nawet w przypadku gdy karton upadnie ze znacznej wysokości waga radiatora dociska go do płyty a nie próbuje oderwać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 (edytowane) Te kompy to w ogóle jakiś żart. Za taką cene (7000zł) można wpakować lepszy kontent (jeszcze ta buda :lol:). te wentylatory to nic!! najlepsze jest to ze zostal do niego zaprojektowany nawet specjalny karton do transportu komputera w poziomie czyli w normalnej pozycji pracy kompa w obudowie typu tower jak to okreslil "tworca" tego czegos Kolejną rzeczą jest karton do naszych komputerów. Został on tak zaprojektowany aby wentylator podczas transportu podróżował w poziomie a nie w pionie (czyli w normalnej pozycji pracy komputera w obudowie "TOWER") :lol: Edytowane 20 Lipca 2007 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 smiech na sali za 7000 zl to ja mam mini superkomputer :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Witam, kupujac cos w komputroniku przygladalem sie temu "cudu" dosc dlugo i z bliska. Komp chodzil podejrzewam caly dzien a na monitorze lecial film z F1 w kolko. Co do poziomu halasu - slyszalny szum - powiedzialbym mily dla ucha. Tyle obiektywizmu. Poza tym konstrukcja nie przemyslana technicznie i cenowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...