Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, czy zle podkrecony proc albo ram moge powodowac wyswietlanie sie bledu DRWTSN32.exe (to jakis drwatson)??

Hmm, ciężko powiedzieć. Dr Watson to program diagnostyczny Windows, który rejestruje wszelkie błędy programów. Najprościej będzie chyba odkręcić proca i RAMy na próbę, chociaż jeśli zrobiłeś testy stabilności Orthos'em i MemTest'em to uważam to za bezcelowe. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz widzialem ten obrazej jako FR/FIR....taki obrazek byl jeszcze niedawno na MSI.us... lepszy byl na com.tw. Jak jest teraz nie wiem...

My bad ;]

Dalej mnie nurtuje wersja TR...

TR a nie FI?? Hmmm FR i FIR MAJA HEATPIPY i 5 s-ata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz widzialem ten obrazej jako FR/FIR....taki obrazek byl jeszcze niedawno na MSI.us... lepszy byl na com.tw. Jak jest teraz nie wiem...

My bad ;]

Dalej mnie nurtuje wersja TR...

prześliznął mi sie palec i zamiast F dałem T i stąd się wzieła wersja TR

miałem na myśli FR oczywiście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, czy zle podkrecony proc albo ram moge powodowac wyswietlanie sie bledu DRWTSN32.exe (to jakis drwatson)??

Doktor watson będzie reagował raczej na jakieś konflikty i typowe błędy w windows (chyba, wprawdzie nigdy nie miałem okazji go osobiście poznać) przy zbyt wysokim OC będziesz miał blue-screeny i twarde zwiechy... sprawdzałeś komputer po podkręceniu Orthosem przez około 3h? (im dłużej tym lepiej). Pamięć w pierwszej kolejności sprawdź za pomocą Gold Memory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam

Robilem ten update biosu przez msi live 3 restart i nie wstal ... nagralem na dyskietke bios ze zmieniona nazwa ( A7345IMS.110 z tego biosu) AMIBOOT.ROM (tylko ten jeden plik mam na dyskietce :D)i kupa czyta dyskietke potem dioda sie pali i 15 minut nic nie robi ...restart i dalej nic moze za malo czasu mu daje :<

Pamieci adata vitesta ee 800+ na pamieciach pisze

ADATA

ad29608a08a-250g

80726

s0751502p8e8

Hmm to raczej nie sa microny a z tego co slyszalem to z promosami sa problemy :<<

Tak przy okazji to sie nazywa remarkowanie pamieci ??? bo nie jestem pewien ;D

Moze ktos walnac tu ta dyskietk ratunkowa ??? i na ilu dyskietkach to jest :DD

Moze pamieci zmienie zobacze czy cos da : D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robilem ten update biosu przez msi live 3 restart i nie wstal ...

Co jest nie tak z tymi biosami? Przydałoby się jakieś FAQ o tym jak uaktualnić biosa bez uwalania płyty, przy okazji dodać opisy i opinie dotyczące wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to wymiana biosu bez uwalenia wymaga jakiś specjalnych umiejętności?? :-| Ja miałem zworke na 200mhz, OC nie pamietam czy było, ale wszystko w Live Update 3 poszło bez najmniejszych problemów....., coś musi powodować takie nie udane flashowanie bios w Live Update 3, może przez to że było OC w biosie czy zworka inaczej ustawiona??

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana pamieci pomogla :DD

Czyli adata + ta plyta = kupa .. mam nadzieje ze w biosie nowym to poprawia.

Zmienilem pamieci na kingston i dziala :D ale wywala check sum error moze jescez raz zrobie update ze strony i zadziala :D

Pozdro ed

EDIT Wgralem bios 1.0 jutro stestuje 1.1 .... a potem ten 1.4 bete .... szlak mnie trafi jak msi nic z tym nie zorbi .

Notabene Plyta Zajefajnie mi sei poboa :DD, szkoda tylko pamieci :<

Edytowane przez ed00s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde teraz chcialem zobaczyc jak dziala ten dual core center i mi sie nie uruchamia wogole. Nie ma go w pasku zadani nie moge go uruchomić .Net framewor 2 zainstalowany. Jak to rozwiazac bez instalacji nowego systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana pamieci pomogla :DD

Czyli adata + ta plyta = kupa .. mam nadzieje ze w biosie nowym to poprawia.

Zmienilem pamieci na kingston i dziala :D ale wywala check sum error moze jescez raz zrobie update ze strony i zadziala :D

Pozdro ed

EDIT Wgralem bios 1.0 jutro stestuje 1.1 .... a potem ten 1.4 bete .... szlak mnie trafi jak msi nic z tym nie zorbi .

Notabene Plyta Zajefajnie mi sei poboa :DD, szkoda tylko pamieci :<

Hmm, tak sie sklada, ze zamowilem te A-Daty do tej plyty i mnie zmartwiles. :/ Jak mozesz to wez wgraj jak najszybciej tego beta BIOSa i ustaw recznie wszystkie ustawienia na innych pamieciach (voltage, timingi) i wrzuc A-Daty. Nie chce miec zonka po kupnie pamieci. :/ Czy ktos wie jak sytuacja wyglada na Patriotach 800MHz CL5?

PS. Sorry, za brak polskich znakow, ale pisze z Linuksa bez ustawionej klawiatury. :)

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wcześniej obiecałem, tutaj najnowszy beta BIOS do MSI P35 Platinum / MSI Neo2-FR/FIR (MS-7345):

1.4B1

Plik pochodzi z serwera FTP MSI. Listę zmian zamieszczę później jak dostanę ją od człowieka z MSI (a to pewne nie jest).

Pamiętajcie, że wgrywacie na własną odpowiedzialność i za wszelkie uszkodzenia nie odpowiadam.

Z tego linka jak wgrywam przez www bion z live update to wyskakuje

http://shapieron.tkb.pl/~edoos/bez%a0tytu%b3u.bmp

i przy kazdym innym tez.

Z dskietki z dosa nie mma jak bo mma tylko 1 i sie nie miesci dos + rom ani inne rozszezenie.

na standartowym biosie chodzily te ramy .... wiec nie wiem o co im chodzi .. masakra ni do rana musze zorbic kompa bo zwariuje :P

EDIT

Main Memory

• Supports 4 unbuffered DIMM of 1.8 Volt DDR2 SDRAM

• Supports up to 8GB memory size

• Support Dual Channel DDR2 667/800/1066MHz and up (Intel P35 chipset supports up to DDR2-800 officially. For DDR2 800+, manually BIOS adjustment is needed)

Due to the High Performance Memory design, motherboards or system configurations may or may not operate smoothly at the JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) standard settings (BIOS Default on the motherboard) such as DDR2 voltage, memory speeds and memory timing. Please confirm and adjust your memory setting in the BIOS accordingly for better system stability.

Example: Kingston HyperX DDR2-800 PC6400 operates at 2.0V, 4-4-4-12.

For more information about specification of high performance memory modules, please check with your Memory Manufactures for more details.

To ze stony MSI puszcze pamieci na 54415 i v 2.2 zobacze jak ida ... moze sie uda .

EDIT 2

Ponawiam pytanie o pamieci ADATA

ad29608a08a-250g

80726

s0751502p8e8

Jezeli to nie sa d9 to zwracam kosci i oplacam o d9 ... sprzedawca mnie zapewnial ze sa to 9 ... masakra mam dosc ie spac :P

Edytowane przez ed00s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ed00s

Jeśli robisz update biosa z pod dosa to zalecane jest dodać parametry /p /c /b /n do linii komend.

Nie są te parametry wymagane ale zalecane i przydają sie tylko czasami. Dla świetego spokoju lepiej je dodawać. Pewnie trafiłeś na sytuację w której jak najbardziej były "wymagane". Też tak miałem (bad check sum, dlatego już zawsze te parametry włączam

Jeśli robisz to za pomocą AFUWIN:

Dołączona grafika

ja tak robie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajcie że u mnie były problemy z Patriotami LLK. Nawet wymieniłem w sklepie na nowy komplet Patriotów. Kolo w sklepie stwierdził że pamięci na pewno dobre tylko ja nie ustawiłem im parametrów na sztywno w biosie.

Teraz widzę że faktycznie były dobre i sprzedawca gdy sprawdzi na innej płycie lub na MSI z biosem 1.1 będzie miał satysfakcję, że miał rację :)

Ale w tedy jeszcze tu na forum nikt nie zgłaszał tego problemu z biosem i pamięciami :) W sumie byłem pierwszy :)

Nawet próbowałem wgrywać BIOS z dyskietki o co zresztą pytałem i relacjonowałem w tym temacie na forum :) Jednak komp i oczywiście napęd FDD nawet nie ruszał...

Natomiast parametry ustawiałem na sztywno. Rzecz w tym że na Patriotach po updacie BIOSu 1.3 nawet wejść do tego biosu było ciężko, a gdy po kilku samoczynnych restartach w końcu to się udawało to pamięć miała żenująco słabe parametry, a zmiana na normalne (standardowe) nic nie dawała, bo po zapisaniu BIOSu i restarcie znowu odsyłało mnie do BIOSu z groźnie wyglądającym komunikatem że coś z OC nie tak, lub komp w ogóle nie startował...

Drugi komplet Patriotów miał te same problemy...

Dopiero wsadzenie OCZ Platinum rev. 1 pomogło... To są pamięci kuzyna. Jemu dałem moje Patrioty LLK, bo u niego zostawiłem BIOS 1.1 (ta sama płytka MSI) i tam nie ma problemów...

Wszystkim się wydaje że to aktualizacja BIOSu nie powiodła się, a to jednak pamięci z którymi wcześniej nie było problemu nagle zaczynają wariować...

EDIT:

VICTORious: Może to faktycznie wina aktualizacji za pomocą Live Update. Może gdybym aktualizował tak jak piszesz to nie byłoby takich problemów z RAMami? Czy ktoś ma Patrioty LLK i aktualizował BIOS za pomocą AFUWIN z parametrami?

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ed00s

Jeśli robisz update biosa z pod dosa to zalecane jest dodać parametry /p /c /b /n do linii komend.

Nie są te parametry wymagane ale zalecane i przydają sie tylko czasami. Dla świetego spokoju lepiej je dodawać. Pewnie trafiłeś na sytuację w której jak najbardziej były "wymagane". Też tak miałem (bad check sum, dlatego już zawsze te parametry włączam

Jeśli robisz to za pomocą AFUWIN:

Dołączona grafika

ja tak robie

Wciskam Open i jest *.rom zmieniasz na rom rozszezenie czy dalejz all files ????

Ok zrobilem

1 TEN PROGRAM http://www.ami.com/support/downloadagreeme...amp;InpDrvID=90

2 nie trzeba zmieniac rozszezenia biosu

3 adaty wstaly na 4-4-4-11 ale na dzielniku na 667 na 800 (odpala sie komp jest, ma byc ladowana winda i benc ... kursor miga w rogu i dalej nie idzie moze to winda moze nie :P)nie ida na tych ustawieniach ... moze na 4-4-4-12 odpala

4 co z 1 strona jak bolo888 nie chce to ja moge pipsac faq .. i spisywac porady z calego topica :P

5 BIOS do ADATA wgralem ten 1.4 beta .. uchh ide spac juz bo koguty sie kreca a ja po 12 h w pracy :P

ps goodramy pro sa drogie a ja za adata te z siga zaplacilem 169 zl ... nic jutro napisze do kolesia ze chce je zamienic za doplata bo to Promosy a nie microny ...

ps 2 jak podnies napiecie dla pamieci w biosie ??? bo jakos nie wpadlem z przemeczenia :P standart to 1.9 :<

Edytowane przez ed00s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to niby promosy mają problemy z tym biosem? jesteś pewien że adaty są na promosach?

XA twierdzi że nie ma problemu z promosami.... więc?

ed00s widze że masz wersję FIR- daj znać jaki kodek dzwiękowy jest na płycie (ALC888/ czy ALC888T)? Wiem że FR ma ALC888.

dobrąnoc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to niby promosy mają problemy z tym biosem? jesteś pewien że adaty są na promosach?

XA twierdzi że nie ma problemu z promosami.... więc?

ed00s widze że masz wersję FIR- daj znać jaki kodek dzwiękowy jest na płycie (ALC888/ czy ALC888T)? Wiem że FR ma ALC888.

dobrąnoc :P

Zwykly kodek ALC 888 T jest z voipem a tam nawet wyprowazenia nie sa wlutowane na voip.

A co do Promosow to sam juz nie wiem ... nie jestem pewien jakie kasci sa w moich pamieciach napisalem jak sa oznakowane .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jednej z aukacji na allegro.pl sa a-daty extreme plus 800 i po numerze z kosci wychodzi, ze sa to "umgelabelte Micron" D9GCT.

Link: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=187427&st=608

Nie kreca sie zbyt ladnie... juz mialem wczoraj zamowic te a'daty bo posucha na rynku pamieci, ale widze, ze to dobrze, ze sie wstrzymalem..

