sarmat Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 (edytowane) Przy zdejmowaniu chłodzenia z mojego 7900GS dostrzegłem coś co mnie zaniepokoiło, a mianowicie małą srebrną kropkę w jednym z rogów. Próbowałem to zetrzeć ale bez skutku. Kropki tej nie da się dostrzec bez bezpośredniego naświetlenia i ciężko bez lupy. Jest ona niewielka, 1/4 mm ma gdzieś tak. Czy to może być ukruszony rdzeń? Mi to wygląda na jakąś mikroskopijną rysę, która nie będzie miała żadnego wpływu na działanie karty, ale mogę się mylić. Czy możliwe, że ukruszyłem rdzeń zakładając chłodzenie? Przecież ta karta ma copper shima. :( Przyglądałem się dokładnie rogom rdzenia i wyglądają na równe. Niby karta działa i nie sypie artefaktami... Wygląda to mniej więcej jak ta kropka (z tym że jest ona pewnie jakieś 2 razy większa): Czy w przypadku jakichś problemów mogą mi z tego powodu nie uznać gwarancji? Edytowane 20 Lipca 2007 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 nie wiem a sie grzeje jakos bardziej nie wlacza sypie artami?jesli nie to nie ma sie czym przejmowac :) krusza sie sie racze rogi rdzenia nie "w srodku" 'd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 (edytowane) Od początku posiadania tej karty grzeje się ona trochę. Dochodzi do 80*C, dlatego wiele razy zdejmowałem chłodzenie aż wyczytałem, że to jest w normie. Miałem włączonego ATITool'a przez całą noc i w sumie żaden artefakt mi nie wyskoczył. A to zdjęcie to dałem tak, żeby pokazać jak to mniej więcej wygląda - to nie jest zdjęcie mojego GPU. Rdzeń ma ten ślad na rogu i widać go tylko pod światło, tak jakby się światło od niego odbijało trochę. Przy trochę gorszym naświetleniu i przyglądaniu się przez lupę ciężko cokolwiek dostrzec - róg jest raczej równy. Głównie to chodzi mi o to, czy w przypadku gwarancji mogliby się do tego przyczepić. Oczywiście przed oddaniem na gwarancję przesmarowałbym GPU pastą podobną do fabrycznej (silikonówką) i użył nowych śrubek, które nie byłyby wyrobione. Czy przyczepiają się tylko do ewidentnie ukruszonych rdzeni czy może do takich drobnostek także? Czy to możliwe, że karta ta miała taką wadę od początku? Edytowane 20 Lipca 2007 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 nie powinni sie czepiac, ale nawet jesli jak przy tobie chłodzenia nei zdejma i tego nie stwierdza to nie maja szans nic Ci udowodnic ;] jak wszystko jest fabryczne/pasta glut zawsze mozna na serwis wine zwalic :P :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Jedyny blad ktory popelniles to ten, ze zdjales chlodzenie...szkoda, ze od razu nie poszedles oddac na sprawdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Rdzeń się może ukruszyć na rogach, nie na środku xD Napaćkaj tam pasty i zaloz chlodzenie i oddaj na gwarancje, bez problemów dostaniesz nową kartę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Nie no, chyba nie ma sensu oddawać tej grafy na gwarancję skoro jest to minimalne ukruszenie (o ile w ogóle jest to ukruszenie - cały czas mam wątpliwości, bo wygląda to raczej jak niewielkie zdarcie lakieru i widać to tylko pod światło, pod samą lupą ciężko cokolwiek dostrzec) i karta działa jak na razie bez problemów. Jak zacznie się coś dziać to wtedy zaniosę. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Nie doczytałem, że karta jest sprawna ;] W takim razie nie przejmuj się, bo to nie jest żadne ukruszenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Po co wogole ten topic? :P Jeśli ukruszenie - to co z tym zrobisz? Nowa karta będzie działała tak samo. Jeśli to cokolwiek innego, to nie wpłnie to w jakikolwiek sposób na kartę. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 A powiedzcie mi, czy zdejmujac chlodzenie z 6600GT latwo jest ukruszyc rdzen? Jak to jest ze zmiana chlodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 (edytowane) Jednego 6600gt zabiłem blokiem od Wc, drugi 66gt jest już po szlifie rogów :D i dalej chodzi :-P Edytowane 25 Sierpnia 2007 przez bobson37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 (edytowane) A zmieniajac chlodzenie na np jakiegos zalmana latwo cos spieprzyc? Boje sie tego troche, a ponoc 6600GT sa dosyc glosne... Czy istnieje duze niebezpieczenstwo, ze krzywo sie przykreci chlodzenie i nie bedzie dolegalo dobrze do rdzenia, wtedy karta od razu idzie z dymem? Prosze o jakies porady doswiadczonych uzytkownikow :) Szlif rogow? A po co to? To latwo zalozyc? http://www.allegro.pl/item229746251_pentag..._fv_kielce.html Edytowane 25 Sierpnia 2007 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Tak, żeby od razu spalić to nie przykręcisz, rdzeń też nie jest zbyt łatwo pokruszyć ale jak widać ^ niektórzy mają niezwykłe umiejętności. :> Szlif rogow? A po co to?Metafora kruszenia rdzenia To latwo zalozyc?Przykręcić 2/4 śrubki, zdjąć starą paste, posmarować nową i podłączyć kabelek od wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Czyli mam rozumiec, ze robiac wszystko uwaznie powinnem dac sobie rade? A teraz jakie chlodzenie zakupic: http://www.allegro.pl/item227810586_zalman...ike_okazja.html Dodam do niego wentylator na 5V Czy moze lepiej to: http://www.allegro.pl/item225207090_pentag...r_wydajny_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Z tych dwóch wziąłbym Zalmana, pewnie będzie cicho ale na rewelacyjne tempy nie licz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Upewnij się czy na pewno będzie pasował. To Zalman ZM80A, może być problem z mocowaniem (średnicą otworów i rozstawem) na GF6. Tak czy inaczej to nie będzie oszałamiające wydajnościowo chłodzenie. Miałem ZM80D więc wiem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Wiec co polecasz taniego i przede wszystkim cichego. W 2D mysle obnizac zegary karty i obroty tak aby bylo naprawde cicho, w 3D karta moze byc glosna mi to nie przeszkadza podczas gry - duze kolumny :) Wiec moze ten pentagram? Zwolniony powinien byc cichy, a wydajnosciowo chyba do GF6 wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Miedziana wersja Pentagrama lub Zalmana powinna sobie bez trudu poradzić z GF6600 GT przy zachowaniu niskiego poziomu hałasu. Teraz można znaleźć dość tanie używki w/w coolerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Wlasnie szukam na Allegro, ale nizej niz 35zl nie ma tego coolera w wersji aluminiowej, ale wszystko nowki niestety... A jak jest taniej to przesylka drozsza. Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...