Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, mam 1.4 ;]

Zmienilem tym razem kontroler na RAID zamiast AHCI, a główny dysk mialem na Marvellu i wiecie co zauwazyłem?

Jeszcze szybciej system sie ładuje :]

Pytanie. RAID moge stworzyc tylko jesli dyski sa podpiete do portów SATA tych samych kolorów? Nie moge Marvell + Intel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos mniepare dni temu pytal ile moj 6750 robi na jakim v z biosu...

dzisiaj zmienilem bios z 1,1 na 1,4 (nudzilo mi sie) i majac chwilke czasu zabralem sie za male oc.

najpiercw co zauwazylem - nie wykrywa mi juz def. v proca jako 1,275, tylko 1,325 :) niemniej -napiecie jest podawane "chyba" to samo - temp sie wogole nie zmienily, a dla tych ktorzy wierza w programy - pcuz nadal podaje takie samo info o V proca jak na starszym biosie (czyli nieco ponizej 1,3v)

OC ?

otoz tak :

na biosie 1,4 doszedlem dzisiaj bez zmiany jakickolwiek napiec do 3,6ghz iiii - pi moge sobie liczyc do usranej smierci (chyba wszystkie probki przeliczylem na tych taktach), ale jak tylko wlacze orthosa, to po kilku sekundach wywala blad.

jutro zobacze ile V trzba bedzie ustawic do 4ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, to moze ja zmienie BIOS na oficjalny ;) a nie betke bo moze moja tez kiedys paść.

Które sztuki płyty mieliście? Te z dodatkami (przedłużenie 8pinów itp.) czy te pierwsze sztuki które był dostępne bez tych dodatków?

Pytam osob którym płyta padła;)

Jest BIOS 1.6 oficjalny skoro 1.7b1 sie pojawił?

ja miałem z tym przedłużeniem... p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale Sector19 Tobie to chyba padła bo robiles eXtreme OC ;) Czyż nie?

Mi padła z Mojej winy... przyznaje sie... (chociaż zbytnio nie dociekaliśmy kolegami co sie stało tylko wzięliśmy druga Neo2-Fr i kręciliśmy dalej :P) - Ps mi padla przy "nieobradiatorowanej" sekcji zasilania bo tam była woda :) Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pare pytanek mam. Od razu informuje że szukałem ale jakoś sie nie doszukałem (jestem juz na 40-stej stronie) i prosze bez obrazy.

Pierwszy raz na Intelu i C2Duo.

Na pierwszy ogień poszedł E6750 I MSI P35.

I Tu moje pytanko - jeśli ktoś mnie skieruje na właściwy slad to bede wdzięczny.

Na dzień dobry puściłem proca na 350 fsb - zero problemów, potem kolejno 365, 375 i ....

No własnie i co dalej?

Powyżej tej wartości proc nie wstaje. Próbowałem dać 6x400 - efekt ten sam (wnioskuje z tego że płyta raczej odpada).

Pamiątki też chyba nie - mimo że to Patrioty, mogę sie jednak mylic.

Za ewentualnego linka wielkie dzieki (może być też eng).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znudzony ciągłym szukaniem dźwięku w xp dorwałem viste. Zainstalowałem uruchomiłem i raptem jest dźwięk ;]. Wszystko już sie automatycznie zainstalowało, ze sterownikami producenta nie mialem problemu. Narazie nie bede zmieniał na xpeka, ale ciekawi mnie co było tego przyczyną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako byly posiadacz Patriotow radze ci zebys krecil na innych pamieciach, danie recznie albo przez spd bardzo luznych timingow na tych pamiatkach powodowalo niczym nie uzasadniona niestabilnosc.

Nie twierdze ze pamieci sa zle, tylko one po prostu sie nie lubia z ta plyta.

Tak jak napisalem przyczyny problemow doszukiwal bym sie w pamieciach.

Znudzony ciągłym szukaniem dźwięku w xp dorwałem viste. Zainstalowałem uruchomiłem i raptem jest dźwięk ;]. Wszystko już sie automatycznie zainstalowało, ze sterownikami producenta nie mialem problemu. Narazie nie bede zmieniał na xpeka, ale ciekawi mnie co było tego przyczyną...

Szukaj przyczyny w zlym windowsie :), moze bez sp2 ? Najlepiej "kup" nowego ;]/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako byly posiadacz Patriotow radze ci zebys krecil na innych pamieciach(...)

Nie twierdze ze pamieci sa zle, tylko one po prostu sie nie lubia z ta plyta.

Troszke to dziwne. Jeśli pamieci jadą na 375 to w jaki sposób mogą negatywnie wpływać na to czy komp wstaje czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bez dodatkow mialem, ale tu bym sie raczej nie doszukiwal przyczyny4 pady sekcji nie sa wg. mnie przypadkiem

Hmm... Czyli, ze co? Na wszystkie przyjdzie pora:>?

Co do egieldy :/ ...

Wnioskuje, że oni nawet nie zmienili BIOSu na nowszy tylko jada cały czas na 1.1 lub 1.3 ;P

MSI CPU

Przeciez na stronie MSI sa testy ze płyta obsługuje 45nm proce :] A testy płyta przeszła.

Z drugiej strony gdyby nie działały to chciałbym wymiane na X38 :D Darmową ;D

Edytowane przez D154573R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wcale nie tragedia imo wynik w normie , musisz dac lepszy dzielnik na pamieci (tak zeby bylo z 1000) i zoptymalizowac system a wynik powinien sie poprawic. Ja proponuje dac mnoznik na 8 i fsb na 400, dzielnik ram 1:1, i ustawic CL4 i posprawdzaj sobie w everescie ze pamieci pracuja o wiele lepiej, wynik PI tez powinien sie poprawic!

Na ranking w low-clocku nawet nie patrz bo to są wykręty, poprostu pewnie kastrują system robią te wyniki a potem muszą od nowa windowsa instalowac :D :D

Pozatym zdaje mi sie 9x370 to chyba wiecej niz 3ghz :lol:

Zapodaj skriny to chyba jakis rekord :D

No wlasnie prbowalem ale lipa, ramy robia 740 cl4 i 970cl 5 :(

Witam.

Pare pytanek mam. Od razu informuje że szukałem ale jakoś sie nie doszukałem (jestem juz na 40-stej stronie) i prosze bez obrazy.

Pierwszy raz na Intelu i C2Duo.

Na pierwszy ogień poszedł E6750 I MSI P35.

I Tu moje pytanko - jeśli ktoś mnie skieruje na właściwy slad to bede wdzięczny.

Na dzień dobry puściłem proca na 350 fsb - zero problemów, potem kolejno 365, 375 i ....

No własnie i co dalej?

Powyżej tej wartości proc nie wstaje. Próbowałem dać 6x400 - efekt ten sam (wnioskuje z tego że płyta raczej odpada).

Pamiątki też chyba nie - mimo że to Patrioty, mogę sie jednak mylic.

Za ewentualnego linka wielkie dzieki (może być też eng).

A moze napiecie w gore..? Jakie ramy dokladnie, chociaz raczej kazde do 400 dojda ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze napiecie w gore..? Jakie ramy dokladnie, chociaz raczej kazde do 400 dojda ;d

Z napięciem już doszedłem do 1,475 w biosie tak że raczej juz dość papu dostał. Nie podnosiłem natomaiast wogóle NB ani Vtt i całej reszty.

Ramy to Patroty 6400 5-5-5-15 LLK.

Coś wyczytałem o FsbWall'u - czyżby to koniec procka?

Dałem mu dzisiaj ciut mniejsze napięcie 1,425 (bios) ale podniosłem NB na 1.4 i podobnie VTT.

Komp wstał - teraz jest w trakcie testów. Orthos uruchomił się na 390 Mhz (pamięci (780 - chcę je wykluczyć)

Dziwne jest to że do 375 nie potrzebuje żadnego dowoltowania - a juz choćby 1 MGHz wiecej i od razu 0,1 V więcej...

Jak wróce z pracy to posprawdzam nap. miernikiem. Możliwe że płyta je znacznie zaniża.

Edytowane przez Kobrowisko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HUD - tak jak pisalem wczesniej - problemu szukal bym w twojej wersji windy a nie hardware.

Kobrowisko - od poczatku tematu jest mowa o (najpierw) sporych problemach "braku kompatybilnosci" z patriotami , nastepnie wraz z biosem 1,4 (chyba) o malych problemach.

NIe doszedłem jeszcze do miejsca w którym pisaliście o biosie 1.4.

Na razie doczytałem tylko do momentu w którym ludziska narzekają na 1.3 z Patriotami.

Myślisz że aż taki wpływ mają ramy na FSB CPU? Przecież ja ciągle jade poniżej 400 MGHz (czyli poniżej nominalnych taktów ramu)...

Edit.

Lekko NB voltage w góre (wg biosu 1,450) i jak na razie 395*8 i orthos jeszcze sie nie wysypał.

Ile można bezpiecznie dać na NB i VTT ? Bios już mi podświetla oba na czerwono. Moze to wina niedowoltowania właśnie tych elementów...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe doszedłem jeszcze do miejsca w którym pisaliście o biosie 1.4.

Na razie doczytałem tylko do momentu w którym ludziska narzekają na 1.3 z Patriotami.

Myślisz że aż taki wpływ mają ramy na FSB CPU? Przecież ja ciągle jade poniżej 400 MGHz (czyli poniżej nominalnych taktów ramu)...

Edit.

Lekko NB voltage w góre (wg biosu 1,450) i jak na razie 395*8 i orthos jeszcze sie nie wysypał.

Ile można bezpiecznie dać na NB i VTT ? Bios już mi podświetla oba na czerwono. Moze to wina niedowoltowania właśnie tych elementów...?

człowieku, zmien ten bios i bez tego sie tu nie pokazuj

uwielbiam takich jak ty, pierw steka, ze cos mu nie działa, ludzie mu pisza co masz zrobic a ten o czerwonych napieciach tu wypisuje i o tym jakie to ma super ramy

sorry ale sie podirytowałem, mam nadzieje ze dotarlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieku, zmien ten bios i bez tego sie tu nie pokazuj

uwielbiam takich jak ty, pierw steka, ze cos mu nie działa, ludzie mu pisza co masz zrobic a ten o czerwonych napieciach tu wypisuje i o tym jakie to ma super ramy

sorry ale sie podirytowałem, mam nadzieje ze dotarlo

OK.

Jak tylko wróce z pracy zmieniam bios.

Bez nerwówki :wink: napisałem przecież że pierwszy raz na Intelu i troszke to inaczej niz na Soc A bądź 939.

Jeśli update biosa faktycznie tyle poprawi to juz mnie więcej nie trzeba przekonywać.

P.S. A kto pisze że ma super RAMy?

Że niby ja? Akurat ramy to wolałbym inne - niestety nie mój wybór -dostałem takie jeszcze zanim zmieniłem mobo i proca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLEJ BIOS ZMIEN PAMIECI!!! :D

Jako byly posiadacz PATRIOTÓW 800 CL4 LLK a obecny GEIL BLACK DRAGON uwazam, ze te pamieci jak nic nie pasuja do tej plyty.

Zmienilem patrioty na geile i natychmiast wszystko dziala na biosie 1.5.

Podkrecilem bardzo lajtowo. Procek E6550 na 3 Ghz a pamiatkie Geil Black Dragon CL4 800 na 1030 i na razie mi sie nie chce wyzej bo lubie cisze :) Moze pozniej sie pobawie bo zmieniam wlasnie zasilacz z TAGANA 430 na Seasonica 500. I bede majstrowal.

Denerwi mnie tylko jedno. Jak przetaktujesz cos na tej plycie to komp bardzo dlugo reaguje po nacisnieciu przycisku power na starcie. Naciskasz, on sie blysnie lampka, a po paru sekundach dopiero wstanie. Ciekawe....

Edytowane przez RedNacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Denerwi mnie tylko jedno. Jak przetaktujesz cos na tej plycie to komp bardzo dlugo reaguje po nacisnieciu przycisku power na starcie. Naciskasz, on sie blysnie lampka, a po paru sekundach dopiero wstanie. Ciekawe....

"zaleta" chipsetu P35 :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do biosu 1.5 to u mnie nie było zadobrze, bo komp długo sie bootował (stał z 5min na marvellu) i procek szedł normalnie na 390fsb a po flashu ledwo na 360, jak narazie jade na 1.1 i nie czuje potrzeby zmiany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLEJ BIOS ZMIEN PAMIECI!!! :D

Jako byly posiadacz PATRIOTÓW 800 CL4 LLK a obecny GEIL BLACK DRAGON uwazam, ze te pamieci jak nic nie pasuja do tej plyty.

Zmienilem patrioty na geile i natychmiast wszystko dziala na biosie 1.5.

Podkrecilem bardzo lajtowo. Procek E6550 na 3 Ghz a pamiatkie Geil Black Dragon CL4 800 na 1030 i na razie mi sie nie chce wyzej bo lubie cisze :) Moze pozniej sie pobawie bo zmieniam wlasnie zasilacz z TAGANA 430 na Seasonica 500. I bede majstrowal.

Troche mnie dziwi to że upierasz się tak bardzo przy tych pamieciach - ja nie mam jak ich zmienić (niestety). Musze powalczyć z tym co mam.

Ale do czegoś już doszedłem.

Primo: zmiana V na CPU (tylko na nim) nic w moim przypadku nie robi (moge "dowalić" 1.5V a i tak nie wstanie)

Sekundo: zmiany napięć NB i VTT w moim przypadku dają najlepsze efekty.

W tej chwili VTT mam na bodajże 1.375, NB na 1.45 a proca obniżyłem do 1,4 V i orthos już leci jakiś czas na 3280MGHz....

Troche dziwne...Ramy na razie niczego nie wniosły. Testuje dalej. Spróbuje jeszcze ciut podnieść te napięcia i może jakims cudem dociągne do 3350 -3400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie upieram sie, ale nawet nie wiem czy ty masz te same pamieci co ja. W kazdym razie Patrioty i MSI (ta plyta) nie ida w parze i juz. Zaplacilem kupe kasy za pamieci które na kazdym biosie ponizej 1,5 wywalaja blad w memtescie po 1 sekundzie. I nie mowie o ich ustawieniach na 4,4,4,12 tylkona spd ktore wynosi 6,6,6,15. I to SPD dziala tylko na biosie 1,5! Nie wazne co robisz z napiecie etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widocznie macie problem z pamieciami u mnie leci 7x500mhz i to na kingmaxach za 155zł, timingi ustawione na auto, chyba że wasze procki mają fsb walla i powyżej określonej wartości wysypują się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[gluteus maximus].. na tym tez wywalilo orthosa, a kiedys smigal wiec chyba procka uwalilem troche, orthos wytrzymal tylko dluzej, za wczesnie powiedzialem hop.. btw nie wiem czy nie potrafie mierzyc napiec ale u mnie na procku wywala 1.8v... na ramach 1.9v czyli OK, ale na procku 1.8.... moze ktos dokladnie podac jak to sie mierzy? Meeron Ty masz taki sam miernik jak moj jakbys fotke dal byloby fajnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[gluteus maximus].. na tym tez wywalilo orthosa, a kiedys smigal wiec chyba procka uwalilem troche, orthos wytrzymal tylko dluzej, za wczesnie powiedzialem hop.. btw nie wiem czy nie potrafie mierzyc napiec ale u mnie na procku wywala 1.8v... na ramach 1.9v czyli OK, ale na procku 1.8.... moze ktos dokladnie podac jak to sie mierzy? Meeron Ty masz taki sam miernik jak moj jakbys fotke dal byloby fajnie..

chwilowo to ci moge dac fotke durona 850 lub laptopa

czekam cierpliwie az przysla mi nowa pachnaca msi w zamian mojego skwarka :D

co do punktow pomiarowych to w obszernym i dopracowanym faq masz wszystko

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...