boox Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Witam wszystkich Mam dość duży problem z doborem odpowiedniego monitora. Im dłużej czytam tym mniej jestem pewien, co kupić, aktualnie można powiedzieć im dalej w las tym ciemniej:) Interesuje mnie lcd wide powyżej 20 cali z przeznaczeniem przed wszystkim do grania (szybkie gry FPS: ET, CS, BF2 + czasem inne), przeglądania internetu, filmy.Wiec interesuje mnie monitor, który będzie się charakteryzował niskim Input Lagiem, szybką reakcją matrycy i brakiem smużenia. Czasami zajmuję się obróbka zdjęć np w PT, ale jest to jakby temat poboczny. Z tego co się doczytałem matryce TN dobrze nadają się dla graczy z uwagi na szybką reakcje i brak smużenia, co do IL to chyba zależy od konkretnego modelu.. ? Matryce S/P - PVA/MVA : ładnie odwzorowują kolorki etc ... ale niestety podobno? nie nadają się do grania zwiększony czas reakcji matrycy + smużenie , IP ? Matryce S-IPS - Wypośrodkowane charakterystyki ale ta cena :/ Doczytałem się jeszcze gdzieś , że te matryce nie mają podobno IL ? Dodam, iż sprzęt, do którego będzie podłączony monitor to najprawdopodobniej ( jestem w fazie zamawiania): GeForce 8800 GTS 320 mb ram Asus P5K 2x1 GB Ramu Intel E6750 Moje typy monitorów (choć nie musi być któryś z tych) 22" iiyama ProLite E2200WS black - przystępny cenowo ok 1150 - 1250 zl 22" HP w2207 - jakaś nowość chyba bo ogólnie mało opinii jest o nim, na c-necie ocena 7,6 jako monitor dla gracza . - cena również przystępna ok 1250 zl ale z tego co widzę narazie niema go nigdzie na stanie. Minusem tego monitor, może aczkolwiek nie musi być ta szybka, widziałem u kumpla laptopa z taką szybką i muszę powiedzieć, iż nie wyglądało to rewelacyjnie sporo się w niej odbijało troszeczkę więcej niż na moim wysłużonym Samsungu SM 755 Df 17'' CRT 22" Samsung SyncMaster 226BW - czytałem wiele opinii były różne, chyba w zależności od tego, jaka komu matryca trafiła, aktualnie podobno, niemożna określić rodzaju matrycy. - cena 1300- 1500 zł. Zastanawiałem się również nad wersją 223BW - 1200 -1300 zl ponieważ miały być tylko na matrycach oznaczonych jako S - czyli tych najlepszych z serii 226BW. Ma trochę gorszy czas reakcji ~5ms do ~2ms w 226 bw przynajmniej teoretycznie 20" NEC MultiSync 20WGX2 PRO silver-black - Matryca I-SPS , cena - 1750-1850 zł dość wysoka jak na monitor 20,1 cala. Posiada podobno trochę uciążliwa powłokę Opti Clear, która odbija światło .. To by było chyba na tyle, po moim kilku dniowym rekonesansie w tej materii:) proszę o pomoc oraz szybką odpowiedź. Chciałbym w przyszłym tygodniu dokonać zakupu. pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Oczywiście, że Nec 20WGX2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 (edytowane) Z 22, moim prywatnym zdaniem, HP W2207. Na prad.de ocenili go bardzo pozytywnie, większej ilości porządnych recenzji jakby brak. Sam się do niego przymierzam. Nec jest drogi i jednak wyraźnie mniejszy. Ale jak cię stać i rozmiar nie gra aż tak wielkiej roli, to monitor jest bardzo dobry. I, jeżeli chodzi o te dwa, zastanów się najpierw, czy umiejscowienie monitora nie będzie powodować odblasków. Edytowane 21 Lipca 2007 przez borsuczy_król Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Oczywiście, że Nec 20WGX2Popieram S-IPS the best - jak będę kupował LCD to pewnie tego NEC albo Dell 2007 WFP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boox Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Popieram S-IPS the best - jak będę kupował LCD to pewnie tego NEC albo Dell 2007 WFP Jestem juz prawie zdecydowany na tego nec-a na s-IPS , ale ciekawy jestem czy jest najlepszy do grania… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 (edytowane) Jestem juz prawie zdecydowany na tego nec-a na s-IPS , ale ciekawy jestem czy jest najlepszy do grania…Porównanie prędkości z najszybszym dostępnym modelem na TN: http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...2=1752&ph=1 - wynika z tego że jest tak samo szybki, średnie opóźnienie to 15 ms - nie powinno być wyczuwalne teraz można go mieć za 1650 http://www.allegro.pl/item220229100_monito...war_3_lata.html Edytowane 27 Lipca 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boox Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Ciekawe czy dostane gdzieś gwarancje na 0 bad pixeli/sub-pixeli. Wystarczy wejść na opinie na komputroniku aby się dowiedzieć , że praktycznie w każdym sprzedanym modelu przynajmniej jeden się przepala .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Ciekawe czy dostane gdzieś gwarancje na 0 bad pixeli/sub-pixeli.chyba w proline mozna wykupic miesieczna gwarancje na martwe piksele ,koszt 50zł ale moge sie mylic co do sklepu i kwoty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...