Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

przy jakiejkolwiek zmianie fsb z pod windowsa czy to setfsb czy tym softem dedykowanym od MSi do takich zmian, komp momentalnie lapie zwieszke, ma ktos cos takiego ?

Hmmm nie mam nic takiego... krece sobie SETFSB na codzien praktycznie (przy selekcji prockow, zeby zbadac fsbwalla)... i nie ma NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU... moge sobie z 333Mhz walnac 433 mhz i nacisnac SET i dziala :)... CO NAJCIEKAWSZE NA ZWORCE 333MHZ mozna za pomaca set fsb zejsc ponizej 333MHz nie wiele bo 10-15MHz :) ale kiedys taki test zrobilem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cachemem - albo wy macie cs zrabane, albo u mnie jest cos nadwyraz ok :)

odczyt 7394 , zapis 6063, copy 6087 , latency 66.6

proc 8x333, pamieci 800mhz 4 4 4 12 3x (nie pamietam dokladnie ile tam dalem - chyba 38) 10 10 10 10

Edytowane przez chase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a co z napięciem dla RAMu? Jakie dałeś? W których slotach zamontowałeś pamięci? Chyba najkorzystniej jest zainstalować w DIMM A1 i B1

No napisalem. 2,3V dawalem bo tyle te memki potrzebuja do takich taktow. Chyba ze ta plyta tak mocno zaniza napiecia ? Sa zainstalowane w A1 i B1

Ale to były pewne ustawienia na innej płycie na tej musisz sprawdzić od początku jak co lata czasem idzie więcej czasem idzie mniej... sprawdź napięcia może poprzednia płyta dawała więcej V przy niższym ustawieniu w biosie niż MSI.

Chodzi mi o to ze te 900mhz to zrobia z palcem w d*** na kazdej plycie na cl4 (normalnie robia 950)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No napisalem. 2,3V dawalem bo tyle te memki potrzebuja do takich taktow. Chyba ze ta plyta tak mocno zaniza napiecia ? Sa zainstalowane w A1 i B1

Chodzi mi o to ze te 900mhz to zrobia z palcem w d*** na kazdej plycie na cl4 (normalnie robia 950)

Z TYm do FAQ'a :] - nie zaniza...

Pewnie alphy jakies zrypane masz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nawet jak dam mem na AUTO to i tak powinno smigac nie ? Kij ze cl6 sie ustawi ale do windy wejdzie :)) Sek w tym ze nie smiga..

Ustaw 8x375 i pamieci 1:1 auto i zobacz czy wstanie... musi wstac... chyba ze cos twoje pamieci sie gryza bo to raczej ich problem bo na 100% nie cpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze to wina software'u ale moge sie mylic. Zawsze podczas ładowania ikon do traya w tym samym momencie sie restuje lub nastepuje freez :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra teraz już jestem na 101% przekonany, że płyta padła. Wsadziłem od znajomego GoodRamy PRO 900 D9 i plyta oczywiście nie wstała. Mogę w takim wypadku odesłać na gware? Bo nie widzi mi się wyrzucenie 400 zł w błoto :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze o dodanie do FAQ biosu 1.43b z racji tego ze Patrioty na nim smigaja ;] oraz jak najszybciej dodac ze te pamiatki chodza na tym biosie w faq bo robicie zla reklame tej firmie a to prawdopodobnie msi dalo ciala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cachemem - albo wy macie cs zrabane, albo u mnie jest cos nadwyraz ok :)

odczyt 7394 , zapis 6063, copy 6087 , latency 66.6

proc 8x333, pamieci 800mhz 4 4 4 12 3x (nie pamietam dokladnie ile tam dalem - chyba 38) 10 10 10 10

Albo masz jakąś inną wersję, chociaż nie widziałem innej.

U mnie na przykład nie podaje na końcu ani wartości "copy", ani latencji. Na egiełdzie zresztą mają zapis do pamięci w cachemem na takim poziomie jak u mnie (czyli poniżej 3000). W tej chwili serwer egiełdy znowu leży więc nie mam jak podać linku do wykresów z cachemema.

U mnie jest tak:

Null size: 3 cycles 1 cycles (overhead 248 cycles)

steps: 4 8 16 32 64 128 256 512 1k 2k 4k (bytes)

Block of 1KB: 3 3 3 3 3 3 3 3 - - - cycles

Block of 2KB: 3 3 3 3 3 3 3 3 3 - - cycles

Block of 4KB: 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 - cycles

Block of 8KB: 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 cycles

Block of 16KB: 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 cycles

Block of 32KB: 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 cycles

Block of 64KB: 3 3 3 4 8 14 14 14 14 14 14 cycles

Block of 128KB: 3 3 3 4 8 14 14 14 14 15 16 cycles

Block of 256KB: 3 3 3 4 8 14 14 14 14 15 16 cycles

Block of 512KB: 3 3 3 4 8 14 14 14 14 15 16 cycles

Block of 1024KB: 3 3 3 4 8 14 14 14 14 15 16 cycles

Block of 2048KB: 3 3 3 4 9 14 14 22 16 19 23 cycles

Block of 4096KB: 7 4 5 6 11 18 16 17 18 21 23 cycles

Block of 8192KB: 6 5 9 19 42 170 175 175 179 197 200 cycles

Block of 16384KB: 6 5 9 18 41 194 197 198 202 225 226 cycles

Block of 32768KB: 6 5 9 17 41 195 197 200 207 226 226 cycles

Done.

This system appears to have 2 cache levels (enabled).

L1 cache (32KB) speed (MB/s): Read=25718.7, Write=22825.4

L2 cache (4096KB) speed (MB/s): Read=18489.1, Write=15639.4

Main memory speed (MB/s): Read=7032.2, Write=2720.6

Press any key...

Na1l - Nikt nie przeczy że to MSI dała ciała z BIOSem 1.3 jeśli chodzi o współpracę z Patriotami :) Widzę już drugi głos że Patrioty i BIOS 1.43 działa. Teraz więc będę musiał załadować ten nowy BIOS i zrobić nalot na dom kuzyna w celu odzyskania Patriotów :)

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalem 1,9V (producent kaze dac 1,8V) na pamieci i lipa.

Aha wczesniej napisalem zle wartosci dzielnikow :) Teraz mam 1:1,5, czyli 1000MHz. No coz, chyba zostawie tak jak jest - nie ma co sie bic o te 66MHz. Jak juz napisalem, nie chce wyciskac siodmych potow z procka :)

Musze jeszcze przeprowadzic jakies testy w stresie, bo moze sie okazac, ze pod obciazeniem komp nie jest stabilny, wiec moze trzeba bedzie jeszcze powalczyc.

bitrut - Ustaw wszystko ręcznie, także timingi, nawet jeśli będą takie same. Poza tym do których slotów wsadziłeś? Wsadź do slotów 1 i 3 licząc od strony procesora.

Czy te Kingmaxy - według producenta - mają iść 1066MHz na napięciu 1,8V - 1,9V?

Może jednak spróbuj dać im ze 2,0V - 2,1V

Tak w ogóle to teraz widzę jakie ja słabe pamięci kupiłem :/ Chciałem kupić taniej i w jednym sklepie :/ A poza tym najpierw miałem te nieszczęsne Patrioty, które i tak byłyby lepsze od OCZ, które teraz mam :/

Mam to samo.. ja na pamieci daje 2.3v 6 6 6 18 i nie wstaja na 1066... to raczej wina plyty tylko ja mam Neo-F ( tzn moj brat )...

mial ktos taki prolem ze nieraz przy wlaczeniu komp jakby sie zwiesil na ekranie loga MSi lub napis checking NVRAM?

to tez ma

a tak przy okazji robi 7x500 na 1.3v z palcem w d... tylko kosci wymiekaja ;d ale do 520 fsb dolecialem i orthosa jak daje test na procka to nie wywala, tylko jak ramy chce testowac to zaraz zwiecha xD dlatego sie tak sepie na te mobo bo skoro moj brat ma takie ladne wyniki na Neo-F a tutaj na mnie czeka FR... tylko cos opinie ida w dol ;p

p.s. ocz rev.2 platinum 2x1gb 800mhz cl4 to dobry wybor na ram? a jak nie to jaki kupic :P poprosze o linka albo dokladna nazwe bo inaczej nie znajde w gaszczu dziesiatek rodzajow pamieci ;d

p.s.2 http://global.msi.com.tw/index.php?func=do...mp;prod_no=1261

Cos nie widze wersji biosow i zmian jakie nastapily ;( wrrr gdzie to mozna przeczytac?

Edytowane przez crash_zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najnowszym BIOSie zmienili podsystem regulacji napięcia Vcore i jest teraz mniejsza różnica między napięciem ustawionym w BIOSie a realnym. Wcześniej standardowe napięcie dla mojego procka wynosiło 1,2750V, teraz po wgraniu nowego BIOSu 1,3250V, czyli tak jak powinno być.

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najnowszym BIOSie zmienili podsystem regulacji napięcia Vcore i jest teraz mniejsza różnica między napięciem ustawionym w BIOSie a realnym. Wcześniej standardowe napięcie dla mojego procka wynosiło 1,2750V, teraz po wgraniu nowego BIOSu 1,3250V, czyli tak jak powinno być.

Orientuje sie... ---> FAQ :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś w ogóle aktualizuje FAQ?

Trole nie czytaja :D

Ja codzien zagladam bo moze cos ciekawego sie pojawi :D

OT

Ile mozna max dac na pormocy zeby nie zjarac na codzien ???.

Na 820 banglaly jak w biosie ustawilem napiecie 2.1 ale wyzej nie teges :< podobno na 2.4 dzialja ale interere mnie kto ma takie kosci jak ja z siga i ile ma na codzien ustawione .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy też macie czasem taki dziwny "problem" przy uruchamianiu komputera polegający na tym, że płyta nie reaguje na wciskanie "power"? Zdarzyło mi się to już 2 razy - po odłączeniu zasilania. Musiałem odłączyć zasilanie i włączyć ponownie, żeby komputer ruszył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrze na te dwa testy i mnie trzepie.. w jednym wymiata msi, abit pokazany jest jako padaka.. w drugim msi daje d... a abit robi fsb 550!?? Sa jeszcze jakies konkretne testy..? Bo juz nie wiem czym sie sugerowac ;-)

opinia uzytkownikow :D

rozwiazalem problem tych zwieszek po zmianie fsb z pod windowsa setfsb,

powodem zwieszek byla niepoprawna konfiguracja programu

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z pierwszego postu:

"Mobo posiada 2 dodatkowe zasilania, jedno 8-pin, drugie Molex 4-pin. Molex podpinamy jezeli posiadamy druga karte graficzna. 8-pin zalecane podlaczyc jezeli mamy takie w zasilaczu, jak nie to 4-pin."

Czyli nie podpinamy przy jednej karcie graficznej...dlaczego? Jaka jest różnica jak je podepnę, a jaka jak nie podepnę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z pierwszego postu:

"Mobo posiada 2 dodatkowe zasilania, jedno 8-pin, drugie Molex 4-pin. Molex podpinamy jezeli posiadamy druga karte graficzna. 8-pin zalecane podlaczyc jezeli mamy takie w zasilaczu, jak nie to 4-pin."

Czyli nie podpinamy przy jednej karcie graficznej...dlaczego? Jaka jest różnica jak je podepnę, a jaka jak nie podepnę?

x2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...