Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

wciśnij przycisk na mobo do resetowania cmoss(obok czerwonej lampki u dołu płyty-więcej info w... instrukcji), oczywiście przy wyłączonym komputerze. Potem poprosi cię po odpaleniu o wciśnięcie F1 albo F2(F1 to wejście do ustawień biosu, jeżeli chcesz sobie wszystko poustawiać jak ci pasuje, a F2 to wczytanie chyba domyślnych wartości), wybór należy do ciebie-jeżeli nie jesteś za bardzo obeznany w te klocki(bios) wybierz F2... Neo wybrał F1... :wink:

BTW. Czy to nie ddr1? Cl1-1-1-7? hmm... dziwne...

Tak właśnie robiłem, ale problem twki w tym, że bios się przywiesza przy ładowaniu. Później rusza dalej ale jakieś procedury testowania nie przechodzą pomyślnie. I tak za każdym razem. To są pamięci DDR2 2x1GB.

EDIT:

Działa, stacja dyskietek mnie uratowała :D Pożyczona od koleżanki (za co jej serdecznie dziękuję). Wszystko dobrze działa na wersji BIOS 1.1. Spróbuje już dziś wgrać 1.4Beta.

EDIT:

Wersja 1.4Beta również nie działa - takie same efekty jak przy 1.3 :/. Cóż. Trudno. Nie mam czasu już żeby eksperymentować.

Nie wiem co jest przyczyną takiego zachowania.

Podsumowując: stacja dyskietek uratowała mi dupe.

EDIT:

Pytanie: dlaczego Everest, CoreTemp pokazują mi temperaturę na rdedzniach po ~20*C a globalna to 34*C ? Mieliście kiedyś coś takiego?

Edytowane przez eKOKOsss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie: dlaczego Everest, CoreTemp pokazują mi temperaturę na rdedzniach po ~20*C a globalna to 34*C ? Mieliście kiedyś coś takiego?

Jeżeli masz e6750 to progsy pokazują takie temperatury. Do temperatury core, którą pokazują programy dodaj sobie 15'C. Wskazanie globalne jest bliższe prawdy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam ogromny problem z ta plyta. Pod dosem nie chce widziec mojego cd-rom ATA i nie mam jak zainstalowac windowsa. Wiem, ze ten problem byl opisywany, ale jedyne rozwiazanie jakie znalazlem to kupic cdrom na sata, czego wolalbym uniknac... Mam bios 1.2, moze nowsza wersja rozwiazuje ten problem. Zauwazylem tez znacznie wolniejsza prace kontrolera ATA.

Czy mozna zainstalowac windowsa z USB??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgraj bios 1.2. Działa świetnie i ma największą wydajność.

Okej, dziękuję. Gdzie mogę znaleźć 1.2 ? (nawet nie wiedziałem, że 1.2 istnieje. Ten live update z MSI mnie dobija :D)

Jeżeli masz e6750 to progsy pokazują takie temperatury. Do temperatury core, którą pokazują programy dodaj sobie 15'C. Wskazanie globalne jest bliższe prawdy :)

Mam E6550 ;)

Edytowane przez eKOKOsss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj zalaczylem sobie AHCI w biosie i windows zakrzyczal mi o jakis sterownik (znaleziono nowe urzadzenie PCI i takie tam)

Orientuje sie ktos jaki sterownik i skad musze doinstalowac?

Kreatorowi wskazalem zeby sobie przeszukal plyte cd i nic nie znalazlo, probowalem nainstalowac jeszcze raz sterownik do chipsetu intela i tez to nie pomogło :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Meeron - zobacz w instrukcji na stronach poswieconych raidowi, AHCI wymaga tych samych sterownikow co RAID, w instrukcji jest opisane gdzie one sa (na plycie).

Ja zapytam dodatkowo z ciekawosci bo nie wiem, czy NCQ dziala kiedy dyski sa polaczone w raid i czy mozna defragmentowac dyski polaczone w raidzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj zalaczylem sobie AHCI w biosie i windows zakrzyczal mi o jakis sterownik (znaleziono nowe urzadzenie PCI i takie tam)

Orientuje sie ktos jaki sterownik i skad musze doinstalowac?

Kreatorowi wskazalem zeby sobie przeszukal plyte cd i nic nie znalazlo, probowalem nainstalowac jeszcze raz sterownik do chipsetu intela i tez to nie pomogło :?

Nie tak czasem Intel IAA RAID for ICH9R? Np umnie się to nie instaluje bo nie widzi urządzenia (AHCI).

http://global.msi.com.tw/index.php?func=do...mp;prod_no=1261

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie znalazłem przyczynę mojego problemu-MemSet... teraz wszystko śmiga...

eKOKOsss Bios 1.3 miał podobno jakieś problemy z np. Patriotami(ja ich nie uświadczyłem), możliwe że to samo dzieje się z twoim ramem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zapytam dodatkowo z ciekawosci bo nie wiem, czy NCQ dziala kiedy dyski sa polaczone w raid i czy mozna defragmentowac dyski polaczone w raidzie ?

Tak, jest zalaczone AHCI wiec NCQ dziala.

Pod windowsem wolumen raida jest widoczny jako fizyczny dysk i mozesz z nim zrobic co ci sie podoba - partycje, defragmentacja, cokolwiek.

Nie widac za to fizycznie napedow uzytych do utworzenia takiego raida. To widac jedynie pod softem Intela - MatriX costam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze zapytam, postawilem Raid 0 na 2 x Baracuda ES 250 gb 16 mb cache, raida stawialem z poziomu biosa, zadne migrowanie.

Problem polega na tym ze mam pelno bledow CRC przy rozpakowywaniu plikow.

Ktos cos o tym wie ?

Dodam, ze uzywam WinRara 3.71

Dobra sam rozwiazalem problem, zbyt agresywne timingi alpha na pamieciach :D

Edytowane przez Na1l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgrałem nowy bios (1.5b1) nie widzę żadnej różnicy miedzy nim a 1.4, jeśli chodzi o wydajność i stabilność to to samo co 1.4, być może poprawia współprace z niektórymi modułami pamięci ale tego nie przetestuje bo nie mam jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałem sflashować biosa poprzez Ultimate boot CD, robie według instrukcji podanej kilka stron wcześniej, dochodze do momentu kiedy po wejściu do freedosa mam wejść na dysk ,,T,, i mam odszukac katalog bios, no ale jak zaczyna sie instalacja freedosa, i kiedy dobiegnie końca to nie wiem co mam zrobić...jak wejśc w ten dysk T...pomóżcie :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis odebralem MSI Neo2-FR.

Jutro jade po grafe i bede składal kompa.

C2dE6750

Pamieci to ocz platinium rev.2 800MHz 2x1GB

Na co zwrocic uwage przy skladaniu i poczatkowemu ustawieniu w biosie zeby nie bylo niespodzianek.

Bede instalowal z dvd pata na dysk sata2. AHCI wylaczyc?

Dzieki za odpowiedzi i pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dla czego nie flasciach!ecie z Windowsa? W katalogu C:\Program Files\MSI\Live Update 3\FlashUty\AMI\AFUWIN jest świetny program, który flasciach!e wszystko i wszystkie wersje biosów. Nie ma znaczenia czy nowszy czy starszy. Wgrywa bez gadania wszystko! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...