Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

1). albo ja jestem slepy albo w instrukcji obslugi nie napisali ktora zwore przestawic zeby startowac kompem z klawiatury pomimo ustawien w biosie komputer nie startuje i po tym wnioskuje ze przezworkowac to trzeba :-|

2). czy udalo sie komus uspic komputer w taki sposob zeby wylaczy sie rowniez wszytskie wiatraki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

surekot - Patrioty 800MHz CL4. Proc E6750...

Coś mi sygnaturke usunęło nie wiedząc czemu :P

Bios oczywiście 1.1

Nic nie podkręcałem, no chyba, że ustawienie pamiątek na własnie 4-4-4-12 2.2V mozna nazwać podkręcaniem... Bo były od początku na 5-5-5-15 1.9V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.

Caldor i Arxel - obaj macie Patrioty i jakieś dziwne problemy. Czy to przypadek? Może Patrioty lubią zaskakiwać także na BIOSie 1.1?

Mój kuzyn ma teraz te Patrioty które ja miałem wcześniej. Też ma płytę MSI. Jak na razie nie było u niego problemów, jednak jeszcze na początku po przełożeniu na jego płytę tych Patriotów też komp nie chciał za bardzo wstać gdy dałem timingi na sztywno (CL4). Jednak już dobrze nie pamiętam jak to było... Zostawiłem na auto i luźne timingi u niego (CL5)

W każdym razie na wszelki wypadek lepiej unikać zestawu Patriot+MSI. Myślę że warto to zaznaczyć w FAQ

Pewnie nie macie możliwości odpalić komp z innym RAMem, aby się upewnić co do tego?

Spróbujcie dać luźne timingi ale wyższe taktowanie (około 1000MHz). Może to się bardziej opłaci i będzie mniej problemów?

Sprawdźcie najpierw wydajność w cachemem przy ostrzejszych timingach ale niższym taktowaniu, a później przy luźniejszych timingach i wyższym taktowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caldor - Spróbuj jeszcze tak jak mówiłem. Sam ustaw jakieś 1066, ale z luźnymi timingami. Sprawdź jakie jest SPD dla wysokiego taktowania i jeśli to będzie w stylu 5-5-5-itd to tak ustaw) Spróbuj też opcję z wysokim taktowaniem, ale timingi automatycznie według SPD.

W Evereście sprawdź SPD, bo podaje także te dodatkowe timingi.

mechatronika87 wypowiadał się tu kiedyś że taktowanie na Patriotach można podnosić, ale wystarczy ruszyć (obniżyć) timingi i są problemy...

Jeśli pójdzie tak jak piszę, to w wydajności i tak powinno być lepiej niż 800MHz CL4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Tak się składa że mam te nieszczęsne patrioty llk i planuje kupic FRa :blink:

Jest to pewne że jeżeli problem z tymi memkami został zgłoszony producentowi to on wypuści w koncu (choćby kilka miechów) jakis nowy BIOS co rozwiąże ten problem?? Czy może być np tak ze to jest jakas wada sprzetowa i ni chu chu?? pozdro :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem MSI p35 noe2-fir no i dopiero po zakupie zauważyłem, że posiada ona tylko jeden kontroler IDE... podłączyłem do niego hdd(master) i dvd(slave)- jednak wiem, że naped i dysk na tym samym kablu nie jest dobrym rozwiazaniem... Ktory z tych podzespolow wymienic na SATA- dvd czy HDD? Dzięki za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem MSI p35 noe2-fir no i dopiero po zakupie zauważyłem, że posiada ona tylko jeden kontroler IDE... podłączyłem do niego hdd(master) i dvd(slave)- jednak wiem, że naped i dysk na tym samym kablu nie jest dobrym rozwiazaniem... Ktory z tych podzespolow wymienic na SATA- dvd czy HDD? Dzięki za odpowiedzi!

Lepiej HDD, bo np jak będzie musiał nagrywakrę przepiąć do starszego kompa (a takie rzeczy się zdarzają), który nie ma SATA to będzie zonk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1). albo ja jestem slepy albo w instrukcji obslugi nie napisali ktora zwore przestawic zeby startowac kompem z klawiatury pomimo ustawien w biosie komputer nie startuje i po tym wnioskuje ze przezworkowac to trzeba :-|

2). czy udalo sie komus uspic komputer w taki sposob zeby wylaczy sie rowniez wszytskie wiatraki ?

u mnie działa , ACPI na S3 , zworki na 333mhz , ale jak podkręciłem na 400mhz to już nie działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sarmat - Niestety wygląda że tak, chyba że trafisz na jakieś z innymi kośćmi... Jeśli nie będziesz miał problemów to daj znać. Jeśli problemy będą, a uda ci się wejść do BIOSu. to spróbuj dać jakieś bardzo luźne timingi (może nawet 6-6-6-itd), lub zostaw ustawienia timingów wg SPD, a zegar podkręć wysoko (około 1000 - 1066)... Spróbuj oczywiście też z niższym zegarkiem (np 800) i bardzo luźnymi timingami...

Ja nie próbowałem takich dziwnych rozwiązań, bo wtedy nie wiedziałem jeszcze co próbować :)

Tylko jeśli coś będzie nie tak, to nie miej do mnie pretensji :P

Może wgraj BIOS 1.4x ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracam bo bojach na wydziale :)

Co do Patriotów to na 5-5-5-15 chodza na 1008 Mhz :] w tym tygodniu pobawie się z timingami i Mhz na pamiątkach

Na biosie 1.2 wszystko działa bez problemu może dlatego że był oryginalnie wgrany?? No nie wiem.

Ogólnie LLK to udany produkt tyle że troszeczke się gryzą z ta płytka czasami ale do OC nadają się jak najbardziej. Może następne biosy poprawią sytuacje.

Tyle ze ja tego nie moge już przetesować bw serwisie zbyt często bywam i przestana mi wymieniać sprzęt na nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie, czy moge prosic o puszczenie 16M na E21XX skreconym na 3ghz z ramem na 833 4-4-4-13 i te 12 w biosie na 6 ?

bez zadnych Copy Wazonów, i nawet priorytetow, tylko na swiezo odpalonym systemie ?

Poprosze jeszcze o 1M na powyzszych taktach

u mnie jest tak jakos dziwnie, ze jedynke mam poprawna czyli kolo 20-21sek natomiast 16M to jakas porazka bo wychodzi mi kolo 11min, to ja na A64 mialem lepszy czas w szesnastce ;d

z gory dzieki za powyzsze testy i wyniki

zworke mam przestawiona na 333, ramy to jakis kingmax 2x512Mb, plytka oczywiscie MSI tytłowa, cep E2160

teraz dodam jeszcze jakas emotke bo tak jakosc dziwnie bez zadnej :D

@chase1

moze trzeba wyslac zapytanie do msi w jakim celu w biosie jest ta funkcja skoro nie dziala ;d

@rhezus

dzieki za info, dzis z tym powalcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie powiedzcie mi co to ten sysFan i Cpufan na stronie FAQ bo nie wiem czy to z pod biosu czy tez jakis program ktorego nei moge znalesc a chcialbym zmniejszyc obroty swojego freezera.

Powiedzcie jakie macie temperatury na danym chlodzeniu i obrotach.

I najwazniejsze jak moge wylaczyc to zeby plyta nei stawala mi na obrazku MSI gdy mam podlaczone jakies urzadzenie USb.Jest to bardzo denerwujace bo nic innego nei pomaga jak tylko reset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a cpu fan to wejscie na wentyaltor do ktorego podpina sie chlodzenie na procka

O ile jest to boxowy wentyl proca, bo on ma 4 piny, lub jakiś inny 4 pinowy.

KowalQ - Rozkład elementów na płycie jest ładnie opisany w instrukcji obsługi.

3 pinowe wentyle podepnij do tych dwóch wtyczek (SYSFAN1 i SYSFAN4) które są umiejscowione zaraz nad slotem PCIE, ponieważ tylko one mają regulację.

MSI ma chyba ze 6 wtyczek na wentyle (razem z CPUFANem), ale niestety regulacja działa tylko dla 3 z nich.

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem następujący problem: HDD na SATA3 , DVD na SATA4 (włączone i zainstalowane AHCI) i przy np. wykonywaniu raportu w EVEREŚCIE po dojściu do nagrywarki DVD chwila zwiechy i niebieski ekran BCCODE 8086 po przepięciu DVD do oddzielnego kontrolera SATA7 wszystko ok. , miał ktoś coś takiego ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mam frezzera podlaczyc pod wtyczke nad PCI-E i wtedy speedfan 4.32 bedzie zapamietywal ustawienia po kazdym uruchowmieniu kompa dobrze mowie:)?

Powiedzcie mi co z tym nieszczesnym USB, przeciez nie powinno byc tak ze plyta wiesza sie przy starcie gdy mamy podlaczone jakies urzadzenia USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dzieje się mi dziwna rzecz.Mianowicie przesiadłem się ze swojego wysłużonego venica na nowy sprzęt ( sygnaturka) i … odpalam stalkera na full ofc a tu klapa.

Grafa ustawiona oczywiście na full łącznie ze światłami.Okrutnie zaczyna mi rwać … jak by mu brakowało ramu ! Ścina przy wchodzeniu do budynków itd.Z początku myślałem ,że to ewidentna wina driverów więc załadowałem inne 93.71 ,91.47,168.12 itd. Po 6-krotnej zmianie driverów postanowiłem postawić nowy system, nadal to samo .Nic się nie zmieniło.Odkręciłem karte , bios na defoult i nadal to samo.Zmieniłem plik stronicowania – siakaś tam różnica może i jest lecz wciąż problem występujeZa bardzo nie miałem pomysłu co może być nie tak ( stawaiłem na karte) ale 3dsmark05 wypluł 11k , SPI 14,521 , odczyt , zapis , czas oczekiwania w Evereście są OK.Zainstalowałem system na innym dysku … nadal to samo.W momencie kiedy ręce mi już opadły spakowałem karte i pojechałem do kumpla.

Co się okazało ( a mnie dobiło do reszty ) :

Venice 3500+ @ 2.5 /2GB RAM/gigashit płytka – biedna jakaś / + włożyliśmy moją karte i dawaj do testów … OMFG !!! Wsio w stalkerze na full i gada jak szalony … są miejsca w których zwalnia ale to logiczne na tej konfiguracji sprzętowaj.Efekt szarpania nie występuje …. Na sprzęcie o 2 klasy niżej.

Wybaczcie że śmiece w temacie ale wydaje mi się , że problem leży gdzieś w ustawieniach biosa ale gdzie to już niestety nie wiem.Dodam ,że dysk już przekładałem z portu do portu i nadal nic.Obecnie jest tam gdzie był SATA7

Może wy coś doradzicie bo mnie pomysły się już skończyły …

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

psychodad - masz odpalone AHCI? Jeśli masz to na próbę daj IDE.

Spróbuj też dla testu wyłączyć zupełnie plik stronicowania.

Ściągam demo STALKERa. Zobaczę jak będzie u mnie.

KowalQ - z tym USB jeszcze nie testowałem na innych urządzeniach, ale mam myszkę USB i jest ok. Mam też skaner USB, ale na razie go nie podłączam.

Chyba pisałeś coś wcześniej o logo MSI podczas ładowania. Możesz je wyłączyć w BIOSie w Advanced BIOS Features...

Jak masz ustawione bootowanie? Jak kolejność?

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej mam pytanie mam MSI p35 noe2-fr i program Core Temp 0.95 i na 4 uruchomienia programu 3 restarty kompa można się wk…. ma ktoś podobne niemiłe doświadczenia hm? może jakieś rozwiązania albo inny dobry program byście polecili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak przypuszczaliście - są problemy z Patriotami 2x1GB 800MHz CL4 na MSI P35 Platinum z BIOSem 1.3. Płyta w ogóle nie wstaje - zachowuje się tak, jakby pamięci w ogóle nie było. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Jutro wybieram się do serwisu, bo nie mam innych pamięci pod ręką i poproszę o wypożyczenie na chwilę jakiejś kości, a ja to na miejscu zflasciach!e do 1.43 beta, a jak to nie poskutkuje to do 1.1. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...