Skocz do zawartości
serwal4

Laptop - Office/ps/bez Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otóż znajoma szuka lapka , ma na to maksymalnie 5k zł, zastosowania:

- Office

- progsy typu PS, Adobe Premier itp.

- Internet

- czasem coś wymagające większego zaangażowania od lapka

Ogólnie tego typu zastosowania, lapek nie będzie służył w ogóle do grania.

Na oku narazie taka Toshiba A200 10W:

http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?id=25&...KatItemCId=4664

oraz HP HP Pavilion dv6540

http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?id=22&...KatItemCId=4740

Lapciak ma służyć długo, stąd specyfikacja trochę na wyrost.

Jakieś zastrzeżenia/uwagi ? A może coś innego.

btw.

W rachubę wchodzi tylko zakup na miejscu (Katowice i okolice tegóż miasta).

Compal - tak są tańsze, jeszcze lepsze, ale raz, że przyszłej posiadaczce zbędny aż taki laptop, dwa w teście był głośny (fan jak i dvd-rw), a kulturalna praca mile widziana jednak.

Tak, przeglądałem forum, ale za dużo się nie dowiedziałem.

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Otóż znajoma szuka lapka , ma na to maksymalnie 5k zł, zastosowania:

Ogólnie tego typu zastosowania, lapek nie będzie służył w ogóle do grania.

Lapciak ma służyć długo, stąd specyfikacja trochę na wyrost.

Toshiba podana przez ciebie ma wolny dysk.

Do zastosowań które opisałeś wystarczy 1 z modeli poniżej :

Toshiba Tecra

nx6710s

Używanie programów inżynierskich (Matlab),statystycznych(SAS),narzędzi do wirtualizacji (VMWare).

Weź pod uwagę że 5-letni IBM , zakupiony w charakterze maszyny biurowej z powodzeniem działa do tej pory ( o ile nikt nie zainstaluje na nim Visty z Aero ;) )

Jeśli znajoma koniecznie musi wydać ponad 4k na lapa lub musi mieć system z pulpitem 3 D sądzę że lepszy będzie podany przez ciebie HP Pavilon.

Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm myślę jednak, że koleżanka, czyli ja, bardziej chce sie skupic nad Programami z rodziny Adobe niż nad zastosowaniem biurowym ;-). Powiem chociaż głupio to brzmi bo do tego najlepszy jest desktop (niestety często sie przemieszczam szkoła-dom-praca i muszę mieć coś mobilnego), laptop bedzie wykorzystywany głownie do multimediów - tworzenie ;-) a nie odtwarzanie ;)

stąd wysokie progi ;)

co do Visty i pulpitu 3D.. absolutne nie dla Visty.. niestety większość nowych laptopów ma to 'coś' już w sobie :(...

nie upieram sie przy kupnie czegoś powyżej 4 tysięcy.. chodzi o to, że mam do dyspozycji maximum 5 tysięcy ;) może być tańszy, ja sie nie pogniewam przecież.. wręcz przeciwnie ;-)

A przy okazji, mój pierwszy post ;-) Witam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm myślę jednak, że koleżanka, czyli ja, bardziej chce sie skupic nad Programami z rodziny Adobe niż nad zastosowaniem biurowym ;-). Powiem chociaż głupio to brzmi bo do tego najlepszy jest desktop (niestety często sie przemieszczam szkoła-dom-praca i muszę mieć coś mobilnego), laptop

co do Visty i pulpitu 3D.. absolutne nie dla Visty.. niestety większość nowych laptopów ma to 'coś' już w sobie :(...

Poklikałem i biorąc pod uwagę fakt że laptop nie będzie przeznaczony do grania to w sumie wychodzi mi tak że albo HP Pavilon z pierwszego postu albo

HP 6710b

ma matrycę o większej rozdzielczości , zbliżonej do tej ze stacjonarki 19"

dokupienie kostki 2GB RAM to wydatek rzędu 300-400 zł - koszt łącznie 4,5k za lapa z 2,5 GB Ramu.

Można też spróbować na allegro poszukać firm z województwa śląskiego :

Toshiba Tecra

koszt 4,7k - 3 lata gwarancji ,

Toshiba Satelite

koszt 3,8k - 2 lata gwarancji

BTW:W przypadku modeli Toshiby istnieje możliwość przedłużenia gwarancji z 3 do 5 lat (Tecra A8) lub z 2 do 3 lat (Satelite A200) albo rozszerzenia gwarancji tak żeby naprawa mogła być wykonana na miejscu.

Przedłużenie gwarancji Oczywiście wiąże sie to z dodatkowymi wydatkami.

Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi