kam!LL0 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 (edytowane) Witam, chciałbym zaznaczyć na początku że jestem tu nowy i nie mam doświadczenia w nakładaniu past termoprzewodzących na procesory. Chodzi mi o procesor Intel Core 2 Duo E4300 - słyszałem o dwóch sposobach nakładania pasty na procesor z heatspreaderem. Pierwszy mówi że należy wycisnąć niewielką ilość pasty wielkości ziarna ryżu na środek heatspreadera , po czym nałożyć radiator i pasta powinna się rozejść sama po całej powierzchni . Drugi sposób natomiast znalazłem na stronie domowej past Arctic Silver i polega on na nałożeniu paska pasty wzdłuż headspreadera z góry na dół i rozprowadzeniu cienkiej warstwy za pomocą np karty telefonicznej. Który sposób będzie korzystniejszy i lepszy ? Edytowane 22 Lipca 2007 przez kam!LL0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimaz Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Jak sobie nakładam to drugim, jak komuś to pierwszym, chodź nie widzę różnicy coś mam zapędy oszczędnościowe i czasami lecę na środku niewielką ilość ponieważ reszta często i tak wypływa. Oddaje głos na pierwszą metodę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 ... Który sposób będzie korzystniejszy i lepszy ?Logiczne, że 2 sposób :!: Bo kto zagwarantuje, że pasta się sama rozprowadzi po całej powierzchni IHS, a wiadomo że najważniejsza jest jak największa powierzchnia styku IHS <-> radiator. Chociaż często sam styk IHS z rdzeniem pozostawia wiele do życzenia. przykład Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kam!LL0 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Ok. Dziękuje za poradę. Jeszcze jedno : czy smarować także radiator , a jak tak to wcierać palcem pastę zgodnie z ruchem wskazówek zegara czy może w jakiś inny sposób ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) zdecydowanie pierwszy sposob ;) niejednemu to udowadnialem wygrywajac niejedno piwo ;] w drugim czesto powstaja mikro pecherzyki/komory powietrzne znacznie utrudniajac transport ciepla... drugi sposob dobry jedynie przy prockach bez IHS'a gdzie rdzen odsloniety jest nieduzej wielkosci, i sytuacja z pecherzykami juz nie wystepuje... zalezy takze jakiej pasty uzywamy, te o mniejszej lepkosci/gestosci daja wieksza pewnosc dobrego rozprowadzenia po procesorze gdy nakladamy na sam srodek nasze ziarenko, pasty typu arctic silver 5 juz sa gestsze i tam czasem mozna rozsmarowywac, bo nie zawsze sie dobrze rozejda gdy slaby docisk (zalecam dociskanie lub coolery z silniejszym mocowaniem), ale to zadkie sytuacje... mimo wszystko zdecydowanie 1 sposob ;) ps. wcieranie pomaga, ale bardzo malej ilosci, ledwo widoczna powierzchnia, wcieraj nie palcem bezposrednio, ale poprzez np folie, rekawiczke foliowa ;) noi przypominam po kazdorazowym zdejmowaniu/zakladaniu coolera o czyszczeniu alkoholem powierzchni ;) Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez wspac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devilpage Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Ja jestem kompletnie zielony w tych sprawach.Na początek podstawowe pytanie,jaki skutek przynosi ta pasta,jeśli nie chce wam się odpisywać zrozumiem to,spoxik :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 devilpage >>> Pasta termoprzewodząca, specjalna substancja posiadająca bardzo dobre właściwości przewodzenia ciepła. Jest powszechnie stosowana w komputerach. Cienka warstwa pasty nałożona na chłodzony układ (CPU, GPU, mostku północnym, RAM) wypełnia mikronierówności powierzchni styku z radiatorem i poprawia odprowadzanie ciepła z układu. Istnieje wiele rodzajów past termoprzewodzących: na bazie silikonu, metali (np. srebra), ceramiczne. Występuje w postaci gęstej, lepkiej masy lub płynu. Zazwyczaj najlepszą przewodność cieplną oferują produkty na bazie metali. Pasty termoprzewodzace sprzedawane są najczęściej w małych strzykawkach ułatwiających aplikację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devilpage Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Wielkie dzięki chłopie... teraz wiem.I można ja stosować na dowolnych sprzęcie??Karta graficzna(u mnie geforce 7300gs,procek pentium 4 3,06ghz,) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Tak na dowolnym :) Jednak ten 7300gs sie nie grzeje tak mocno by na niego cos nakladac ;) Sam mam i wiem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 (edytowane) Tak można ją stosować(a nawet trzeba) na dowolnym sprzęcie: procek, karta graficzna, ą ściślej jej procesor GPU :D itp. Widzę, że jesteś świeży w temacie to masz jeszcze ode mnie Nakładanie pasty na procesor - praktyczne porady http://hardpc.pl/readarticle.php?article_id=43 Edytowane 15 Sierpnia 2007 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devilpage Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Masz rację nigdy nie interesowałem się nakładaniem past.Dzięki za wskazówki Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKszyh Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 (edytowane) a ja dorzucę swoje trzy grosze na podstawie