Forrestal Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Kinslayer, bez problemu wejdziesz do BIOS'u wciskajac 'Del'. U mnie dziala zarowno na PS2 jak i USB tak samo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 (edytowane) hmmmm, ale nie dziala. Mam 2 klawiatury pod usb i zadna nie dziala po wciskaniu del. A powiedz mi moj drogi w jakim porcie usb masz klawiature podpieta oraz czy masz w biosie wlaczona opcjaUSB Device Legacy Support ?? Bodajze ja moge miec ja wylaczona i dlatego klawiatura mi nie reaguje pod usb, i teraz finalne pytanie, czy po resecie biosa ta opcja wlaczy mi sie ?? Bo jesli nei to juz totalnie bede w kropce bo juz nic nie zrobie wiecej,. wiec musz emiec pewnosc. Bo mozliwe ze sam ja wylaczylem jak wylaczalem dzwiekowke wbudowana oraz IEEEE. Dzieki za pomoc :) A wiec zresetowalem bios i klawiatura ozyla. :) Edytowane 16 Sierpnia 2007 przez Kinslayer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schirru Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 EVEREST pokazuje odczyt temperatury z Procesora oraz odpowiednio pierwszego i drugiego rdzenia, wiec tu pojawia się pytanie czego tyczy się ta pierwsza temperatura? Patrząc za Everestem w stresie temperatura procesora to 55-58 stopni a poszczególnych rdzeni około 41. Czy to odczyty w nornie dla tego chłodzenia i procesora e6750@3.2 V1.35? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zapewne jest to temperatura czjnika umieszcoznego pod socketem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 zgadzam się z toman'em, tak samo pokazuje speedfan Schirru zauważ, że ta temp. z socketu jest średnią temp. tych dwóch rdzeni - i to by się zgadzało Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superdan Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Czy ktos tu zgromadzonych moze mi powiedziec co mi blokuje core duo center? jest zainstalowany ale sie nie uruchamia w kasperskm dalem do listy wyjatkow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Czy ktos tu zgromadzonych moze mi powiedziec co mi blokuje core duo center? jest zainstalowany ale sie nie uruchamia w kasperskm dalem do listy wyjatkowMoże zapora systemu windows lub coś innego podobnego? Dziwne że bios nie ma sekcji pokazującej aktualne "realne" napięcie Vram, a programik od MSI pokazuje tylko tyle ile ustawimy w biosie. W poprzednich postach było coś o napięciach w biosie i realnych, mierzonych miernikiem, jak się nie mylę w realu było to +0,01-0,02V do tego co ustawimy w biosie czyli o napięcia nie muszę się martwić jak ustawię 2,00V to w realu będzie 2,01V? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Może zapora systemu windows lub coś innego podobnego? Dziwne że bios nie ma sekcji pokazującej aktualne "realne" napięcie Vram, a programik od MSI pokazuje tylko tyle ile ustawimy w biosie. W poprzednich postach było coś o napięciach w biosie i realnych, mierzonych miernikiem, jak się nie mylę w realu było to +0,01-0,02V do tego co ustawimy w biosie czyli o napięcia nie muszę się martwić jak ustawię 2,00V to w realu będzie 2,01V? Dziwne to jest to ze nie mozna ustawic tego recznie .. a tymbardziej ze bios nie potrafi zczytac parametrow ... chodzi mi konkretnie o adaty vitesta ee800+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superdan Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zapora wylonczona. A jakie macie poinstalowane te netframerwoki 2.0 i 1.0 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sula Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Sorry za zaśmiecenie tematu ,ale spotkałem się już z tym stwierdzeniem w związku z płytami na p35 - co to jest dokładnie ten podwójny start? Czym się objawia? Mam kilka pomysłów ,ale wole relacje kogoś kto przeżył to na własnej skórze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schirru Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 (edytowane) Zapora wylonczona. A jakie macie poinstalowane te netframerwoki 2.0 i 1.0 ?Ja mam 3.0. Dual core zainstalowałem, zadziałało i pokazało mi ze mam C2D 4k a nie mam więc ostatecznie odinstalowałem. Przy okazji mam Nod32 i ComodoFR i nie robiłem żadnych wyjątków w związku z tym programem. Edytowane 17 Sierpnia 2007 przez Schirru Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldor Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 (edytowane) Sorry za zaśmiecenie tematu ,ale spotkałem się już z tym stwierdzeniem w związku z płytami na p35 - co to jest dokładnie ten podwójny start? Czym się objawia? Mam kilka pomysłów ,ale wole relacje kogoś kto przeżył to na własnej skórze Use search button ;] To juz bylo w tym temacie... przypadlosc plyt P35 i 965... chociaz jakims cudem uniknieta w Abicie IP35 Pro. A wyglada to tak, ze plyta startuje normalnie, a po kilku sekundach restarcik i wszystko od nowa ;] tym razem do konca. Z forum msi polska od goscia z pomocy techn.: "Podwójny start jest zawsze, nie zależy to od przełączników, i proszę nie mówić że jest to wada. Każdy kto kiedykolwiek bawił sie w prawdziwe OC wie że to jest przydatne." Nie odpowiedzial niestety czy to powoduje skracanie zycia napedow itd. Edytowane 17 Sierpnia 2007 przez Caldor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sula Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Dzięki za wyjaśnienie. No rzeczywiście jest to poważna wada ,co do napędów ,a w szczególności twardych dysków to czytałem ,że częste resety mogą skrócić życie. Poza tym to już z mojego osobistego doświadczenie ,czasem (rzadko bo rzadko ale zawsze) reset potrafi wywołać zniekształcenie(corruption...) plików na dysku. Mimo to i tak pewnie kupie płyte na P35 jak będe składał nowego kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldor Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Poza tym to już z mojego osobistego doświadczenie ,czasem (rzadko bo rzadko ale zawsze) reset potrafi wywołać zniekształcenie(corruption...) plików na dysku.Double boot nie powinien nic takiego zrobic, bo dysk przy starcie nie zaczepia danych (przynajmniej IMO). A co do kupowania na P35 to wydaje sie to najelpszy chipset aktualnie, a nawet jakbys bral 965 jak wspominalem to tez bys na to trafil. Jak juz zakupisz plytke to nie ruszaj standardowego biosu, bodaj 1.1, i sledz watek w oczekiwaniu na nowszy, mniej klopotliwy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 No nie wiem co wy z tymi biosami ... ja przez live update zaktualizowałem do 1,3 i wszystko gra. Płytka jest zajebista komp stabilny jak skała. Mem na ds3 (i965) 1080mhz max 4 4 4 8, na p5n koło 970mhz 4 4 4 12 , na tej mobo 1107mhz 4 4 4 8, i to chyba nie koniec. Cpu tez nieźle się kręci-maxa jeszcze nie badałem (czekam na nowy blok) ale 3,7 z palcem robi. Max fsb na razie nie sprawdzałem potestuje wieczorem może w chwili wolnej. Pozdrawiam i polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Konrado- Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Jak juz zakupisz plytke to nie ruszaj standardowego biosu, bodaj 1.1, i sledz watek w oczekiwaniu na nowszy, mniej klopotliwy. dokładnie, ja narazie lece na biosie 1.1 i jest git. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Pewin masz 3400 z 1.325v ? U mnie na 3400 przy 1.36 - 1.37 były restarty kompa po kilku minutach testowania orthosem :/ Jakie miałeś temperatury w stresie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 sprawdzał ktoś mobo w takim układzie Heatpipe na QuadGT dwały ciała i całe ciepło lądowało na NB powodując niestabilnośc kompa - jak to wygląda przy tym msi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 dokładnie, ja narazie lece na biosie 1.1 i jest git. Właśnie, czy coś z tym biosem jest nie tak? Chcę zrobić przyzwoite OC na E6600 ( ok. 3,6GHz na AC ) i moje pytanie brzmi czy ten bios mi w tym przeszkodzi? Pamiątki będę brał prawdopodobnie Goodramy Pro 800 lub 900 więc tu z kompatybilnością problemów być nie powinno. Nie chcę robić updatów biosu, jeśli nie mam 99% pewności, że przebiegną bez problemów ( na Asusie P5K wygląda to ponoć znacznie lepiej). Jakie są wady tej fabrycznej wersji biosu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej klosak Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 czy ktos moze zmierzyc odległość od środka procesora do krawędzi płyty neo2 FIR (w kierunku zasilacza) lub FR ? chce sprawdzic, czy chłodzenie (Noctua nf 12) nie bedzie mi zawadzac o zasilacz . andrzej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 SzperSon - problemów z OC nie ma. Pod tym względem spokojnie możesz brać płytę. Po aktualizacji BIOSu do wersji 1.3 były problemy z niektórymi pamięciami (np u mnie z Patriotami LLK). Z innymi pamięciami nie ma żadnych problemów (np u mnie z OCZ Platinum) Andrzej Klosak - nie chce mi sie mierzyć, ale jeśli ta Noctua nie jest szersza niż normalny wentyl 120mm to wejdzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Pewin masz 3400 z 1.325v ? U mnie na 3400 przy 1.36 - 1.37 były restarty kompa po kilku minutach testowania orthosem :/ Jakie miałeś temperatury w stresie? Def na tej mobo mojej sztuki 1,3V( w biosie pokazuje że jest 1,325V na Core) a co do temp to looknij na screna(everest pokazuje to samo) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Konrado- Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 czy ktos moze zmierzyc odległość od środka procesora do krawędzi płyty neo2 FIR (w kierunku zasilacza) lub FR ? chce sprawdzic, czy chłodzenie (Noctua nf 12) nie bedzie mi zawadzac o zasilacz . andrzej Mam Noctue 12 z dwoma wiatrakami 12cm i wszystko sie zmieściło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Po aktualizacji BIOSu do wersji 1.3 były problemy z niektórymi pamięciami (np u mnie z Patriotami LLK). Z innymi pamięciami nie ma żadnych problemów (np u mnie z OCZ Platinum) nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale wnioskuje po tej wypowiedzi ze wraz z nowym (ostatnim oficjalnym) biosem pojawily sie problemy z pamieciami niektorymi. jaki jest wiec sens updatowac bios skoro korzysci to nie daje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej klosak Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Mam Noctue 12 z dwoma wiatrakami 12cm i wszystko sie zmieściło.dzieki za info dwa jeszcze pytania mamŁ ..jak masz skierowany wentylator na nocule - w kierunku tylu obudowy ? ..czy wentylator wystaje poza krawedz plyty glownej a jesli tak to o ile ? ..a jak wysoką masz obudowę i wysokość zasilacza ? ja mam ok 448 mm, i nie wiem, czy sie zmiesci pod zasilaczem dzieki ak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Wreszcie odpaliłem kompa na tej mobo. Szczerze mówiąc w porównaniu do mojej starej dfi to płyta jest dziwna. :P W końcu i tak będę musiał się przyzwyczaić. Miewałem już podwójne starty bez oc, raz nawet potrójny. Mam też problem z długim ładowaniem windy. Czy ktoś może się z tym już uporał? Dysk podłączyłem do SATA3... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldor Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Mam też problem z długim ładowaniem windy. Czy ktoś może się z tym już uporał? Dysk podłączyłem do SATA3...Jakos nie widzialem w temacie rozwiazania problemu... chyba, ze cos pominalem... rad bylbym rowniez uslyszec czy jest rozwiazanie tego... I mam pytanko: system dlugo startuje, ale jak pracuje dalej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 (edytowane) Dalej jest wszystko ok z wydajnością systemu. Hmm... u mnie ten pasek ekranu startowego przelatuje aż 10 razy... :/ Na amd64 miałem czasem tylko 1-3 razy. Edit: Wreszcie pierwszy ładny wyniczek. Hmm... FSB 550 MHz przy dobrym procku to dla tej płyty bułeczka. Już Mi SIę podoba ta MSI. :D Aha, wgrałem bios v1.3 za pomocą Live Update i nie miałem żadnych problemów. :) Edytowane 18 Sierpnia 2007 przez lyzkov Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flapjack Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 co to za obudowa jesli moge spytac? sprawdzał ktoś mobo w takim układzie Heatpipe na QuadGT dwały ciała i całe ciepło lądowało na NB powodując niestabilnośc kompa - jak to wygląda przy tym msi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Aerocool ZeroDegree Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...