KowalQ Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Witam wszystkich. Od pazdziernika ide na studia do Szczecina i mam zamiar na weekendy przyjezdzac do domu.Chce zmienic kompa mam na to okolo 3000 zl i nei wiem czy bardziej mi sie przyda laptop czy deskop.Czy wy studiujac przemieszczacie sie z laptopem czy tez mzoe nei przeszkadza wam jak komp lezy w domu i wystarcza wam tylko to?Doradzcie mi bo jestem neizdecydowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 (edytowane) zalezy tez na jaki kierunek idziesz ;) ja mam desktopa, i laptop na pewno sie przydaje, osobiscie mam zamiar kupic sobie jakiegos bardzo taniego(mniej niz 1000zł) i zosatwic to co mam, wydaje mi sie to dosc rozsadnym rozwiazaniem... w chwili obecnej niekiedy na auli ponad 90% studentów korzysta z laptopów... dodam ze nie jestem na informatyce :D Edytowane 22 Lipca 2007 przez S1Sweet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 zalezy tez na jaki kierunek idziesz ;) ja mam desktopa, i laptop na pewno sie przydaje, osobiscie mam zamiar kupic sobie jakiegos bardzo taniego(mniej niz 1000zł) i zosatwic to co mam, wydaje mi sie to dosc rozsadnym rozwiazaniem... w chwili obecnej niekiedy na auli ponad 90% studentów korzysta z laptopów... dodam ze nie jestem na informatyce :D potwierdzam- jak najbardziej lapek sie przydaje i coraz więcej urzytkowników widać Jeżeli nie podkręcasz, nie grasz profesjonalnie i nie przeszkadza ci bardzo układ laptopa to nie ma co inwestować w desktopa - takie moje zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dazon Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Śmiało bierz lapka ... ptrzyda Ci się na 100% Zawsze jest potrzeba aby gdzies wyjść z lapem... a 15stu kilo przeciez w rękach nie będziesz nosił :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KowalQ Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 ok to powiedzcie mi teraz jak bym chcial skaldac takiego lapaka http://allegro.pl/item216398907_s96s_santa...0_promocja.html to wyszedl by 1000 zl taniej?caly czas sie zastanawiam czy warto kupowac firmowke czy tez kadlubka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dazon Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 ok to powiedzcie mi teraz jak bym chcial skaldac takiego lapaka http://allegro.pl/item216398907_s96s_santa...0_promocja.html to wyszedl by 1000 zl taniej?caly czas sie zastanawiam czy warto kupowac firmowke czy tez kadlubka Musisz sam zdecydować.. o kadłubkach i oryginałach juz wszystko zostało powiedziane a dyskusja toczyła się w tym miesiacu. Zapraszam do tego tematu 3m sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 (edytowane) Lap zdecydowanie się przydaje. Przykład z Politechniki wrocławskiej: -można se pograć na wykładach :wink: -korzystasz z zajebistej sieci na politechnice, która wyciąga miejscami 2mb/s B-) -możesz sprawdzić niektóre rzeczy (konsultacje itd.) od ręki a nie szlajać sie po całym kampusie albo czekać przed info kioskami, -jeśli czegoś zapomniałeś (druki, formularze, sprawozdania itd.) włączasz lapa ściągasz dajesz na Pendriva i idziesz na Xero i masz....a tak to trzeba się cofać do mieszkania/akademika a podczas korków to nawet 2h w jedną stronę, -możesz se nagrać wykład poprzez mikrofon lub kamerę, bardzo przydatne kiedy jesteś na kacu lub zmęczony, -jeśli będziesz mieszkał blisko centrum są duże szanse na darmowy szybki internet poprzez darmowe/niezabezpieczone hotspoty :lol: , Możesz go wykorzystać przy konsultacjach i od razu poprawić jakieś rzeczy w projektach/sprawkach i po 10 min. oddać. Na pwr to ważne bo często niektóre konsultacje są tylko w teorii i liczy się każda możliwość rozmowy z prowadzącym. Najważniejsze.... Często jest tak że pracuje się w grupach, a osoby z tych grup spotykasz tylko na jednych zajęciach. Więc żeby zrobić jakiś projekt musisz albo szlajać się po mieście (do mieszkania/akademika ziomala z grupy) i wtedy zazwyczaj praca kończy się po 30 min bo ktoś przychodzi z piwem albo rzuca się w pijackim amoku :razz: Albo pójść do czytelni biblioteki i załatwić projekt od ręki z lapem. Edytowane 23 Lipca 2007 przez kfh13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 mam zamiar na weekendy przyjezdzac do domu.Dla tego powodu - WARTO! Ja przez 2 lata się męczyłem z dwoma kompami i nie raz przez to mnie szlag trafiał. A to zapomniałem czegoś zabrać, a to nie miałem jakiegoś programu zainstalowanego... Już nawet jeżdżenie z dwoma dyskami nie pomagało ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Ja rok temu, przed rozpoczeciem studiow, mialem ten sam dylemat. 2000$ na stacjonarke albo laptop za ta kwote. Zdecydowalem sie na desktopa, i nie zaluje wyboru - przez caly czas trwania studiow nie bylo ani jednej sytuacji, kiedy doskwieral mi brak laptopa. A jednak lcd 21' do pary z X1950XTX i porzadne glosniki/klawiatura zapewniaja komfort ktorego zaden lapek mi nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 A ja dodam od siebie, ze dobrym rozwiazaniem bedzie lapek 12-14 cali. Wieksze sa znacznie mniej poreczne przy czestym przemieszczaniu sie z maszyna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dazon Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Dla studenta informatyki myślę że jest niezbędny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Jak by dobrze zakombinować, to można mieć lapka do pracy i kompa do gier jednocześnie w tej kasie, o której mowa. Minusem jest używany laptop i monitor CRT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KowalQ Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 wracajac do tematu po krotkiej przerwie nadal mam dylemat i chyba rozwiaze go dopiero po rozpoczeciu roku akademickiego:)Caly czas nie wiem czy warto kupic lapa bo przeciez wielu studentow sobe iswietnie radzi z deskopami:) Nie mam jeszce pojecia czy lapek przyda mi sie na wykladach(politechnika szczecinska) i troche mi szkoda wydawac okolo 3.5 kola na w maire dobrego lapa.Panowie macie jeszcze jakeis ciekawe argumenty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denek Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Ja bym proponował kupić jakiegoś tanie laptopa, nawet z drugiej ręki (np. Toshiba Tecra S1 - 1500zł) lub np. taniego Aristo. Do tego przyda Ci się np. drukarka i skaner i resztę kasy przeznaczysz na jakieś duperele. Jeżeli chcesz kupić naprawdę taniego laptopa, obejrzyj się za Medison Celebrity (www.medisoncelebrity.com). Wydasz jakieś 500zł, resztę możesz wpakować w taniego PC. Jeżeli chciałbyś kupić tego notebooka teraz, zdecydowanie odradzam. Poczekaj trochę aż pierwsi klienci go dostaną i przeczytaj opinie. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...