Skocz do zawartości
BiL63JTZ

"zmuszenie" Audigy Do 5.1 + Słuchawki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem jest następujący.

Jak "zmusić" Audigy do współpracy z zestawem 5.1 i słuchawkami? Najlepiej, gdyby słuchawki były pod czarnym wyjściem (jak czytałem w temacie o kX-ach o lepszej jakości), a głośniki pod zielonym, pomarańczowym i niebieskim (line-in).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety cudów nie ma. Skoro wzmacniacz sluchawkowy karty "podłączony" jest do jakiegos wyjscia to juz go na inne nie "przeniesiesz".

Z "line-in" tym bardziej nie zrobisz "line-out" :)

Rozwiazaniem twojego problemu - domyslam sie ze nie chcesz po prostu przekladac kabli ze sluchawek na glosniki i vice versa - bylaby karta ktora ma wyjscie sluchawkowe na oddzielnym jacku [np. M-audio revolution 5.1] lub w ktorej wyjscie sluchawkowe dzielone z wyjsciem na 7 i 8 glosnik - bo kiedy uzywasz systemu 5.1 to i tak z niego nie korzystasz [np. Audiotrak prodigy HiFi / LT]

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz zewnetrzny wzmacniacz sluchawkowy to podlaczasz sluchawki do "dziurki" wzmacniacza. Natomiast wzmacniacz podpinasz interkonektem do wyjscia line-out karty. W opcjach dzwieku ustawiasz wtedy konfiguracje "Glosniki stereo" zamiast "sluchawki" czy jak tam masz to nazwane u siebie.

PS: Czarne wyjscie mialo lepsza jakosc dzwieku w Live! 5.1 a nie w audigy :)

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednym mnie zmartwiłeś - dlaczego mam ustawić 2.0/2.1 Speakers zamiast Headphones?

Nadal nie wiem czy będzie jakiś spadek jakości po podłączeniu WZMACNIACZA do LINE-OUT w GŁOŚNIKACH w porównaniu do bezpośredniego podłączenia do AUDIGY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ustawienie "headphones" oznacza włączenie sie wzmacniacza słuchawkowego karty, podczas gdy ustawienie "speakers 2.0/2.1" oznacza "normalne wysyłanie sygnału" - skoro uzywasz zewnetrznego wzmacniacza to zalezy Ci przeciez na tej drugiej opcji.

Tak, podłączenie wzmacniacza pod glosniki na pewno pogorszy jakosc dzwieku.

A tak wogole to w glosnikach masz na 99% "headphone-out" a nie "line-out"

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi