D154573R Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Postaram sie ale aktualnie dziele kompa z dziewczyna i jak zmienei BIOS to bede przy tym siedzial by potestowac a na to mi juz nie pozwoli, trzeba czekac na noc ;) az zasnie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warrior Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Sprawdziłem wszystko dokładnie defragmentacja + scan + BootVis i nie ma zmiany, nadal długo (sprawdzone na kilku dyskach Sata). Bez zmian... Znalazłem stary (bardzo stary) dyska na ATA 40GB który ma pełno Bad Sektorów i z ciekawości zainstalowałem na nim Win XP.... o dziwo pasek przelatuje 1 raz do mniej niż połowy i Windows załadowany... :blink: Wniosek z tego taki że coś jest na 100% nie tak z kontrolerem SATA. Tylko że potem dysk działa sprawnie dowód: Ma ktoś pomysł jak temu można zaradzić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Dziwna sprawa jednym szybciej chodzi na sata7 innym wolniej (w tym mnie) moglby ktos zmierzyc transfer hd tach a zwlaszcza prosze o to D154573R cyli sata7 vs sata5 ja sie powtorze dysk pod sata7 - 168.0 MB/s dysk pod inne - 208.9 MB/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Kto kurde FAQ robi? Jutro po poludniu bede mial MSI FIR wiec ten kto robi FAQ niech zagada 138 95 98 chetnie sie przysluze :) pozdrofka, jutro dopiero kompa bede mial wiec do jutra wieczorem nie odpowiem, papa ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Zaciekawiło mnie to co napisał Warrior i zrobiłem test wszystkich portów sata HDTach szybki test 8mb i wyszło mi takie coś: Procesor 3000mhz ram na 900mhz sata 7 168mb (3paski ładowania windowsa) sata 5 246mb (5 pasków ładowania) sata 6 234mb (8 pasków ładowania) sata 3 247mb (12 pasków ładowania) sata 4 246mb (12 pasków ładowania) Na stata 7 szybciej się ładuje ale jest wolniejszy na sata 5 odwrotnie.Zostaję na sata 5. Są jakieś opcje w biosie odnośnie transferu na poszczególnych portach? Trochę to dziwne.Jaki powinien być transfer dla dysku sata 2 300mb czy to tylko teoria?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) hej juz komp przyjechal, zlozylem, tylko wole sie jeszcze upewnic przed odpaleniem: podlaczylem to oto zasilanko http://84.201.216.209/~jacza/__zasilacz_cf...ki/image012.jpg i nie wiem czy podlanczac cos pod zasilanie procesora (bynajmniej tak wyczytaem w instrukcji-8pin). Moj zasilacz ma jeszcze tylko takie cus... http://84.201.216.209/~jacza/__zasilacz_cf...ki/image013.jpg ?? Podlaczyc to tam? Jak tak to gdzie?? Najlepiej jakby ktos zrobil zdjatko wewnatrz budy7 to bym zobaczyl.. czy to jest ten orhlos beta?? http://sp2004.fre3.com/beta/beta2.htm molexa do zasilania grafy na mobo podczepilem. Dobrze? ACHA I PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ BO CHCIALBYM JUZ WROCIC NA CHATE I ODPALIC TO DZIADOSTWO Edytowane 4 Października 2007 przez Itachi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) obojetnie jak ? sorry musze piec pewnosd:D na zdjecie zaznaczylem Edytowane 4 Października 2007 przez Itachi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtremeX Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) Wróć. Nie przyjrzałem się dokładnie. Wtyke masz IMO za małą (4pin? - a na plycie jest 8 ) ;) zostaw tego szerokiego. Choć z drugiej strony to nie wiem ;) zaskoczylo mnie to :P Niech mnie ktos poprawi bo widac chrzanię głupoty :) Edytowane 4 Października 2007 przez eXtremeX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) ta wtyczka to " 1 x 4 PIN ATX 12V " czyli nie kumam nie mam tam nic podlaczac? POMOCY! Edytowane 4 Października 2007 przez Itachi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtremeX Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Oj no zobacz gdzie pasuje ;) 4 nie uzywalem ;) prawdopodobnie tam gdzie zaznaczyles bo tylko tam jest miejsce