serwal4 Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 (edytowane) Witam! Otóż znajoma szuka lapka , ma na to maksymalnie 5k zł, zastosowania: - Office - progsy typu PS, Adobe Premier itp. - Internet - czasem coś wymagające większego zaangażowania od lapka Ogólnie tego typu zastosowania, lapek nie będzie służył w ogóle do grania. Na oku narazie taka Toshiba A200 10W: http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?id=25&...KatItemCId=4664 oraz HP HP Pavilion dv6540 http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?id=22&...KatItemCId=4740 Lapciak ma służyć długo, stąd specyfikacja trochę na wyrost. Jakieś zastrzeżenia/uwagi ? A może coś innego. btw. W rachubę wchodzi tylko zakup na miejscu (Katowice i okolice tegóż miasta). Compal - tak są tańsze, jeszcze lepsze, ale raz, że przyszłej posiadaczce zbędny aż taki laptop, dwa w teście był głośny (fan jak i dvd-rw), a kulturalna praca mile widziana jednak. Tak, przeglądałem forum, ale za dużo się nie dowiedziałem. Edytowane 20 Lipca 2007 przez serwal4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dazon Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Proponuje wspomnianą przez Ciebie toshibkę Bez grania spokojnie wystarczy. Natomiast jesli ta osoba jest osobą uczącą się lub uczy to proponuje odwiedzić strone w cel;u zakupu offica taniej :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 (edytowane) Witam! Otóż znajoma szuka lapka , ma na to maksymalnie 5k zł, zastosowania: Ogólnie tego typu zastosowania, lapek nie będzie służył w ogóle do grania. Lapciak ma służyć długo, stąd specyfikacja trochę na wyrost. Toshiba podana przez ciebie ma wolny dysk. Do zastosowań które opisałeś wystarczy 1 z modeli poniżej : Toshiba Tecra nx6710s Używanie programów inżynierskich (Matlab),statystycznych(SAS),narzędzi do wirtualizacji (VMWare). Weź pod uwagę że 5-letni IBM , zakupiony w charakterze maszyny biurowej z powodzeniem działa do tej pory ( o ile nikt nie zainstaluje na nim Visty z Aero ;) ) Jeśli znajoma koniecznie musi wydać ponad 4k na lapa lub musi mieć system z pulpitem 3 D sądzę że lepszy będzie podany przez ciebie HP Pavilon. Edytowane 21 Lipca 2007 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taishi Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Hmm myślę jednak, że koleżanka, czyli ja, bardziej chce sie skupic nad Programami z rodziny Adobe niż nad zastosowaniem biurowym ;-). Powiem chociaż głupio to brzmi bo do tego najlepszy jest desktop (niestety często sie przemieszczam szkoła-dom-praca i muszę mieć coś mobilnego), laptop bedzie wykorzystywany głownie do multimediów - tworzenie ;-) a nie odtwarzanie ;) stąd wysokie progi ;) co do Visty i pulpitu 3D.. absolutne nie dla Visty.. niestety większość nowych laptopów ma to 'coś' już w sobie :(... nie upieram sie przy kupnie czegoś powyżej 4 tysięcy.. chodzi o to, że mam do dyspozycji maximum 5 tysięcy ;) może być tańszy, ja sie nie pogniewam przecież.. wręcz przeciwnie ;-) A przy okazji, mój pierwszy post ;-) Witam wszystkich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dazon Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Nie zastanawiałaś się aby dorzucić 300zł i kupić już porządengo Asusa F3sv ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taishi Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 zastanawiałam się, ale nei jestem przekonana co do firmy, znam kilka osób co posiadaja Asusy i laptopki lubią wracać "do domu" często ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 (edytowane) Hmm myślę jednak, że koleżanka, czyli ja, bardziej chce sie skupic nad Programami z rodziny Adobe niż nad zastosowaniem biurowym ;-). Powiem chociaż głupio to brzmi bo do tego najlepszy jest desktop (niestety często sie przemieszczam szkoła-dom-praca i muszę mieć coś mobilnego), laptop co do Visty i pulpitu 3D.. absolutne nie dla Visty.. niestety większość nowych laptopów ma to 'coś' już w sobie :(... Poklikałem i biorąc pod uwagę fakt że laptop nie będzie przeznaczony do grania to w sumie wychodzi mi tak że albo HP Pavilon z pierwszego postu albo HP 6710b ma matrycę o większej rozdzielczości , zbliżonej do tej ze stacjonarki 19" dokupienie kostki 2GB RAM to wydatek rzędu 300-400 zł - koszt łącznie 4,5k za lapa z 2,5 GB Ramu. Można też spróbować na allegro poszukać firm z województwa śląskiego : Toshiba Tecra koszt 4,7k - 3 lata gwarancji , Toshiba Satelite koszt 3,8k - 2 lata gwarancji BTW:W przypadku modeli Toshiby istnieje możliwość przedłużenia gwarancji z 3 do 5 lat (Tecra A8) lub z 2 do 3 lat (Satelite A200) albo rozszerzenia gwarancji tak żeby naprawa mogła być wykonana na miejscu. Przedłużenie gwarancji Oczywiście wiąże sie to z dodatkowymi wydatkami. Edytowane 22 Lipca 2007 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dazon Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 (edytowane) Te toshiby ktore podales maja strasznie kiepskie grafiki! A co do jakosci Asusa to sie nie zgodze.... teraz firma sie poprawiła. Pozdrawiam Edytowane 22 Lipca 2007 przez dazon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taishi Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 co do Asusa.. nie wiem, ja nie testowałam ;-) możliwe. hmm ten HP 6710b jest całkiem 'przyjemny' może ktoś jeszcze coś klikał? ;-) Pozdrawiam i dzięki za pomoc ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...