Skocz do zawartości
alegrojek

Grafa Dla Agp, Optymalna Dla Zestawu...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pytania jak w temacie...

Oto mój zestaw:

CPU: AMD AthlonXP(Barton) 4000+

Ram: 1500MB DDR 400MHZ

Mobo: Abit NF7

GPU: Geforce 4 MX 440:)

HDD: 150GB Maxtor

PSU: Chieftec 350EB-101A

Myślę nad zakupem 7600GS 128MB DDR3 Zalman, lecz nie jestem pewien czy zestaw jest wystarczająco dobry.

Zainteresowały mnie także produkty firmy Innovision, mianowicieGF7600GST, co o tym myslicie..?

Z góry dziękuje.

PS.Nie piszcie o sprzedazy zestawu i przesiadce na AM2.Planuje to zrobic oddzielnie.Muszę miec dwa kompy w domu więc to nie wchodzi w grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak ten barton będzie hamował 76gs...

Zdecydowanie.

Ale jeżeli w najbliższym czasie planujesz przesiąść się na AM2 i 7600GS ma wylądować w nowym komputerze, to może się trochę pomęczyć przy tym XP...

W innym wypadku (jeżeli będziesz kupował do nowego komputera również nowe GPU) lepiej kupić tu coś słabszego.

Choćby 7300GT, który swoją drogą i tak będzie nieco ograniczony przez CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier mój procek niewiele lepszy od twojego (o ile wogóle lepszy?)

Zależy jeszcze w co grasz, bo jak w nowsze tytuły to 7600 gs 256 mb ram minimum. Można nawet pomyśleć o czymś lepszym.

Procek na pewno ogranicza te karty, ale wydajność w grach i tak będzie większa niż na 7300.

Wiem bo sam gram na kompie z siga w nowe gry.

Edytowane przez markee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tych wszystkich wypowiedziach, mam bałagan w głowie :blink: Padło kilka propozycji. Stawiam kolejne pytania:

1.Czy opłaca się <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 7600GS, jeżeli procek ogranicza mozliwosc karty....przypuscmy o 30%...w takim razie czy te 70% z maksymalnych 100% stanowią większą siłę od 100% być może 90% możliwości 7300GT?(jezeli roznica nie będzie duża opłaca się <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 7600, roznica w cenie nie jest taka wielka).

2. Czy nie lepiej kupic wspomnianego Radka x800Pro(niestety Shadery 2.0) lub x800xt, a może x850xt :D

3.Odnosnie Palita i Galaxy...czy wazniejsza jest pamięc...tzn jej ilosc 256MB/128MB czy szybkosc pamięci 1,4ns/2ns.Galaxy ma lepsze taktowania: 500/1400 Palit: 400/1000.Jaki jest Wasz werdykt wobec tych kart.

Dzięki za cierpliwość. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tych wszystkich wypowiedziach, mam bałagan w głowie :blink: Padło kilka propozycji. Stawiam kolejne pytania:

1.Czy opłaca się <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 7600GS, jeżeli procek ogranicza mozliwosc karty....przypuscmy o 30%...w takim razie czy te 70% z maksymalnych 100% stanowią większą siłę od 100% być może 90% możliwości 7300GT?(jezeli roznica nie będzie duża opłaca się <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 7600, roznica w cenie nie jest taka wielka).

2. Czy nie lepiej kupic wspomnianego Radka x800Pro(niestety Shadery 2.0) lub x800xt, a może x850xt :D

3.Odnosnie Palita i Galaxy...czy wazniejsza jest pamięc...tzn jej ilosc 256MB/128MB czy szybkosc pamięci 1,4ns/2ns.Galaxy ma lepsze taktowania: 500/1400 Palit: 400/1000.Jaki jest Wasz werdykt wobec tych kart.

Dzięki za cierpliwość. Pozdrawiam.

1. Przy 70% 7600 to 100% 7300 będzie lepsze, ale jak wspomniano wyżej obie będą hamowane, nie napisałeś czy potem to gpu idzie do nowego czy zostaje w tym.

2. IMO nie.

3. Niby pamięć ważna, teraz nawet niektóre gry mają takie wymagania, szybkość to raczej do kręcenia, 128 też da radę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak ten barton będzie hamował 76gs...

Jeśli ma zamiar grać w 1680x1050 (panorama 22") to nawet Radeon X1950 będzie słaby.

Miałem GF7600SG i to on ograniczał procek w rozdzielczości 1440x900 i to bardzo mocno ograniczał.

Grać to można było chyba 800x600 by nie ograniczać procka.

do alegrojek

Radze nie słuchać głupot tu wypisywanych, no chyba że chcesz grać z niskimi detalami i w niskich rozdzielczościach, też tak można. Kumpel na przykład grał w far cry na atholnie 700 i GF2MX, a ja twierdze że ta gra to dobiero chodzi jakoś tako w 1024x768 na moim kompie z kartą GF6600, do rozdzielczości 1440x700 na pewno by była potrzebny GF7600 może nawet w wersji GT.

Sam prawdopodobnie kupie min GF7600GT jak nie coś lepszego (X1950), 7600GS to zdecydowanie za mało.

Nie rozumie tych porad odnośnie zakupu karty, ludzie podają konfiguracje, ale nigdy nie jaki mają monitor, a chyba wybór kary zalezy głównie od posiadanego monitora (rozdzielczości w jakiej ma zamiar się grać).

Edytowane przez skwarucha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie przesadzal z tym ograniczeniem przez procka

7300gt jest troche lepszy niz 6600gt

a jak pojawily sie te karty to bartony byly raczej dobrymi prockami, autor tematu ma go jeszcze podkreconego

Jak się pojawiły te kary to były też 6800 ultra a monitory były zazwyczaj 17" i grało się co najwyżej w 1024x768. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Palicie 2ns=1,4ns. Poza tym w Galaxy ostatnio bardzo kuleje jakość wykonania i stabilność.

Dokładnie w jednej karcie 7900gs 1.4, więc nie przesadzajmy z tą jakością ;). Fakt, że nie wiadomo dlaczego Zalmana zastąpili tym szrotem od Coolermastera, tzn wydaje mi się, że chcieli ogranczyć budżet i dlatego to wygląda jak wygląda. Zresztą nikt tego nie wie. Można sobie spekulować...

Koniec końców, optymalną grafą wydaje się być 7300GT czy weźmiesz Palita, czy Galaxy, to podkręcisz i to podkręcisz i będziesz zadowolony. Bierz co tańsze ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno nie ma głupich pytań, jednak sa:

Ale jeżeli w najbliższym czasie planujesz przesiąść się na AM2 i 7600GS ma wylądować w nowym komputerze, to może się trochę pomęczyć przy tym XP...

Widział ktoś płytę Socket A z pci-e? a moze AM2 z AGP?

Jeśli karta ma być do gier to zdecydowanie 7600GS i nie przejmować się tym, .że procegor będzie ograniczał grafikę. Kazda karta w parze z lepszym procesorem bedzie wydajniejsza i kazdy procesor z lepsza karta osiagnie lepszą wydajność.

Skolei jeśli musisz zmienic grafike a komp i tak ma sluzyć biurowo to 7300 jest zbednym wydatkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi