Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

Taaa... Nawet trzy :D Ja niestety mam problem... pod obciążeniem mam resety :? Dałem więcej V dla proca, puściłem niżej ramy, timingi też poluźniłem. I nadal to samo. Teraz chyba 1.5 zapodam... Ma ktoś link do tego? Jakoś na forum MSI nie moge znaleźć a na LU nie ma zgodnie z tym co napisał meeron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś się wykluło na temat nowej bety:

Von A7345IMS.161 auf A7345IMS.162

Fix Can't wake up from S3 with CPU Pentium D (820, 830, 840 CPU).

Remove Usage Memory Item.

Update new SPI module,fix winbond SPI ROM DMI fail.

Update CPU microcode.

jak widać była jeszcze beta 1.61 ja jej nie znalazłem, ale za to jest coś takiego:

Von A7345IMS.152 auf A7345IMS.161

Fix Intel CPU 640 SL8Q6 Can not install Vista and XP.

Fix Cannot load INTEL RAID ROM when use ASUS EAX1600PRO VGA card

Jak znajdę czas na testy to zapodam 1.62 u siebie, tylko do tej pory to mogą się pokazać następne biosy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marin0 u mnie restary pod obciazeniem powodowal core temp 0.95.4.

Działo się to w momencie gdzy w tle chodził orthos, core temp i zasysalem pliki za pomocą opery; w chwili gdy probowalem wlczyc cpu z walilo mi rr nawet na defaultowych ustawieniach (200x9 i 1.4v ram na spd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam core temp`a więc ta opcja odpada :? Wg. mnie to raczej wina biosu no na 1.2(taki miałem przed zmianą na 1.62) wszystko było cacy...

Miałem tak samo z MemSetem jak ty z Core Tempem...

centy Gdzie ty to wszystko o biosach znajdujesz??

Jest już oficjalny 1.5?

Edytowane przez Marin0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam najnowsza betę, nie widzę różnicy, przepustowość pamięci ta sama, temperatury te same, stabilność ok, generalnie płytka dobrze współpracuje z kingmaxami na każdym biosie (miałem je wszystkie po kolei), cieszę sie że wychodzą nowe biosy, zawsze po upgrade jest chwilka emocji, bez nowych biosów byłoby nudno ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

centy Gdzie ty to wszystko o biosach znajdujesz??

Jest już oficjalny 1.5?

Podawałem adres kilka razy ale podam jeszcze raz Beta Bios P35 Platinium/Neo

że jest po niemiecku to inna sprawa, ale żeby ściągnąć bios to nie trzeba znać języka.

Oficjalny 1.5 jeszcze nie wpadł mi w oko :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadlem sie z 1.4 na 1.62.

Proc poki co smiga na takim taktowaniu jakie mialem na 1.4 z tym, ze nizsze dowoltowanie w BIOSie i realne niz na 1.4 i poki co smiga.

Jakie roznice.

Jesli chodzi o pamieci to tylko wzrosło kopiowanie o 500MB w Everescie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko - dziala wam winflash ?

czy wszyscy zmieniaja tu bios z dos'a (LA mi wogole nie dziala)

WinFlashem nie próbowałem ale LA dziś spróbowałem i bez problemów. Jedyne problemy to te co zwykle z biosami nowszymi niż 1.2.

A LA robisz softem instalowanym na dysku czy może poprzez ActiveX na www?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - sprawdzalem zarowno z opery jak i ie - nie dzila

2 - sprawdzalem ze stronki jak i instalowane "recznie" na dysku

jak uruchamiam recznie LU,

pojawia sie komunikat

"error

the service has not been started"

wciskam ok

kolejny komunikat

"VBIOS

flash_mmio_map deviceiocontrol error"

(wciskam ok - pokazuje sie znowu to samo, znowu ok, pozniej pokazuje sie ponownie

"error

the service has not been started"

Edytowane przez chase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam maly problemik i nie wiem co robić moze udzielilby mi ktos jakas wskazowke.

moj config:

MSI p35 NEO2 - FR

E2160 + box chlodzenie

2x1 GB Geil ultra cl4 800mhz

amacrox 500w

R x1950pro

Moim problemem są pamięci. Napięcia ustawilem 2.1 V tak jak producent radzi.

Probowalem rozne ustawienia napieci , single i dual mode dalej to samo.

Wczesniej mialem problemy z instalacja windowsa ale jakos sie z tym uporalem, teraz mnie nęka to samo pod windowsem, przy instalacji wiekszych aplikacji albo kopiowaniu plików wywala mi non stop błędy CRC.

Z rzeczy ktore probowalem to zwiekszac jeszcze napięcia, mieszalem slotami DDR2, sfleshowalem bios do 1.4 i powoli mi sie pomysly konczą. Moze wymienic te pamieci ( tydzien temu kupione moze jeszcze daloby rade zwrocic). Ma ktos jakies pomysly odnosnie mojego problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam maly problemik i nie wiem co robić moze udzielilby mi ktos jakas wskazowke.

moj config:

MSI p35 NEO2 - FR

E2160 + box chlodzenie

2x1 GB Geil ultra cl4 800mhz

amacrox 500w

R x1950pro

Moim problemem są pamięci. Napięcia ustawilem 2.1 V tak jak producent radzi.

Probowalem rozne ustawienia napieci , single i dual mode dalej to samo.

Wczesniej mialem problemy z instalacja windowsa ale jakos sie z tym uporalem, teraz mnie nęka to samo pod windowsem, przy instalacji wiekszych aplikacji albo kopiowaniu plików wywala mi non stop błędy CRC.

Z rzeczy ktore probowalem to zwiekszac jeszcze napięcia, mieszalem slotami DDR2, sfleshowalem bios do 1.4 i powoli mi sie pomysly konczą. Moze wymienic te pamieci ( tydzien temu kupione moze jeszcze daloby rade zwrocic). Ma ktos jakies pomysly odnosnie mojego problemu?

Mam to samo na Patriotach cl4 800 llk. Na ustawieniach 800 4-4-4-4-12 2,2 v tak jak radzi producent wszystko gra, zmieniam na 1000 5-5-5-5-15 2,3 v tak jak radzi producent, sypie bledami crc czasem bsod na viscie podczas startu.

Sprawdzalem na wszystkich biosach od 1.4 w gore, na najnowszym biosie te pamiatki chodza bez problemu ale ten problem nie ustal.

Jak macie jakies pomysły to podrzucajcie, tylko bez wskazowek typu czy wlozyles dobrze ramy, moze jest im za cieplo ... etc. Najlepiej niech sie wypowie ktos kto mial problem o podobnym charakterze bo zasmiecanie tego tematu idiotycznymi nikomu nie potrzebnymi uwagami i komentarzami utrudnia przeszukiwanie go w poszukiwaniu wartosciowych informacji. Nie bede wyliczal kto zalicza sie do grupy spamerow.

Edytowane przez Na1l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie!

Mam 4GB (4x1) Patriotow 800 ELK i tez mam problem byc cos wiecej niz 800 i CL4 wyciagnac. Pomijam, ze grzeja sie mocno...

Z tego powodu postanowilem zmienic bios z 1.1 na 1.4, co oczywiscie nie zmienilo nic, ale o to moje wnioski :

- Live Update- nie raczy robic kopii biosu... duzy minus,

- plyta nie wstala i zawisla na Marvel'u i zaden CMOS nie pomogl. Wylaczylem w BIOSie extra IDE controller i poszlo...wlaczylem i podpialem mojego Benq1640... nie idzie.... i wtedy mnie cos tknelo, wyjalem zworke z master, ustawilem cable select i po klopocie. Co zrobili w nowym biosie, ze pierwszy i jedyny naped na tasmie nie moze byc master, skoro dotad byl master i dzialal, nie wiem... ale gula mi skoczyla, dziekuje MSI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowych biosach nie dodalali jakis dodatkowych timingow pamieci, albo chociaz performance level do ustawienia w biosie na sztywno?

Denerwuje mnie ze przy zmianie dzielnika pamieci performance level wzrasta z 7 na 13 i wydajnosc spada o 1000MB w odczycie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na beta wersjach Profili nie ruszam bo z tego co mi wiadomo w 1.3 wysypywały BIOS i byla robota z wgraniem nowego ;P Choc nie jest to taki problem. Jak sie myle to mnie poprawcie.

chase1 - wez zmień BIOS z poziomu DOSu. To nie takie trudne, mozna powiedziec, ze latwiejsze niz przez LU ;) Wystarczy Ci jakis pendrive 16MB (moze byc mniej ;P, moze byc wiecej) programik od HP do formatu penów i ładowaniu na osobna, ukryta partycje plików DOSu. Plik z BIOSem i ponowne uruchomienie kompa. BTW wg mnie z Pendrive-a dluzej sie flasciach!e niz z CD/DVD ;) Tzn. dluzej wczytuje AMIFlasha ;)

Jeszcze jedno, jesli uwazasz ze flash na Twoim sprzecie jest pod Windą pewnym rozwiązaniem to:

- Jak masz podkreconego kompa to musisz liczyc sie z tym ze pod Windą sie szybciej wysypie niz pod DOSem ;P (aby uniknac wczesniej clear CMOS)

- itd. ja robilem pod Windą i pod DOSem no i pod Windą raz uwalilem BIOS i 2 tygodnie bez mobo ;P (ale na innym modelu)

Jesli chodzi o uruchomienie kompa z klawiatury to, mam klawiature i myszke (zestaw Logitecha) bezprzewodowy pod USB i z niego przy S3 nie da sie uruchomic, wg mnie dlatego ze jest bezprzewodowa ;P Mam Razera myszke i z niej pod USB tez sie nie da wiec chyba to nie dziala ;P

Edytowane przez D154573R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam w gronie posiadaczy MSI P35 Neo2-FR ;]

Jak narazie płyta mi się bardzo podoba, ale mam narazie BIOS 1.1 także muszę coś wgrać

Ale zworka 266, CPU @ 375x8, 1:1, MCH 1.25V, CPU 1.4V, Mem 2.1V, save i ruszyła bez problemów za pierwszym razem nawet na najstarszym BIOSie ;]

Co polecacie? Kiedyś czytałem, że Sector polecał BIOS 1.3 (zresztą kręciliśmy na nim 2 proce pod DI i nie było problemów), ale teraz wyszedł 1.6 beta i nie wiem wkońcu co wgrać

Edytowane przez Damikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dochodze do wniosku ze moje pamieci to padaki przy @2,2v i 1050mhz wstaly ale nawet do ladowania systemu nie doszlo. LOL :D . Ciekawe czy przestawienie zworki na 333 da jeszcze wieksza przepustowosc tak jak to bylo z 200->266 . Any1 help me :wink:

Edytowane przez Itachi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 333 da ci wieksza przepustowosc, to sprawdzone i potwierdzone!

no wlasnie, trzeba by zrobic dokladnie porownanie biosow a dokladniej jakie daja napiecia wzgledem ustawionego w biosie

troszeczke brakuje "polowkowego napiecia" dla ramow i tego nieszczesnego staru plyty przy pomocy klawiatury, moze ktos z dobra znajomoscia j.angielskiego splodzil by jakis mail do MSI w tych kewstiach ? :D

z 2 strony skoro do tej pory nie uporali sie z prowadzeniem coponiektorych modeli pamieci to ...

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że akurat napięcia były identyczne jak na 1.4 a mimo to niema takiej stabilności jak na 1,4 :wink:

Sugeruj się dalej CPU-Z to dla ciebie na biosie 1.6 napięcie będzie takie samo jak na 1.2 :mur:

na 333 da ci wieksza przepustowosc, to sprawdzone i potwierdzone!

A no daje ;)

no wlasnie, trzeba by zrobic dokladnie porownanie biosow a dokladniej jakie daja napiecia wzgledem ustawionego w biosie

Jak mi się jutro będzie chciało... Bo czas w sumie mam :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...