Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, ze jest temat o sluchawkach i duzo tematow o kartach dzwiekowych, ale nigdzie nie moge znalezc takiego zestawienia, jakiego poszukuje :). Uznalem, ze moj zestaw stereo jest tak biedny, ze mam go dosyc. Nie stac mnie na nowy, a nie chce kupowac badziwia. Pomyslalem wiec, zeby kupic jakas karte dzwiekowa i sluchawki. Interesuje mnie tylko sluchanie muzyki. Bede pewnie troche gral i ogladal filmy, ale nie mam zadnego 5.1, a w grach nie zwracam zbyt uwagi na dzwiek. Chcialbym, zeby zamknelo sie to w okolicach 300 zl. Pomyslalem o sluchawkach Sennheiser HD 201, czesto tutaj polecanych. Zostaje jakies 200 zl na karte. Co wziac? To nie ma byc zadne cudo (za taka kase, wiadomo). Chce tylko, zeby dobrze dzialalo z sluchawkami o oferowalo przyzwoita jakosc dzwieku stereo. Nie jestem audiofilem. Jesli zaproponujecie inne sluchawki, to fajnie by bylo, jakby mialy w miare dlugi kabel, zebym nie musial siedziec z glowa przykuta do biurka :).

Edytowane przez Memphis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie nie warto wydawac 200 zl na karte do sluchawek za 100.

Radze zmienic proporcje - efekt bedzie lepszy.

Z tanich sluchawek fajne sa IMOkossy ur40 i ponoc philipsy ho8900 - koszt obydwu to niecale 200 zl.

Tych sennheiserow raczej nie polecam, sa dosc slabe... chyba ze zalezy ci na izolacji dzwiekow z otoczenia - wtedy lepsze beda rzeczywiscie sluchawki zamkniete, aczkowlwiek nie wiem czy akurat te ;)

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sluchawek to zalezy mi tylko, zeby bylo wygodne - nie chce, zeby bolaly mnie uszy. I zeby mialy dlugi kabel. Poza tym, w moim pokoju jest cicho i nigdzie nie bede z nimi chodzil :). W takim razie, jaka wziac karte? Audigy 2 SE OEM?

Edytowane przez Memphis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast Audigy SE lepiej juz kupic Live!24bit - jest tansza i z tego co wiem lepsza.

Ale moze by Ci sie udalo kupic Audigy 2 za sto pare zlotych - mialbys sprzetowego EAX'a 4 i inne pierd.oły :) Chyba ze nie grasz w gry i Ci na tym nie zalezy.

A co do sluchawek - te kossy o ktorych wspomnialem sa bardzo wygodne, ale musialbys kupic przedluzacz kabla. Bo ich kabel w standardzie ma zalednie 1.2 m - wiec do kompa to by bylo za malo. Tych philipsow nigdy nie slyszalem, ale maja bardzo dobre opinie - nie zdziwilbym sie nawet jakby graly lepiej od kossow, poza tym nie musialbys sie bawic w przedluzacze. Najlepiej isc do jakiegos sklepu [MM, Saturn] i przesluchac jak masz taka mozliwosc :)

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam sennheiser'y w granicach 100zł (HD 201 jesli wolisz słabszy bas, HD 202 jeśli wolisz silniejszy), chyba że chcesz miec super dzwiek to polecam HD 515 ( widzialem w promocji kolo 300zł).. ale do tych tanszych starczy ci jakas audigy se za 70zika bo podobno gra calkiem przyzwoicie, natomiast HD 515 koniecznie potrzebują już czegoś w stylu audigy 2zs.. sam sie nosze z zamiarem kupna HD 202 i takiej własnie audigy..

pozdrawiam

Edytowane przez marek.t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ja wtrącę od siebie kilka słów :)

Jeżeli komuś naprawdę nie zależy na żadnych EAXach i innych duperelach w grach to proponuję wybrać kartę dźwiękową z ciut innej beczki :) np.

http://allegro.pl/item217846597_vortex_pci...ncja_f_vat.html (tylko tu nie wiem nic o producencie samej karty - bo o wytwórcy chipu większość chyba słyszała :) )

http://allegro.pl/item217339636_yamaha_xg_724.html (tu nie wiem czy to jest pełna wersja karty... znaczy czy nie jakiś kastrat :) ale wydaje mi się, że chyba jest OK :) )

Miałem Vortexa wcześniej tyle że od Turtle Beach i do tej karty za taką kasę nie można się przyczepić :) Deklasuje wszystkie Live!-y :) Karta gra inaczej niż karty Creativa... znacznie melodyjniej jeśli można to tak nazwać :) z klasą...

Co do słuchawek... Sam posiadam UR-40 i KOSS PORTA PRO... URy siedzą przy kompie podpięte do wzmaka ale i bez niego sobie radzą doskonale :) Różnica jest naprawdę kosmetyczna :) Do tego są to jedne z najwygodniejszych słuchawek :)

Przy Philipsach wypada mieć już wzmaka bo 40mm membrany trzeba już czymś napędzić :) Więc do kompa ze swej strony polecam KOSSy :)

Jeśli zależy ci na zamkniętych słuchawkach to warte uwagi są Sennheiser HD205.

Z prostego rachunku UR-40 + VORTEX zostaje ci 100 zł w kieszeni :)

PS: Warto się jeszcze zainteresować tym: http://allegro.pl/item218228201__super_kar...msfalcona_.html

I jeszcze jedno: Jesli siedzisz na Viście to obie podane przeze mnie karty odpadają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item217339636_yamaha_xg_724.html (tu nie wiem czy to jest pełna wersja karty... znaczy czy nie jakiś kastrat :) ale wydaje mi się, że chyba jest OK :) )

Odradzałbym. Już lepsza byłaby przeciętna karta zintegrowana na MB. Poza tym Yamaha od dawna tego nie wspiera i trzeba szukac driverów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi