qhash Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Reasumujac FOXCONN P35 >> MSI P35 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Reasumujac FOXCONN P35 >> MSI P35 ? Nie mozna tego jednoznacznie powiedziec... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Płyta codziennie mnie zadziwia...Wolne bootowanie Windows, wolna praca dysku IDE, dwie reinstalki i kolejne problemy....Teraz komp nie widzi mi urządzeń podłączonych do USB :blink: ( w menadżerze urządzeń błędy przy głównym koncentratorze USB) Instalowałem 2 wersje sterów do chipsetu i nic, zdechło. Ktoś ma pomysł. PS. Głupi, głupi ja trzeba było brać Foxa lub Asusa :? Edytowane 3 Września 2007 przez SzperSon Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Faq, to teraz bede siedzial i myslal czy dobrze zrobilem z tym MSI :/ Bo mam juz zamowione , razem w komplecie z Patriotami 800 z CL4. Czyli beda jaja? Gdzie mozna dostac tanio FOXCONNA? Dla mnie nawet O/C moze byc srednie, bo nie bede wyciskal nic na maksa. Zalezy mi na stabilnosci najbardziej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodad Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Faq, to teraz bede siedzial i myslal czy dobrze zrobilem z tym MSI :/ Bo mam juz zamowione , razem w komplecie z Patriotami 800 z CL4. Czyli beda jaja? Gdzie mozna dostac tanio FOXCONNA? Dla mnie nawet O/C moze byc srednie, bo nie bede wyciskal nic na maksa. Zalezy mi na stabilnosci najbardziej. Czego się już trzęsiesz jak jeszcze płyty nie masz ... easy. :wink: Będzie dobrze.U mnie gra muzyka , jestem bardzo zadowolony , płyta jest w dobrej cenie , możliwości oc są spore,jest stabilna a ustawienie sobie w biosie 3 opcji na krzyż chyba nie nastręcza problemów nawet początkującym użytkownikom( np ja )Zresztą wszystko jest w tym temacie opisane.Problemy mogą zdarzyć się na każdej platformie niezależnie od jej ceny , opinii itd , itp. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Konrado- Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 płyta jest w dobrej cenie , możliwości oc są spore,jest stabilna a ustawienie sobie w biosie 3 opcji na krzyż chyba nie nastręcza problemów nawet początkującym użytkownikom( np ja )Zresztą wszystko jest w tym temacie opisane.Problemy mogą zdarzyć się na każdej platformie niezależnie od jej ceny , opinii itd , itp. Dokładnie , sam ją testuję od miesiąca i jest git. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Reasumujac FOXCONN P35 >> MSI P35 ?jesli chodzi o wyglad to jest zdecydowanie odwrotnie :lol: edycja do postu nizej: ja mam okno w budzie i plyta musi byc blink blink :D a tak serio to mam takie zboczenie, ze plyta musi mi sie podobac zebym sie nia zainteresowal Edytowane 3 Września 2007 przez meeron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) jesli chodzi o wyglad to jest zdecydowanie odwrotnie :lol: ;) Wyglad mnie malo interesuje , bo mam zamknieta bude z filtrem powietrza :). Zmienilem tylko te patrioty na OCZ CL4 6400 rev2 i teraz juz jestem dobrej mysli. Zaraz jak mobo przyjdzie wrzucic biosik 1.41 i bedzie wszystko cacy, right? Te drivery co przychodza na CD z mobo to sa jakies nowe czy mozna znalezc lepsze? A trzese sie, bo niestety nie mam za duzo czasu na grzebanie przy kompie. Naprawde chcialbym sobie posiedziec, potestowac, oddac jakis podzespol, zamienic na inny, ale nie przy takiej ilosci pracy i dzi00bania. Po prostu nie stac mnie na jakas grubsza pomylke. Ciesze sie, ze sa ludzie , ktorym sprawia przyjemnosc takie "majsterkowanie", i ze maja czas i co najwazniejsze checi, zeby podzielic sie swoimi doswiadczeniami z innymi. Dlatego chcialbym im podziekowac :D bo robia kawal dobrej roboty i Tworza scene. Edytowane 3 Września 2007 przez qhash Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 jesli chodzi o wyglad to jest zdecydowanie odwrotnie :lol: edycja do postu nizej: ja mam okno w budzie i plyta musi byc blink blink :D a tak serio to mam takie zboczenie, ze plyta musi mi sie podobac zebym sie nia zainteresowal Wygląd tez się liczy :) też mam obudowe z oknem i denerwują mnie te zielone diody które psują mi odbiór kolorystyczny kompa gdzie maja panować czarny czerwoni i niebieski, a nie zielony... muszę te diody czymś zakleić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Proszę o szybkie info, które pamięci 2x1GB będą mniej problematyczne w działaniu z tą płytą na NAJNOWSZYM BIOSIE (może być beta nawet): A-Daty 800+ EE (ProMOS Brainpower PCB, Micron D9GMH (B6-3) Brainpower PCB, Micron D9GCT (B6-37E) Brainpower PCB) czy Patrioty 800MHz CL5 (Powerchip) czy może jeszcze Patrioty 800MHz CL4 (Elpida AG-6E-E, Micron D9GMH (B6-3))? Edytowane 3 Września 2007 przez sarmat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuStaFaa Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Proszę o szybkie info, które pamięci 2x1GB będą mniej problematyczne w działaniu z tą płytą na NAJNOWSZYM BIOSIE (może być beta nawet): A-Daty 800+ EE (ProMOS Brainpower PCB, Micron D9GMH (B6-3) Brainpower PCB, Micron D9GCT (B6-37E) Brainpower PCB) czy Patrioty 800MHz CL5 (Powerchip) czy może jeszcze Patrioty 800MHz CL4 (Elpida AG-6E-E, Micron D9GMH (B6-3))? No ja mam ta płytke i Geil-e 2 x 1GB 800Mhz Ultra Dual Kit CL4 i nie narzekam. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Płyta codziennie mnie zadziwia...Wolne bootowanie Windows, wolna praca dysku IDE, dwie reinstalki i kolejne problemy....Teraz komp nie widzi mi urządzeń podłączonych do USB :blink: ( w menadżerze urządzeń błędy przy głównym koncentratorze USB) Instalowałem 2 wersje sterów do chipsetu i nic, zdechło. Ktoś ma pomysł. PS. Głupi, głupi ja trzeba było brać Foxa lub Asusa :? Glupi glupi... ze nie czytasz tematu... Zmien Port S-Ata na niebieski... (SATA7) Edytowane 3 Września 2007 przez Sector19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Podkręciłem sobie E4300 na 3000MHz FSB 334x9 1112MHz czy ustawiając teraz zworkę na 333MHz zrobię dobrze? muszę coś zmieniać w w/w ustawieniach aby przestawić zworkę? rozumiem że gdy ją przestawię FSB zaczynać się będzie od 333 i niżej zejść się nie da, czy tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Podkręciłem sobie E4300 na 3000MHz FSB 334x9 1112MHz czy ustawiając teraz zworkę na 333MHz zrobię dobrze? muszę coś zmieniać w w/w ustawieniach aby przestawić zworkę? rozumiem że gdy ją przestawię FSB zaczynać się będzie od 333 i niżej zejść się nie da, czy tak? Tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariomc Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Witam Mam pytanka: bawię się tą płytką i prockiem 6750 i mam mały problem, a dokładnie chodzi mi o odczyt temperatur np z programu CoreTemp, bo w idle mam teraz 33 stopnie, a gdy walnę test othosem to zaraz skacze mi do ok 61 stopni :huh: , czy to błąd programu czy też aż tak wysoko temperatura skacze na procku w czasie testu? Mam Scythe Katane Cu (beznadziejne zapięcie możliwe że jest przyczyną takiej temperatury), czy w spoczynku na procku jakby chłodzenie nie spełniało swojej roli to temperatura byłaby wyższa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) SzperSon - Miałem pytać czy aktualizowałeś sterowniki dla tej płyty, ale doczytałem że instalowałeś dwie wersje :) Co do HDD to też nie jestem pewny czy mam dobrą wydajność. Na jakim poziomie powinien mieć wydajność Seagate 7200.10 320GB 16MB? U mnie średnia w HD Tune wynosi 53MB/s. Access Time: 13ms Windows XP ładuje się długo bez względu na to do którego SATA jest podpięty HDD. Na początku było to 9 "pasków", teraz ze 13 bo już zdążyłem zamulić Windę :) Na moim starusieńkim kompie system ładował się jeszcze dłużej, dlatego teraz wydawało mi się że jest dobrze, ale widzę że inni mówią o 3 "paskach" :) HD Tune informuje o czymś takim jak zarządzanie energią. Czy może mieć to wpływ na wydajność HDD? Czy można zoptymalizować jakoś ustawienia dla HDD w BIOSie? I ciągle nie wiem co z tym NCQ - jak to się odpala i jak to sprawdzić? mariomc - Tak skacze temperatura. Na ile podkręciłeś proca? Edytowane 3 Września 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Na moim starusieńkim kompie system ładował się jeszcze dłużej, dlatego teraz wydawało mi się że jest dobrze, ale widzę że inni mówią o 3 "paskach" icon_smile3.gif U mnie na dysku IDE są ,,3 paski,, :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 U mnie na dysku IDE są ,,3 paski,, :wink: U mnie w: SATA3 bylo 10 paskow a w SATA7 jest 1 pasek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Fredek Masz tylko Seagate 7200.7 ? Jaką masz wydajność w HD Tune? Ustawiałeś coś w BIOSie? Sector19 - Jaki masz dysk? Edytowane 3 Września 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariomc Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 surekot mariomc - Tak skacze temperatura. Na ile podkręciłeś proca? No właśnie to jest zabawne że dopiero zacząłem kręcić (teraz 2800) :mrgreen: Czy czerwona lampka powinna się świecić przy przycisku cmos (SW1) na płycie, czy wskazuje jakiś błąd? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Adaty (i są tylko na Promosie obecnie), Patrioty i CL4 i CL5 są na Powerchipie obecnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Fredek Masz tylko Seagate 7200.7 ? Jaką masz wydajność w HD Tune? Ustawiałeś coś w BIOSie? Tak, taki zwykły na IDE xD nic nie ustawiałem ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 No właśnie to jest zabawne że dopiero zacząłem kręcić (teraz 2800) :mrgreen: Czy czerwona lampka powinna się świecić przy przycisku cmos (SW1) na płycie, czy wskazuje jakiś błąd? Jakie napięcie? Daj na 3400MHz proca i zobacz jaka jest temperatura w stresie. To powiem czy zbliżona do mojej temperatury. Jedna czerwona dioda cały czas się świeci (ta która świeci się również gdy komp jest wyłączony, ale płyta jest na "czuwaniu") :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariomc Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 surekot Jakie napięcie? Daj na 3400MHz proca i zobacz jaka jest temperatura w stresie. To powiem czy zbliżona do mojej temperatury. Zaraz sprawdzę co się da wycisnąć z procka, ale jak możesz poradź mi jakie dać napięcia na: VTT FSB, NB, SB I/O, SB core, sorki ale cienias jestem i nie chcę przedobrzyć i pochować nową płytkę :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 mariomc Ja ustawiłem tak: FSB 425, mnożnik 8. (taktowanie proca 3400), napięcie 1.387v Jednak każdy BIOS chyba inaczej pokazuje napięcie. Próbuj z napięciem dla proca i sprawdzaj stabilność. Pozostałych napięć dla tego ustawienia nie zmieniałem, poza RAMem oczywiście. U mnie jest nie stabilnie na 3600 (450x8) nawet przy napięciu 1.45v. Nie wiem czy to przez proca, czy płytę. Gdy spróbowałem FSB 450-460, ale z mnożnikiem 7 i pamięciami 900-920 CL5 to komp był stabilny. Przy ustawieniu 425x8 ale z RAMem na 1020MHZ i luźnymi timingami miałem niebieski ekran, czyli nawet Orthosa nie musiałem odpalać :) Wygląda więc na to że to raczej proc i RAMy mnie trzymają... Spróbuj tak jak ja, czyli 3400 dla proca i RAM 1:1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej klosak Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 najnowszy bios 1.4B3 http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=110887.0 andrzej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Wrócę do startu systemu, u mnie (Vista) pasek przelatuje 4-5 razy a dysk mam podpięty pod SATA3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Heh. Zrobiłem tak: - Przypomniałem sobie że nie wyjąłem zworki z dysku :P Ze zworką jest pod SATA1, a bez zworki pod SATA2 :D Wydajności jednak to praktycznie nie poprawiło. Czyżby ten osobny kontroler SATA był to SATA1(chodzi o standard)? Chyba nie? - Ustawiłem w BIOSie na RAID Mode (chociaż RAIDu nie mam). Od razu zauważyłem różnicę. Windows załadował się w 8 "pasków", a wcześniej było w 13 "pasków". Gdyby system był czysty jak na początku to może byłoby te 3 "paski" :) Jednak po starcie Windy, uruchomił się kreator instalujący RAID. I teraz nie wiem czy instalować to? Nie mam dysków w RAIDzie... Czy ten sterownik RAID jest na płycie MSI, czy zwyczajnie instalować z lokalizacji domyślnej? A może lepiej AHCI? Jednak do tego też potrzeba sterowników. Poza tym gdy wybrałem to w BIOSie to pojawiły się kolejne opcje, a przy każdym porcie było "Not detected" Niektórzy na forach twierdzą też że to nie wiele daje. Zainstalować więc sterownik dla RAID, czy dać to AHCI i jak je skonfigurować? EDIT: Nie zwróciłem uwagi, ale gdy dałem RAID w BIOSie to nie wykrywało mi nagrywarki :) Wróciłem do IDE. W BIOSie chyba nie ma opcji dla portu SATA 7... Edytowane 3 Września 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Ja ustawiłem AHCI, Vista zainstalowała sobie sterownik, nic nie konfigurowałem. HD Tune pokazuje tak Edytowane 3 Września 2007 przez centy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Postanowiłem zainstalować ten AHCI. Odpaliłem go w BIOSie. System wystartował szybciej niż na ustawieniu IDE. Windows sam nie znalazł sterownika. Tak samo jak z RAIDem nie wykryło nagrywarki. Zainstalowałem więc sterownik zassany ze strony MSI: Intel_ICH9R_RAID_All_MB Zrestartowałem komp. Nagrywarkę wykryło. Niestety jednak po instalacji tego sterownika, myszka chodzi skokami (kursor zatrzymuje się co chwilę na ułamek sekundy), w ogóle jakby sprzęt działał nie za dobrze (skokami)... Jednak tutaj muszę jeszcze coś zrobić, według instrukcji która jest razem ze sterownikiem. Note: The same procedure can be used for systems using the 'Intel® 82801IR/IO SATA AHCI Controller', 'Intel® 82801HEM SATA AHCI Controller', 'Intel® 82801HBM SATA AHCI Controller', 'Intel® 82801HR/HH/HO SATA AHCI Controller', 'Intel® 631xESB/632xESB SATA AHCI Controller', 'Intel® 82801GBM SATA AHCI Controller', and 'Intel® 82801GH SATA AHCI Controller'. Simply replace the text within the quotation marks. // Insert the lines below into the UNATTEND.TXT file [MassStorageDrivers] "Intel® 82801IR/IO SATA AHCI Controller" = OEM [OEMBootFiles] iaAhci.inf iaStor.sys iaAhci.cat Txtsetup.oem U mnie jednak zamiast tego co podaje instrukcja jest: Intel® ICH9 SATA AHCI Controller... Gdzie mam dać ten wpis z instrukcji? I co zrobić z tym 82801IR/IO, jeśli u mnie jest ICH9? EDIT2: Nikt nie odpowiada, ale chyba już jest ok. Dałem w BIOSie na AHCI. Wpisu z instrukcji nie dawałem, bo nie wiem gdzie :D System startuje szybciej, chociaż strasznie go już zaśmieciłem, więc o 3 paskach i tak muszę na razie zapomnieć :) W normalnym użytkowaniu nie ma już "skoków" i jest ok :) Większej wydajności twardziela HD Tune nie odnotował (Tylko Burst Rate wzrosło trochę) Sorki za wątek luźno związany z płyta MSI :) (można podciągnąć pod temat MSI kontrolery SATA i opcje w BIOSie :D ) Edytowane 3 Września 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...