na ten "haczyk" takie samo ułożenie mają kształty wtyk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 pasowac pasuje ale nie wiem czy czegos nie spale :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Nic sie nie stanie. Wllozyc da sie tylko w jeden wlasciwy sposob. Obecnie to nawet mobasy sie nie jaraja jak cos zle podlaczysz...kiedys bylo fajnie...latwo bylo na serwis poslac :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Ja mam jeszcze problem z kartą sieciową PCI do netu radiowego. Otóż zauważyłem,że po włożeniu do górnego slotu komp się nie uruchamia-ciągły restart.Niebieska dioda nie świeci. Po włożeniu do dolnego slotu komp działa internet też dioda nie świeci.I mam co jakiś czas freeza w grach online i potem muszę robić restart. Włożyłem starą kartę graficzną i działa na obu slotach i na obu pali się dioda. Czy moja karta sieciowa nie lubi się z płytą i czy brak diody jest tego sygnałem? Czy jest na to jakiś sposób czy raczej muszę kupić inną kartę. Mam bios 1.4 na 1.1 było tak samo. Karta to Asmax 411g. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Zaciekawiło mnie to co napisał Warrior i zrobiłem test wszystkich portów sata HDTach szybki test 8mb i wyszło mi takie coś: Procesor 3000mhz ram na 900mhz sata 7 168mb (3paski ładowania windowsa) sata 5 246mb (5 pasków ładowania) sata 6 234mb (8 pasków ładowania) sata 3 247mb (12 pasków ładowania) sata 4 246mb (12 pasków ładowania) Na stata 7 szybciej się ładuje ale jest wolniejszy na sata 5 odwrotnie.Zostaję na sata 5. Są jakieś opcje w biosie odnośnie transferu na poszczególnych portach? Trochę to dziwne.Jaki powinien być transfer dla dysku sata 2 300mb czy to tylko teoria?? Ale poryte cos jest z ta plyta :( ja mam tak samo szybciej na sata5 a wolniej na sata7 a paski calkiem inaczej sata5 4,5 a sata7 az 9-12 a moze do tego sata7 marvela tzreba jakies sterowniki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 a sprawdzaliście na ahci czy ide? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marin0 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) W biosie są ustawienia(drobne ale zawsze) dot. 7 portu sata. Jego tryb itd. Co do prędkości to mogą być różne u różnych osób np. dla tego że jedni mają w AHCI, inni w raidzie a jeszcze inni na IDE ustawione :wink: Ja tam wszystko zwalam na system i na naszych polityków :D W teorii sata7 powinno być szybsze bo jest w mostku południowym a nie jako oddzielny kontroler, który musi się dopiero przez ten mostek z resztą komunikować... chyba... Edytowane 4 Października 2007 przez Marin0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 hmm ja mam w ide bez raida system dwa razy na czysto ustawienia biosu od wlasnych bo defultowe bez zmian troche dziwne ze jest taka roznica szybkosci miedzy sata7 a reszta i nawet nie chodzi o te nieszczesne paski tylko o conajmniej 44MB/s w hd tach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 itachi - ja mam zasilacz BQ Dark Power z odpinanymi kablami, ale ten główny kabel 24pinowy plus drugi, ale 4pinowy są na stałe. Ten kabel 4pinowy ma dwie końcówki - 4 piny w jednym rzędzie i 4 piny w kostce podobnie jak u ciebie. Ja wpiąłem tą końcówkę w formie kostki w gniazdo które zaznaczyłeś na skrinie. Nic się nie spaliło. Jednak u mnie ta główna wtyka jest 24pinowa A u ciebie 20pinowa. Może ten kabel 4pinowy powinieneś wpiąć w to samo gniazdo na płycie co 20 pinowy? Zresztą powinieneś mieć wszystko w instrukcji do zasilacza. W instrukcji do płyty też jest opis. przemn2 - ja też mam kartę WIFI wpiętą w slot umieszczony najniżej. U mnie dioda nie świeci się, ale karta działa. Mało gram po sieci. Właściwie to tylko w Flatout2 i czasem TM Nations. We Flatoucie zdarzyło się kilka razy podczas gry w sieci że wywalało mnie do windy, a podczas normalnej gry tego nie było. Uznałem że to wina gry. Nie jest to częste. Żeby zweryfikować czy to wina gry czy złej komunikacji radiówki z płytą musiałbym pograć jeszcze w coś innego na sieci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warrior Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) U mnie jest tak: SATA 3 - 203mb - 13,5 pasków SATA 4 - 203mb - 13,5 pasków SATA 5 - 203mb - 8,5 pasków SATA 6 - 203mb - 8,5 pasków SATA 7 - 175mb - 8,5 pasków Znowu inaczej niż u wszystkich -> SATA 5, 6, 7 mają takie same czasy ładowania Windowsa jednak SATA 7 jest najwolniejszy. Które ustawienia w Biosie odpowiadają za transfery portów SATA ? Edytowane 4 Października 2007 przez Warrior Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Czyli wychodzi na to,ze w FAQ cza zmienić żeby nie podpinać dysku na sata7. Prędkości będą różne bo to pewnie też zależy od dysku,procesora i syfu w systemie. surekot u mnie podczas normalnej gry tez się ni złego nie dzieje tylko to multi mnie czasami freezuje.Wyłączyłem karcie zarzadzanie energią i na razie jest dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 U mnie jest tak: SATA 3 - 203mb - 13,5 pasków SATA 4 - 203mb - 13,5 pasków SATA 5 - 203mb - 8,5 pasków SATA 6 - 203mb - 8,5 pasków SATA 7 - 175mb - 8,5 pasków Znowu inaczej niż u wszystkich -> SATA 5, 6, 7 mają takie same czasy ładowania Windowsa jednak SATA 7 jest najwolniejszy. Które ustawienia w Biosie odpowiadają za transfery portów SATA ? HEJ NIE MOW ZE ZNOW INACZEJ NIZ U WSZYSTKICH... bo kurcze ja pierwszy napisalem w tym temacie posta o zaleznosci portow S-ATA do ladowania systemu. I mi wyszlo dokladnie to samo co Tobie. CZyli 5,6,7 sa najszybsze a 3 i 4 to nie warto wkladac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warrior Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Zauważ że u mnie ilość pasków (ładowania) jest taka sama na Sata 5-6 jak i na Sata 7. Jutro podłącze ten dysk do innego kompa i zobaczę jakie transfery uzyska. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejp Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 W teorii sata7 powinno być szybsze bo jest w mostku południowym a nie jako oddzielny kontroler, który musi się dopiero przez ten mostek z resztą komunikować... chyba...Jest 100% odwrotnie. SATA 7 jest na oddzielnym kontrolerze, ktory nawet (tak mi sie wydaje...) nie obsluguje AHCI i innych wynalazkow. Kozystanie z dodatkowego kontrolera, ktory mozliwosciami ustepuje zintegrowanemu nie jest chyba najlepszym pomyslem. No chyba, ze najwazniejsze sa dla Was 3 "przeloty" przy startowaniu Windowsa mniej. @Itachi - nie masz szans podlaczyc niczego zle (no chyba, ze bedziesz uzywal do podlaczania pilnika i mlotka, wtedy da rade) bo ksztalt wtyczek i gniazd na plycie jest tak zrobiony, zeby wykluczyc jakakolwiek pomylke. @ Wszyscy, ktorym na SATA 3,4, 5 i 6 "wolno sie laduje" - a macie poprawnie zainstalowane stery dostarczane przez Intela do ICH9R? To naprawde wypasiony kontroler, nie chce mi sie wierzyc, zeby powodowal opoznienia. Moze jakies zworki na dysku twardym wlaczajace SATA 2 (bo takie tez sa, domyslnie na SATA 1 ustawione). Na RAID 0 daje oszalamiajaca (w porownaniu do tradycyjnego ustawienia na 1 dysku...) ponad 300MB bursta i ponad 110MB sredniego odczytu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Na1l Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) ta wtyczka to " 1 x 4 PIN ATX 12V " czyli nie kumam nie mam tam nic podlaczac? POMOCY! Pisalem juz o problemach ze starymi zasilaczami kilka stron wczesniej. Nie moglem uruchomic komputera na Fortronie 400PFN ktory ma ATX 20 i P4. Na Corsairze 520 poprostu wstal otrzepal sie i zaczol biegac ;]. Aha niech ktos odwazny sprawdzi czy na biosie 1.5b2 dzialaja Patrioty ;]. OC Patriotow na 1.4 to jakas porazka nie robi 1000 na cl5, w ogole nie chodza na 2.3v. Edytowane 5 Października 2007 przez Na1l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Ok zrobiłem mały teścik na wszystkich S-Ata: SATA7 - ładowanie 1 pasek - Pi 4M = 1.59.968 SATA6 - ładowanie 1 pasek - Pi 4M = 1.59.437 SATA5 - ładowanie 1 pasek - Pi 4M = 1.59.842 SATA4 - ładowanie 6 pasków - Pi 4M = 1.59.265 SATA3 - ładowanie 6 pasków - Pi 4M = 1.59.891 WNIOSEK... Najszybciej ładuje się na 7,6,5, na 4 i 3 jest wolno... Różnicy w superPi nie ma. bo to margines błędu :) Zauważ że u mnie ilość pasków (ładowania) jest taka sama na Sata 5-6 jak i na Sata 7. Jutro podłącze ten dysk do innego kompa i zobaczę jakie transfery uzyska. Przeciez wiem o tym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldor Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) Mi Patrioty 800 ELK CL5 chodza na 900 CL4 4-4-4-12-35-6-6-6 2.3V bios 1.1. Probowalem 966 o ile dobrze pamietam i na 2.3V nie chcialy isc orthos sie po parunastu minutach sypal... wiec dalem sobie spokoj. Poczekam na 1.5 moze cos zrobia extra... EDIT: Ktos pytal pare postow wczesniej co do podwojnego bootowania albo potrojnego. Zalezy od szczescia ;] Mi zawsze startowala 2 razy, niezaleznie od tego czy OC czy nie. Raz mi wystartowala 3 razy, poki co cisza. Edytowane 5 Października 2007 przez Caldor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 obojetnie jak ? sorry musze piec pewnosd:D na zdjecie zaznaczylem Zgadza sie :) Ja mam wtyczke 4pin i wlozylem ja tam gdzie Ty zaznaczyles ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Kolejny dzien zabawy. Kilka uwag... SATA5/6 porownywalne predkosci i czasy ladowania. SATA7 u mnie odpada bo Acronis True Image nie widzi podpietego dysku na 7 przed startem systemu (program podobny do Ghosta, polecam) Hirens Boot CD oczywiscie nie dziala Nie ma problemu z powrotem z biosu 1.3 na 1.1. Nie wiem po co to jest w faq... Dual Boot... Po zmianie na bios 1.3 mialem przy wlaczaniu kompa 3 starty, przy restarcie 2 starty. Po powrocie na 1.1 przy starcie kompa sa 2 starty a restart jest zawsze normalny, brak dual boota na FSB458 :) W ogole to porazka ten Dual Boot na 1.3, odcina zasilanie dla napedow i wiatraczkow, ktos wie po co to oprocz tego ze to cecha P35? Jakos na biosie 1.1 jest o wiele lepiej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vivaa Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) Wczoraj dostałem płytkę, zmieniłem paste na chipsecie i mostku południowym bo na SB to już prześwitywało a po zdjęciu radiatora to 1/4 mostka miała nałożoną jakąś maź :P Dzisiaj podłaczyłem wstępnie wszystko i co dziwne żadnych problemów z odpaleniem kompa. Zworka na 333 płyta nawet odpaliła na starej macierzy raid. :] Narazie nie podkrecam mam bios 1.1 poczekam co wniesie nowy bios 1.5 finał bo nie wiem czy jest sens instalować 1.4 ... Moj screen z HDTach : Edytowane 5 Października 2007 przez vivaa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Kolejny dzien zabawy. Kilka uwag... SATA5/6 porownywalne predkosci i czasy ladowania. SATA7 u mnie odpada bo Acronis True Image nie widzi podpietego dysku na 7 przed startem systemu (program podobny do Ghosta, polecam) Hirens Boot CD oczywiscie nie dziala Nie ma problemu z powrotem z biosu 1.3 na 1.1. Nie wiem po co to jest w faq... Dual Boot... Po zmianie na bios 1.3 mialem przy wlaczaniu kompa 3 starty, przy restarcie 2 starty. Po powrocie na 1.1 przy starcie kompa sa 2 starty a restart jest zawsze normalny, brak dual boota na FSB458 :) W ogole to porazka ten Dual Boot na 1.3, odcina zasilanie dla napedow i wiatraczkow, ktos wie po co to oprocz tego ze to cecha P35? Jakos na biosie 1.1 jest o wiele lepiej... u mnie Acronis True Image smiga na wszytskich gniazdach sata (: Hirens boot i ghost rowniez nie pali ale w/w ATI godnie go zastapil :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...