centy Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Witam! Z plytki jestem zadowolony tylko mam pytanko : jak zainstalowac NCQ/AHCI wlaczam w biosie i co dalej ? Sterowniki do raida czy gdzies indziej sa sterowniki umieszczone? @D154573R - jaka rzecz? AHCI+Vista sterowniki są w systemie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Caldor - odpalasz regedit, szukasz HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci Przechodzisz do Start key i zmieniasz wartosc na 0 (u mnie była wczesniej na 6 ustawiona). Uruchamiasz ponownie kompa i mozesz juz wtedy w BIOSie wlaczyc AHCI. centy - ubiegłeś mnie :P Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez D154573R Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldor Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Dziekuje wam bardzo za pomoc :-) Po powrocie do domu zobacze czy odczuje roznice ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Wg mnie lekka ;P Jak podlaczysz glowny dysk do Marvella to bedzie Ci sie system szybciej ladowal. Problem w tym ze wg mnie na Marvellu strasznie chrobocze mi dysk tzn. jak wejde do Windy caly czas cos wczytuje a na zwyklym nie mam tak. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez D154573R Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 SilentManiac CpuFan musi poprawnie chodzić (czy. z regulacją) jeśli podłączysz 4pin, ja niestety takiego nie posiadam. Tak mnie zastanawia ten AHCI i NCQ, windowsa xp (razem z dyskietką ICH9R) instalowałem na płycie MSI P35 Neo F (czyli ICH9 bez R - nie ma RAIDA i AHCI). Zmieniłem tylko płyty, win został ten sam. Po pierwszym odpaleniu win przez kilka minut wszystkie rzeczy win sam sobie wykrył i zainstalował. Pytanie czy AHCI działa - to się włącza w biosie ? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 SilentManiac CpuFan musi poprawnie chodzić (czy. z regulacją) jeśli podłączysz 4pin, ja niestety takiego nie posiadam. Już zamówiłem odpowiedni wentyl, zobaczymy czy będzie działał, ale właściwie dlaczego miałby nie działać? :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dywyn Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Wielkie dzieki za rady, jednak nie jestem zadowolony z kodeka dzwiekowego. Gdy myslalem ze wszystko dziala jak powinno wchodze sobie na TS i nagle po kilkunastu sekindach rozmowy wylacza sie dzwiek w sluchawkach i przelancza sie na glosniki! Zmianijac ustawienia w dzwiekach czasem zaczynam slyszec dziwne szumy, a wszsytko to przypomina mi moja stara plyte MSI pod s.A. Gdyby nie klopoty z dzwiekiem bylbym w pelni zadowolony z tej plyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Już zamówiłem odpowiedni wentyl, zobaczymy czy będzie działał, ale właściwie dlaczego miałby nie działać? :-) Masz wentyl z 4 pinami i nie działa regulacja? Jeśli 3 piny to podłącz do SYSFANA1 lub SYSFANA4 dywyn - u mnie słuchawki działają, ale ja je zawsze podłączam do wyjścia na głośniku centralnym, a nie na panelu przednim (lub tylnym) obudowy. Zawsze tak robiłem - nawet jak miałem poprzedni komp. EDIT: Sprawdziłem - wyjście z panela tylnego płyty na słuchawki działa. Przedniego panelu obudowy nie podpinałem do płyty głównej. Z tego panelu podpiąłem tylko USB :) Aby słuchawki działały nie potrzeba przecież odpalać głośników. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Wielkie dzieki za rady, jednak nie jestem zadowolony z kodeka dzwiekowego. Gdy myslalem ze wszystko dziala jak powinno wchodze sobie na TS i nagle po kilkunastu sekindach rozmowy wylacza sie dzwiek w sluchawkach i przelancza sie na glosniki! Zmianijac ustawienia w dzwiekach czasem zaczynam slyszec dziwne szumy, a wszsytko to przypomina mi moja stara plyte MSI pod s.A. Gdyby nie klopoty z dzwiekiem bylbym w pelni zadowolony z tej plyty. pewnie masz jeszcze coś źle ustawione co drugi dzień jestem na TSie conajmniej godzine i wszystko jest OK. Porównując ten kodek z ALC655 (DFI INFINITY 939) to przewyrzsza go w 100%. Jestem z niego zadowolony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodad Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Moje boje z MSI C.D :) cpu 1.35V - cpu-z pokazuje 1,375 mem 2.2V VTT 1.35 NB 1.4 Niestety przy takim ustawieniu i timingach 4-4-4-4-12 nie mogę przebić się powyżej FSB 445 o restartuje mi komp :mur: podczas orthosa lub wywala błąd ... koniec proca ? ? O dziwo jak zluzuje mu timingi to nadal to samo ... 5min i orthos zgłasza błąd.Może dołożyć jeszcze do pieca ? Troche się boje ,że a-daty zdechną przy 2,3-2,4V. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez psychodad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 psychodad - raczej nie napięcie dla RAMu, tylko napięcie dla proca zwiększ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Ja u siebie wymodziłem takie coś VMem 2.2V NB 1.425V VTT 1.35V Niestety mój procek nie należy do tych krętliwych, musiałem dać 1.45V. Ale jak widać po 20min orthosa temp nawet w normie Aaa zapomniałem bios 1.41, jeszcze nie sprawdzałem 1.42 i jak narazie nie mam takiej potrzeby. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez centy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Skad Wy bierzecie te BIOSy? Pytam bo chce być na bierząco a LiveUpdate nie działa pod moim systemem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) centy - narzekasz, a ja na swoim procu e6750 nie daje rady więcej niż 3400 :/ Dałem mu teraz 450x8 (3600) na 1.45v i po kilkunastu minutach Orthosa restart kompa :/ Temperatura w stresie dochodziła do 70'C. Pamięci też nie mam rewelacyjne. Miałem na początku Patrioty, ale po wiadomych problemach musiałem przesiąść się na OCZ Platinum rev1 (800MHz CL5). Spróbowałem dać z niższym mnożnikiem i wyższym FSB żeby mieć pamięci około 960 - 1000MHz CL5, czyli 490x7 lub 500x7. Komp nie wstał. Spróbowałem więc dać 425x8, ale z dzielnikiem dla pamięci takim żeby mieć 1020MHz CL5. Chciałem mieć oczywiście ładniejszą wydajność RAMu :). Komp niby ruszył, ale natychmiast pojawił się niebieski ekran, zanim okienka na dobre się pokazały :/ Teraz jadę na 425x8 (3400) RAM 1:1 850 CL4, bo wydaje się że to najbardziej stabilne rozwiązanie... Taktowanie proca takie mi wystarczy, szkoda tylko że pamięci nie mogę puścić wyżej... Nie chcę im dawać więcej niż te 2.20v do normalnej pracy... Może jest jakieś ustawienie które lepiej by się sprawdziło? Może trzeba podnieść też napięcie - na przykład - NB? Z mojej strony płyta MSI ma jeden minus - czyli to że musiałem się pozbyć Patriotów. D154573R - oczywiście ze strony MSI. Wyszukiwanie sterowników i BIOSów jest tam łatwe. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Może jest jakieś ustawienie które lepiej by się sprawdziło? Może trzeba podnieść też napięcie - na przykład - NB? jak najbardziej ;] Daj co najmniej 1,5v i zobacz co bedzie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Tak? Łatwe? surekot Jak wyszukuje to do wyboru mam albo Live Update, albo LiveUpdate OnLine. Nie mam mozliwosci przegladania plikow na stronie :| Szukałem u szukałem i sie okazało ze BIOSy sa widoczne na MSI P35 Platinum, a jak daje na FR/FIR to nie ma zadnego. Skad bierzecie Beta Biosy? Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez D154573R Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 surekot aż tak bardzo nie narzekam, ale myślałem że CPU będzie potrzebował trochę mniej V przy tych taktach D154573R podawałem kiedyś linka do niemieckiej strony forum MSI, a tą ostania betę podlinkowałem razem z nowym setfsb Orthos blend test leci juz 2,5godz nie jest źle. Jeszcze go zostawie i zapuszcze jakieś gierki, to najlepszy tester. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dywyn Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Wracajac do moich problemow z dzwiekiem na te plycie to sprawa w tej chwili wyglada tak samo jak na moijej starej k7n2 delta2 w ktorej sluchawki z mikrofonem musialem podlaczyc w tylni panel, a glosniki w przedni bo inaczej mialem okropne szumy na mikrofonie i nie dalo sie tego sluchac. Niby nic, ale jednak na K8NS takiego problemu nie mialem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) jak najbardziej ;] Daj co najmniej 1,5v i zobacz co bedzie :wink: Gdy daję FSB 450 to napięcie NB podnosi się automatycznie do 1.45v. Podniosłem jednak jeszcze ręcznie dla NB do 1.5v. Niestety nadal to samo - kilka minut Orthosa i niebieski ekran :/ Nie rozumiem tego - przy FSB 425 wystarczy mi napięcie dla proca 1.387v. Pozostałych napięć nie podnoszę i jest stabilnie. Mała różnica, czyli FSB 450 i problemy nawet przy 1.45v dla proca i 1.5v dla NB. Mnożnik 8 Co robicie z napięciami: - VTT FSB (u mnie AUTO), - SB I/O Power (u mnie 1.8 przy FSB 450), - SB Core Power (u mnie 1.05) Wydaje mi się że pamięci poszłyby te 900MHz CL5, a może nawet CL4. Dlaczego tak szybko po odpaleniu Orthosa są restarty i niebieskie ekrany? Czy to proc już więcej nie daje rady, RAM, czy płyta główna? Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Jaka masz wersje BIOSu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Jaka masz wersje BIOSu? Ja? 1.3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 NB i VTT podałem wyżej a tych ostatnich nawet nie ruszałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Co robicie z napięciami: - VTT FSB (u mnie AUTO), - SB I/O Power (u mnie 1.8 przy FSB 450), - SB Core Power (u mnie 1.05) Zmień VTT FSB na 1,35-1,4v :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) No nic, trzeba zrobic update do 1.3 Pytanie tylko czy ktos z Was ma Kingmax 1066MHz? Pytam bo nie wiem czy nie beda patriotosproblemos ;) BTW mozna dodac do FAQ o Platinum Combo, PlatinumD3, Diamond ;) Ktos wczesniej pytał. Hirens Boot 9.2 nie działa na tej płycie :/ FreeDOS tez nie smiga mi z CD (tzn. nie wykrywa mi pozniej CD-ROMu i moge G. zrobic) Co działa bo chce BIOS uaktualnic a nie moge wejsc do DOSu - nie mam stacji dyskietek :P Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez D154573R Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Znalazłem jakie zmiany są w becie 1.42 01. Modify CPU volt adjust code. 02. Fix USB Port 8, Port 9, Port 10, Port 11 wake fail under Vista. 03. Fix LAN can't wakeup PCI PME issue. 04.Update AHCI module. **when set AHCI mode,BIOS can't detect SATA CDROM (hang at detecting AHCI port). **Computer hangs on AHCI screen when Raid0 and Partition 1(4GB) install Vista reboot. a przy okazji zmiany w 1.41 Modify code to correct EEP algorithm. **Let DDR2-1250 can auto run at 1066MHz.** Fix user setting function fail if system use Spansion ROM part. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez centy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Szkoda że MSI nie zadbało jeszcze o chłodzenie tych mosfetów nad socketem, troche sie nagrzewają i można by tam walnąć jakieś radiatorki, ciekawe czy to coś da....jutro bede myślał co z tym zrobić :wink: A konkretnie chodzi mi o te mosfety: Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez Fredek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Ustawienie NB na 1.5 i VTT SFB na 1.4 też nic nie dało. Restart kompa. Zastanawia mnie to że Orthos nawet nie zdąży pisnąć i już jest restart... Może coś u mnie się grzeje za bardzo? 70'C w stresie (przy 3600MHz) proca raczej powinno być do zaakceptowania i nie powinno powodować tych restartów. Może jednak pamięci? Ale test daję tylko na Small FTTs - stress CPU (bez stresowania RAMu) Ja chcę znaleźć ustawienie do codziennego użytku, więc nie chcę szaleć z tymi napięciami. A może odwrotnie - powinienem zmniejszyć napięcia dla NB i VTT FSB, żeby się nie grzały? Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Znalazłem jakie zmiany są w becie 1.42 01. Modify CPU volt adjust code. 02. Fix USB Port 8, Port 9, Port 10, Port 11 wake fail under Vista. 03. Fix LAN can't wakeup PCI PME issue. 04.Update AHCI module. **when set AHCI mode,BIOS can't detect SATA CDROM (hang at detecting AHCI port). **Computer hangs on AHCI screen when Raid0 and Partition 1(4GB) install Vista reboot. a przy okazji zmiany w 1.41 Modify code to correct EEP algorithm. **Let DDR2-1250 can auto run at 1066MHz.** Fix user setting function fail if system use Spansion ROM part. Czyli co... lipa :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Czyli co... lipa :P Dlaczego lipa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 surekot - zwroc uwage ze moze zle Ci podaje temperatury i moze realna jest wyzsza. Moze zle zalozyles chlodzenie? Wiesz co prawda nie krecilem mojego C2D tak wysoko jeszcze, ale wydaje mi sie ze nie powinien sie tak grzac przy 3.6GHz. A zmien BIOS na 1.42 (ma poprawione jeszcze jakies bledy z 1.3). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...