Matt Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 (edytowane) Witam. Przedstawie sie najpierw bo to mój 1 post na tym forum. Trafilem tutaj, jako ,ze kumpel polecil mi to forum. Jestem mało obeznany z technologia. Dotad pracowalem i gralem na gotowych, zlozonych mi przez firme Vobis komputerkach. Niestety, czesto sie one psuly, ciagle bylo trzeba cos wymieniac. Pierwszy komputer ma problemy z zasilaczem, teraz w wakacje to srednio co miesiac sie on przepala i placimy panom z Vobisu po 200zl za zamontowanie tego samego [ciach!]a. Drugi komputer ma problemy z grafika, podczas prawie kazdej gry wszystko sie wiesza, ponoc to wina zlego chlodzenia karty graficznej. Probowalem juz wielu rzeczy, czyscilem dokladnie komputerki (odkurzalem), nawet zapraszalem informatykow. Nic nie pomoglo. Komputery sa dosyc stare, karty graficzne sa na AGP, takze postanowilem sprzet calkowicie wymienic (grafika na PCI-E to rowniez nowa plyta glowna i procesor). Od jakiegos czasu skladam sobie pieniazki, sprzet bede kupowal pewnie dopiero we Wrzesniu, chcialbym sie jednak poradzic ludzi obeznanych w tym temacie. Otoz, cudny temat "Zestawy Na Lipiec I Porady" bardzo ulatwil sprawe, postanowilem zakupic dwa identyczne komputerki z nastepujaca konfiguracja: MOBO Abit AB9 ____________________ 389zł CPU Intel Core 2 Duo E6420 BOX__________655zł RAM OCZ Platinum 2X1GB 800MHz CL4 ____________________ 339zł GRAFIKA Galaxy 8800GTS 320MB______________ 1019zł HDD Western Digital WD2500AAJS 250GB ______________ 220zł DVD-RW Samsung SH-183L SATA _______________________ 99zł Zasilacz Delta DPS-400MB-1 400W __________________________ 60zł CAŁOŚĆ: 2791zł Wiem, ze do Wrzesnia moze sie troche w tych zestawach pozmieniac, jednak bedzie to najpewniej sprzet podobnej klasy. Mysle ,ze taki zestawik starczy mi do wszystkiego. Jednakze potrzebuje jeszcze waszej pomocy... Po pierwsze: czy dam rade samodzielnie zmontowac te komputerki? Swoj sprzecik ogladalem od srodka (dawno juz nie jest na gwarancji), wyjmowalem pojedyczne podzespoly i skrecalem z powrotem. Jakos udawalo mi sie podlaczyc kazdy z kabli w dobre miejsce, moze jednak na cos powinienem zwracac szczegolna uwage? Jak myslicie? Kolejna sprawa jest obudowa i chlodzenie. Chcialbym miec dobry sprzecik, ktory nie bedzie sie przepalal, nie bedzie sie zawieszal (nawet w cieple wakacje) a jednoczesnie bedzie dosyc cichy. Wyglad nie musi byc jakis porazajacy, wazne zeby wszystko bylo w 1 pudle. :) Macie jakies propozycje? Na obudowe i chlodzenie moglbym przeznaczyc tyle ile zostaje do 3000zl czyli 209zl, jesli jednak jest to malo moge wydac wiecej (na przyklad zwiekszyc limit do 3300zl i wydac na obudowe i chlodzenie 509zl) wazne zeby wszystko dobrze, cicho i bezproblemowo chodzilo. Zebym wiecej nie musial latac po serwisach. Z gory dziekuje, Mateusz. Edit. Aha, bede probowal ten sprzet lekko podkrecic, moze poprosze jakiegos kumpla o pomoc albo poszukam na tym forum, dotad probowalem w biosie podkrecic swoj obecny sprzet, procesor i/lub karte graficzna, coprawda zegar podskakiwal o te 300-500mhz ale nie bylo dzwieku :/ takze musialem wrocic do podstawowych ustawien. Edytowane 22 Lipca 2007 przez Matt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyna58 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 (edytowane) Przede wszystkim zasilacz zmienić na Amacrox Frei Erde 550W, grafika to z 640Mb i płyta z chipsetem p35, reszta na moje oko może być. :) ja możesz dołożyć jeszcze trochę kasy po kup Scythe Infinity. Edytowane 22 Lipca 2007 przez Cyna58 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Ile by te modyfikacje mniej wiecej kosztowaly? Scythe Infinity to chlodzenie, tak? Jeden wiatraczek wystarczy? I co z obudowa? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio7 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Scythe Infinity to chłodzenie na procesor.A obudowe to poszukaj jakiegoś Sunbeama są dość tanie (około 200zł) a mają dobry przepływ powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Missile Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 (edytowane) Obudowa najlepiej taka żeby miała od razu 2-3 wiatraczki, np. moja Raidmax Ninja ;) Co do procesora to nie E6420 tylko E6550. Płyta główna lepiej Abit IP35-E - bardziej przyszłościowy tylko, że ciężko będzie tam jakieś chłodzenie upchać. Jeżeli komp ma być do firmy to po co pakować 1000zł na grafe, lepiej weź Palita 8600GT (400zł) i zasilacz AmaxroX Warrior/BeQuiet SP 400W. Ramy brałbym na Twoim miejscu zwykłe GoodRamy/Kingstony 667Mhz i dorzuciłbym do 2x250GB Caviar - RAID. Edytowane 22 Lipca 2007 przez Missile Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Nie nie, zadna firma. Oba komputery do gier i do filmów. Grafa jak najlepsza, tyle ,ze chcialbym sie w tych 3000zl (za jeden) zmiescic. To ile powinno byc tych wiatraczkow? 1 od grafy, 1 od procesora i 1 ogolny (wmontowany w obudowe) ? Kazdy musze kupic oddzielnie, czy moze grafa ma jakis dobry wiatrak wmontowany? No i co z polaczeniem tych wszystkich czesci? Czy nie bedzie to problemem dla zoltka (laika)? Czy jezeli bede dodawal wiatraczki to nic nie bede musial ciac, pilowac? Bedzie miejsce zeby je przykrecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...