S-I-D Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 (edytowane) Właśnie stoję przed wyborem płyty głównej do procka INTEL 2160. Po przejrzeniu for i testów w sieci nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji, jaka ? Pomożecie ? Gigabyte P35C-DS3R +stabilna praca +serwis +6 faz -bios - średni -strap >417 Mhz ABIT IP35 +dobre chłodzenie +Bios - lepszy od Giga +Zapewne lepsze OC // co mnie bardzo interesuje +Zasilanie 24 + 8 PIN -serwis (wiadomo jaki) -problemy z zamontowaniem Arctic Cooling Freezer 7 Pro ( z tego co wyczytałem na tym forum) -podwójny start -Brak portu COM -troszkę przekracza mój budżet Wyposażenie, podobne : *4 kabelki SATA *taśma ATA i FDD *śledź Cena - <500zł Może po moich + i - powinienem wybrać Gigabyte, ale coś mnie kusi ten ABIT :). Aha, ASUSA nie biorę pod uwagę. ----------------- Co myślicie o MSI P35 Neo2-fr/fir ?? Wizualnie ładnie się prezentuje :D Z góry dzięki Pozdrawiam Edytowane 25 Lipca 2007 przez S-I-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio7 Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Bierz ABITA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Płyta nie ma wygladac tylko dzialac.. Bierz Abita. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 (edytowane) Abit juz od jakiegos czasu u mnie w budzie szaleje i bardzo pozytywnie oceniam ta plytke: - Solidne OC Cpu i Ram - Nie najgorsze chlodzenie, - Przejrzysty bios, Do podwojnego startu szybko przywykniesz. Ogólnie za poniżej 400 zł ciezko kupic cos bardziej sensownego. Edytowane 23 Lipca 2007 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danch Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Nie wiem czemu tak wszyscy zgodnie polecaja tego Abita. GB ma 6 faz, wszystkie kondensatory solid i ogolnie lepsza elektornike (ultra durable 2) robi tez 500MHz na FSB bez problemu. Kupujac plyte pamietaj ze bios mozna updatowac latwo, dodanie nowej fazy czy wymiana kondensatorow to bardziej zlozony proces :-). BTW jakie to braki w biosie ma GB, a nie ma ich Abit ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wanka Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Właśnie, dlaczego Abit, dla mnie ma on wady, które przesądzają o niższości tego produktu nad GB. 1. brak portów COM i LPT - używam do programowania tunera SAT oraz Phoenixa, 2. cena - dużo droższy, 3. brak obsługi DDR3, 4. problemy z serwisem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 (edytowane) Ja tez zakupilem Gigabyte P35 DS3R, ze wzgledu na zasilane, elektronike i brak dodatkowego molexa na plycie. Nie wiem czy jest sens doplacac do DDR3, zanim to bedzie stadndart, zmieni sie plyte a testy wydajnosci sa na korzysc DDR2 jak i cena( obecnie). Plyta czeka na procek i ram. Bedzie sie dzialo. Edytowane 23 Lipca 2007 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Missile Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Lepszy jest Abit z tego względu, że od ~420 Gygabite ma strapa... Chociaż jeżeli powyżej 3Ghz nie kręcisz to może być ;) No i jest jeszcze Abit AB9, także świetny, jednak nieprzyszłościowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Panowie włącze sie do tematu. Też mam zamiar niedługo kupić płyte z IP35. Tak spytam tylko co oznacza ten podwójny start na Abit IP35-E ? Ważne dla mnie to prawdopodobnie właśnie tą płyte wezme ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 (edytowane) Panowie włącze sie do tematu. Też mam zamiar niedługo kupić płyte z IP35. Tak spytam tylko co oznacza ten podwójny start na Abit IP35-E ? Ważne dla mnie to prawdopodobnie właśnie tą płyte wezme ;). Proste... plyta sie odpala... potem sie wyłącza (sama) i potem sie znów (sama) odpala i już wszystko idzie pieknie... zaden problem... Edytowane 23 Lipca 2007 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanjuro Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Lepszy jest Abit z tego względu, że od ~420 Gygabite ma strapa... Chociaż jeżeli powyżej 3Ghz nie kręcisz to może być ;) No i jest jeszcze Abit AB9, także świetny, jednak nieprzyszłościowy... No z tego co czytam (też się szykuję do zakupów ;) ) GigaBajtek ma może strapa już przy 417MHz (dlatego też wykręca więcej niż inne płyty :P kosztem wydajności :( za to zyskując na stabilności B) ), ale: ponoć (nie wiem na ile to zweryfikowane) nowsze biosy mają jaieś usatwinia dotyczące tego strapa zawsze można zabawić się nowym MemSet'em i zmiejszyć strapa (patch dla wszystkich płyt z P35/G33/G31) Z suchych porównań BIOSu też nie wynikło mi, żeby czegoś brakowało w GB (poza tym niezweryfikowanym strapem). No i GB co zostało wspomniane w pierwszym poscie ma 6/8/12 fazowe zasilanie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Proste... plyta sie odpala... potem sie wyłącza (sama) i potem sie znów (sama) odpala i już wszystko idzie pieknie... zaden problem...Tzn. po zmianie ustawień w biosie czy robi tak za każdym uruchomieniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Tzn. po zmianie ustawień w biosie czy robi tak za każdym uruchomieniem?i po tym i po tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Proste... plyta sie odpala... potem sie wyłącza (sama) i potem sie znów (sama) odpala i już wszystko idzie pieknie... zaden problem...jak dla mnie to ogromny minus tej plyty :| wrzuci ktos filmik jak to wyglada w praktyce ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Ja mam gigabyte P35-DS3R i wybrałem go dzięki 6 fazom i Ultra Durable 2. Jestem zadowolony :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 jak dla mnie to ogromny minus tej plyty :| wrzuci ktos filmik jak to wyglada w praktyce ? :wink: Pewnie tak. http://youtube.com/watch?v=TY0Li361YvA Jak inaczej to niech ktoś wrzuci filmik (albo chociaz napisze) do którego miejsca dochodzi podczas 1 boota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Jak inaczej to niech ktoś wrzuci filmik (albo chociaz napisze) do którego miejsca dochodzi podczas 1 boota. podczas pierwszego bota nawet sie nie zalacza monitor... potem plyta wstaje jheszcze raz i juz wszystko smiga pieknie... NIe hiperbolizujcie mialem juz zz 3 plyty ktore tak wstawaly :) DFI Nf3 Ultra Asus P5N-E SLI i Abit IP35-E i ten ostatni najladniej wstaje... bo wylacza cale zasilanie... co czasem w oc sie przydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Dokładnie - pierwszy rozruch to tylko przeplyw zasilania - tak z 5 sekund pochodzi, pozniej wylacza sie na 2-3 sekundy i wstaje elegancko, monitor zapala i jazda. Mam tylko pytanie, czy taki system nie jest szkodliwy w perspektywie dlugiego uzytkowania dla podzespolow elektronicznych? Jak wiadomo impuls elektryczny przy odpalaniu jest bardziej "szkodliwy" dla sprzetu niz same dlugotrwale działanie. Czy może sie mylę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-I-D Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Tak jeszcze przeglądałem płyty od Gigabyte i w podobnej cenie do IP35 jest P35-DS3P. W porównaniu do DS4 różni się tylko lekko chłodzeniem. Moim zdaniem te w DS3P jest wystarczające. Tutaj kilka fotek z zagranicznego forum. Tylko znowu strap jest powyżej 417 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 ...Moim zdaniem te w DS3P jest wystarczające. ... Tylko znowu strap jest powyżej 417 :/ A guzik :P gdybyś poczytał temat o P35-DS3R to byś znalazł linka którego wrzucałem - http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...mp;postcount=13 wychodzi na to, że jest gdzieś w innym miejscu - chyba kiedyś coś mi się rzuciło w oczy że 440 lub 450 - nie mogę odszukać :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Dokładnie - pierwszy rozruch to tylko przeplyw zasilania - tak z 5 sekund pochodzi, pozniej wylacza sie na 2-3 sekundy i wstaje elegancko, monitor zapala i jazda. Mam tylko pytanie, czy taki system nie jest szkodliwy w perspektywie dlugiego uzytkowania dla podzespolow elektronicznych? Jak wiadomo impuls elektryczny przy odpalaniu jest bardziej "szkodliwy" dla sprzetu niz same dlugotrwale działanie. Czy może sie mylę? Właśnie też chciałbym sie dowiedzieć czy to szkodzi bardziej sprzętowi czy nie ;). A i tak btw (zeby nie zaśmicać forum): co oznacza strap w tym zdaniu: Tylko znowu strap jest powyżej 417 :/Domyślam sie ze jakieś ograniczenie po osiągnieciu takiego Fsb ale nie jestem pewien. W wiki tylko mi dildo wyświetliło http://en.wikipedia.org/wiki/Strap-on_dildo :lol:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Właśnie też chciałbym sie dowiedzieć czy to szkodzi bardziej sprzętowi czy nie ;). A i tak btw (zeby nie zaśmicać forum): co oznacza strap w tym zdaniu: Domyślam sie ze jakieś ograniczenie po osiągnieciu takiego Fsb ale nie jestem pewien. W wiki tylko mi dildo wyświetliło http://en.wikipedia.org/wiki/Strap-on_dildo :lol:. tu znajdziesz odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-I-D Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 A guzik :P gdybyś poczytał temat o P35-DS3R to byś znalazł linka którego wrzucałem Tylko ja tera pisałem o DS3P, troszkę inna konstrukcja i myślałem, że będzie inaczej niż w DS3R :/ A jak ta sprawa dokładnie wygląda przy ABIT'ie IP35 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Tylko ja tera pisałem o DS3P, troszkę inna konstrukcja i ...A zobaczyłeś do tego linka o jakej płycie tam mowa, że nie ma spadku po przestawieniu 416->417. :rolleyes: Sam przecież to zauważyłeś, że DS4 i DS3P różni zestaw chłodzący. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-I-D Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Ta, myślałem że pisałeś o DS3R :), mój błąd. Ja podawałem ten link http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=155824. Jest tam przedstawione zachowanie płyty na 417,453 i 500 FSB procka. Widać że odczyt i opóźnienia spadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-I-D Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 (edytowane) Dzisiaj jeszcze takie coś znalazłem odnośnie DS3R : http://www.xbitlabs.com/articles/mainboard...p35-ds3r_9.html Żadnej różnicy między 12x266 a 8x400 :o Edytowane 25 Lipca 2007 przez S-I-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...