moich doświadczeń z procesorem E4300, pastą Arctic Silver 5 i chłodzeniem Scythe Infinity. Próbowałem wielokrotnie rozsmarowywać pastę po całym headspreaderze. Nakładałem więcej... mniej... różnie... Temperatura w Orthosie sięgała 80 stopni a mnie krew zalewała. Ostatnio jednak przy okazji porządków w budzie zmieniłem strategię. Postawiłem cooler na "głowie" i na sam środek miedzianej powierzchni radiatora wycisnąłem kropkę pasty ( słynne ziarenko ryżu :) ). Następnie odwracając płytę główną do góry nogami nasunąłem ją na nóżki coolera i docisnąłem. Ważne żeby wszystkie nóżki kliknęły i żeby czarne kołeczki równo i maksymalnie wystawały. Po odpaleniu Orthosa przez ponad godzinę temperatura nie przekroczyła 63 stopni. To w moich oczach obala powszechnie głoszoną teorię jakoby tylko karta kredytowa i rozsmarowanie po całym headspreaderze było poprawne. Edytowane 27 Stycznia 2010 przez LordKszyh 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Niemożliwe, że taka różnica - to jednoznacznie mówi, że poprzednio coś skiepściłeś - albo nawaliłeś kilo pasty, albo był źle dociśnięty radiator, albo whatever. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKszyh Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Niemożliwe, że taka różnica - to jednoznacznie mówi, że poprzednio coś skiepściłeś - albo nawaliłeś kilo pasty, albo był źle dociśnięty radiator, albo whatever.Powtarzam iż poprzednio robiłem wszystko tak jak wszędzie o tym pisze. Robiłem to wiele razy! Już nie zliczę ile razy wyciągałem całą płytę główną z kompa. Skoro nie pomogła cieniutka warstwa to kładłem grubszą. Jak nie pomagała grubsza to kładłem cienką i tak w kółko. Dopiero teraz jest dobrze. Kompy mają swoje fochy i tyle. Czasem racjonalizm i logika nie idą w parze z praktyką w tej materii :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 http://benchmarkreviews.com/index.php?opti...70&Itemid=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_lesiu Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Ja od kilku dobrych lat stosuję metodę z kartą (u mnie kawałek telefonicznej :) ) i nigdy problemów nie było... ale to nie oznacza że u wszystkich tak musi być ;-) Sprawdzałeś po rozsmarowaniu kartą, jaki ślad po paście zostaje na radiatorze? Jeśli kontakt był dobry i pasta się ładnie odbiła na całej powierzchni no to nie ma siły - temp. nie mogą być wysokie. Jedynie może czapka procka była na tyle wklęsła że gdzieś się powietrze uchowało, przez co kontakt z radiatorem był gorszy....no ale to tylko gdybam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F4lkon Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Tu jest dobry sposób pokazany - sam go stosuje i jest OK : http://video.google.pl/videoplay?docid=752...ient=firefox-a# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) Tu jest dobry sposób pokazany - sam go stosuje i jest OK : http://video.google.pl/videoplay?docid=752...ient=firefox-a# No nie wiem czy taki dobry. Przede wszystkim nie powinien dotykać paluchami IHSa a jak już go dotkną to wypadałoby go przed nałożeniem pasty przeczyścić z tłuszczu. Pomysł z taśmą wydaje się ciekawy ale wystarczyłoby ją nakleić tylko na PCB. Pasta na brzegach IHSa nie zaszkodzi a może nawet poprawić nieco oddawanie ciepła, to po co je zaklejać taśmą? I trzecia sprawa to wydaje mi się że została nałożona zbyt gruba warstwa tej pasty, choć może się mylę bo filmik był w dość niskiej rozdzielczości i nie było dokładnie widać. Natomiast co do preferowanych sposobów nakładania pasty, to ja stosuję sposób z kartą. Ale używam dość gęstej pasty AS Ceramique, która w przypadku metody z ziarenkiem ryżu raczej by się równo nie rozprowadziła po całym IHSie pod wpływem nacisku radiatora. Natomiast w przypadku rzadkich past jak np. silikonowe, podobno lepsza jest właśnie metoda z ziarenkiem ryżu. Edytowane 9 Lutego 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Widzę, że sporo osób rozprowadza pastę kartą. A palcem też można sobie równo rozłożyć, czy to szkodzi w jakiś sposób? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zależy czy będziesz ją rozsmarowywać gołym palcem czy przez jakiś worek/foliową rękawiczkę. W przypadku rozsmarowywania przez worek/rękawiczkę myślę że raczej nie ma przeciwwskazań. Natomiast gołym palcem raz że do pasty przedostaje się tłuszcz pogarszający termoprzewodność, a druga sprawa to po rozsmarowaniu niektórych past gołym palcem, możesz mieć później problem z jego domyciem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zależy czy będziesz ją rozsmarowywać gołym palcem czy przez jakiś worek/foliową rękawiczkę. W przypadku rozsmarowywania przez worek/rękawiczkę myślę że raczej nie ma przeciwwskazań. Natomiast gołym palcem raz że do pasty przedostaje się tłuszcz pogarszający termoprzewodność, a druga sprawa to po rozsmarowaniu niektórych past gołym palcem, możesz mieć później problem z jego domyciem ;) Kiedyś bawiłem się kartą, potem zacząłem palcem przez folię, a jak zbrakło folii to gołym paluchem. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...