LordVere Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Witam Jestem posiadaczem laptopa Toshiba L20-183 Ostatnio z faktu że potrzebuje port PCMCIA do innych celów niż wifi postanowilem zrobic maly upgrade wewnętrzny laptopa. Kuplem antenki, oraz karte sieciowa, wszystko ladnie zamontowalem. Na tym etapie natknolem się na mały problem, karta wifi jest wylaczona i nie daje sie jej wlaczyc programowo. Laptop ten standardowo byl kupiony bez wifi a co zatym idzie nie ma wmontowango jej wlacznika. Na stronie supportu toshiby znalazłem wiadomość "all wireless-enabled computers have their WiFi switch turned off when they leave the factory" na innej stronie znalazłem gocia który aby odpalic wifi na toshibie musial pobawic sie lutownica i wlutowac przelacznik "Now you should also solder a mini-slide switch or just wires in order to activate the wireless card" http://www.geocities.com/ozgur.yavuzcetin/techie.html Gdzieś mi się w sieci przewineła informacja że można odblokować karte poprzez zaklejenie tasma izolacyjna dwóch złącz. Bios mam najnowszy, a zadnej opcji odnosnie wi fi tam nie widze Czy ktoś móglby mi pomóc w tej kwestii ? PS. Karta sprawna, sprawdzalem na innym laptopie, wkladalem tez inna karte efekt ten sam. Karta broadcom moze ma ktos schemat plyty do laptopa z tej serii L20, w razie czego lutownica nie jest mi obca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morthal Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 A może zadzwonić do supportu Toshiby albo na maila ich zapytać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt1981 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Niestety ... znalazlem sie w tym samym polozeniu, tj. 1) ten sam laptop 2) ta sama sytuacja, zalozona karta i antenki, zainstalowane sterowniki z menadzera urzadzen wszystko wyglada poprawnie 3) brak sieci bezprzewodowych - calosc wyglada tak jakby karta byla wlaczona ale jej "radio modul" juz nie - zwykle aktywuje sie go jakims przelacznikiem ktorego niestety tu brakuje - a standartowo opisany skrot klawiaturowy (Fn-F8) najprawdopodobniej nie jest przechwytywany/obslugiwany ktokolwiek zdziałał? ktokolwiek wie? dzieki za uwage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...