Gdzies w necie znalazlem info, ze w przyszlym tygodniu ma byc sporo na rynku Goodramow. Jakas spora dostawa... drogie moze i sa 900 PRO ale chyba sie szarpne....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jednej z aukacji na allegro.pl sa a-daty extreme plus 800 i po numerze z kosci wychodzi, ze sa to "umgelabelte Micron" D9GCT.

Link: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=187427&st=608

Nie kreca sie zbyt ladnie... juz mialem wczoraj zamowic te a'daty bo posucha na rynku pamieci, ale widze, ze to dobrze, ze sie wstrzymalem..

Gdzies w necie znalazlem info, ze w przyszlym tygodniu ma byc sporo na rynku Goodramow. Jakas spora dostawa... drogie moze i sa 900 PRO ale chyba sie szarpne....

Co co Adat to powiem tak Adaty 1066+ smigaja spokojnie na emesaju :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

W najbliższej przyszłości mam zamiar zrobić przesiadkę na C2D. W związku z powyższym trzeba zdecydować się na jakieś mobo. Ten MicroSIk zwrócił moją uwagę i już się w zasadzie na niego zdecydowałem, ale z tego co teraz widzę to bardzo problemowa płyta. Update Biosu, który kończy się serwisem, nie działające od kopa najpopularniejsza pamiątki? Czy wg. Was jednak Asus P5K to nie jest lepsze wyjście? W topicu o nim nie zauważyłem takich cyrków jak z tym MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak inni to robili, ale ja flashowałem bios 7 razy na tej mobo i było zawsze OK, tylko, że AFUWINem pod windą z lenistwa... Osobiście nie miałem ŻADNYCH problemów z pamięciami na tej płycie... możliwe, że nowy bios coś tam knoci, choć raczej wątpię. Ja bym popróbował innych slotów itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ten MicroSIk zwrócił moją uwagę i już się w zasadzie na niego zdecydowałem, ale z tego co teraz widzę to bardzo problemowa płyta. Update Biosu, który kończy się serwisem, nie działające od kopa najpopularniejsza pamiątki? Czy wg. Was jednak Asus P5K to nie jest lepsze wyjście? W topicu o nim nie zauważyłem takich cyrków jak z tym MSI.

Nie kończy się serwisem.

Myślę że dla niepewnych tego czy aktualizować BIOS, dobrym wyjściem będzie przeczekanie BIOSu w wersji 1.3 (nie instalowanie go). Może kolejne BIOSy naprawią te problemy. Na biosie 1.1 nie ma problemów z pamięciami.

Ja nie odzyskiwałem BIOSu (próbowałem na samym początku, gdy nie wiedziałem jeszcze o co biega, ale nie było reakcji). Wygląda na to że nowy BIOS załadował się za pierwszym razem. Tylko wymieniłem pamięci na OCZ i było ok.

Patrioty po aktualizacji BIOSu próbowałem na wszystkich slotach po 2 moduły i po 1 module. Zawsze były takie same problemy.

Druga sprawa to sposób instalacji nowego BIOSu. Tutaj VICTORious może mieć rację. I tu mam pytanie do VICTORiousa Zakładałeś do płyty z BIOSem 1.3 RAM Patriot LLK lub A-DATA?

Po to jest forum aby wymieniać się zauważonymi problemami, aby w przyszłości inni mogli ich uniknąć, a i samemu czegoś się nauczyć.

Podsumowując:

- Płytkę warto kupić.

- Na BIOSie 1.1 nie ma problemów z pamięciami, a kolejne BIOSy po 1.3 może też będą ok.

- Możliwe jednak że nawet BIOS 1.3 nie będzie robił problemów z RAMami tylko nie instalować go za pomocą Live Update.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te RAMy będą na pewno na Micronach? Nie chcę mieć problemów z pamięciami. :] I czy ktoś już testował te RAMy na MSI P35 Platinum/Neo2-FR/FIR?

http://www.gral.pl/preview/DDR2RAM/DDR2102...odRamProCL5_89/

Tak, tylko D9 GMH

Ja testowałem, ale wersje PC7200 / 8500 - zero problemów

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

surekot jeszcze nie mam NEO2 FIR, spójrz w sygnature. Ale ta zasad obowiązuje przy każdym updajcie biosa.

A w NEO F brakuje tych 2 zworek do przełączania fsb (200,266,333). To by pomogło z moim E2160 ( no chyba że zrobie bselmoda na 266).

Próbował ktoś odpalić cpu z magistralą 800 ze zworką 200 i próbować podkręcać? Działają wtedy wszystkie dzielniki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...