Skocz do zawartości
sarmat

Ukruszony Rdzeń? A Może Nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Przy zdejmowaniu chłodzenia z mojego 7900GS dostrzegłem coś co mnie zaniepokoiło, a mianowicie małą srebrną kropkę w jednym z rogów. Próbowałem to zetrzeć ale bez skutku. Kropki tej nie da się dostrzec bez bezpośredniego naświetlenia i ciężko bez lupy. Jest ona niewielka, 1/4 mm ma gdzieś tak. Czy to może być ukruszony rdzeń? Mi to wygląda na jakąś mikroskopijną rysę, która nie będzie miała żadnego wpływu na działanie karty, ale mogę się mylić. Czy możliwe, że ukruszyłem rdzeń zakładając chłodzenie? Przecież ta karta ma copper shima. :( Przyglądałem się dokładnie rogom rdzenia i wyglądają na równe. Niby karta działa i nie sypie artefaktami... Wygląda to mniej więcej jak ta kropka (z tym że jest ona pewnie jakieś 2 razy większa):

Dołączona grafika

Czy w przypadku jakichś problemów mogą mi z tego powodu nie uznać gwarancji?

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od początku posiadania tej karty grzeje się ona trochę. Dochodzi do 80*C, dlatego wiele razy zdejmowałem chłodzenie aż wyczytałem, że to jest w normie. Miałem włączonego ATITool'a przez całą noc i w sumie żaden artefakt mi nie wyskoczył. A to zdjęcie to dałem tak, żeby pokazać jak to mniej więcej wygląda - to nie jest zdjęcie mojego GPU. Rdzeń ma ten ślad na rogu i widać go tylko pod światło, tak jakby się światło od niego odbijało trochę. Przy trochę gorszym naświetleniu i przyglądaniu się przez lupę ciężko cokolwiek dostrzec - róg jest raczej równy. Głównie to chodzi mi o to, czy w przypadku gwarancji mogliby się do tego przyczepić. Oczywiście przed oddaniem na gwarancję przesmarowałbym GPU pastą podobną do fabrycznej (silikonówką) i użył nowych śrubek, które nie byłyby wyrobione. Czy przyczepiają się tylko do ewidentnie ukruszonych rdzeni czy może do takich drobnostek także? Czy to możliwe, że karta ta miała taką wadę od początku?

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie powinni sie czepiac, ale nawet jesli jak przy tobie chłodzenia nei zdejma i tego nie stwierdza to nie maja szans nic Ci udowodnic ;] jak wszystko jest fabryczne/pasta glut zawsze mozna na serwis wine zwalic :P :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, chyba nie ma sensu oddawać tej grafy na gwarancję skoro jest to minimalne ukruszenie (o ile w ogóle jest to ukruszenie - cały czas mam wątpliwości, bo wygląda to raczej jak niewielkie zdarcie lakieru i widać to tylko pod światło, pod samą lupą ciężko cokolwiek dostrzec) i karta działa jak na razie bez problemów. Jak zacznie się coś dziać to wtedy zaniosę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wogole ten topic? :P

Jeśli ukruszenie - to co z tym zrobisz? Nowa karta będzie działała tak samo.

Jeśli to cokolwiek innego, to nie wpłnie to w jakikolwiek sposób na kartę. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zmieniajac chlodzenie na np jakiegos zalmana latwo cos spieprzyc?

Boje sie tego troche, a ponoc 6600GT sa dosyc glosne...

Czy istnieje duze niebezpieczenstwo, ze krzywo sie przykreci chlodzenie i nie bedzie dolegalo dobrze do rdzenia, wtedy karta od razu idzie z dymem?

Prosze o jakies porady doswiadczonych uzytkownikow :)

Szlif rogow?

A po co to?

To latwo zalozyc?

http://www.allegro.pl/item229746251_pentag..._fv_kielce.html

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, żeby od razu spalić to nie przykręcisz, rdzeń też nie jest zbyt łatwo pokruszyć ale jak widać ^ niektórzy mają niezwykłe umiejętności. :>

Szlif rogow? A po co to?

Metafora kruszenia rdzenia

To latwo zalozyc?

Przykręcić 2/4 śrubki, zdjąć starą paste, posmarować nową i podłączyć kabelek od wentylatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mam rozumiec, ze robiac wszystko uwaznie powinnem dac sobie rade?

A teraz jakie chlodzenie zakupic:

http://www.allegro.pl/item227810586_zalman...ike_okazja.html

Dodam do niego wentylator na 5V

Czy moze lepiej to:

http://www.allegro.pl/item225207090_pentag...r_wydajny_.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upewnij się czy na pewno będzie pasował. To Zalman ZM80A, może być problem z mocowaniem (średnicą otworów i rozstawem) na GF6. Tak czy inaczej to nie będzie oszałamiające wydajnościowo chłodzenie. Miałem ZM80D więc wiem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec co polecasz taniego i przede wszystkim cichego.

W 2D mysle obnizac zegary karty i obroty tak aby bylo naprawde cicho, w 3D karta moze byc glosna mi to nie przeszkadza podczas gry - duze kolumny :)

Wiec moze ten pentagram?

Zwolniony powinien byc cichy, a wydajnosciowo chyba do GF6 wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi